Mureș Sanatate Ultimele stiri

Medicina viitorului în tratamentul AVC prezentată la Târgu Mureș

Profesorul Jacques MORET, părintele neuroradiologiei interventionale și profesorul Laurent Spelle au vorbit despre medicină viitorului în tratamentul AVC în cadrul “Flying Experts”, unul dintre cele mai importante evenimente medicale din Sud-Estul Europei, organizat de liderul mondial în tehnologie medicală pe 20 și 21 iunie la Târgu Mureș, se arată într-un comunicat de presă.

 

Organizatorii prestigiosului eveniment internațional LINNC, profesorul Jacques MORET, membru onorific și fost Președinte ESMINT (Societatea Europeană a Terapiilor Neurologice Minim Invazive), și Laurent Spelle (membru în boardul ESMINT) au prezentat specialiștilor români date despre managementul cazurilor complexe până nu demult lipsite de soluție terapeutică, cazuistică, tehnologie de ultima generație din medicina viitorului în tratamentul AVC, mai precis tratamentul modern endovascular al malformațiilor cerebrale, al celor artero-venoase și al stroke-ului aflate în faza acută, dar și electivă.

Profesorul Laurent Spelle: “trombectomia mecanică a reprezentat o revoluție în medicina modernă, un moment cum nu au fost multe în ultimii zeci de ani. A fost pentru prima dată în istoria medicinei când într-o perioadă foarte scurtă de timp, 6 studii independente au demonstrat superioritatea acestei intervenții în cazurile de AVC, față de toate cele folosite pînă la descoperirea ei.”

România are cea mai mare rată de mortalitate prin AVC din Europa, 4 români mor în fiecare oră din cauza AVC, potrivit SNRIR (Societatea Națională de Radiologie Intervențională din România). Momentan, sistemul de sănătate din România dispune de un număr foarte restrâns de specialiști care pot interveni endovascular în cazuri de AVC după cele mai noi protocoale internaționale în doar câteva centre spitalicești din țară.

Profesorul Jacques Moret: “Fiecare țară are propriile ei probleme și soluții la probleme locale. Ceea ce putem noi să spunem pe baza datelor pe care le avem și prin comparație cu Franța, de exemplu, este că ar fi necesare minim 8 – 10 centre la nivelul unei țării cu 19 milioane de locuitori, așezate corect în raport cu distribuția populației, cu echipe medicale multidisciplinare pregătite să intervină fără întrerupere pentru salvarea pacienților. Momentan, în România există un număr suficient de radiologi intervenționali bine pregătiți pentru a-și trainui colegii. De asemenea, lumea medicală europeană este deschisă și poate să susțină pregătirea unor noi colegi din România.”

Pe fondul statisticilor îngrijorătoare în ceea ce privește AVC-ul în rândul populației țării, dar și al nevoii de aliniere a României la medicina axată pe rezultat, practicată în toate țările civilizate, este o izbândă, dar și o necesitate faptul că “Flying Experts”, unul dintre cele mai importante evenimente de neuroradiologie intervențională din sud-estul Europei, are loc la Târgu Mureș, orașul în care există și singurul Centru de Excelență în Stroke din România. Prezența profesorilor Jacques Moret și Laurent Spell, două somități medicale în neuroradiologia intervențională mondială, are ca principal scop acela de a crea cadrul unui schimb de experiență în ceea ce privește tratamentul modern pentru neuroradiologii intervenționiști din România și de a implementa protocolul de bune practici în terapiile endovasculare.

Dr. Lucian MĂRGINEAN, medic primar, coordonator al Compartimentului Radiologie Intervenţională din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş:  “Tratamentele moderne endovasculare oferă pacienților acces la ceea ce în lumea medicală numim “standardul de aur”, adică maxim ce poate oferi medicina ca rezolvare într-o specialitate din perspectiva echipei medicale și a tehnologiei. În cazurile de AVC care pînă acum erau lipsite de soluție terapeutică, pentru că metodele clasice nu ofereau acces la anumite zone afectate, se poate acționa prin intermediul tratamentului endovascular. Pregătirea medicilor români în acest domeniu este un beneficiu pentru întreaga societate, dacă ne gândim că stroke-ul este a două cauză de mortalitate în România și că 4 români mor în fiecare oră din cauza acestei afecțiuni.”

În România accidentul vascular cerebral ischemic reprezintă a două cauză de mortalitate – 21,64% și dizabilitate – 11,34% cu un cost anual pentru statul român de aproximativ 657 milioane euro. Cheltuielile directe și indirecte ajung să reprezinte aproximativ 0,4% din PIB. Din păcate, 89% din această sunt costuri indirecte și doar 11% sunt sume alocate cheltuielilor directe de tratament, conform raportului Health Economic din datele oferite de I.N.S, pus la dispoziție de SNRIR.

Related posts

Activitatea Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Timis, la final de semestru

Stefana Muresan

Besmax Pharma Distribution și MS au semnat contractul de donație a echipamentelor ce pot salva mii de pacienți cu Covid-19. În 2 săptămâni protocoalele trebuie să fie gata

Papuc Irina

Mihai Daraban: Ar trebui să stopăm orice ieșire de buștean sau cherestea din România

redactia

Expoziție la Muzeul Cinegetic al Carpaților – Posada: 100 de ani de silvicultură în România

redactia

Asocierea Aktor SA – Euro Construct Trading 98 SRL, câştigătoarea contractului pentru proiectarea şi execuţia lotului 3 al Autostrăzii de Centură Bucureşti, de peste 850 milioane lei

redactia

POZITIV TB: Elena Birtoc, CEO Carel Woodworks – „Virusul va fi și el, până la urmă, un profesor bun. Dacă nu vom reuși să învățam nimic de la el, ne-am oprit degeaba!”

Transilvania Business

Producătorul de mezeluri Agra’s din Alba intră din februarie pe piaţa de „ready meal“

redactia

AHK România: De la comunitate, pentru comunitate

Ligia Voro

Sonaca Aerospace Transylvania has started the developing of its activities on S200 aircraft and is recruiting new employees

Stefana Muresan

Oportunități infinite pentru companiile din România

Ligia Voro

MHP Consulting Romania a semnat contractul de închiriere pentru 5.300 mp spații de birouri în Record Park

Ligia Voro

Misiune economica austriaca la Consiliul Judetean Cluj

Stefana Muresan

Electrogrup Infrastructure, ofertă publică de acţiuni pe BVB

redactia

Clujenii de la Net Brinel şi-au majorat linia de credit de la ING de la 2,5 la 6,4 mil. euro

redactia

Prima conferinţă regională de HR sub umbrela HR WORLD – The Future of Talent, desfășurată la Cluj Napoca, un real succes

Stefana Muresan

Dotări de peste 5 milioane de lei pentru Spitalul de Recuperare Băile Felix

Traian Dan

Străinii, cuceriți de un sătuc din vestul țării: „Toate casele sunt cumpărate, chiar şi de luxemburghezi”

redactia

Autostrada Cluj – Mureș se apropie de final

Nora Dumitrescu

Ministerul Apelor şi Pădurilor, lucrări de o jumătate de miliard de lei, pentru amenajarea cursurilor de apă, în 2018

redactia

Cum va arăta sectorul Supply Chain & Logistics în viitor?

Ligia Voro

MedLife, cifră de afaceri 606,16 mil. lei pentru primele 9 luni ale anului

redactia

Tibbett Logistics opens 15th warehouse in Romania

Ionut Oprea

Euroins, sancționată cu 500.000 de lei și cu administrator temporar, precizări ASF

Ligia Voro

Conferința anuală DAFCOCHIM Agro: BASF creează chimie

Ligia Voro

Leave a Comment