Real Estate

C&W Echinox: tranzactii de 410 mil. euro in S1

Volumul investițional din primul semestru al anului 2019 s-a ridicat la aproximativ 410 de milioane de euro, în creștere cu 6% față de perioada similară a anului trecut, când pe piața locală s-au realizat tranzacții în scop investițional cu o valoare de 386 de milioane de euro, potrivit calculelor și estimărilor Cushman & Wakefield Echinox.

La nivelul Europei Centrale și de Est (CEE), piața locală a atras aproximativ 10% din volumul total de investiții de 4,1 miliarde de euro consemnat în Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria. Primul loc a fost ocupat de Republica Cehă (1,9 miliarde de euro, având o cotă de 45%), care a devansat Polonia, țară în care s-a înregistrat un volum investițional de circa 1,3 miliarde de euro (31%). România s-a poziționat pe locul trei, peste Ungaria (7%), Slovacia (5%) și Bulgaria (2%).

La nivel local, cel mai activ sector a fost și de această dată cel de office, cu o pondere de 53% din volumul total, urmat de cel de retail (28%), în vreme ce sectorul de spații industriale și logistice a avut o pondere de 18% din total. Din punct de vedere al distribuției geografice, Bucureștiul a atras 40% din totalul investițiilor imobiliare din România, fiind urmat de Cluj-Napoca, cu 32%, restul tranzacțiilor înregistrându-se în mai multe orașe.

Tim Wilkinson, Partner, Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox: „Cu privire la activitatea din prima jumătate a anului, considerăm că un factor important ce a influențat negativ volumul investițional a fost reticența băncilor de a finanța astfel de achiziții din cauza incertitudinilor provocate de măsurile fiscale anunțate de guvern la sfârșitul anului trecut. Ulterior, Guvernul a reanalizat și a revizuit măsurile, astfel că impactul asupra sistemului bancar a fost mult mai redus decât se estima inițial, lucru ce a deblocat creditarea segmentului corporate și va permite accelerarea tranzacțiilor în cea de-a două parte a anului. Astfel, anticipăm că volumul investițional din acest an va depăși substanțial nivelul de 1 miliard de euro.ˮ

Cea mai mare tranzacție din punct de vedere valoric a fost încheiată de Dedeman, care a achiziționat proiectul de birouri The Office din Cluj-Napoca, cu o suprafață închiriabilă de 63.000 metri pătraţi contra sumei de 130 de milioane de euro, de la NEPI Rockcastle și Mulberry Development. Această tranzacție marchează o consolidare a portofoliului Dedeman, care devine un jucător din ce în ce mai important pe piața locală de spații de birouri. Prin achiziția proiectului The Bridge, Dedeman realizase și cea mai mare tranzacție de pe piață locală din 2018.

O altă tranzacție importantă a fost cea referitoare la Oregon Park C din zona Floreasca-Barbu Văcărescu, ultima clădire a proiectului Oregon Park, ce a fost vândută de Portland Trust către Lion’s Head Investments pentru o sumă estimată la 60 de milioane de euro.

În ceea ce privește segmentul industrial, cea mai relevantă tranzacție a fost achiziționarea proiectului A1 Logistic Park de la km 13 al autostrăzii A1 de către CTP, cel mai mare proprietar de spații industriale, pentru aproximativ 40 de milioane de euro.

Tim Wilkinson, Partner, Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox: „În special pentru activele imobiliare premium, asistăm în această perioadă la o competiție ridicată între un număr semnificativ de investitori. Observăm că aceștia acordă o atenție sporită finalizării tranzacțiilor în care sunt implicați, aspect ce va determina o comprimare a randamentelor investiționale pe termen scurt și mediu. Totodată, considerăm că, pe lângă tranzacțiile cu spații de birouri și industriale, vom asista la o activitate crescută în segmentul hotelier.ˮ

 

 

Related posts

Manufacturing Excellence on the up in CEE

Rata de neocupare a spațiilor de birouri moderne din București a scăzut sub 10%

Ionut Oprea

Premier Estate Management, tranzacții de peste 20 mil. de euro

Stefana Muresan

Hotelul de cinci stele Platinia, inaugurat oficial in urma unei investitii de peste 19 mil. euro

Stefana Muresan

Valeriu Toma, head of property – CTP

Transilvania Business

Principalele economii ale românilor se duc spre cumpărarea unei case

Traian Dan

De 20 de ani, VELUX România construiește povești din mansarde

Nicolae Pop

Grupul TeraPlast estimează creșteri de 15% la cifra de afaceri și de 32% la profitabilitate

Papuc Irina

Cum reduci costurile de operare ale clădirilor

Ligia Voro

Romania – the CEE region’s rising star will soon become its second largest economy

Ligia Voro

Anuarul de real estate al României, la Expo Real Munich 2017

Nicolae Pop

Teraplast devine actionar majoritar la Depaco, cu 60% din capital

Stefana Muresan

Un nou pachet de finanțare în valoare de 150 de milioane de euro de la BEI pentru a susține dezvoltarea României

redactia

The sky is the limit in Romania… or is it?

Ionut Oprea

100 de locuri de cazare modernizate la internatul Colegiului Traian Vuia

Traian Dan

Mega Image, sediu in Plaza Romania Offices

Transilvania Business

Commercial real estate must do more than merely adapt to coronavirus

Papuc Irina

Arhitecţii-dezvoltatori REDESIGN, proiect imobiliar exclusivist de 15 mil. euro în Brașov

Stefana Muresan

Marile tranzacții office ale RE/MAX s-au mutat în zona Bucureștiului

Nora Dumitrescu

Martin Slabbert – Prime Kapital: Iaşiul este noul Cluj. Proiect de 100.000 mp de birouri

redactia

A fost demolată fabrica Mobam

Nora Dumitrescu

Who will represent Romania at Expo Real 2017?

Ionut Oprea

Interviu cu Gigi Nacev, manager Tempini România si speaker in cadrul evenimentului CUIB

redactia

WELLBEING at WORK: o prioritate pentru companiile secolului XXI

Ionel Albu

Leave a Comment