Cultural Reportaj Sibiu Slider Ultimele stiri

Săptămâna Internațională a Universității „Lucian Blaga”: Culturile lumii s-au împletit la Sibiu

- DSC0061 960x640 - Săptămâna Internațională a Universității „Lucian Blaga”: Culturile lumii s-au împletit la Sibiu

Pentru al șaselea an consecutiv Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu a organizat „Săptămâna Internațională a ULBS”. În ediția din 2019, Săptămâna Internațională s-a bucurat de prezența a 70 de participanți din Europa, America, Africa și Asia care au susținut, pe durata unei săptămâni, prelegeri pe tematici diverse, implicând atât studenții și cadrele didactice ale ULBS, cât și reprezentanți ai societății civile sibiene în dezbateri pe teme de actualitate.

 

Săptămâna Internațională a ULBS face parte din programul „Sibiu – Capitală Universitară Europeană”, rectorul instituției, prof. univ. dr. Ioan Bondrea subliniind în mesajul său de salut că evenimentul reprezintă o ocazie pentru ca tinerii să interacționeze cu multiple culturi din toată lumea: „Studenții participă la prelegeri pe diferite teme, de la inginerie la medicină și de la literatură la științe, aduse de experți internaționali. Suntem onorați să găzduim acest eveniment pentru a cincea ediție exact în anul în care ULBS împlinește 50 de ani de la fondare. Spiritul Sibiului a devenit un brand. vă doresc să descoperiți spiritul Sibiului în Universitatea noastră”.

Pentru a fi mai convingători pentru cei care se află în Sibiu pentru prima dată, organizatorii au invitat participanți ai edițiilor precedente să le vorbească despre experiența lor din anii trecuți.

Unul dintre ei este Vathana Seourn, care a studiat Jurnalismul la ULBS în perioada 2009-2012, iar astăzi este angajat la Voice of America în Washington DC.

„Sunt originar din Cambodgia. Când am ales să vin în Sibiu, toată lumea mă întreba de ce mă duc în România? Le spuneam că așa a ales destinul. Dar cred că am făcut cea mai bună alegere din viața mea. Aici, la Sibiu, mi-am pus fundamentul educației mele. Am învățat cum să trec prin perioadele dificile care apar în viață. Tot ce am obținut în viață se datorează începutului de aici, din Sibiu”, a spus Vathana.

Un alt vorbitor a fost Thomas Kalagar, profesor la Universitatea de Științe Economice și Umanistice din Polonia.

„Este pentru a treia oară când sunt la Sibiu și pot să spun că pentru mine a devenit unul dintre cele mai preferate orașe din lume. Nu numai din punct de vedere arhitectural, ci și pentru că oamenii sunt ospitalieri. Sibiul este cunoscut pentru multiplele culturi pe care le îmbină și care se combină perfect aici, iar în lume sunt puține astfel de orașe”, crede Kalagar. Acesta a susținut prelegeri despre hermeneutică și inteligență artificială, precum și despre filosofia lui Heidegger.

- DSC0167 1024x683 - Săptămâna Internațională a Universității „Lucian Blaga”: Culturile lumii s-au împletit la Sibiu

Acces la cultură și explorarea noilor tendințe

 

Proiectul „Sibiu – Capitală Universitară Europeană” facilitează accesul publicului larg la cultura vie și explorează noile tendințe în materie de educație, conștientizând poziția în care se regăsesc România și cultura română în contextul contemporan, deschizând astfel calea pentru formarea unei imagini de ansamblu asupra modurilor în care a evoluat cultura română până în zilele noastre. Proiectul vizează îmbunătățirea reală a comunicării dintre cultura română și alte culturi și reevaluarea statutului educației în context internațional, atingând domenii în care societatea are un grad ridicat de interes – turism, migrație, sănătate, diplomație culturală, educația tinerilor, relația părinți-școală-comunitate, artă, cultură contemporană, traducere literară, literatură. Astfel, anul 2019 reiterează rolul Universității “Lucian Blaga” din Sibiu ca centru important de creație și diseminare de inițiative culturale și educaționale, aducând evenimente și concepte de interes major pentru societate în sens larg și pentru comunitatea locală.

- DSC0079 1024x683 - Săptămâna Internațională a Universității „Lucian Blaga”: Culturile lumii s-au împletit la Sibiu

The World Café – From International Higher Education to Global Citizenship a fost unul dintre evenimentele din Săptămâna Internațională a ULBS și a avut ca scop organizarea unui atelier de lucru creativ pentru schimburi de bune practici în dezvoltarea „Cetățeanului Global”. Organizatorii au explicat că acest atelier urmărește implicarea unor universitari străini de la instituții partenere ale ULBS, din peste zece țări, într-o discuție despre Cetățenia Globală și despre contribuția pe care universitățile o pot aduce la formarea Cetățenilor Globali. „Ne dorim ca prin acest atelier, fiecare reprezentant al instituțiilor de învățământ superior să poată crește gradul de conștientizare a membrilor societății locale cu privire la elementele ce compun conceptul de cetățenie globală, dezvoltate de institutul Kohnstamm din Amsterdam”, au menționat reprezentanții ULBS.

Daniela Preda, șef Serviciu Relații Internaționale și Programe Comunitare și Directorul proiectului Sibiu-Capitală Universitară Europeană, afirmă că după cinci ediții de succes, cu peste 200 de invitați din 24 de țări și peste 300 de prelegeri organizate la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, în acest an instituția a găzduit experți în fiecare dintre domeniile pe care universitatea le promovează prin programele de studiu organizate, dar și personal administrativ din domenii precum resurse umane, relații internaționale, financiar contabil, orientarea carierei etc.

„Tema centrală a acestei ediții a fost modul în care învățământul universitar poate contribui la formarea de cetățeni globali. Pentru membrii ULBS și pentru comunitatea sibiană această săptămână, organizată chiar după Summitul UE desfășurat la Sibiu, a reprezentat o oportunitate de dezvoltare personală și profesională deosebită; cele 56 de prelegeri au deschis studenților poarta către o lume internațională, o lume tehnică sau literară, o lume a medicinei așa cum se desfășoară ea la nivel mondial sau o lume gândirii economice. De asemenea, în urma discuțiilor personalului administrativ ULBS cu invitații din birourile corespondente din universitățile partenere au rezultat noi metode de lucru, de administrație, tehnici și proceduri utile care au fost asumate de către ambele părți în vederea creșterii calității muncii”, a explicat Daniela Preda.

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu este una dintre cele mai vechi universități din România, având o tradiție de peste 225 de ani. În 2019 au fost înmatriculați la programele de studii universitare de licență și master aproape 14.000 de studenți.

de Irina PAPUC

Articol publicat în ediția print TB 87, iunie 2019

Related posts

Ion Sterian, numit director general al Transgaz; Marius Vasile Lupean, director economic

Stefana Muresan

Canadienii de la Bombardier, peste 600 de angajaţi în centrul de servicii din Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Patronii maramureșeni, avertizați despre spălarea banilor

Nora Dumitrescu

Tot ce trebuie să știi despre Transylvania Awards

redactia

Pandemia crește producția la Friesland. Angajări mari la fabricile din Ardeal

Nora Dumitrescu

Romsilva a preluat în pază peste 120.000 ha de păduri private

Papuc Irina

Care sunt cei mai mari contribuabili la bugetul local al municipiului Oradea

redactia

Japonezii de la Nidec și Universitatea din Oradea deschid laboratorul ”Industry 4.0”

redactia

Nokia, investitii de 73 milioane euro in activitatile telecom de la Timisoara

Stefana Muresan

Ce evaluare li se potrivește pacienților cu dureri în zona toracică. Studiu cu finanțare europeană

Ligia Voro

UBB inaugurează Muzeul Documentar și Muzeul Virtual al Holocaustului din Nordul Transilvaniei

Stefana Muresan

Satul de marmură din Hunedoara, unic în România. De aici s-a extras marmura pentru Casa Poporului din București

redactia

Noul val al producătorilor din Cluj, atras de vânzările pe internet

Nora Dumitrescu

Aeroportul Internațional „Avram Iancu“ Cluj dă startul sezonului de zboruri turistice din anul 2018

Stefana Muresan

Primăria Timișoara ridică o maternitate nouă

Stefana Muresan

Comuniteca, primul spațiu pentru comunitate din Oradea

Traian Dan

Oxygen – prima agenție națională de comunicare ce își deschide birou la Cluj-Napoca

Stefana Muresan

LOT increases the number of flights to Warsaw

Ionut Oprea

Academia Română din Cluj se primenește cu fonduri norvegiene

Nora Dumitrescu

Cine e la volanul primului tractor românesc…?!

redactia

Singurul tablou românesc din colecția IBM, repatriat de Artmark

Ligia Voro

Orange aduce inovaţia 5G la UNTOLD

Ligia Voro

Pe unde va trece centura metropolitană a Clujului

Nora Dumitrescu

Marea Unire a Vinurilor

Stefana Muresan

Leave a Comment