Cluj IT&C Ultimele stiri

Aplicații în medicină, turism, servicii și auomatizări la „MHPBigBrains”

O aplicație web care analizează posibilele reacții dintre medicamente și alimente sau între diverse combinații de medicamente este proiectul câștigător al ediției „MHPBigBrains” de anul acesta, competiție organizată de MHP – A Porsche Company pentru absolvenții programului de studii Informatică în Limba Germană a Universității „Babeș-Bolyai”. „E-health: aplicații în farmacologie” se numește lucrarea absolventei Edith Karda, iar aplicația se adresează medicilor,farmaciștilor și pacienților care folosesc mai multe combinații de medicamente, oferind și accesul la o bază de date americană de peste 13.000 de medicamente și suplimente alimentare.

„MHPBigBrains” a fost lansat în urmă cu trei ani, odată cu prima promoție de absolvenți de Informatică în limba germană din Cluj-Napoca. Această linie de studii reprezintă ea însăși o premieră în mediul universitar local, fiind finanțată de trei companii private: MHP – A Porsche Company, Porsche AG și NTT Data. În cadrul competiției se prezintă cele mai bune lucrări de licență ale anului, iar specialiștii MHP le jurizează ținând cont atât de tema de studiu, cât și de soluțiile propuse și potențialul lor de implementare. Premiul este unul „de palmares”: o machetă Porsche din colecția Lego Technic, ediție specială, apreciată de cunoscători.

„Programul a început în 2014 și a fost popular încă de atunci, iar de anul trecut am dezvoltat în același parteneriat și un program de Master. Sunt implicați mulți colegi – de aici și din Germania. Practic, susținem această linie de studii de Informatică în Limba Germană pe mai multe paliere: finanțare, lectori români și germani, program de internship, programe open doors, evenimente precum MHPBigBrains. Motivația noastră este să asigurăm viitorii specialiști de care avem nevoie – atât noi, compania MHP, cât și la nivel local, deoarece credem în potențialul Clujului de a deveni un veritabil IT hub al Europei”, a declarat Bernd Hörmann, CEO, MHP Romania.

Programul de studii Informatică în Limba Germană al Universității „Babeș-Bolyai” a început cu 30 de studenți, iar în prezent sunt aproximativ 200 (în toți anii de studiu). De anul trecut, nivelului licență i s-a adăugat și un program de master, intitulat „Sisteme informatice avansate”, tot în limba germană, cu o curriculă sincronizată atât cu celelalte specializări din cadrul facultății, cât și cu cerințele pieței. Studenții de la toate nivelele au posibilitatea să lucreze în echipe internaționale comune: studenți din România și Germania dezvoltă o aplicație software și colaborează la construirea prototipului, sub îndrumarea cadrelor didactice din cele două țări.

Colaborarea universitar – privat ce poate fi dată ca exemplu de bune practici nu se oprește aici. Cei implicați vor să dezvolte un institut de cercetare conex programului, în care cei mai buni studenți să poată fi finanțați, iar studiile să poată fi continuate cu o școală doctorală de Informatică, tot în limba germană.

„Programul de studii Informatică în Limba Germană este printre puținele care au apărut ca urmare a unei cereri exprimate imperativ de către industrie: trei companii au venit la Universitate în urmă cu cinci ani, solicitând o linie de studii în limba germană, și le suntem recunoscători pentru susținerea constantă și extrem de consistentă pe care o oferă. Suntem printre puținele specializări (dacă nu chiar singurii) care organizează cursuri de programare în SAP ABAP, avem colaborări strânse cu companiile partenere și dezvoltăm constant acest proiect: după nivelul de Master, urmează institutul de cercetare și, sperăm, o școală doctorală”, a explicat conf. univ.dr. Christian Săcărea, responsabil pentru linia de studii în limba germană la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității „Babeș-Bolyai”.

Efectele acestui parteneriat între mediul academic și cel privat s-au văzut și în lucrările prezentate de absolvenți la MHPBigBrains: au fost cele mai complexe proiecte prezentate până acum, după cum a apreciat juriul, format din specialiști MHP. Temele abordate au fost diverse: o aplicație pentru studenți care oferă sugestii de materiale și conținut personalizat în funcție de interese, pentru dezvoltarea proiectelor universitare (Maria Nagy), un ghid turistic al Clujuluiare recomandă obiective și itinerarii pe baza preferințelor introduse de utilizator (Szappanyos Szidonia), utilizarea inteligenței artificiale în evaluarea complexității proiectelor software (Dan Iftinca), automatizarea clasificării tichetelor de service folosind inteligență artificială și procesarea limbajului natural (Cristian Matei și Tudor Tolciu), clasificarea imaginilor din baze complexe în funcție de conținut (Sînziana Toma).

Implicarea mediului privat în susținerea educației ajută și la menținerea specialiștilor în Cluj: toți absolvenții care și-au prezentat lucrările la MHPBigBrains au menționat că vor să continue studiile masterale și vor să rămână în țară.

MHP (MHP Management- und IT-Beratung GmbH), marcă afiliată concernului Porsche, este o companie lider din sfera IT de pe piața mobility & manufacturing din Germania. Are peste 3.000 de angajați și filiale în Germania, Elveția, SUA, China, Marea Britanie și România. La Cluj-Napoca, MHP are aproximativ 400 de angajați. Mai multe informații: www.mhp.com.

 

Related posts

Satul inteligent vs Smart City

Stefana Muresan

Germanii de la Kathrein vor produce la Timişoara antene 5G pentru operatori din Europa şi America

redactia

Colliers a consiliat Nepi Rockcastle în vânzarea strategică a portofoliului de birouri pentru peste 300 milioane euro

Papuc Irina

Ana Birchall, la Forumul Economic Mondial de la Davos

redactia

România trimisă în fața Curții de Justiție. România este singurul stat membru care nu a comunicat încă măsurile de transpunere a directivei UE privind mărcile în legislația națională

Gruita Ienasoiu

Sibiu: Se va lansa o monedă locală sibiană pentru plata în restaurante

Stefana Muresan

Piață de peste opt hectare dedicată Centenarului, construită de Primăria Oradea

Stefana Muresan

Recomandările unei reviste americane de turism: Transilvania, în primele ”19 destinații de văzut” din lume, în 2019

redactia

Peste 201 milioane euro, fonduri europene, pentru modernizarea căii ferate dintre Sighişoara şi Coşlariu

Stefana Muresan

Afaceri de 1 milion de lei pentru clubul care oferă cursuri de educație acvatică

Papuc Irina

Efectul donațiilor de la Sibiu: La Spitalul Județean începe amenajarea centrului de testare pentru noul coronavirus

Ion Surdu

Hidroelectrica, dividende de peste un miliard de lei

Stefana Muresan

IMM-urile vor primi 25.000 lei pentru prezenţa la târguri şi expoziţii

Stefana Muresan

În 2020 șoseaua rapidă din Ungaria va ajunge la granița cu România

redactia

Elvețienii de la Holcim vor finanța spitale din Transilvania și Banat

Nora Dumitrescu

Noi soluţii Smart City la Alba Iulia: Senzori ultrasonici de parcare şi de alertă, pe stâlpi de iluminat

Stefana Muresan

Crește numărul incubatoarelor de afaceri din Regiunea Centru

Ligia Voro

Bihorul și Maramureșul, în topul cererilor la APIA

Nora Dumitrescu

Universitatea Babeș-Bolyai, premiată pentru un proiect Smart City

Nora Dumitrescu

Skanska sells office building in Warsaw, Poland, for EUR 98 M, about SEK 1.0 billion

Ion Surdu

Wallberg asigură finanțarea pentru Tower Two – al doilea turn rezidențial, cu un regim de înălțime de 16 etaje, din ansamblul XCity Towers

Papuc Irina

Clujenii de la ACI amenajează tribunele la Arcul de Triumf

Nora Dumitrescu

Angajații români preferă cardurile de masă în locul tichetelor pe hârtie

A. I.

Studiu: Companiile din regiunea Nord-Vest investesc anual 12% din cifra de afaceri pentru digitalizarea business-ului

redactia

Leave a Comment