Agricultura Cluj Eveniment Industrie IT&C Slider Ultimele stiri

Colaborarea e cuvântul cheie: mediul de afaceri transilvănean a devenit un ecosistem

  • Clusterele, asocieri voluntare între antreprenori, instituții de învățământ și administrație publică, deschid drumul spre meseriile viitorului
  • 18-20 septembrie | Cluj-Napoca | Conferința Internațională a Clusterelor din Transilvania (TCIC), ediția a V-a

 

Economia bazată pe cunoaștere – „knowledge-driven economy” – devine un model prioritar de funcționare societală. Consorțiul Clusterelor din Transilvania de Nord continuă efortul demarat în urmă cu 5 ani de a asigura accesul mediului economic local la cele mai actuale studii, tehnologii, practici și tendințe din industriile de top, prin organizarea unui eveniment – Transylvanian Clusters International Conference – care celebrează inovarea și promovează colaborarea interdisciplinară și transfrontalieră.  Evenimentul generează schimburi de idei care pot fi catalitice pentru parteneriate de business.

Consorțiul este format din asociații ce reprezintă sectoarele cu cel mai mare succes în regiune:  Cluster Mobilier Transilvan, Transilvania IT Cluster, Agro Transilvania Cluster, Transylvania Energy Cluster – TREC și Clusterul de Industrii Creative Transilvania.

Dicționarul colaborării – cluster, consorțiu, ecosistem, proiecte comune

Consorțiul clusterelor funcționează ca un ecosistem, implementând numeroase proiecte în parteneriat, între care și Transylvanian Clusters International Conference.

Partener StartUp este o inițiativă comună care a avut scopul de a face transfer de experiență, resurse și bune practici de la companii de succes spre tineri antreprenori aflați la început de activitate. Înscrierile au fost deschise publicului larg, iar participarea la cursurile de antreprenoriat a fost gratuită. Pe baza unor idei proprii de afaceri, cursanții au concurat între ei, iar cei mai convingători au primit finanțare să-și deschidă afacerile la care au visat. În prezent, tinerii antreprenori sunt mentorați de către membri ai clusterelor pentru a reuși să-și susțină și să dezvolte afacerile pe termen lung.

Un alt proiect comun al clusterelor urmărește îmbunătățirea comunicării dintre agenți economici, universități, administrație publică (toți membri ai clusterelor) și factorii de decizie responsabili pentru crearea de politici publice. Proiectul România Inteligentă a apărut ca răspuns la dorințele membrilor din clustere de a fi ascultați și acceptați ca parteneri de dialog în ceea ce privește formularea de politici publice care îi afectează în mod direct.

În urma consultărilor, chestionarelor și dezbaterilor conduse de echipa de proiect de-a lungul mai multor luni, au reieșit trei teme principale de interes:

  • susținerea de către stat a efortului firmelor românești de a accesa piețe străine;
  • prioritizarea digitalizării, astfel încât firmele și instituțiile să poată beneficia de soluțiile IT pe care le poate dezvolta acest sector foarte dinamic;
  • axarea achizițiilor publice pe certificatele de calitate ale produselor, nu pe prețul cel mai mic, mai cu seamă în cazul alimentelor folosite în școli, grădinițe și spitale

 

Clujul ar putea avea unul dintre cele mai rare lucruri din lume: un supercluster

Proiectele comune înseamnă angajamente comune, iar aceste angajamente sunt considerate a fi provocarea cea mai mare pentru 90% dintre grupurile care își propun să facă tranziția de la ecosisteme la superclustere (potrivit unui studiu independent realizat de Engage|Innovate). Deocamdată un ecosistem economic, Consorțiul Clusterelor din Transilvania de Nord are datele necesare spre a deveni un supercluster.

La nivel mondial sunt 7.000 de clustere, dintre care 3.000 în Uniunea Europeană. Superclusterele sunt considerate forme de organizare capabile să pună în comun resursele necesare pentru a rezolva cele mai mari provocări ale planetei, contribuind semnificativ la un viitor prosper. Însă superclusterele sunt niște rarități. Astfel, simplul fapt că în Transilvania s-ar putea forma un superclaster este remarcabil.

Programul TCIC 2019 include teme incitante de discuție pentru industriile de vârf

Cea de-a cincea ediție a conferinței internaționale a clusterelor transilvănene are loc în perioada 18-20 septembrie, la Cluj-Napoca, ca platformă de conectare pentru mii de specialiști din Europa, Asia, SUA și Africa. Se reunesc cu această ocazie experți din domenii de interes și cu potențial crescut de a genera meserii ale viitorului: IT, mobilă, agrofood, energie, industrii creative. Tema acestei ediții este dedicată ecosistemelor create de clustere – cum funcționează, cui se adresează, cum pot stimula inovarea și cum pot oferi susținere pentru afaceri aflate la început de drum. #TCIC 2019 va avea loc la CREIC – Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative, din Cluj Innovation Park.

În cadrul conferinței vor fi prezentate proiecte demarate sub umbrela Transilvania Digital Innovation Hub, un astfel de exemplu fiind proiectul DIH²: A Pan‐European Network of Robotics DIHs for Agile Production. În cadrul acestui proiect sunt disponibile diferite oportunități de finanțare pentru IMM-uri, inclusiv din România. Prin intermediul proiectului pot fi accesate granturi de până la 248.000 euro pentru fiecare inițiativă selectată. Potențialii beneficiari pot fi IMM-uri din domeniul producției cu până la 500 de angajați și cifra de afaceri de maxim 100 de milioane de euro, precum și furnizori de tehnologie și integratori de sisteme, specializați în transfer de tehnologie sau în integrarea utilizatorilor finali.

Conferința clusterelor a fost creată pentru a facilita accesul la cunoștințe de specialitate și exemple de succes, direct de la sursă. Participanții pot discuta liber cu specialiști de top, veniți ca speakeri, pot face schimb de bune practici și idei, pot afla despre tendințele pieței, produse și servicii noi.

Participanții la conferință vor putea alege secțiunile care li se potrivesc cel mai mult, în funcție de domeniile lor de activitate. Cei din industrii creative (și nu numai) vor putea dezbate despre provocările prezente și modalități optime de a le depăși, alături de specialiști care au implementat cu succes zeci de proiecte. Cei din domeniul agro-alimentar pot afla direct de la reprezentanții sectorului IT despre folosirea datelor pentru o agricultură 4.0, iar cei din IT pot avansa colaborarea trans-sectorială în era digitală. Reprezentanții domeniului energetic sunt invitați să repună în discuție noi posibilități de accesare a resurselor regenerabile, iar cei din industria lemnului și mobilierului pot identifica paradigme de eficientizare a colaborării, prin abordări și instrumente practice de ultimă generație. Alături de dimensiunea conceptuală și de bune practici, participanții sunt încurajați să identifice potențiali parteneri de afaceri sau clienți, transformând schimbul de idei într-o relație economică.

 

Membrii clusterelor pot participa gratuit, pe bază de rezervare

Participarea la conferință este gratuită pentru membri ai clusterelor care solicită din timp invitația de la clusterul din care fac parte, prin acest formular: http://bit.ly/2ZPXnEJ. Înregistrarea participanților se face online, atât pentru cei din clustere, cât și pentru ceilalți care sunt interesați: https://transylvanianclusters.ro/registration-nm/

Detalii despre speakeri și programul conferinței: https://transylvanianclusters.ro/program-2/

Platforma de matchmaking pentru întâlnirile față în față ce vor avea loc în 20 septembrie: https://tcic2019.b2match.io/ este disponibilă pentru participanți la conferință ce doresc să își  programeze întâlniri cu potențiali parteneri de afaceri.

Pentru a ține pasul cu noutățile despre conferință, aveți la dispoziție și pagina de social media: https://www.facebook.com/clustersconference/

TCIC 2019 este un eveniment co-organizat de Clustero – Asociația Clusterelor din România și Romanian New Materials Cluster, sub patronajul Ministerului Economiei, Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca și a Consiliului Județean Cluj, cu sprijinul Enterprise Europe Network, TCI, European Cluster Collaboration Platform, Cluj Innovation Park, Liberty Technology Park Cluj, AMCOR România, Techcelerator, Cluj Startups, British Embassy Bucharest.

Parteneri media: Transilvania Business, MAGMOB, Revista Intarzia, Transilvania Reporter, Monitorul de Cluj, EBS Radio, Ziua de Cluj, Cât Costă Clujul, Făclia, Radio România Cluj, I Like Cluj.

Related posts

Tranzacțiile imobiliare din Sălaj, la coada topului pe România

Nora Dumitrescu

Brașov: 15 start-up-uri din domeniile Energie și Smart City au învățat cum să atragă investiții pentru a-și dezvolta afacerile. Primarul, în juriu

Papuc Irina

Timișoara: Record de vizitatori la ”cel mai parfumat” festival din țară

Stefana Muresan

​Agricultorii pot accesa credite de 93,8 milioane de euro pentru investiţii în ferme, extindere sau procesarea materiei prime

Stefana Muresan

BNR ia măsuri menite să atenueze impactul epidemiei de coronavirus asupra populației

Traian Dan

AmbaFlex a deschis un nou punct de producție în Cluj-Napoca

A. I.

Pandemia scade chiriile la Cluj. Reduceri de până la 10%

Nora Dumitrescu

Salina Turda, Parcul Naţional Retezat, Castrul Roman Porolissum şi Valea Maramureşului, apreciate de Ghidul de Călătorie Michelin

Stefana Muresan

Veeam Software se extinde in Business Garden Bucharest

Ionut Oprea

RCB ELECTRO 97, investiție într-un nou spațiu de producție

Stefana Muresan

Prezența mai multor companii din Fortune Global 500 în CEE va crește cererea pentru spații imobiliare

Ligia Voro

Amadeus și Visa CyberSource își unesc forțele pentru a combate fraudele în industria de călătorii

Ligia Voro

Promenada Sibiu, inaugurat oficial de NEPI Rockcastle

Papuc Irina

Ministerul Economiei: Proiectul de OUG privind plafonarea preţului la gaze, asumat de Guvern pentru protecţia populaţiei

redactia

Țara Silvaniei, inclusă într-un sistem de trasee turistice

Nora Dumitrescu

Utilizarea glifosatului – un rău necesar ?

Stefana Muresan

EXCLUSIVE NETWORKING AT THE LUXURY GALA PARTY YACHT CLUB DE MONACO

Stefana Muresan

Bosch a inaugurat noua clădire a Centrului de Inginerie din Cluj

Papuc Irina

Băimărenii de la Electro Sistem, solicitați de Lidl și Cora

Nora Dumitrescu

Astăzi începe The Woman – singura conferinţă de leadership feminin din România şi Europa de Est

Stefana Muresan

Emil Hurezeanu: Cel mai bogat și generos german, Hasso Platner, creatorul grupului informatic SAP, interesat de Sibiu

Stefana Muresan

Computer tomograf donat spitalului din Năsăud cu sprijinul unui cardinal de la Vatican

redactia

Start ONG oferă finanțare rapidă de 66.000 de euro în lupta cu COVID-19

Traian Dan

Recital extraordinar VOCI PENTRU EUROPA, în Turneul laureaților Concursului Internațional de Canto ”Georges Enesco” Paris – Luni, 13 mai 2019

Stefana Muresan

Leave a Comment