Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Avocatnet.ro: Firmele riscă desființarea dacă nu vor converti acțiunile la purtător

Acțiunile la purtător vor fi interzise în curând, conform unei legi care trebuie să apară în Monitorul Oficial în următoarele zile. Asta înseamnă că deținătorii de acțiuni la purtător vor avea 18 luni să le depună la firme, pentru ca acestea din urmă să le convertească. Acțiunile nedepuse în termen vor fi anulate automat, însă dacă vor fi depuse și firmele nu le vor converti în timp util, societățile vor risca desființarea.

Interzicerea acțiunilor la purtător este prevăzută de Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Actul a fost semnat joi de șeful statului și mai trebuie doar să apară în Monitorul Oficial pentru a se aplica.

În esență, odată ce noua lege va intra în vigoare, efectuarea de operațiuni cu acțiunile la purtător existente va fi interzisă. De asemenea, interzisă va fi și emiterea de acțiuni noi la purtător. Asta înseamnă că acțiunile respective vor trebui convertite în acțiuni nominative în maximum un an și jumătate.

„Acţiunile la purtător emise anterior intrării în vigoare a prezentei legi vor fi convertite în acţiuni nominative (…) şi actul constitutiv actualizat va fi depus la oficiul registrului comerţului”, este subliniat în noua lege. Persoanele care dețin acțiuni la purtător vor avea 18 luni, de la intrarea în vigoare a Legii nr. 129/2019, pentru a le depune la sediul firmelor care le-au emis.

Dacă acțiunile la purtător existente nu vor fi depuse la firme în acel termen de 18 luni, acestea vor fi anulate automat și capitalul social va fi redus în mod corespunzător. În cazul celor depuse, conversia va trebui făcută în exact același termen, altfel firmele vor risca dizolvarea.

„Neîndeplinirea, până la expirarea termenului [de 18 luni de la intrarea în vigoare a legii], a obligaţiei de conversie de către societăţile pe acţiuni şi în comandită pe acţiuni atrage dizolvarea acestora. La cererea oricărei persoane interesate, precum şi a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, tribunalul, sau, după caz, tribunalul specializat va putea pronunţa dizolvarea societăţii. Cauza de dizolvare poate fi înlăturată înainte de a se pune concluzii în fond, instanţa putând acorda un termen în acest scop”, este explicat în actul normativ amintit.

În prezent, legislația societăților prevede că acțiunile pot fi nominative sau la purtător. Acțiunile la purtător pot exista numai în societăți pe acțiuni sau în societăți în comandită pe acțiuni.

Atenție! Legea NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie publicată în Monitorul Oficial.

Sursa foto deschidere: pagina de FB a ONRC 
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

În top după cuantumul primei amenzi pentru încălcarea GDPR

Articolul următor

FOTO: Fermele de excepție ale Ardealului, testate de europeni  

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Startup Europe Week Brașov 2024

Startup Europe Week este o inițiativă a Comisiei Europene de animare a afacerilor prin organizarea simultană a unor…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share