Antreprenori Cluj Ultimele stiri

FOTO: Proiecte de politici publice schițate la Cluj de mai multe organizații

În perioada 10-12 iulie 2019, la hotelul Grand Hotel Napoca din Cluj-Napoca, asociația INACO – Inițiativa pentru Competitivitate – a susținut sesiunile de instruire din cadrul proiectului Politici publice alternative pentru dezvoltare locală competitivă. 

 

Sesiunile de training, trei la număr, s-au concentrat pe instruirea celor 6 participanți cu privire la politicile publice locale și naționale, pe construirea bugetelor locale și importanța acestora în procesul de îmbunătățire a Strategiilor de Dezvoltare Locală.

Au fost prezentate modalitățile prin care reprezentanții societății civile pot interveni pentru structurarea unui buget local mai competitiv, bazat pe rezultate şi performanţă şi au fost analizate exemple de bune practici din alte ţări, în domeniul politicilor publice. S-au descris și dezbătut și temele orizontale ale proiectului – egalitatea de șanse, dezvoltarea durabilă, responsabilitatea socială, sprijinirea tranziției către o economie cu emisii de dioxid de carbon reduse, nediscriminarea, egalitatea de șanse între femei și bărbați și importanța activării societății civice locale.

Sesiunile de intruire au fost susținute de Mariana Nicolae, expertul formare pe politici publice alternative, Raluca Chișu, expertul formare pe bugete locale și Daniela Teodorescu, expertul formare pe teme orizontale ale proiectului.

Cursanţii, împreună cu experţii formatori, au schiţat următoarele proiecte de politici publice:

  1. Asociaţia Studenţilor Romi „Romano Suno Cluj Napoca” – Susţinerea în sistemul de învăţământ de stat a tinerilor rromi care au terminat liceul/ Creșterea gradului de educaţie a tinerilor rromi;
  2. Asociaţia Universităţilor, Institutelor de Cercetare-Dezvoltare şi Bibliotecilor Centrale Universitare din România – ANELIS PLUS – Creşterea gradului de acces al cercetătorilor la literatura ştiinţifică (reviste şi baze de date);
  3. Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România – Accesul continuu la tratamente inovative pentru pacienţii cu afectiuni hepatice virale;
  4. Sindicat şi Confederaţia Cartel Alfa Cluj – Creşterea siguranţei angajatului la locul de muncă;
  5. APAH-RO (Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România) – Monitorizarea pacienţilor cu hepatită cronică prin telemedicină.

Scopul sesiunilor de instruire a fost acela de a învăța și evalua practicile de implementare a politicilor de competitivitate economică pentru a putea propune alternative viabile la acestea. S-a urmărit consolidarea capacității ONG-urilor de a formula alternative la politicile publice în domeniul competitivității economice care să conducă implicit la îmbunătățirea Strategiilor de Dezvoltare locală.

                         

 

 

 

Related posts

Daniel Loewa, Head of HR Mercedes Benz România, Trust the process: acțiunile mici fac schimbările sustenabile

Nicolae Pop

NEPI negociază exclusiv cu AFI Europe vânzarea a 4 clădiri de birouri

Ligia Voro

Aeroportul Internațional Timișoara, trafic în creștere; destinații preferate: București și Londra

Stefana Muresan

Leave a Comment