Bihor IT&C Ultimele stiri

Dezvoltarea sectorului IT, o prioritate pentru Oradea

Una dintre prioritățile orașului Oradea în anii următori este dezvoltarea economică, iar industria are o limită de susținere a dezvoltării economice pe care o va atinge. Pentru a menține ritmurile de creștere ridicate este nevoie ca administrația locală să susțină politici publice care să dezvolte în continuare economic orașul cu alte resurse complementare industriei. Un domeniu important este cel al dezvoltării IT, unde există rezerve de dezvoltare importante.

Detalii legate de acest subiect au fost prezentate de către primarul Ilie Bolojan și directorul economic al instituției Eduard Florea.

Primarul a menționat că pentru a dezvolta acest sector este nevoie de componente precum clădiri de birouri de categoria A unde firmele IT să se localizeze, oameni talentați care să lucreze în sectorul IT și idei și proiecte care să fie competitive pe această piață.

În completarea planului de urbanism de centru protejat, care a fost realizat și urmează să fie supus aprobării Consiliului Local în cursul lunii august, Primăria lucrează la un plan de dezvoltare a unor clădiri de birouri în zona centrală, atât în centrul istoric, cât și în imediata vecinătate a acestuia, cu regim de înălțime mai mare, cu suprafețe de 5 până la 10 mii metri pătrați, a arătat primarul Ilie Bolojan.

În acest sens, Primăria a identificat mai multe amplasamente care ar intra în acest nou proiect. Aceste amplasamente sunt: actualul spital de lângă magazinul Crișul, fosta baza Voința partea din spatele parcării care urmează să se realizeze, fostul sediul al Termoficării Oradea pe strada Ep. Mihai Pavel, spațiul situat la colțul străzii Sucevei cu strada Horea, clădirea Penitenciarului Oradea, zona dintre strada T. Moșoiu cu Mihai Viteazul, actualul sediu al firmei RER, care anul viitor va fi eliberată.

“Adunând suprafețele totale ale acestor amplasamente, am obține o suprafață de aproximativ 5-7 ha de terenuri care sunt la dispoziția orașului, pe care ne propunem să le promovăm ca viitoare amplasamente pe care dezvoltatorii imobiliari să realizeze clădiri de birouri în zona centrală. Credem că în felul acesta creăm condiții să încurajăm dezvoltarea unor clădiri de birouri, astfel încât Oradea să fie mult mai atractivă pe partea de servicii financiare și nivelul de salarizare care se plătește în sectorul IT să aducă un plus de calitate a vieții celor care lucrează în acest sector”, a declarat Ilie Bolojan.

În ceea ce privește componenta de resurse umane, Eduard Florea a menționat că Primăria Oradea a inițiat mai multe măsuri cu scopul de a crește gradul de interacțiune din domeniul IT și mediul de afaceri.

Astfel, la nivel liceal, în cursul lunii ianuarie a fost organizată o întâlnire la care s-a prezentat programul profesorilor de informatică și directorilor de școli, după care elevii au primit un formular de cerere pentru înscriere în cadrul programului. În prezent, în program sunt înscriși 31 de elevi de la 8 unități de învățământ.

S-a întocmit o listă cu firmele din sectorul IT care sunt dispuse să facă prezentări în cadrul școlilor din Oradea, după care au fost întâlniri organizate la nivelul fiecărei școli.

La nivel universitar, Primăria Oradea are în vedere sprijinirea studenților care vin în Oradea la specializări pe domeniul IT, prin decontarea serviciilor de cazare și masă. Au avut loc întâlniri cu reprezentanții universităților din muncipiu, iar în urma discuțiilor s-a convenit să existe o decontare semestrială: decontarea către studenți se va face direct de către Primărie, serviciile de masă vor fi decontate probabil prin tichete de masă, acordate studenților pe perioada de activitate școlară, minus vacanțe școlare și weekenduri. În același timp, studenți au obligația de a efectua practică sau chiar să se angajeze în domeniu, în Oradea sau zona Metropolitană.

În ceea ce privește interesul firmelor legat de această inițiativă, în luna aprilie s-a publicat anunțul de intenție, la care în prima fază au răspuns în mod favorabil 8 firme, companii care și-au arătat interesul față de acest program. În urma unei întâlniri cu aceștia au fost selectate 6 companii, iar în prezent proiectul se află în faza de definitivare a actului constitutiv.

Din partea municipiului Oradea reprezentantul va fi ADLO.

Related posts

Bucureștiul își aduce tramvaie noi din țară, după exemplul din Ardeal

Nora Dumitrescu

Gratuitățile pentru turiștii care vizitează Oradea continuă până la finalul anului

Traian Dan

Oradea creşte capacitatea de testare Covid – 19 la peste 500 de probe pe zi

Traian Dan

Proiect extins pentru noua parcare publică a Zalăului

Nora Dumitrescu

E.ON a adus casa viitorului la Techsylvania 2019

Ligia Voro

Ministerul Turismului, parteneriat cu reprezentanţii festivalurilor Untold şi Neversea pentru promovarea turistică a României

Stefana Muresan

ACAROM: Uzina Dacia de la Mioveni, creştere a producţiei de 6,8%, depăşind 330.000 vehicule

redactia

BT și UBB vor face din Cluj un oraș inteligent

Nora Dumitrescu

Acțiuni ale ROMGAZ pentru deblocarea investiției de la Centrala de la Iernut

Ligia Voro

Visma Software se extinde în Sibiu și Timișoara

Stefana Muresan

Dorel Goia a ajuns la 46 de restaurante şi brutării sub brandul La Casa

redactia

Promisiuni de finanțare pentru Sala Polivalentă din Oradea și pentru stadion

Traian Dan

MOL, investiție de 2,3 milioane de euro în Bihor

Stefana Muresan

Premieră în administrația publică: Angajații de la Fondurile Europene merg în spitalele Covid19 pentru a ajuta medicii să acceseze mai rapid finanțări: Suma disponibilă: 350 de milioane de Euro

Papuc Irina

O firmă din Parcul Industrial Oradea va da salarii de peste 3.000 de euro

Traian Dan

Oradea va adera la Rețeaua Europeană a Orașelor Sănătoase. Investiții de peste 20 de milioane de euro în sănătate

redactia

Cluster de geotermalism la Oradea, în locul Casei de Cultură a Tineretului

Traian Dan

Timișul, campion la vânzările de terenuri agricole. Agro Nevada Tim a cumpărat terenuri de milioane de euro

Stefana Muresan

5GAA Releases New 2030 Roadmap for Advanced Driving Use Cases, Connectivity Technologies and Radio Spectrum Needs

Ionut Oprea

Producătorul de mobilă Conalcri Prod din Măieruş, judeţul Braşov, afaceri de 6 mil. euro. Printre clienți, retailerii Naturlich și Leroy Merlin

Stefana Muresan

Consiliul Concurenței a autorizat preluarea AdePlast de către Sika România

Papuc Irina

AFI Europe – autorizație de construcție pentru AFI City, primul proiect rezidențial din România al companiei

Ionut Oprea

Șase obiective din Transilvania, finanțate de Compania Națională de Investiții

Nora Dumitrescu

40.000 de euro pentru demararea unei afaceri nonagricole în regiunea Nord-Vest

Stefana Muresan

Leave a Comment