Analize Arad Brașov Constanța Mureș Sibiu Ultimele stiri

Cinci localități din Transilvania în top 10 cele mai îmbătrânite orașe

Numărul de locuitori de 65 de ani și peste din orașele României a crescut cu 51% în ultimii 20 de ani, depășind 1 milion în 2018. În contextul actualelor schimbări demografice și culturale din România, EY a realizat o analiză comparativă a orașelor din România din punct de vedere al vârstei populației. Analiza își propune să identifice perspectivele de dezvoltare a orașelor din punct de vedere demografic.

 

În ultimii cinci ani, ponderea segmentului tânăr (sub 15 ani) în populația totală a scăzut progresiv, ajungând la 14,8% în 2018. Pe de altă parte, numărul românilor de peste 65 de ani l-a depășit pe al celor sub 15 ani începând cu anul 2014. Vârsta medie în România a crescut cu aproximativ 4 ani în ultimele două decenii, ajungând la 41 ani în 2018. În aceeași perioadă, s-a înregistrat cel mai mare procent de persoane în vârstă în rândul populației urbane românești, una din șase persoane având peste 65 de ani în 2018.

Orașele sunt adesea percepute ca locul tinerilor, dar realitatea este că multe orașe românești au în prezent o populație îmbătrânită. Cum influențează vârsta locuitorilor evoluția unui oraș?

 

Se confirmă percepția că în zonele urbane întâlnim mai mulți tineri?

Comparativ cu media națională, media de vârstă a locuitorilor din orașele românești cu peste 100.000 de locuitori este mai ridicată, 42,3 versus 41,2 la nivelul României. Iar media de vârstă crește și mai mult în cazul orașelor mai mari, cu toate că acestea beneficiază, de obicei, de existența unor ancore, cum ar fi diversele instituții și universități, spitale sau obiective culturale care reprezintă toate un punct de atracție pentru tineri.

Pe de altă parte, orașele secundare oferă o parte din dinamismul omoloagelor lor mai mari, însă la un cost mai mic. Această situație a creat o ieșire, în principal, pentru tinerii din zone metropolitane mari, care caută costuri mai scăzute ale vieții, evitarea aglomerației și acces mai ieftin la resurse antreprenoriale. În acest context este important de menționat faptul că vârsta medie a populației din rural este mai mică decât cea înregistrată în urban (40,7 rural vs. 41,6 urban) în 2018.

 

Orașele tinere din România

Orașul cu cea mai tânără populație din România este Suceava, cu o vârstă medie de 39,5 ani și cu doar una din opt persoane cu vârsta de peste 65 ani. Acesta este urmat tot de două orașe din zona Moldovei: Iași (39,7) și Botoșani (40,2).

 

Iași și Botoșani au cele mai mari procente de locuitori cu vârsta sub 18 ani  – 19,1% în 2018. Acest lucru este explicat, în cazul Iașiului, de rata natalității, care înregistrează valoarea cea mai mare comparativ cu celelalte orașe – 11,3 nașteri la o mie de locuitori, dar și cu media națională, de 9,3 nașteri la o mie de locuitori în 2017.

 

Orașe din România cu o vârstă medie ridicată

La polul opus, municipiul Brăila are cea mai îmbătrânită populație, cu o vârstă medie de 44,1 ani. La o diferență destul de mare, se clasează pe locul doi în topul orașelor îmbătrânite municipiul Brașov (43,6 de ani), urmat îndeaproape de Ploiești și Constanța (43,3 ani). Aceste orașe înregistrează cele mai mari valori în ceea ce privește numărul de persoane de peste 65 ani (Brăila, Constanța, Ploiești – 18%,  Brașov – 17% din totalul populației). Observăm că orașele cu un număr mare de persoane care îndeplinesc vârsta de pensionare se află în orașe turistice, fie că vorbim de zona montană – Brașov sau de la malul mării – Constanța.

  *Notă: Ploiești și Constanța înregistrează aceeași valoare medie

 

Valorile înregistrate de indicele de îmbătrânire a populației susțin concluziile de mai sus, municipiile Constanța și Brașov se situează pe primul loc în ceea ce privește numărul de persoane vârstnice înregistrate la 100 persoane tinere – 137 persoane, comparativ cu media națională de 110 persoane.

Capitala se află în top 10 orașe cu vârsta cea mai ridicată din România, clasându-se pe locul 9 cu 42,6 ani, la o diferență foarte mică de media națională (42,2). Deși cu o rată a natalității destul de ridicată – 9,7 nașteri la 1.000 de locuitori, capitala pierde în continuare capital uman și asta datorită emigrării, dar în cea mai mare măsură a sporului natural negativ.

 

Evoluția în timp

92% dintre orașele mari (dintre cele analizate) au înregistrat în ultimii 18 ani scăderi ale populației. Cea mai mare scădere înregistrată este în municipiul Brăila cu o pierdere a 13% din populație în perioada analizată. La polul opus avem trei orașe – Iași cu o creștere a populației de 13%, Suceava 3% și Cluj-Napoca 1%.

Îngrijorător este că numărul locuitorilor de 65 de ani și peste din orașe a crescut cu 51% în ultimii 20 de ani, depășind 1 milion în 2018. Dacă ne raportăm la totalul populației din România, 29% dintre tineri se află în orașele mari, cu 4% mai puțin comparativ cu anii 2000. Pe de altă parte, numărul de locuitori în vârstă (peste 65 de ani) a crescut în aceeași perioadă, ajungând să devanseze valoarea medie inițială cu 6% (24% în 2000 vs. 30% în 2018).

 

Concluzii

O populație mai tânără poate aduce avantaje cum ar fi atragerea investițiilor, companiile putând găsi, astfel, mai ușor angajații potriviți. Cu toate acestea, orașele trebuie să ofere și alte oportunități pentru tineri, precum facilități culturale, școli și locuințe la prețuri accesibile.

Orașele cu populații mai în vârstă au beneficii și provocări diferite. Persoanele în vârstă, dar încă active tind să fie mai productive și pot avea salarii mai mari datorită experienței și abilităților lor. Acest lucru duce la creșterea venitului disponibil care poate fi folosit în magazine, baruri și restaurante. Însă este de asemenea adevărat că orașele cu locuitori mai în vârstă se confruntă cu cerințe mai mari în ceea ce privește sănătatea și îngrijirea socială.

Astfel, pe măsură ce populațiile lor continuă să se diferențieze, orașele vor deveni din ce în ce mai concentrate asupra nevoilor propriilor locuitori.

Adriana Tabac, Director Marketing și Comunicare, EY România: ”La fel ca în alte țări, orașele din România se confruntă, pe lângă problemele demografice, cu provocări legate de dezvoltarea și durabilitatea infrastructurii, sănătatea populației, bunăstarea și facilitățile de locuire. Costurile ridicate, poluarea, schimbările climatice și creșterea traficului au deja efecte reale asupra populației urbane, continuând să constrângă din ce în ce mai mult atractivitatea orașelor mari și capacitatea lor de a crește, fapt constatat în întreaga lume.”

 

Related posts

Dezvoltarea căii ferate din România, prioritatea ministrului Transporturilor

Stefana Muresan

Centru pentru job-urile viitorului, amenajat la Cluj

Nora Dumitrescu

Ocean Fish procesează 12 tone de pește pe zi cu ajutorul soluției de la Senior Software

Stefana Muresan

Polonezii de la Impro, cu fabrici la Timişoara şi Cluj, estimează afaceri de 90 mil. lei, dublu faţă de 2017

redactia

[Enjoy Transylvania!] The Szeckler legacy of the Mureş county

Transilvania Business

Stratulat Albulescu, asistență juridică fondului GapMinder Venture Partners pentru investiția suplimentară în Deepstash

Ionut Oprea

CSi aduce în România soluții pentru proiectare în construcții

A. I.

Bucharest- skyline transformation 2025: KONE – the market in Romania is interested in innovations

Ionut Oprea

Construcții SA și Sfera Con SRL vor reabilita o secție a Spitalului Județean Sibiu, contract de peste 9 mil. lei

redactia

Creatorul Bitdefender: Orice lider de business ar trebui să adopte o şcoală

Stefana Muresan

Apel pentru restaurarea monumentelor istorice: 3 milioane de lei pentru intervenții de urgență

Ion Surdu

aisemnal.ro: Românii au la dispoziție o aplicație unică la nivel mondial pentru verificarea zonelor cu semnal mobil

Papuc Irina

CCIR și Ambasada Canadei, despre beneficiile CETA pentru mediul de afaceri

Stefana Muresan

Nordis: Ce apartamente premium se închiriază cel mai repede în 2017

Stefana Muresan

Brașov: Biroul de proiectare Dico&Țigănaș va crea conceptul pentru Sala polivalentă

Stefana Muresan

Sistemul automat de încărcare wireless de la Continental: convenabil și eficient

Stefana Muresan

Optimism and unseen views | Bucharest – the skyline transformation 2025

Ionut Oprea

Spital regional la Cluj, cu fonduri europene

redactia

Grand Hotel Italia, hotelul de cinci stele din Cluj-Napoca, aduce cameriste din Venezuela. Ce salariu se oferă românilor

redactia

Canadienii de la Celestica, furnizor Alcatel sau NEC, aduc încă 30 milioane dolari în Borș

redactia

Brittany Kaiser, fost director Cambridge Analytica, la GoTech World 2020

Ligia Voro

Un nou transplant de cord la Institutul Inimii din Târgu-Mureș

Stefana Muresan

Lidl oferă prime duble de Crăciun pentru angajați și asigurare de sănătate

Traian Dan

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA finalizează primul spital privat cu servicii integrate din Cluj

redactia

Leave a Comment