Piața imobiliară din Cluj s-a dezvoltat semnificativ în ultimii ani, atât calitativ cât și cantitativ, cu un număr din ce în ce mai mare de proiecte imobiliare verzi. Dintre acestea, Studium Green și-a asumat încă din 2012 angajamentul de a certifica întregul său portofoliu în conformitate cu cele mai înalte standarde și cerințe Green Homes, dezvoltate de Romania Green Building Council.
Studium Green este cel mai mare investitor pe piața imobiliară din Cluj și primul dezvoltator din România care a construit ansambluri rezidențiale verzi. În prezent, peste 50 % din proiectele imobiliare ale Studium Green au fost certificate sau se află in curs de certificare.
Complexul rezidențial WINGS, unul dintre cele mai noi ansambluri rezidențiale ale dezvoltatorului, cuprinzând 2 corpuri a câte 114 apartamente, va fi primul proiect rezidențial din România care se află in proces de dublă certificare, GREEN HOMES și certificarea „Excellence in Design for Greater Efficiencies” (EDGE), cea mai mare recunoaștere pe care o poate primi o clădire din partea Băncii Mondiale. Designul impresionant al clădirii complează gama de caracteristici care asigură durabilitatea și sustenabilitatea acestui proiect. Amplasarea inteligentă a clădirii asigură priveliști revigorante, având de o parte pădurea, iar de cealaltă parte Mănăștur, una dintre cele mai vechi așezări românești, care își poartă cu solemnitate istoria scrisă în piatră încă din 1063.
Sub îndrumarea Green Building Consulting, Studium Green a introdus pe piața rezidențială din România conceptul clădirilor verzi, concepute să ofere viitorilor proprietari posibilitatea unui stil de viață sănătos, confortabil și cu impact de mediu mai redus. Acest lucru este posibil datorită abordării holistice și implementării unor soluții precum: materiale de construcție sustenabile și de calitate superioară, finisaje cu nivel redus de Compuși Organici Volatili (COV) toxici, infrastructură pentru sortarea deșeurilor la sursă, programe vizând educarea echipei de proiectare, dar și a viitorilor ocupanți, măsuri de reducere și prevenire a poluării pe șantier, gestionarea eficientă și reducerea generării deșeurilor din construcții, cele mai intinse terase verzi suspendate accesibile locatarilor din România (peste 4500 mp), echipamente de incălzire cu randament ridicat, testarea calității aerului și apei inainte de ocupare, monitorizarea continuă și evaluarea performanței sustenabile a locuinței după predare, etc.
Cerințele stabilite programul de certificare GREEN HOMES vizează așadar, toate etapele, de la concept, la execuție, la perioada ulterioară predării locuinței către utilizatorul final. Este încurajată întocmirea unui plan de gestionare a deșeurilor de construcții, astfel încât să fie atinsă ținta stabilită la nivel european privind reciclarea a cel puțin 70% din materiale provenite din construcții și de se evita depozitarea acestora la gropile de gunoi. În ceea ce privește amenajarea peisagistică, se recomandă amenajarea de spații verzi atât în jurul clădirii, cât și pe acoperiș, sub forma unor terase verzi, ori a unor fațade înerbate.
Totodată, cerințele GREEN HOMES vizează asigurarea unor facilități pentru transportul alternativ, precum amenajarea unor parcări de biciclete și a stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice, după caz. Alte măsuri au în vedere eficientizarea energetică a clădirii, optimizarea consumului de apă.
Cu un portofoliu de peste 500 de locuințe certificate și 2 proiecte rezidențiale ample pre-certificate GREEN HOMES: WINGS și West Side, care se află în acest moment în faza de execuție, un Green Award oferit de Romania Green Building Council pentru primul proiect rezidențial certificat verde din România și o dublă nominalizare recentă la SEE Property Awards al EuropaProperty , Studium Green și-a adjudecat poziția de pionier și lider de piață pentru sectorului rezidențialelor sustenabile din România.