Transilvania Business
Energie Energy Mirror Of Romania Ultimele stiri

Prețul gazelor românești cu 33% mai mare decât cel din import

Gazele de producţie internă au ajuns să coste cu 33% mai mult decât cele de import pe bursă, în luna iunie, potrivit datelor publicate de Bursa Română de Mărfuri şi analizate de AGERPRES.

Astfel, în iunie, preţul gazelor româneşti a fost acelaşi cu cel din mai, respectiv 101,24 de lei pe MWh, acesta fiind cel mai mare nivel mediu lunar înregistrat vreodată pe bursă.
Aceasta deşi, de regulă, în luna iunie preţul gazelor este redus, întrucât şi consumul este mic. Spre comparaţie, în iunie 2018, preţul gazelor de producţie internă a fost de 75,13 lei pe MWh, iar, în iulie 2017, de 63,74 lei pe MWh.
La bursa de gaze de la Viena, indicele CEGH Front Month Index pentru luna iunie 2019 a scăzut la echivalentul a 76,51 lei pe MWh, de la 81,56 de lei pe MWh în luna mai.
OUG 114/2018, aprobată în decembrie 2018, a fixat la 68 de lei pe MWh, pentru următorii trei ani, preţul pentru întreaga producţie internă de gaze naturale. OUG 19/2019, aprobată în martie 2019, a modificat această prevedere, lăsând la preţ fix doar cantităţile de gaze destinate consumatorilor casnici şi termocentralelor, începând cu data de 1 mai.
Acest lucru a dus la creşterea preţului gazelor de producţie internă care se tranzacţionează pe bursă şi care este destinat agenţilor economici.
Totodată, începând cu luna aprilie, preţul gazelor de producţie internă a devenit mai mare decât cel de import.
De la 1 iulie, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a decis ieftinirea cu 5% în medie a gazelor pentru consumatorii casnici.

Comentarii

Comentarii

Related posts

Uniunea Geodezilor din România are o nouă conducere

redactia

Industria de apărare românească va fabrica o nouă armă de asalt în colaborare cu Beretta

redactia

MedLife investeşte 5 milioane de euro în Ungaria

redactia

Comentarii

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More