Mureș Sanatate Ultimele stiri

Medicina viitorului în tratamentul AVC prezentată la Târgu Mureș

Profesorul Jacques MORET, părintele neuroradiologiei interventionale și profesorul Laurent Spelle au vorbit despre medicină viitorului în tratamentul AVC în cadrul “Flying Experts”, unul dintre cele mai importante evenimente medicale din Sud-Estul Europei, organizat de liderul mondial în tehnologie medicală pe 20 și 21 iunie la Târgu Mureș, se arată într-un comunicat de presă.

 

Organizatorii prestigiosului eveniment internațional LINNC, profesorul Jacques MORET, membru onorific și fost Președinte ESMINT (Societatea Europeană a Terapiilor Neurologice Minim Invazive), și Laurent Spelle (membru în boardul ESMINT) au prezentat specialiștilor români date despre managementul cazurilor complexe până nu demult lipsite de soluție terapeutică, cazuistică, tehnologie de ultima generație din medicina viitorului în tratamentul AVC, mai precis tratamentul modern endovascular al malformațiilor cerebrale, al celor artero-venoase și al stroke-ului aflate în faza acută, dar și electivă.

Profesorul Laurent Spelle: “trombectomia mecanică a reprezentat o revoluție în medicina modernă, un moment cum nu au fost multe în ultimii zeci de ani. A fost pentru prima dată în istoria medicinei când într-o perioadă foarte scurtă de timp, 6 studii independente au demonstrat superioritatea acestei intervenții în cazurile de AVC, față de toate cele folosite pînă la descoperirea ei.”

România are cea mai mare rată de mortalitate prin AVC din Europa, 4 români mor în fiecare oră din cauza AVC, potrivit SNRIR (Societatea Națională de Radiologie Intervențională din România). Momentan, sistemul de sănătate din România dispune de un număr foarte restrâns de specialiști care pot interveni endovascular în cazuri de AVC după cele mai noi protocoale internaționale în doar câteva centre spitalicești din țară.

Profesorul Jacques Moret: “Fiecare țară are propriile ei probleme și soluții la probleme locale. Ceea ce putem noi să spunem pe baza datelor pe care le avem și prin comparație cu Franța, de exemplu, este că ar fi necesare minim 8 – 10 centre la nivelul unei țării cu 19 milioane de locuitori, așezate corect în raport cu distribuția populației, cu echipe medicale multidisciplinare pregătite să intervină fără întrerupere pentru salvarea pacienților. Momentan, în România există un număr suficient de radiologi intervenționali bine pregătiți pentru a-și trainui colegii. De asemenea, lumea medicală europeană este deschisă și poate să susțină pregătirea unor noi colegi din România.”

Pe fondul statisticilor îngrijorătoare în ceea ce privește AVC-ul în rândul populației țării, dar și al nevoii de aliniere a României la medicina axată pe rezultat, practicată în toate țările civilizate, este o izbândă, dar și o necesitate faptul că “Flying Experts”, unul dintre cele mai importante evenimente de neuroradiologie intervențională din sud-estul Europei, are loc la Târgu Mureș, orașul în care există și singurul Centru de Excelență în Stroke din România. Prezența profesorilor Jacques Moret și Laurent Spell, două somități medicale în neuroradiologia intervențională mondială, are ca principal scop acela de a crea cadrul unui schimb de experiență în ceea ce privește tratamentul modern pentru neuroradiologii intervenționiști din România și de a implementa protocolul de bune practici în terapiile endovasculare.

Dr. Lucian MĂRGINEAN, medic primar, coordonator al Compartimentului Radiologie Intervenţională din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş:  “Tratamentele moderne endovasculare oferă pacienților acces la ceea ce în lumea medicală numim “standardul de aur”, adică maxim ce poate oferi medicina ca rezolvare într-o specialitate din perspectiva echipei medicale și a tehnologiei. În cazurile de AVC care pînă acum erau lipsite de soluție terapeutică, pentru că metodele clasice nu ofereau acces la anumite zone afectate, se poate acționa prin intermediul tratamentului endovascular. Pregătirea medicilor români în acest domeniu este un beneficiu pentru întreaga societate, dacă ne gândim că stroke-ul este a două cauză de mortalitate în România și că 4 români mor în fiecare oră din cauza acestei afecțiuni.”

În România accidentul vascular cerebral ischemic reprezintă a două cauză de mortalitate – 21,64% și dizabilitate – 11,34% cu un cost anual pentru statul român de aproximativ 657 milioane euro. Cheltuielile directe și indirecte ajung să reprezinte aproximativ 0,4% din PIB. Din păcate, 89% din această sunt costuri indirecte și doar 11% sunt sume alocate cheltuielilor directe de tratament, conform raportului Health Economic din datele oferite de I.N.S, pus la dispoziție de SNRIR.

Related posts

CNIPMMR solicită sprijin economic pentru impactul COVID-19

Traian Dan

Numărul de firme dizolvate a scăzut cu peste 25% în primele 11 luni din 2020 față de anul precedent

Ion Surdu

Deda, comuna etalon a Văii Mureșului Superior

Stefana Muresan

Primăria Oradea va dota unitățile școlare din municipiu cu dispozitive IT

Traian Dan

CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ TB – Klaus Iohannis: ”Europa a venit în România!”

Stefana Muresan

Germanii de la Dalli au produs, la Timișoara, detergent de peste 70 mil. euro

Stefana Muresan

CBRE este consultantul London Stock Exchange Group în România

Stefana Muresan

NTT DATA Romania susține evoluția digitală în automotive: Autonomous Driving sau Car Connectivity

redactia

Camelia Cavadia și Elizabeth Sagan, primele nume anunțate la TEDxZorilorWomen2019

Ligia Voro

Deșeurile din județul Bihor vor fi colectate selectiv, pe cinci fracții

Traian Dan

Arhitecții Clujului pun umărul la “salvarea” Floreștiului

Nora Dumitrescu

Judeţul Cluj conduce topul de consum fraudulos de gaze naturale, potrivit Delgaz Grid

Ligia Voro

[Enjoy Transylvania!] The Szeckler legacy of the Mureş county

Transilvania Business

[Enjoy Transylvania!] Borgo Pass, locul unde Stoker l-a plasat pe Dracula

Transilvania Business

Salina Turda, promovată la Madrid

Nora Dumitrescu

Britanicii de la Castrol donează echipament medical în Transilvania

Nora Dumitrescu

Topul producătorilor autohtoni de vin: Jidvei – lider, urmat de Cotnari și Cramele Recaș

Stefana Muresan

Bosch Future Mobility Challenge 2020, prima ediție exclusiv online

Transilvania Business

Peste 100 de startup-uri câștigătoare la Startarium PitchDay 2018. Trofeul competiției pentru startup-uri a fost revendicat de iTux

redactia

Facilitate nouă pentru curierii Glovo: parteneriat cu PayPoint

Papuc Irina

Bugetul comunei Baciu din Cluj, orientat spre investiții

Stefana Muresan

Patru orașe din Transilvania și Banat, pe lista viitoarelor metrouri

Nora Dumitrescu

Județul Cluj – prezență inedită la primul târg internațional de turism al anului 2018

Stefana Muresan

Romgaz va investi în acest an 856 de milioane de lei la termocentrala Iernut

Stefana Muresan

Leave a Comment