Harghita Infrastructura Ultimele stiri

Odorheiu Secuiesc își modernizează infrastructura de transport

Pe lângă investițiile în reabilitarea de școli și blocuri, în modernizarea unui centru de vârstnici și revitalizarea Cetății precum și a Observatorului astronomic din oraș, municipalitatea din Odorheiu Secuiesc obține fonduri REGIO pentru proiectul de modernizare a infrastructurii rutiere și de eficientizare a transportului public de călători.

Este vorba de o finanțare de peste 5,6 milioane euro din fonduri nerambursabile POR 2014-2020 pentru acest oraș, prin care se vor achiziționa opt autobuze electrice, se vor moderniza peste doi kilometri de străzi urbane și se va realiza un sistem de management al transportului public de călători, în cadrul cererii de finanțare cu titlul ”Reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere din Municipiul Odorheiu Secuiesc în vederea diminuării traficului rutier și reducerea emisiilor de carbon- Strada II Rakoczi Ferenc”. Resursele financiare sunt alocate prin Axa Prioritară 3, pentru sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, din cadrul programului REGIO 2014-2020.

 ”Principala noastră problemă urbană este reprezentată de traficul motorizat prea ridicat, urmată de accesibilitatea scăzută a zonelor periferice și de lipsa unor legături facile cu arealul locurilor de muncă. Atractivitatea transportului public urban este afectată de starea de viabilitate deficitară a străzilor și de parcul auto. Starea tehnică a infrastructurii stradale duce la creșterea timpilor de parcurs, creșterea consumului de carburanți, produce poluare în exces, uzează mai repede vehiculele și contribuie la disconfortul cetățenilor. Datorită intensității ridicate a traficului și datorită lipsei dotărilor rețelei stradale serviciile de transport public nu sunt atractive. Prin acest proiect vrem să îmbunătățim mobilitatea urbană a pasagerilor, a mărfurilor, dar și traficul nemotorizat de pietoni și bicicliști. Cu autobuze electrice și cu un sistem de transport public modern, cu piste noi pentru bicicliști și cu o infrastructură pietonală modern sperăm să determinăm locuitorii orașului să-și folosească mai puțin autoturismele și credem că vom transforma orașul într-unul mult mai aerisit, mai prietenos cu mediul și cu toți oamenii”, a declarat primarul Árpád Gálfi, în momentul semnării acestui proiect.

Proiectul cu titlul ”Reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere din Municipiul Odorheiu Secuiesc în vederea diminuării traficului rutier și reducerea emisiilor de carbon- Strada II Rakoczi Ferenc” are o valoare totală de 28.488.638,91 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate este de 25.975.331,53 lei, respectiv 98,00% din valoarea eligibilă a proiectului (aproximativ 5.68 milioane euro). Proiectul se va finaliza până la sfârșitul lunii decembrie 2022.

Reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere din municipiul Odorheiu Secuiesc va duce la intervenții asupra mai multor elemente de infrastructură, respectiv asupra pistelor de biciclete, asupra carosabilului, dar și asupra căilor pietonale, pe lângă modernizarea aliniamentelor de spații verzi. Din punct de vedere logistic, vor fi achiziționate opt autobuze electrice, va fi implementat un sistem informatic de management a transportului public – compus din sistem e-ticketing, o aplicație de monitorizare a flotei și un sistem de informare dinamică a călătorilor în stații. Pentru autobuzele electrice se vor achiziționa stații de reîncărcare electrică. Lucrările de modernizare vor avea loc pe o distanță de peste doi kilometri pe strada Rákóczi Ferenc, respectiv pe tronsonul cuprins între girația de la intersecția cu străzile Hunyadi Janos, Kuvar și 1 Decembrie 1918, până la limita unității administrativ teritoriale a municipiului. Pe traseele de autobuz ce traversează coridorul ce face obiectul proiectului vor circula patru din cele opt autobuze electrice. Componentele de comandă și control ale sistemului inteligent de management transport/e-ticketing se vor amplasa la sediul Primăriei Municipiului Odorheiu Secuiesc și vor include și o aplicație de informare a călători pe smartphone, iar cele cu care vor interacționa cetățenii se vor instala în stațiile de călători și în autobuzele achiziționate.

În Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană Durabilă a Municipiului Odorheiu Secuiesc pentru perioada 2015-2025, se vorbește despre o localitate ce poate un centru microregional în zonă, care se evidențiază prin concentrarea capitalului uman – populația microregiunii reprezintă aproape 40% din totalul populației județului – și ca un nucleu de evoluție. Mobilitatea durabilă este expresia dezvoltării unui sistem de transport solid, ecologic și eficient, prietenos cu mediul, dar în același timp statornic și tradițional, asigurând un echilibru între infrastructura de transport tradițională și consumul eficient de resurse. În vederea dezvoltării orașului și a creșterii calității vieții locuitorilor zonei urbane Odorheiu Secuiesc este necesar un sistem de transport nepoluant, eficient și durabil. Rețeaua de transport dezvoltată va susține mobilitatea persoanelor și mărfurilor, creând astfel cadrul pentru afirmarea municipiului ca oraș unde administrația se preocupă de îmbunătățirea calității vieții și a mediului urban atractiv, modern și ecologic, pentru toți oamenii care locuiesc, muncesc sau doar sunt în trecere prin oraș”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Related posts

Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate a lansat Harta Proiectelor Smart City din România

Stefana Muresan

7 septembrie – «Zilele Siguranței Rutiere Michelin»

Ligia Voro

Fabrică cu 200 de salariaţi din Bihor, furnizor pentru Marks & Spencer

Stefana Muresan

Palatul Noblesse – Lifestyle Palace deschide sezonul dăruirii alături de Fundația pentru copii “Șansă la Viitor”

Ionut Oprea

Topul firmelor, organizat de CCIAT, la cea de-a 24-a ediție

Stefana Muresan

Timișoara: Gala de Binefacere a antreprenorilor italieni dedicată copiilor din medii defavorizate

redactia

Timişoara e cu zeci de ani în urma oraşelor din vest în domeniul conceptelor de urbanism

Robert Bloancă

Camera de Comerț și Industrie a României inițiază un chestionar în sprijinul antreprenorilor români

redactia

Târgu-Mureş: Proiect de 23 de milioane lei pentru extinderea celui mai mare spital public din Transilvania

Stefana Muresan

Ultimele spații disponibile la Agromalim 2017

Stefana Muresan

Vibe Properties lansează Vibe Forward, un proiect rezidențial de amploare amplasat în principalul pol de business din București

Papuc Irina

David Ciceo, speaker la Conferința Passenger Terminal Expo 2016

Transilvania Business

Crama Liliac a lansat noua etichetă young.LILIAC

Stefana Muresan

Cesiro din Sighişoara, cu afaceri de 9 mil. euro în S1, țintește piețele din Brazilia, Ar­gen­tina şi Ucraina

Stefana Muresan

Oradea se pregăteşte de Cartea Recordurilor

Traian Dan

Vinurile de Jidvei premiate cu 15 medalii de aur și argint la 3 concursuri internaționale

Stefana Muresan

Achizițiile de echipamente la Spitalul Clujana, recuperate din fonduri UE

Nora Dumitrescu

Aeroportul Internațional Timișoara, investiții de 10 milioane de euro în domeniul securității, din fonduri europene

redactia

Ziua Fermierului RAGT, la cea de-a VI-a ediție la Chețani

redactia

Oana Stănescu, românca de 35 de ani care urmează să schimbe fața New York-ului prin proiectele sale

redactia

[Enjoy Transylvania!] Sovata – pearl of the medical spas. The resort with nine lakes and a plant-covered salt mountain

Ionel Albu

MApN vrea să cumpere elicopterele H215 produse de Airbus la Ghimbav

Stefana Muresan

Inginerii de la Continental Iași dezvoltă unitatea de control a portierei autovehiculului

Stefana Muresan

Luiza Zan și Ploiești Jazz Trio concertează vineri la Karpatia Horse Show

Ligia Voro

Leave a Comment