Fonduri Europene Hunedoara Ultimele stiri

Consiliul pentru Dezvoltare Regională Vest și-a ales noua conducere

Consiliul pentru Dezvoltare Regională (CDR) Vest s-a întrunit astăzi la Deva, la sediul Consiliului Județean Hunedoara. În cadrul ședinței au fost aleși noul președinte și noul vicepreședinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest. Astfel, Mircea Flaviu Bobora, președintele Consiliului Județean Hunedoara, a preluat conducerea CDR Vest, fiind ales președinte, iar Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș, a fost ales în funcția de vicepreședinte.

Un alt punct de pe ordinea de zi a vizat stadiul implementării Regio-POR 2014-2020 în Regiunea Vest. Până în prezent, la nivelul regiunii au fost depuse peste 1.000 de proiecte (1007 proiecte la data de 26 august 2019), cu o valoare totală de 1.724,79 milioane euro, din care 1.427,20 milioane euro valoarea finanțării nerambursabile.

Au fost contractate până acum și se află în implementare sau au fost finalizate 500 de proiecte, în valoare totală de 798,25 milioane euro, din care 656,22 milioane euro finanțare nerambursabilă. Asta înseamnă că, în acest moment, a fost depășită cu contracte alocarea financiară de 642,51 milioane euro destinată Regiunii Vest, gestionată de ADR Vest (FEDR, buget de stat și buget local).

Pe ordinea de zi a ședinței CDR Vest s-a regăsit și o informare cu privire la perioada de programare 2021-2027, cu noile obiective de politică regională, stadiul planificării regionale, precum și noile regulamente UE.

A fost punctat faptul că, una dintre reglementările propuse, diferită față de perioada actuală de programare, este o propunere de scădere a ratei de cofinanțare a UE la 70% (față de 85% în prezent) pentru regiunile mai puțin dezvoltate și la 40% (față de 80% în prezent) pentru regiunile dezvoltate. În România, cu excepția Regiunii București-Ilfov, care se încadrează în categoria regiunilor mai dezvoltate, restul regiunilor continuă să facă parte din categoria regiunilor mai puțin dezvoltate.

De menționat este și faptul că termenul de dezangajare automată a fondurilor propus este ”N+2”, mai puțin favorabil decât actualul ”N+3”, adică termenul de implementare a proiectelor va fi mai scurt, de 2 ani de la momentul alocării, de la angajamentul bugetar, față de 3 ani, în prezent. Efectul dezangajării poate fi pierderea fondurilor europene neutilizate, în cazul nerespectării regulii N+2.

Pentru fundamentarea din timp a viitoarelor investiții din fonduri UE la nivel regional și ca urmare a modificărilor propuse, ADR Vest a început procesul de elaborare a Planului pentru Dezvoltare Regională (PDR) al Regiunii Vest pentru 2021-2027.

Unul dintre cele cinci obiective de politică urmărite de UE pentru perioada 2021-2027 este „O Europă conectată, cu rețele strategice de transport și digitale”. În acest sens, ADR Vest a început demersurile pentru identificarea stării drumurilor județene din regiune și a flotei de transport public din orașe, pentru pregătirea din timp a unui portofoliu de proiecte posibil a fi finanțate post-2020.

Astfel, în perioada iulie-august 2019, au fost transmise solicitări consiliilor județene, pentru identificarea nevoilor de finanțare a drumurilor județene, respectiv municipiilor și orașelor din regiune, pentru identificarea situației flotei de transport public necesar a fi modernizată (autobuze, tramvaie, troleibuze). Datele colectate ar trebui să se constituie în proiecte prioritare în viitorul portofoliu al Regiunii Vest.

De asemenea, ROREG – Asociația Agențiilor pentru Dezvoltare Regională din România urmează să implementeze un proiect în cadrul Programului Operațional Asistență Tehnică (POAT) 2021-2027, pentru sprijinirea autorităților locale în creșterea eficienței gestionării și implementării de proiecte cu finanțare din Fondurile Europene Structurale și de Investiții (FESI) – un alt punct pe ordinea de zi a ședinței CDR de astăzi.

Totodată, membrii CDR Vest au fost informați cu privire la conferința internațională care va fi organizată de ADR Vest în 11 septembrie la Timișoara pentru a marca finalizarea proiectului „NICHE” privind inovarea în sectorul alimentar, eveniment la care sunt așteptați participanți din șapte țări europene, precum și cu privire la platforma „Arome proprii”, destinată promovării producătorilor locali din Regiunea Vest.

Alte informări au vizat cele două noi proiecte câștigate de ADR Vest – Digital Regions și Digital Innovation Hub, inițiative pentru sprijinirea transformării digitale a companiilor din regiune.

În ședința CDR Vest au fost aprobate și rapoartele de activitate ale ADR Vest și CDR Vest, precum și actualizarea organigramei multianuale a Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest pentru perioada 2019-2021 și situațiile sale financiare pentru anul 2018.

 

Related posts

Primăria Cluj Napoca alocă bani pentru introducerea metroului în oraș

Stefana Muresan

Ofertele pentru elaborarea studiilor pentru patru drumuri expres, depuse

Ligia Voro

Grand Park Sud își face showroom pe șantier

Nora Dumitrescu

Eusebiu Burcaș: “Putem semna liniștiți contracte de sute de mii de euro după videonegocieri”

Nora Dumitrescu

Norvegienii oferă până la 2 milioane de euro pentru firmele românești inovatoare

Ion Surdu

Unicornul american Tradeshift: Centrul de greutate al expansiunii din IT va fi în România

redactia

​Sala polivalentă din Oradea, prima de această anvergură realizată de Compania Naţională de Investiţii

redactia

Primarul Sibiului: Poate fi oportună intrarea în Alianța Vestului

redactia

DAFCOCHIM a confirmat performanţa în agribusiness şi în acest an în faţa fermierilor

Stefana Muresan

România are alocate fonduri în valoare de 27 miliarde euro pentru 2021-2027

Stefana Muresan

Scandia Food intră pe piața imobiliară și anunță intenția de a investi 30 de milioane de Euro într-un ansamblu rezidențial în Sibiu

Papuc Irina

Wetterbest lansează SUPREM50: protecția pentru acoperiș cu cea mai mare rezistență la coroziune și raze UV  

Ligia Voro

Premiul I pentru proiectele europene din regiunea de Nord-Vest, atribuit Consiliului Judeţean Cluj

Stefana Muresan

Fonduri europene de aproape 846 de mil. euro pentru beneficiarii PNDR 2020

Stefana Muresan

O nouă parcare în centrul Oradiei în valoare de peste 13,5 milioane de lei

Traian Dan

BNR a aprobat noua conducere executivă a CEC Bank

Papuc Irina

Fabrica de prelucrare a lemnului Kastamonu din Reghin merge spre afaceri de 163 mil. euro

redactia

Oamenii de afaceri chinezi vor să aducă investitori în Arad și să distribuie produsele arădene în China

Stefana Muresan

Aproape 800 milioane de lei pentru proiecte de mediu prin Programul Spații Verzi

Traian Dan

AgriPlanta-RomAgroTec, ediţia 2020, va fi reprogramat

Ligia Voro

Continental România și Academia Titi Aur: studiu cu privire la obiceiurile și atitudinea în traficul din România

redactia

Deloitte Romania a încheiat parteneriate cu Druid, Future WorkForce și RPAbox

Traian Dan

Un clujean vrea să decongestioneze intersecția de la centura Vâlcele – Apahida

Nora Dumitrescu

Cea mai smart comună din România lansează „Aprozarul virtual”: o inițiativă menită să sprijine producătorii locali

Ion Surdu

Leave a Comment