Cultural Reportaj Sibiu Slider Ultimele stiri

Săptămâna Internațională a Universității „Lucian Blaga”: Culturile lumii s-au împletit la Sibiu

Pentru al șaselea an consecutiv Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu a organizat „Săptămâna Internațională a ULBS”. În ediția din 2019, Săptămâna Internațională s-a bucurat de prezența a 70 de participanți din Europa, America, Africa și Asia care au susținut, pe durata unei săptămâni, prelegeri pe tematici diverse, implicând atât studenții și cadrele didactice ale ULBS, cât și reprezentanți ai societății civile sibiene în dezbateri pe teme de actualitate.

 

Săptămâna Internațională a ULBS face parte din programul „Sibiu – Capitală Universitară Europeană”, rectorul instituției, prof. univ. dr. Ioan Bondrea subliniind în mesajul său de salut că evenimentul reprezintă o ocazie pentru ca tinerii să interacționeze cu multiple culturi din toată lumea: „Studenții participă la prelegeri pe diferite teme, de la inginerie la medicină și de la literatură la științe, aduse de experți internaționali. Suntem onorați să găzduim acest eveniment pentru a cincea ediție exact în anul în care ULBS împlinește 50 de ani de la fondare. Spiritul Sibiului a devenit un brand. vă doresc să descoperiți spiritul Sibiului în Universitatea noastră”.

Pentru a fi mai convingători pentru cei care se află în Sibiu pentru prima dată, organizatorii au invitat participanți ai edițiilor precedente să le vorbească despre experiența lor din anii trecuți.

Unul dintre ei este Vathana Seourn, care a studiat Jurnalismul la ULBS în perioada 2009-2012, iar astăzi este angajat la Voice of America în Washington DC.

„Sunt originar din Cambodgia. Când am ales să vin în Sibiu, toată lumea mă întreba de ce mă duc în România? Le spuneam că așa a ales destinul. Dar cred că am făcut cea mai bună alegere din viața mea. Aici, la Sibiu, mi-am pus fundamentul educației mele. Am învățat cum să trec prin perioadele dificile care apar în viață. Tot ce am obținut în viață se datorează începutului de aici, din Sibiu”, a spus Vathana.

Un alt vorbitor a fost Thomas Kalagar, profesor la Universitatea de Științe Economice și Umanistice din Polonia.

„Este pentru a treia oară când sunt la Sibiu și pot să spun că pentru mine a devenit unul dintre cele mai preferate orașe din lume. Nu numai din punct de vedere arhitectural, ci și pentru că oamenii sunt ospitalieri. Sibiul este cunoscut pentru multiplele culturi pe care le îmbină și care se combină perfect aici, iar în lume sunt puține astfel de orașe”, crede Kalagar. Acesta a susținut prelegeri despre hermeneutică și inteligență artificială, precum și despre filosofia lui Heidegger.

Acces la cultură și explorarea noilor tendințe

 

Proiectul „Sibiu – Capitală Universitară Europeană” facilitează accesul publicului larg la cultura vie și explorează noile tendințe în materie de educație, conștientizând poziția în care se regăsesc România și cultura română în contextul contemporan, deschizând astfel calea pentru formarea unei imagini de ansamblu asupra modurilor în care a evoluat cultura română până în zilele noastre. Proiectul vizează îmbunătățirea reală a comunicării dintre cultura română și alte culturi și reevaluarea statutului educației în context internațional, atingând domenii în care societatea are un grad ridicat de interes – turism, migrație, sănătate, diplomație culturală, educația tinerilor, relația părinți-școală-comunitate, artă, cultură contemporană, traducere literară, literatură. Astfel, anul 2019 reiterează rolul Universității “Lucian Blaga” din Sibiu ca centru important de creație și diseminare de inițiative culturale și educaționale, aducând evenimente și concepte de interes major pentru societate în sens larg și pentru comunitatea locală.

The World Café – From International Higher Education to Global Citizenship a fost unul dintre evenimentele din Săptămâna Internațională a ULBS și a avut ca scop organizarea unui atelier de lucru creativ pentru schimburi de bune practici în dezvoltarea „Cetățeanului Global”. Organizatorii au explicat că acest atelier urmărește implicarea unor universitari străini de la instituții partenere ale ULBS, din peste zece țări, într-o discuție despre Cetățenia Globală și despre contribuția pe care universitățile o pot aduce la formarea Cetățenilor Globali. „Ne dorim ca prin acest atelier, fiecare reprezentant al instituțiilor de învățământ superior să poată crește gradul de conștientizare a membrilor societății locale cu privire la elementele ce compun conceptul de cetățenie globală, dezvoltate de institutul Kohnstamm din Amsterdam”, au menționat reprezentanții ULBS.

Daniela Preda, șef Serviciu Relații Internaționale și Programe Comunitare și Directorul proiectului Sibiu-Capitală Universitară Europeană, afirmă că după cinci ediții de succes, cu peste 200 de invitați din 24 de țări și peste 300 de prelegeri organizate la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, în acest an instituția a găzduit experți în fiecare dintre domeniile pe care universitatea le promovează prin programele de studiu organizate, dar și personal administrativ din domenii precum resurse umane, relații internaționale, financiar contabil, orientarea carierei etc.

„Tema centrală a acestei ediții a fost modul în care învățământul universitar poate contribui la formarea de cetățeni globali. Pentru membrii ULBS și pentru comunitatea sibiană această săptămână, organizată chiar după Summitul UE desfășurat la Sibiu, a reprezentat o oportunitate de dezvoltare personală și profesională deosebită; cele 56 de prelegeri au deschis studenților poarta către o lume internațională, o lume tehnică sau literară, o lume a medicinei așa cum se desfășoară ea la nivel mondial sau o lume gândirii economice. De asemenea, în urma discuțiilor personalului administrativ ULBS cu invitații din birourile corespondente din universitățile partenere au rezultat noi metode de lucru, de administrație, tehnici și proceduri utile care au fost asumate de către ambele părți în vederea creșterii calității muncii”, a explicat Daniela Preda.

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu este una dintre cele mai vechi universități din România, având o tradiție de peste 225 de ani. În 2019 au fost înmatriculați la programele de studii universitare de licență și master aproape 14.000 de studenți.

de Irina PAPUC

Articol publicat în ediția print TB 87, iunie 2019

Related posts

Cinema City își redeschide sălile din Ardeal

Nora Dumitrescu

CTP câștigă premiile Best Warehouse Development and Developer și Dezvoltatorul Industrial al anului 2018

redactia

Castelul Banffy, din nou în circuitul turistic

Nora Dumitrescu

Utilajele GAL Valea Someșului, folosite la reabilitarea drumurilor

Nora Dumitrescu

Mai multe localități din Transilvania vor fi vizitate de maşinile Google Street View

Traian Dan

HARTMANN se alătură proiectului myhive IRIDE | nineteen al IMMOFINANZ

Papuc Irina

Demararea procesului de evaluare a ofertelor pentru serviciile de proiectare, inginerie si asistenta tehnica aferente proiectului de restaurare a Castelului Banffy din Rascruci

Stefana Muresan

Tremend, cu o divizie în Brașov, în topul celor mai dinamice companii din Europa. Crestere cu 431% a cifrei de afaceri in perioada 2013 – 2016

Stefana Muresan

Chimcomplex a devenit cel mai mare exportator al României

Stefana Muresan

Bistriţa-Năsăud: Investiţie de 14,5 mil. euro pentru modernizarea a peste 40 km de drumuri judeţene

Stefana Muresan

Un drum turistic din Cluj va fi modernizat

Nora Dumitrescu

Producătorul de avioane IAR Braşov, profit de 20 mil. lei în T3

redactia

Big Brother la Oradea. Primăria a instalat 314 camere video pentru siguranța cetățenilor

Traian Dan

Elrond și LDV Crypto Exchange lansează primul curs de criptomonede din România

Ion Surdu

Consumatorii de energie vor afla totul despre aceasta online printr-o platformă

Traian Dan

11 ianuarie – Ziua Mondială a Rezervațiilor și Parcurilor Naturale

Traian Dan

Uzina Tenaris a simulat un accident feroviar la Zalău

Nora Dumitrescu

Topul clinicilor private. Serviciile medicale private, una dintre cele mai rentabile afaceri

redactia

The current circumstances confirmed that Rustler’s in-house specialists and know-how represent a powerful tool

Ionut Oprea

Holcim România și JA România continuă implicarea în proiectele de CSR

Traian Dan

Brașov: Rom Paper investește un milion de euro în amenajarea viitorului sediu, după procurarea Euro Tricot

Papuc Irina

Biserica fortificată din Daia va fi reparată cu banii Ambasadei SUA

redactia

BeKid.ro investește peste 150.000 de euro în departamentul de call center

Ligia Voro

Clujenii vor avea parcuri de 100 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

Leave a Comment