Real Estate

C&W Echinox: tranzactii de 410 mil. euro in S1

Volumul investițional din primul semestru al anului 2019 s-a ridicat la aproximativ 410 de milioane de euro, în creștere cu 6% față de perioada similară a anului trecut, când pe piața locală s-au realizat tranzacții în scop investițional cu o valoare de 386 de milioane de euro, potrivit calculelor și estimărilor Cushman & Wakefield Echinox.

La nivelul Europei Centrale și de Est (CEE), piața locală a atras aproximativ 10% din volumul total de investiții de 4,1 miliarde de euro consemnat în Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria. Primul loc a fost ocupat de Republica Cehă (1,9 miliarde de euro, având o cotă de 45%), care a devansat Polonia, țară în care s-a înregistrat un volum investițional de circa 1,3 miliarde de euro (31%). România s-a poziționat pe locul trei, peste Ungaria (7%), Slovacia (5%) și Bulgaria (2%).

La nivel local, cel mai activ sector a fost și de această dată cel de office, cu o pondere de 53% din volumul total, urmat de cel de retail (28%), în vreme ce sectorul de spații industriale și logistice a avut o pondere de 18% din total. Din punct de vedere al distribuției geografice, Bucureștiul a atras 40% din totalul investițiilor imobiliare din România, fiind urmat de Cluj-Napoca, cu 32%, restul tranzacțiilor înregistrându-se în mai multe orașe.

Tim Wilkinson, Partner, Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox: „Cu privire la activitatea din prima jumătate a anului, considerăm că un factor important ce a influențat negativ volumul investițional a fost reticența băncilor de a finanța astfel de achiziții din cauza incertitudinilor provocate de măsurile fiscale anunțate de guvern la sfârșitul anului trecut. Ulterior, Guvernul a reanalizat și a revizuit măsurile, astfel că impactul asupra sistemului bancar a fost mult mai redus decât se estima inițial, lucru ce a deblocat creditarea segmentului corporate și va permite accelerarea tranzacțiilor în cea de-a două parte a anului. Astfel, anticipăm că volumul investițional din acest an va depăși substanțial nivelul de 1 miliard de euro.ˮ

Cea mai mare tranzacție din punct de vedere valoric a fost încheiată de Dedeman, care a achiziționat proiectul de birouri The Office din Cluj-Napoca, cu o suprafață închiriabilă de 63.000 metri pătraţi contra sumei de 130 de milioane de euro, de la NEPI Rockcastle și Mulberry Development. Această tranzacție marchează o consolidare a portofoliului Dedeman, care devine un jucător din ce în ce mai important pe piața locală de spații de birouri. Prin achiziția proiectului The Bridge, Dedeman realizase și cea mai mare tranzacție de pe piață locală din 2018.

O altă tranzacție importantă a fost cea referitoare la Oregon Park C din zona Floreasca-Barbu Văcărescu, ultima clădire a proiectului Oregon Park, ce a fost vândută de Portland Trust către Lion’s Head Investments pentru o sumă estimată la 60 de milioane de euro.

În ceea ce privește segmentul industrial, cea mai relevantă tranzacție a fost achiziționarea proiectului A1 Logistic Park de la km 13 al autostrăzii A1 de către CTP, cel mai mare proprietar de spații industriale, pentru aproximativ 40 de milioane de euro.

Tim Wilkinson, Partner, Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox: „În special pentru activele imobiliare premium, asistăm în această perioadă la o competiție ridicată între un număr semnificativ de investitori. Observăm că aceștia acordă o atenție sporită finalizării tranzacțiilor în care sunt implicați, aspect ce va determina o comprimare a randamentelor investiționale pe termen scurt și mediu. Totodată, considerăm că, pe lângă tranzacțiile cu spații de birouri și industriale, vom asista la o activitate crescută în segmentul hotelier.ˮ

 

 

Related posts

Brisk Group – the new strong player in the project and cost management services arena

redactia

Globalworth inaugurates Tower 3 in the Globalworth Campus complex, the largest office park in Romania

Papuc Irina

Muzică la birou: concerte din programul „Orașul cântă”, susținut de CBRE

Ionut Oprea

Stables, co-working în stil art-deco pentru succes la Cluj

Ionut Oprea

Prima cladire din Oregon Park, inchiriata integral

Transilvania Business

MUREȘ: Citadela Residence. Fortăreața din mijlocul cetății. Un concept distinct

Ligia Voro

IKEA, investiție de 80 mil. euro

Stefana Muresan

New floor plan – The Big 5 Dubai

Transilvania Business

Compania ieșeană Gemini CAD Systems, un nou Centru Tehnologic

Ionut Oprea

CBRE este consultantul Spaces în tranzacția de închiriere a celui mai mare centru din România

redactia

BNP PRE România avansează cu închirierea imobilului Hexagon Offices

Papuc Irina

AFI Europe inaugurează AFI Park Brașov și întâmpină noii chiriași: Siemens și NTT Data

Ionut Oprea

Ariston Thermo aniversează 90 de ani

Papuc Irina

Skyliner on the home stretch

Transilvania Business

Bostan Junior, oferte atractive de apartamente în Târgu-Mureș

redactia

Prague Property Summit 2017

Ionut Oprea

Business Mark – Real Estate & Construction Forum

Ionut Oprea

Green Light Given for Office Park 4

Ionut Oprea

Inaugurare TRC Park

Ionut Oprea

Un nou chiriaș pentru AFI Tech Park  

Ionut Oprea

Angajaților le lipsește conexiunea interumană de la birou. Top 5 concluzii ale studiului CEE & SEE Working from home, lansat de CBRE

Papuc Irina

Deloitte România și-a mutat birourile în clădirea The Mark

Stefana Muresan

A treia ediție a conferinței “Soluții prefabricate din beton” în toamnă

Ligia Voro

One Cotroceni Park, premieră pe piața bucureșteană

Ligia Voro

Leave a Comment