Fonduri Europene Hunedoara Ultimele stiri

Consiliul pentru Dezvoltare Regională Vest și-a ales noua conducere

Consiliul pentru Dezvoltare Regională (CDR) Vest s-a întrunit astăzi la Deva, la sediul Consiliului Județean Hunedoara. În cadrul ședinței au fost aleși noul președinte și noul vicepreședinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest. Astfel, Mircea Flaviu Bobora, președintele Consiliului Județean Hunedoara, a preluat conducerea CDR Vest, fiind ales președinte, iar Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș, a fost ales în funcția de vicepreședinte.

Un alt punct de pe ordinea de zi a vizat stadiul implementării Regio-POR 2014-2020 în Regiunea Vest. Până în prezent, la nivelul regiunii au fost depuse peste 1.000 de proiecte (1007 proiecte la data de 26 august 2019), cu o valoare totală de 1.724,79 milioane euro, din care 1.427,20 milioane euro valoarea finanțării nerambursabile.

Au fost contractate până acum și se află în implementare sau au fost finalizate 500 de proiecte, în valoare totală de 798,25 milioane euro, din care 656,22 milioane euro finanțare nerambursabilă. Asta înseamnă că, în acest moment, a fost depășită cu contracte alocarea financiară de 642,51 milioane euro destinată Regiunii Vest, gestionată de ADR Vest (FEDR, buget de stat și buget local).

Pe ordinea de zi a ședinței CDR Vest s-a regăsit și o informare cu privire la perioada de programare 2021-2027, cu noile obiective de politică regională, stadiul planificării regionale, precum și noile regulamente UE.

A fost punctat faptul că, una dintre reglementările propuse, diferită față de perioada actuală de programare, este o propunere de scădere a ratei de cofinanțare a UE la 70% (față de 85% în prezent) pentru regiunile mai puțin dezvoltate și la 40% (față de 80% în prezent) pentru regiunile dezvoltate. În România, cu excepția Regiunii București-Ilfov, care se încadrează în categoria regiunilor mai dezvoltate, restul regiunilor continuă să facă parte din categoria regiunilor mai puțin dezvoltate.

De menționat este și faptul că termenul de dezangajare automată a fondurilor propus este ”N+2”, mai puțin favorabil decât actualul ”N+3”, adică termenul de implementare a proiectelor va fi mai scurt, de 2 ani de la momentul alocării, de la angajamentul bugetar, față de 3 ani, în prezent. Efectul dezangajării poate fi pierderea fondurilor europene neutilizate, în cazul nerespectării regulii N+2.

Pentru fundamentarea din timp a viitoarelor investiții din fonduri UE la nivel regional și ca urmare a modificărilor propuse, ADR Vest a început procesul de elaborare a Planului pentru Dezvoltare Regională (PDR) al Regiunii Vest pentru 2021-2027.

Unul dintre cele cinci obiective de politică urmărite de UE pentru perioada 2021-2027 este „O Europă conectată, cu rețele strategice de transport și digitale”. În acest sens, ADR Vest a început demersurile pentru identificarea stării drumurilor județene din regiune și a flotei de transport public din orașe, pentru pregătirea din timp a unui portofoliu de proiecte posibil a fi finanțate post-2020.

Astfel, în perioada iulie-august 2019, au fost transmise solicitări consiliilor județene, pentru identificarea nevoilor de finanțare a drumurilor județene, respectiv municipiilor și orașelor din regiune, pentru identificarea situației flotei de transport public necesar a fi modernizată (autobuze, tramvaie, troleibuze). Datele colectate ar trebui să se constituie în proiecte prioritare în viitorul portofoliu al Regiunii Vest.

De asemenea, ROREG – Asociația Agențiilor pentru Dezvoltare Regională din România urmează să implementeze un proiect în cadrul Programului Operațional Asistență Tehnică (POAT) 2021-2027, pentru sprijinirea autorităților locale în creșterea eficienței gestionării și implementării de proiecte cu finanțare din Fondurile Europene Structurale și de Investiții (FESI) – un alt punct pe ordinea de zi a ședinței CDR de astăzi.

Totodată, membrii CDR Vest au fost informați cu privire la conferința internațională care va fi organizată de ADR Vest în 11 septembrie la Timișoara pentru a marca finalizarea proiectului „NICHE” privind inovarea în sectorul alimentar, eveniment la care sunt așteptați participanți din șapte țări europene, precum și cu privire la platforma „Arome proprii”, destinată promovării producătorilor locali din Regiunea Vest.

Alte informări au vizat cele două noi proiecte câștigate de ADR Vest – Digital Regions și Digital Innovation Hub, inițiative pentru sprijinirea transformării digitale a companiilor din regiune.

În ședința CDR Vest au fost aprobate și rapoartele de activitate ale ADR Vest și CDR Vest, precum și actualizarea organigramei multianuale a Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest pentru perioada 2019-2021 și situațiile sale financiare pentru anul 2018.

 

Related posts

Prima mașină electrică autohtonă, produsă de doi antreprenori din Cluj și Baia Mare. Pregătesc o linie de asamblare la Baia Mare

Stefana Muresan

Ubisoft închiriază 30.000 mp în J8 Office Park al Portland

Ionut Oprea

Transgaz, contract de 2,67 milioane de lei cu Complexul Energetic Hunedoara

Stefana Muresan

Nouă clădire pentru secţia de psihiatrie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia

redactia

Începe construirea unui parking de 4,1 milioane de euro la Cluj

redactia

Vești bune pentru românii care lucrează în străinătate

redactia

La un an după achiziția activelor Oltchim, Chimcomplex anunță finalizarea operațiunilor de integrare și numește o nouă echipă executivă

Ligia Voro

Munich Airport as concessionaire for Sofia Airport

Ionut Oprea

Oferta turistică a Clujului, promovată în cadrul Târgului Internațional de Turism al României

Stefana Muresan

Oradea are o autospecială performantă ce va putea transporta pacienții critici

Traian Dan

Profitul Transelectrica a crescut de peste trei ori în 2018

redactia

CJ Sibiu: Hotărâre pentru dezvoltarea Aeroportului Internațional Sibiu – reduceri pentru companiile aeriene și redeschiderea unor rute suspendate

Papuc Irina

Continua modernizarea scolilor sibiene cu fonduri REGIO 2014-2020

Stefana Muresan

Bugetul UE 2018: Bilete de tren gratuite în peste 30 de țări pentru tineri

Stefana Muresan

Proiectul Mara-Nord: studii de fezabilitate pentru 80 km de drumuri

Nora Dumitrescu

Vor veni în ţară peste 800 milioane euro, fonduri europene

Stefana Muresan

O nouă companie low-cost deschide rute pe Aeroportul Iași: din iunie, Ernest Airlines operează zboruri directe spre Nordul Italiei, în Verona și Cuneo

Stefana Muresan

14 septembrie – termenul limită pentru depunerea dosarelor pentru CECCAR

Ligia Voro

S-a semnat contractul de asociere pentru Parcul Ştiinţific şi Tehnologic din Oradea, investiție de 7 milioane de euro

redactia

Deloitte România lansează aplicația SmarTax pentru automatizarea raportărilor privind impozitul pe profit

Papuc Irina

Producătorul de carne Transavia- exporturi de 21 mil. euro, 15% din business

Stefana Muresan

West Side Park, cel mai nou proiect rezidențial verde al Clujului

A. I.

UTI și Eldiclau vor construi terminalul II de la Aeroportul Oradea

Stefana Muresan

Stațiunea Băile Figa, vizitată de peste 170.000 de turişti în perioada verii

Stefana Muresan

Leave a Comment