București Real Estate Ultimele stiri

77% din spațiile moderne de birouri din București sunt lângă stații de metrou

Aproape 77% din spațiile moderne de birouri din București se află la cel mult 10 minute distanță de mers față de o stație de metrou, conform celor mai recente date ale companiei de consultanță imobiliară Colliers International. Interesul pentru dezvoltări de birouri este concentrat în zonele de nord și de vest, astfel că cele mai multe livrări de birouri până la finalul anului 2020 vor fi în apropierea stațiilor de metrou Aurel Vlaicu (73.200 mp) și Politehnica (58.400 mp).

[pdf-embedder url=”https://www.transilvaniabusiness.ro/wp-content/uploads/2019/07/Colliers-Infographic-Bucharest-Metro-and-the-Real-Estate-Connection.pdf” title=”Colliers Infographic – Bucharest Metro and the Real Estate Connection”]

Într-un oraș atât de aglomerat prin prisma traficului rutier precum Bucureștiul, proiectele de birouri, rezidențiale și de retail obțin un plus de performanță ca urmare a unei conexiuni la o stație de metrou din apropiere, metroul fiind cel mai eficient si confortabil mijloc de transport în comun. Aproape 2 mil. mp de spații de birouri moderne – sau în jur de 77% – se află la cel mult 10 minute distanță de mers față de o stație de metrou. De asemenea, aproximativ 0,9 mil. mp sunt în apropierea a două stații de metrou vecine din nordul Capitalei – este vorba despre subpiețele Floreasca/Barbu Văcărescu și Dimitrie Pompeiu. O altă subpiață aflată în plină ascensiune – Centru Vest – este ceva mai dispersată, clădirile de birouri fiind construite în jurul a mai multor stații de metrou.

„În ceea ce privește rata de neocupare, pentru cei 77% din stocul de spații moderne aflate în apropierea stațiilor de metrou, aceasta era de 7% la finalul lui 2018, sub media pieței de 9,5%, în timp ce restul de 23% înregistra o rată de neocupare de 19%. În 2019, este foarte posibil ca această diferență între clădirile de birouri care au o conexiune la metrou și cele care nu au o astfel de conexiune să fi crescut, mai ales ca urmare a numeroaselor relocări care au avut sau vor avea loc. Pe termen mediu, diferența se va menține, ceea ce va duce la o piață mai stratificată în ceea ce privește atât chiriile cât și activele care ar putea fi scoase la vânzare”, a declarat Sebastian Dragomir, Director Office Advisory în cadrul Colliers.

Pe măsură ce terenurile potrivite pentru dezvoltări de birouri devin din ce în ce mai rare și mai scumpe, mai ales în zonele centrale, dezvoltatorii se uită și la zone din jurul viitoarei magistrale care ar putea lega Bucureștiul de Aeroportul Internațional Henri Coandă din nordul orașului. De asemenea, tot din același motiv, unii dezvoltatori s-au orientat și către terenuri din apropierea unor stații de metrou (Tineretului, Jiului) care nu fac parte din subpiețele „tradiționale” de birouri și vom vedea astfel de clădiri construite aici.

Interesul pentru dezvoltări de birouri este concentrat în zonele centrale, de vest și de nord. De exemplu, stația Pipera reprezintă cea mai mare subpiață de birouri din Capitală, cu un stoc de 510.200 mp spații de birouri, în timp ce stația Aurel Vlaicu are cel mai mare pipeline anunțat pentru perioada iulie 2019 – decembrie 2020, de 73.200 mp spații de birouri, urmată de stația Politehnica, unde se anunță livrarea a 58.400 mp pentru aceeași perioadă. În următorii 10 ani, e posibil să vedem destule clădiri de birouri de mărime medie sau chiar mare care vor fi construite în apropierea stațiilor de metrou din afara zonelor consacrate de birouri. Cu toate acestea, ele nu vor forma o subpiață de sine stătătoare, ci vor fi considerate mai degrabă extensii ale subpiețelor învecinate”, a concluzionat Sebastian Dragomir.

 

Related posts

Doi șefi ai Băncii Transilvania și-au vândut acțiunile pe bursă

Stefana Muresan

Studiu: Crăciunul la români: câți bani sunt dispuși să cheltuie și pe ce anume

Papuc Irina

Firmele din Zalău, scutite de penalitățile de întârziere la plată

Nora Dumitrescu

Flanco vrea să investească 11 milioane de lei în 2020. Jumătate din business are legătură cu piața chineză

Papuc Irina

Medlife anunță o nouă investiție: La 10 minute de Piața Victoriei va fi unul dintre cele mai mari proiecte medicale din Europa Centrala și de Est

Papuc Irina

Dacris: Back to School în pandemie aduce în clase și produse specifice pentru sistemul medical

Ionut Oprea

Michelin: “Am resuscitat învățământul profesional la Zalău. Sunt 3 pe 1 loc”

Nora Dumitrescu

Canadienii de la Litens Automotive, nouă unitate de producție lângă Timișoara

Stefana Muresan

Chirurgia laparoscopică pediatrică cu multiple beneficii pentru pacienți, posibilă la Spitalul de Urgență Târgu Mureș

Transilvania Business

Amplasamentul pentru construcția Variantei Ocolitoare Satu Mare, predat antreprenorului; termen de finalizare – 18 luni

Stefana Muresan

Cushman & Wakefield Echinox isi consolideaza departamentul industrial

Ionut Oprea

EuropaProperty announces short-list for 15th annual SEE Real Estate Awards

Papuc Irina

Mihai Daraban (CCIR): Creștere economică cu efecte imediate

redactia

Workshop gratuit pentru antreprenori, organizat de Raiffeisen Bank la Oradea

Traian Dan

Avansează şantierul pe 16 km din Autostrada Transilvania

redactia

Companiile din producţie pot primi fonduri europene pentru eficiență energetică

Ligia Voro

TAROM, serviciu de autofacturare pentru clienții care cumpără bilete online

Stefana Muresan

EXPO REAL: Hybrid Summit enables new start for the real estate industry

Papuc Irina

150 de copii cu deficiențe, ajutați de Dr. Peștișor prin terapie multisenzorială

redactia

Google deschide hub digital pentru studenți, la Universitatea Tehnică din Cluj

Stefana Muresan

Oradea: Contract de finanţare europeană a pasajelor subterane din Piaţa Gojdu, investiție de 111,2 milioane lei

redactia

Micii producători își fac loc pe internet. Ciolanul afumat de Cluj, livrat la București

Nora Dumitrescu

Suedezii de la Autoliv transferă în România 6 milioane de euro pentru divizia sa de Electronics

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Adventure Tourism and Ecotourism in Pădurea Craiului Mountains

Traian Dan

Leave a Comment