Real Estate Ultimele stiri

West Side Park, cel mai nou proiect rezidențial verde al Clujului

Studium Green a inaugurat la Cluj-Napoca complexul rezidențial West Side Park , situat pe strada Alexandru Vaida Voievod în apropierea Bazei Sportive Gheorgheni şi a Iulius Mall. Recunoscut pentru clădirile rezidenţiale verzi dezvoltate, Studium Green a reuşit şi în cazul West Side Park să aducă unicitate prin terasa verde de 3.000 mp de la etajul 1 al complexului, cea mai mare terasă verde de acest fel din Transilvania. Împreună cu celelalte terase, West Side Park deţine în total 7.700 mp de terase verzi, interconectate.

Terasa verde de 3.000 mp de la etajul 1 al complexului

Un alt aspect unic al complexului este faţada verde de tip Agrob Buchtal, prima faţada ventilată inteligentă din Cluj cu proprietăți fotocatalitice, care se auto-curăţă după fiecare ploaie, distruge noxele și purifică aerul, având şi un caracter antibacterial. Capacitatea de purificare a aerului a fațadei, echivalează cu cea a aproximativ 150 de arbori. Avantajul acestui sistem constă în faptul că acesta produce efecte și în timpul iernii, când arborii se află în repaus vegetativ.

Prima faţada ventilată inteligentă din Cluj cu proprietăți fotocatalitice

„Este cea mai mare terasă verde din Transilvania. Vrem, nu vrem, trebuie să recunoaștem că orașul nostru este poluat. Din această cauză fiecare trebuie să facem ceva, în măsura posibilităților, ca să rezolvăm acest lucru. Am început în 2010 cu prima terasă verde, pe proiectul situat in Cluj Napoca pe str T Mihali 39-43, Studium Green Campus. Fațada verde de aici (n.r. Studium Green Campus) are 1.650 de metri, iar pe terasa etajului 9 am amenajat și o microlivadă. Toți profesorii mei de la Agronomie mi-au spus că nu se poate ca un copac să crească astfel și să producă mere, cireșe la 20 de cm de pământ, dar am realizat acest lucru. Până primăvara viitoare totul va fi verde aici. Fațada ansamblului West Side Park este prima fațadă fotocatalitică inteligentă. Este tratată cu dioxid de titan și are o capacitate extraordinară care reușește să producă oxigen activ, iar la rândul său purifică aerul”, a declarat dezvoltatorul imobiliar Dorin Bob.

West Side Park în cifre

În cadrul complexului West Side Park  cei de la Studium Green au dezvoltat nu mai puţin de 234 de apartamente care totalizează aproximativ 14.557 mp de suprafaţă utilă, cu 410 locuri de parcare.. Spaţiile comercială ocupă peste 8400 de mp s.u. în timp ce zonele  verzi  ocupă  8900 de mp, din care terase verzi  7.700 mp. Complexul rezidenţial a fost construit prin reutilizarea a unui vechi sit industrial din Cluj (fostele ateliere de reparații a mașinilor si utilajelor agricole- Agromec), fiind un proiect precertificat Green Homes – RoGBC. Faţada ventilată, tratată cu dioxid de titan, unică în Cluj într-un ansamblu rezidenţial, beneficiază de o tehnologie de  ultimă generaţie. Datorită caracteristicilor sale, aceasta produce oxigen activ  pe care îl găseşti în zonele montane. Prin oxidare, distruge noxele şi elimină  bacteriile (99% dintre ele sunt distruse chiar în prima jumătate de oră de la  contactul cu faţada).  Fiind foarte uşor de curăţat, fiecare ploaie ajută,  practic, la spălarea faţadei. Cei 2.000 mp de ceramică tratată cu dioxid de titan are aceeaşi  capacitate de curăţare a aerului pe care o generează 150 de arbori.

„Clujul este un oraș foarte poluat. Ne îmbolnăvim, facem astm și reumatism. În Piața Mihai Viteazul se poate observa un display care arată calitatea aerului. Suntem între 200-400% depășire față de normele admise. Cam aceasta este realitatea și trebuie să facem ceva. De aceea facem fațade și acoperișuri verzi. Încercăm ca în momentul în care decolăm de pe aeroportul Cluj-Napoca și mergem spre București, așa din zare să ne uităm în jos și să vedem cât mai multe petice verzi până ajungem la un covor verde”, a mai spus  Dorin Bob.

În 15 ani, compania Studium Green au construit 1.500 de apartamente, 9.340 mp de terase verzi și 7.000-8000 mp de spații comerciale.

Avantaje ecologice ale teraselor verzi

Protejează  și sporește fauna și flora locală, îmbunătățește managementul apei pluviale prin reducerea cu 70-90% a utilizării rețelei de canalizare, îmbunătățește microclimatul local reducând valorile extreme de temperatură (absorbția radiațiilor solare și  ridicarea umidității aerului). În plus asigura un aer mai curat prin absorbția factorilor poluanți ai mediilor urbane, consumând dioxid de carbon și eliberând oxigen; aerul din vecinătatea acoperișurilor verzi este mai rece și umed, fapt care conduce și la filtrarea depunerilor de praf;

Avantajele economice ale teraselor verzi

Creşte valoarea imobilului, prin dublarea suprafeţei verzi, îmbunătăţind mediul de viață și de lucru, reduce costurile la încălzire/răcire fiind un bun termoizolant. S-a demonstrat că îmbunătățește capacitatea izolării fonice (12 cm sol izolează cu 40 decibeli) şi are rezistență sporită la foc, fiind un mediu ignifug.  Acoperișul verde mărește durabilitatea hidroizolației fiind protejată de expunerea directă la radiațiile ultravioletă iar durata de exploatare a acoperișurilor verzi (apreciată la circa 35-40 ani) este mai mare decât cea a acoperișurilor clasice (apreciată la circa 15-20 ani). Nu în ultimul rând, întreținerea și mentenanța este minimală pentru obținerea unei eficiente maxime iar aspectul este categoric mai frumos și natural, față de învelitoarele clasice.

Related posts

Lanţul internaţional Marriott deschide hotel de patru stele la Cluj-Napoca și Timișoara

redactia

CNIPMMR, împreună cu Google, ajută firmele româneşti să facă export

Traian Dan

Încep licitațiile pentru reabilitarea drumurilor județene pe Valea Izei și Valea Ruscovei

Stefana Muresan

Facultatea fără șomeri. Pepiniera de Cluj pentru Google, Facebook și Microsoft

redactia

„La Hanul Cald”, tradiționalul îmbinat armonios cu relaxarea și buna dispoziție

redactia

XPN Live: Antreprenoriatul și soluțiile IT în era post COVID-19

A. I.

Analiză Smartree: România a început să importe forță de muncă din țările asiatice pentru industriile de HoReCa, producție ușoară și agricultură

Stefana Muresan

POZITIV TB: Andreea Paul, președinte INACO – “Traseul actual este de la ON-LINE la OM-LINE”

Ligia Voro

WhatsApp Business – aplicație dedicată companiilor

Stefana Muresan

Primele zboruri exotice ale anului din Ardeal

Nora Dumitrescu

Ministerul Turismului, reprezentanţe teritoriale interne în Harghita, Sibiu și Bistriţa-Năsăud

redactia

EuropaProperty's 8th annual CEE Investment Awards will be the grandest spectacle to date

Stefana Muresan

Cine va decide fezabilitatea “Autostrăzii Nordului”

Nora Dumitrescu

Airbus Helicopters: Producția în România a elicopterului H215M – un proiect de anvergură care va permite României să se alăture clubului exclusivist al țărilor producătoare de elicoptere

Ion Surdu

ASA Cons a pus grinzile pe noua fabrică de textile din Baia Mare

Nora Dumitrescu

Se știu constructorii pentru încă două tronsoane ale Autostrăzii Transilvania

Traian Dan

Sibienii de la CON-A vor construi noua sală polivalentă de la Pitești: lucrări de 65 de milioane de lei

Papuc Irina

A patra ediție a CEARC, eveniment marca VITACOM, ”Autostrada afacerilor profitabile”

Stefana Muresan

Dacia Duster scrie instorie în Italia

redactia

La Timişoara s-a deschis cea mai mare unitate de tratare a marilor arşi din România, o investiţie de cinci milioane de euro

Robert Bloancă

Tarom deschide ruta Timișoara-Chișinău

redactia

Mai multi bani in industria hoteliera din CEE

Ionut Oprea

Destinația turistică Sibiu va fi promovată la Târgul de Turism Viena

Papuc Irina

Apar primele stații de încărcare a mașinilor electrice la Baia Mare

Nora Dumitrescu

Leave a Comment