Fonduri Europene Harghita Sanatate Ultimele stiri

2 milioane de euro pentru ambulatoriul spitalului din Gheorgheni

Un nou proiect cofinanțat din fonduri europene în municipiul Gheorgheni va duce la creșterea calității vieții și la îmbunătățirea stării de sănătate a populației.

Este vorba despre cel de-al optulea proiect contractat de municipalitatea din acest oraș al județului Harghita, pentru cererea de finanțare cu titlul „Reabilitarea, modernizarea și dotarea Ambulatoriului de specialitate din municipiul Gheorgheni, în valoare totală de peste 9,33 milioane lei. Contractul a fost semnat la sediul ADR Centru din Alba Iulia, de către primarul Nagy Zoltán și Simion Crețu, directorul general al Agenției, în prezența Directorului Spitalului Municipal, Stefan Ferenczy. Finanțarea provine din fondurile Programul Operațional Regional 2014-2020 pentru dezvoltarea infrastructurii de sănătate, prin modernizarea ambulatoriilor, pentru creșterea accesibilității serviciilor de sănătate, comunitare și a celor de nivel secundar.

”Proiectul nostru de reabilitare și modernizare a ambulatoriului cuprinde două componente majore, respectiv mansardarea corpurilor G și H în vederea relocării Laboratorului în acest spațiu nou. Pe de altă parte, spațiul care este în prezent ocupat de Laborator va fi utilizat pentru relocarea secției de Boli Cronice Ditrău. În urma lucrărilor de modernizare vom asigura și dotarea Ambulatorului cu echipamente noi și performante. Analizăm constant cele mai bune posibilități de a folosi pentru comunitate sumele din buget, ținând cont de aceste investiții din fonduri europene în valoare totală de peste 64 milioane lei prin proiectele deja contractate și mai avem depuse cereri de finanțare pentru creșterea calității vieții, pentru reabilitarea unor unități de învățământ și pentru modernizarea arterelor rutiere din municipiul Gheorgheni”, a declarat primarul Nagy Zoltán.

Proiectul prevede realizarea lucrărilor de lucrări de creștere a rezistenței clădirii, precum și lucrări de intervenție aferente investiției de bază. Se va elimina actualul acoperiș al clădirii și va fi complet modificat stratul termoizolant de la planșeul de peste etajul 1. Se vor reface traseele edilitare existente (conducte de aerisire, ventilație) și se vor realiza cele noi (scurgeri, canalizări) în stratul din BCA. După construcția mansardei, noua învelitoare va fi termoizolată cu vată minerală, se vor prevedea ferestre de mansardă în spațiile amenajate pentru laborator și se vor realiza două balcoane tehnice cu acces din interior.

Noile echipamente achiziționate pentru îmbunătățirea capacității de diagnosticare și tratament a pacienților în Ambulatoriul Spitalului Municipal Gheorgheni constau în câte trei sisteme radiologice și electrocardiografe, precum și câte un ecograf pentru examinări cardiologice, pentru examinări urologice, pentru examinări chirurgie, pentru examinări obstetrică/ginecologie, pentru examinări endocrinologie și pentru examinări de medicină internă. Vor mai fi achiziționate un electroencefalograf cu 64 canale, un mamograf, un osteodensitometru și un Tomograf Computerizat – CT, dar și o linie de videoendoscopie digestivă intervențională de înaltă definiție.

 ”În această perioadă de finanțare avem deja contractate fonduri pentru lucrări de reabilitare energetică, precum și pentru proiecte pentru dotări în ambulatorii și spitale. Practic, vom coordona în regiune investiții de peste 300 milioane euro pentru creșterea confortului termic și a gradului de curățenie în unitățile medicale, precum și pentru modernizări și dotări cu echipamente moderne, destinate îmbunătățirii calității actului medical. În municipiul Gheorgheni susținem investițiile publice cu mai mult de 11 milioane euro din fonduri europene, iar prin semnarea acestui proiect avem ca obiectiv, pe termen scurt și mediu, diversificarea gamei de servicii medicale cu sprijinul fonduri publice europene prin Programul REGIO, iar pe termen lung ne așteptăm la scăderea incidenței bolilor în rândul populației”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Bugetul acestui proiect prevede o sumă totală  de 9.335.467,75 lei, pentru realizarea tuturor lucrărilor, până în data de 30 aprilie 2021. Din această sumă, o parte sunt cheltuieli eligibile, respectiv care pot fi decontate din resurse publice și o altă parte sunt cheltuieli neeligibile, pentru activități conexe și diferite avize. Din suma totală a cheltuielilor eligibile, 98% sunt sume nerambursabile alocate de către Autoritatea de Management a POR din fonduri europene, prin Programul REGIO 2014-2020, respectiv 9.148.758,39 lei (circa 1,96 milioane euro), restul reprezentând contribuția municipalității.

Related posts

BNR a amânat colectarea contribuțiilor anuale la fondul de rezoluție bancară

Traian Dan

Cinci oferte pentru lucrările de restaurare a corpului principal al Palatului Principilor din Alba Iulia

Stefana Muresan

Porsche Engineering își consolidează prezența în România și majorează numărul de angajați

Stefana Muresan

Operatorul Wizz Air va relua zborurile Cluj – Tel Aviv

Nora Dumitrescu

Horia Ciorcilă, de 16 ani președinte al Băncii Transilvania: creștere a cotei de piață de la 1,8 la 14%

Stefana Muresan

Digitalizare națională: Trei măsuri propuse de patronatul din IT pentru contracararea efectelor crizei economice

Ion Surdu

CCIA Timiș, sprijin pentru 25 de firme ale căror planuri de afaceri au fost selectate pentru finanțare

Stefana Muresan

Buget de peste 17 mil. euro pentru programul lapte, fructe și legume în șoli

Stefana Muresan

Fabrica de medicamente Hyperion din Iași, achiziționată de investitori din Bulgaria și Belarus

redactia

Medicii, personalul MAI și persoanele peste 60 de ani au prioritate la Profi

Traian Dan

Sălajul are venituri mai mari decât se aștepta în acest an

Nora Dumitrescu

Trei ofertanți pentru noile autobuze ale Sibiului: japonezii, germanii și turco-românii

Stefana Muresan

Care sunt cele mai asigurate județe din Transilvania la dezastre naturale

Nora Dumitrescu

Grupul belgian Interparking a cumpărat o parcare de 4 mil. euro în Timişoara

Stefana Muresan

Ford a investit aproximativ 1,3 miliarde de euro în 11 ani la Craiova. Compania va fabrica un nou vehicul

Stefana Muresan

Schemă de ajutor guvernamental de aproape 40 mil. euro pentru Universal Alloy Corporation în Maramureș. Investiție totală – 130 mil. euro

redactia

New buildings to transform Bucharest?

Ionut Oprea

În regim de autostradă, de la Sibiu până la Viena, cu o întrerupere de 13 km

Stefana Muresan

10 oferte pentru proiectarea și execuția secțiunii 4 a autostrăzii Sibiu – Pitești

Ligia Voro

Accelerator de afaceri pentru întreprinderile sociale din Ardealul de Nord

Nora Dumitrescu

Vitacom Electronics, cifră de afaceri de 10,7 milioane de euro în 2017

Stefana Muresan

72% dintre antreprenori nu au încredere în instituțiile statului

Traian Dan

O nouă campanie anticontrabandă și o nouă donație pentru echipele canine

Ligia Voro

Leave a Comment