Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Aproape 1,9 miliarde euro pentru CDR Centru în 2014-2020

Marți, 25 iunie, Hotelul Aluniș din Sovata a fost gazda reuniunii de lucru trimestriale a Consiliului pentru Dezvoltare Regională (CDR) Centru. 

 

În cadrul ședinței s-a discutat despre stadiul implementării proiectelor finanțate din fonduri europene la nivel regional, în corelare cu perspectivele de dezvoltare economică în perioada 2014-2020, dar și cadrul partenerial și calendarul de activități privind pregătirea Regiunii Centru pentru perioada de programare 2021-2027.

În ultimii doi ani, CDR Centru a fost condus de președinții Consiliilor Județene Covasna și Alba, iar de această dată, pe principiul rotației convenit în cadrul acestui for, conducerea a fost preluată de către președinții județelor Brașov (președinția) și Harghita (vicepreședinția), fiind și primul vot pe ordinea de zi.

 

1.867,47 milioane de euro pentru 2014-2020

Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 reprezintă unul dintre programele prin care România poate accesa, în perioada 2014-2020, fondurile europene structurale și de investiții provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR).

Până acum au fost depuse 1.346 proiecte, cu o valoare totală solicitată de 1.867,47 milioane euro.

Programul are în momentul de față 15 Axe Prioritare, care au în total o alocare estimată de 8,38 miliarde euro, din care 6,86 miliarde de euro reprezintă sprijinul UE, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR). Alocarea aferentă Regiunii Centru din cadrul POR 2014-2020 este de 660,90 milioane euro din FEDR, la care se adaugă cofinanțarea națională, rezultând un buget total de 788,89 milioane euro.

„La data de 31 mai 2019, situația proiectelor depuse în cadrul POR 2014-2020, la nivelul Regiunii Centru, este următoarea: 1.346 proiecte depuse, cu o valoare totală solicitată de 1.867,47 milioane euro, din care 244 proiecte se află în selecție – conformitate și eligibilitate, evaluare tehnică și financiară, vizită la fața locului, cu o valoare totală a sumei solicitate de 613,53 milioane euro; 30 proiecte în precontractare (analiză documente la OI și avizare contracte la AMPOR), cu o valoare totală a sumei solicitate de 112,12 milioane euro și 581 proiecte contractate, cu o valoare a sumei solicitate de 635,18 milioane euro”, a punctat Simion Creţu.

 

„Așa cum se prezintă acum stațiunea, este de fapt rodul a mai multor ani de muncă comună împreună cu domnul președinte Peter Ferenc, fost primar al orașului Sovata și ADR Centru. Sperăm că vom continua cu aceleași progrese și pe viitor, totdată v-aș dori să vizitați stațiunea noastră și pentru recreere”, a spus în deschidere celor prezenți gazda Fülöp László Zsolt.

Cinci obiective investiționale în 2021-2027

Conform forului decizional, prioritățile pentru exercițiul financiar 2021-2027 vor fi definitivate la finalul acestui an.

„Având în vedere paşii realizaţi la nivel european şi naţional privind pregătirea pentru viitoarea perioadă de programare este nevoie ca şi la nivel regional să fie realizaţi paşi pentru a fi pregătiţi în acest proces. Ţinând seama de tendinţele de la nivel european, activităţile de la nivel regional demarate până în momentul de faţă referitor la pregătirea pentru următoarea perioadă de programare au vizat elaborarea Rapoartelor de monitorizare strategică a ADR Centru 2014-2020 şi a Strategiei de Specializare Inteligentă Centru în baza cărora se vor îmbunătăţi şi reactualiza documentele strategice care vor sta la baza programării 2021-2027, actualizarea cadrului partenerial pentru elaborarea Planului de Dezvoltare Regională al Regiunii Centru pentru perioada 2021-2027, demararea realizării analizei socio-economice regionale aferentă PDR Centru 2021-2027, realizarea de întâlniri de descoperire antreprenorială pe domeniile tematice transsectoriale ale Strategiei de Specializare Inteligentă Centru cu scopul de a identifica provocări şi proiecte care să facă parte din portofoliul regional pe acest domeniu, elaborarea unui calendar de derulare a procesului de pregătire al Regiunii Centru pentru perioada 2021-2027, demararea procesului de dezvoltare a portofoliului de proiecte aferent PDR Centru 2021-2027, prin analizarea proiectelor din listele de rezervă ale POR 2014-2020, solicitare de idei de proiecte de la nivel judeţean pe anumite teme, demararea achiziţiei privind dezvoltarea unei baze de date online pentru portofoliul de proiecte regional şi identificarea posibilelor domenii de finanţare şi pregătirea unui document suport pentru potenţialii solicitanţi de la nivel regional”, a transmis în cadrul evenimentului Tudor Udrea, şef Serviciu Programare şi Monitorizare al ADR Centru.

Pentru România, pentru perioada 2021-2027 vor fi alocaţi în total 30,6 miliarde de euro pentru cinci obiective. Ele sunt reprezentate de o Europă mai inteligentă, prin inovare, digitalizare, transformare economică și sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii; o Europă mai verde, fără emisii de carbon, prin punerea în aplicare a Acordului de la Paris și investiții în tranziția energetică, energia din surse regenerabile și combaterea schimbărilor climatice; o Europă conectată, cu rețele strategice de transport și digitale; o Europă mai socială, pentru realizarea pilonului european al drepturilor sociale și sprijinirea calității locurilor de muncă, a învățământului, a competențelor, a incluziunii sociale și a accesului egal la sistemul de sănătate și o Europă mai apropiată de cetățenii săi, prin sprijinirea strategiilor de dezvoltare conduse la nivel local și a dezvoltării urbane durabile în UE.

Investițiile în dezvoltare regională se vor axa mai ales pe primele două obiective. Acestor priorități li se vor aloca între 65% – 85% din resursele FEDR și ale Fondului de coeziune, în funcție de prosperitatea relativă a statelor membre. De asemenea, dimensiunea urbană a politicii de coeziune are o importanță semnificativă fiindu-i alocat un minim de 6% din FEDR pentru dezvoltare urbană durabilă și printr-un nou program de colaborare în rețea și de consolidare a capacităților dedicat autorităților urbane, sub denumirea Inițiativa Urbană Europeană.

S-a decis că până în luna septembrie trebuie elaborată în forma finală analiza socio-economică PDR şi analiză SWOT, până în decembrie priorităţile regionale pentru perioada 2021-2027, între timp fiind pregătit şi un portofoliu regional de proiecte.

Aproape 11 milioane lei pentru școli speciale mureșene

Toate cele 6 consilii județene s-au declarat interesate de finanțarea propusă de ADR Centru pentru reabilitarea și modernizarea școlilor speciale, iar în urma centralizării informațiilor a rezultat un necesar de finanțare de aproximativ 17 milioane de euro pentru un număr de 17 școli.

Dintre acestea, 5 școli beneficiare se află în CJ Mureș. Proiectele sunt „Construcție secundară școală la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 1 Târgu Mureș”, „Centru de prevenție și recuperare – Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 2”, „Reabilitare clădire școală veche în vederea înființării unui internat la Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 3 Reghin”, „Construcție teren sport la Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 3 Reghin” și „Cameră senzorială la Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 3 Reghin” în valoare totală de 10,95 milioane lei.

O colaborare de durată în cadrul COLOR CIRCLE

ADR Centru devine, pentru a cincea oară, beneficiar al programului de cooperare interregională, prin intermediul aplicaţiei depuse sub titlul COLOR CIRCLE –„COnnecting LOcal governments with Research capacities to unlock CIRCular Economy” (Conectarea şi înzestrarea administraţiei locale cu capacităţi de cercetare pentru a valorifica întregul potenţial al economiei circulare).

Proiectul COLOR CIRCLE vizează îmbunătățirea politicilor de la nivel regional/național care contribuie la creșterea capacității autorităților locale și asigurarea unei bune implementări a conceptului de economie circulară.

„ADR Centru, prin Serviciul de Cooperare Externă / Dezvoltare Programe, Proiecte Regionale, asigură o participare constantă a Regiunii Centru în programele de cooperare interregională şi transnaţională finanţate în mod direct de Comisia Europeană prin programe specifice precum Interreg Europa, Interreg Danube, COSME sau Horizon 2020. Implicarea ADR Centru în aceste programe oferă regiunii noastre oportunitatea de a participa la procese de învăţare, schimb de experienţă şi împărtăşire de bune practici în domenii relevante pentru dezvoltarea durabilă a regiunii”, a transmis Ovidia Caba.

Regiunea Centru va participa la ExpoReal Munchen în perioada 7-9 octombrie 2019 pentru a promova regiunea ca destinație de investiții, alături de proiectele majore ale autorităților publice locale și județene.

Consiliul pentru Dezvoltare Regională Centru este compus din președinții celor șase consilii județene din regiunea centru (Mureș, Alba, Harghita, Covasna, Sibiu și Brașov), alături de primarii municipiilor resedință de județ și edilii nominalizați să reprezinte orașele și comunele pentru fiecare județ din regiune. Printre cei prezenți s-au numărat Daniela Cîmpean, președinte CDR Centru, Simion Crețu, director general ADR Centru, Peter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș, Nagy Zsigmond, subprefectul județului Mureș, Adrian Gabor, vicepreședinte CJ Brașov, dar și Fülöp László Zsolt, primarul orașului Sovata.

Elena POLEARUŞ

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

ES James Rosapepe va primi titlul de Doctor Honoris Causa

Articolul următor

West Side Park, cel mai nou proiect rezidențial verde al Clujului

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share