Mureș Sanatate Ultimele stiri

Medicina viitorului în tratamentul AVC prezentată la Târgu Mureș

Profesorul Jacques MORET, părintele neuroradiologiei interventionale și profesorul Laurent Spelle au vorbit despre medicină viitorului în tratamentul AVC în cadrul “Flying Experts”, unul dintre cele mai importante evenimente medicale din Sud-Estul Europei, organizat de liderul mondial în tehnologie medicală pe 20 și 21 iunie la Târgu Mureș, se arată într-un comunicat de presă.

 

Organizatorii prestigiosului eveniment internațional LINNC, profesorul Jacques MORET, membru onorific și fost Președinte ESMINT (Societatea Europeană a Terapiilor Neurologice Minim Invazive), și Laurent Spelle (membru în boardul ESMINT) au prezentat specialiștilor români date despre managementul cazurilor complexe până nu demult lipsite de soluție terapeutică, cazuistică, tehnologie de ultima generație din medicina viitorului în tratamentul AVC, mai precis tratamentul modern endovascular al malformațiilor cerebrale, al celor artero-venoase și al stroke-ului aflate în faza acută, dar și electivă.

Profesorul Laurent Spelle: “trombectomia mecanică a reprezentat o revoluție în medicina modernă, un moment cum nu au fost multe în ultimii zeci de ani. A fost pentru prima dată în istoria medicinei când într-o perioadă foarte scurtă de timp, 6 studii independente au demonstrat superioritatea acestei intervenții în cazurile de AVC, față de toate cele folosite pînă la descoperirea ei.”

România are cea mai mare rată de mortalitate prin AVC din Europa, 4 români mor în fiecare oră din cauza AVC, potrivit SNRIR (Societatea Națională de Radiologie Intervențională din România). Momentan, sistemul de sănătate din România dispune de un număr foarte restrâns de specialiști care pot interveni endovascular în cazuri de AVC după cele mai noi protocoale internaționale în doar câteva centre spitalicești din țară.

Profesorul Jacques Moret: “Fiecare țară are propriile ei probleme și soluții la probleme locale. Ceea ce putem noi să spunem pe baza datelor pe care le avem și prin comparație cu Franța, de exemplu, este că ar fi necesare minim 8 – 10 centre la nivelul unei țării cu 19 milioane de locuitori, așezate corect în raport cu distribuția populației, cu echipe medicale multidisciplinare pregătite să intervină fără întrerupere pentru salvarea pacienților. Momentan, în România există un număr suficient de radiologi intervenționali bine pregătiți pentru a-și trainui colegii. De asemenea, lumea medicală europeană este deschisă și poate să susțină pregătirea unor noi colegi din România.”

Pe fondul statisticilor îngrijorătoare în ceea ce privește AVC-ul în rândul populației țării, dar și al nevoii de aliniere a României la medicina axată pe rezultat, practicată în toate țările civilizate, este o izbândă, dar și o necesitate faptul că “Flying Experts”, unul dintre cele mai importante evenimente de neuroradiologie intervențională din sud-estul Europei, are loc la Târgu Mureș, orașul în care există și singurul Centru de Excelență în Stroke din România. Prezența profesorilor Jacques Moret și Laurent Spell, două somități medicale în neuroradiologia intervențională mondială, are ca principal scop acela de a crea cadrul unui schimb de experiență în ceea ce privește tratamentul modern pentru neuroradiologii intervenționiști din România și de a implementa protocolul de bune practici în terapiile endovasculare.

Dr. Lucian MĂRGINEAN, medic primar, coordonator al Compartimentului Radiologie Intervenţională din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş:  “Tratamentele moderne endovasculare oferă pacienților acces la ceea ce în lumea medicală numim “standardul de aur”, adică maxim ce poate oferi medicina ca rezolvare într-o specialitate din perspectiva echipei medicale și a tehnologiei. În cazurile de AVC care pînă acum erau lipsite de soluție terapeutică, pentru că metodele clasice nu ofereau acces la anumite zone afectate, se poate acționa prin intermediul tratamentului endovascular. Pregătirea medicilor români în acest domeniu este un beneficiu pentru întreaga societate, dacă ne gândim că stroke-ul este a două cauză de mortalitate în România și că 4 români mor în fiecare oră din cauza acestei afecțiuni.”

În România accidentul vascular cerebral ischemic reprezintă a două cauză de mortalitate – 21,64% și dizabilitate – 11,34% cu un cost anual pentru statul român de aproximativ 657 milioane euro. Cheltuielile directe și indirecte ajung să reprezinte aproximativ 0,4% din PIB. Din păcate, 89% din această sunt costuri indirecte și doar 11% sunt sume alocate cheltuielilor directe de tratament, conform raportului Health Economic din datele oferite de I.N.S, pus la dispoziție de SNRIR.

Related posts

Modificări importante la Codul fiscal, adoptate de deputați: vizează inspecțiile fiscale, declarația unică sau competența de soluționare a contestațiilor

Ion Surdu

Autobuze electrice pentru Lugoj, investiție de aproape 25 milioane de lei

redactia

Cea mai modernă fabrică de pâine din Europa își aduce oameni de la 50 de kilometri distanță

Stefana Muresan

Facilitate nouă pentru curierii Glovo: parteneriat cu PayPoint

Papuc Irina

Gestionarea iluminatului public din Sibiu, transmisă unei asocieri pentru 4 ani: contract de 42 de milioane de lei

Papuc Irina

Implantare TAVI, prima procedură la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara

redactia

Concurs de soluții de arhitectură pentru amenajarea standului național al Marii Britanii la târgul de carte Bookfest

redactia

MADR: Pe contul deschis la BNR au intrat peste 91 de milioane de euro pentru plata subvențiilor APIA

Ion Surdu

IRUM – “U” Cluj, parteneriat pentru performanță

Ligia Voro

NTT DATA Romania, 18 ani de inovație și încredere oferită partenerilor săi

redactia

Județul Covasna, promovat în Daily Mail cu imagini uimitoare din dronă

redactia

Oradea a cumpărat 2.000 de termometre cu infraroşu pentru testarea populaţiei

Traian Dan

Noi promisiuni din partea Primăriei Satu Mare

Gruita Ienasoiu

Noutăți în domeniul intervențiilor artroscopice

Stefana Muresan

Rusia va avea consulat la Șimleu Silvaniei

Nora Dumitrescu

TAROM, aeronavă destinată segmentului ultra-premium

Stefana Muresan

Diferit a finalizat o arteră cu stații de încărcare de vehicule electrice

Nora Dumitrescu

Licitație pentru proiectarea și execuția Drumului Apusenilor, contract de 118 mil lei

Stefana Muresan

Horia Buhan vă propune Șuiorul pentru vara/toamna aceasta: „Perfect Family Holiday este oferta ideală!”

Gruita Ienasoiu

Un bistrițean de 23 de ani, absolvent al UBB, cel mai tânăr angajat al Ministerului Economiei din Franța

redactia

Alstom va moderniza lotul 2 din tronsonul Sighișoara-Brașov cu 70 de milioane de euro

Ion Surdu

Porr Construct a câștigat un contract de 50,5 milioane lei cu CFR SA

Stefana Muresan

A 25-a Conferință și Adunare Generală a Asociației Aeroporturilor din România

Stefana Muresan

Un studio foto din Baia Mare s-a specializat în viziere medicale

Nora Dumitrescu

Leave a Comment