Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Rupack, gestionarea eficientă a cartonului la Reghin 

La prima vedere, cartonul pare un material banal, dar întrebuințat cu folos poate genera un business. Este și cazul societății Rupack SRL din Reghin, județul Mureș, administrată de Dan Dorul Rus, care a reușit să aducă un plus valoare acestui material, prin producerea și comercializarea ambalajelor de carton ondulat.

 

Povestea firmei începe undeva prin anul 2000, când Dan Dorul Rus, de profesie economist și jurist, a decis să pornească o afacere pe cont propriu, fructificând experiența avută în domeniul ambalajelor din carton și profitând de lipsa de competitori în municipiul Reghin.

„Am fost președinte la o cooperativă de invalizi la Târgu Mureș, cu același profil de activitate, ambalajele din carton. În anul 2000 am înființat firma Rupack la Reghin și am mers în paralel. La început mă ocupam doar cu comerț de carton, nu făceam și ambalaje, practic doar comercialiazam cartonul. În anul 2003, când s-a născut cel de-al doilea copil, eu și soția ne-am retras la Reghin, am demisionat din funcția de președinte de la Târgu Mureș.Atunci ne-am amenajat sediul pe strada Viilor și am început activitatea cu șase angajați. Media numărului angajaților, după anul 2004, când am început efectiv activitatea de producție a ambalajelor de carton și am luat primele utilaje, a început să crească la 10, iar în prezent avem un număr de 19 angajați”, ne-a declarat Dan Dorul Rus.

 

Singura firmă de profil din zona Reghin

O dată firma pusă pe picioare, s-a trecut la tehnologizarea ei, astfel că, în prezent Rupack SRL și-a câștigat clienții și reputația pe piața ambalajelor de carton, fiind singurul furnizor din Reghin.

„Servicii oferite sunt aceleași ca la început, ambalaje din carton, doar că în prezent folosim alte utilaje. Cu fonduri guvernamentale, în urmă cu trei ani de zile ne-am cumpărat utilaje performante, utilaje destinate producerii ambalajelor din carton, printre care și o linie de confecționat și imprimat cutii. Materia primă ne este asigurată de la producătorii de carton, mai multe combinate în țară de unde ne aprovizionăm, în funcție de calitatea și prețul oferit de combinatul respectiv. Lucrăm, în general, pentru producătorii de mobilă, fabrici de încălțăminte, industria alimentară. Producem începând de la cutii de pizza până la amblaj de carton pentru mobilă din lemn masiv. Majoritatea clienților noștri sunt din județul Mureș, dar avem și din județele limitrofe, Alba, Harghita, Bistrița-Năsăud. Avem o bună colaborare cu toți clienții noștri, o colaborare veche. Avem clienți încă din 1993, când activam la Târgu Mureș, și care au rămas clienți ai Rupack”, declară Dan Dorul Rus.
Producția diferă, în funcție de clienți și de aportul acestora pe piață. „Mergem pe trei, patru categorii de carton. Sunt diferite feluri de carton, de două, trei sau cinci straturi. La fel și grosimea hârtiei care compune cartonul, sunt de diferite calități, de diferite rezistențe, depinde de cum cere clientul. Depinde, în principal, de ce comenzi ai, noi nu lucrăm pe stoc. Noi ne adaptăm cerințelor pieței și cerințelor clienților. Pe piața ambalajelor este de lucru încă deși au fost și mici sincope. Ne-a afectat și pe noi ultima perioadă, la modul indirect. Având clienți care fac export, iar dacă ei pierd un contract și eu, la rândul meu, am de pierdut. De regulă, orice produs se ambalează, noi mergem mai puțin pe produse de expunere și vânzare. Ambalajele în industria mobilei se folosesc mai mult pentru protecție, transport și depozitare. Dar avem și ambaje pentru industria alimentară, Putem confecționa orice fel de ambalaj din carton, dar utilajele și SDV-istica ne sunt concentrate pe cutii mari de mobilă”, a menționat administratorul SC Rupack SRL.

 

Locație nouă conformă cerințelor pieței

Începutul anului 2019 a adus un nou sediu, mult mai generos și adaptat nevoilor de producție Rupack SRL.

„Am achiziționat un sediu nou pe strada Apalinei din Reghin. Aici, atât depozitarea cât și magazia de produse finite sunt mai mari, iar  procesele tehnologice  se desfășoară mult mai bine și mai optim decât în vechea locație. O problemă mare pe care am avut-o a fost legată de dezvoltarea fluxului de producție care a fost pe aceeași suprafață vreme de 19 ani. La un moment dat am ajuns la concluzia că nu ne mai putem desășura optim activitatea, fapt pentru care am încercat să construim o hală. Consultând publicațiile de profil, am găsit această nouă locație, am participat la licitație, am cumpărat-o. Am adus unele modificări, am adaptat clădirile la fluxul nostru tehnologic, astfel ca ea să se preteze pentru producția de ambalaj, fapt care ne permite să reducem timpii și costurile cu partea umană de manipulare”, spune Dan Dorul Rus.

de Alin ZAHARIE

 

Articol publicat în ediția print TB 87, iunie 2019

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

CONAF și Federația de Petrol și Gaze aduc conferința Pactul de Muncă la Cluj-Napoca

Articolul următor

Toplița, destinație turistică pentru toate anotimpurile

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share