Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Toplița, destinație turistică pentru toate anotimpurile

Situat în estul Transilvaniei, în partea de nord a județului Harghita, pe cursul superior al râului Mureş, la poalele munţilor Călimani, Gurghiu și Giurgeumunicipiul Toplița reprezintă un punct de atracție pentru vizitatori, în special datorită resurselor naturale și antropice existente în zonă. Prin Hotărârea Guvernului nr. 58/2017 se atestă ca stațiune turistică de interes local, parte din municipiu, cu numele “Zona Băile Banffy, municipiul Toplița, județul Harghita”. 

 

Poarta de acces spre atracțiile zonei o reprezintă Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) Toplița, coordonat de Hosszu Gabriela, locul unde vizitatorii își pot  face o imagine de ansamblu asupra frumuseților zonei Toplița.

 „CNIPT Toplița are în vedere informarea turiștilor despre ofertele și atracțiile turistice locale și zonale având ca sursă baza de date actualizată, respectiv date referitoare la locurile de cazare pe structuri de primire turistică și de alimentație publică clasificate și doar date ale acelor unități care apar pe site-ul Ministerului Turismului, consilierea turiștilor în vederea alegerii ofertei corespunzătoare dorințelor acestora, informarea cu privire la posibilitatea rezervării locurilor de transport la diverși operatori auto din zonă sau din regiune, informarea turiștilor cu privire la obiectivele turistice din oraș și din zonă (mănăstiri, biserici, cascada de apă termală, rezervațiile naturale din Munții Călimani, muzee, castele, galerii de artă, program de funcționare, preț bilet intrare dacă este cazul), informarea turiștilor cu privire la posibilitățile de recreere și de agrement – locale, zonale, regionale: piscine, ștranduri, centru wellness SPA, centru echitație, puncte de belvedere ciclism, escaladă, pescuit, pârtii de schi, patinoar, parc aventură, trasee Via Ferrata, plimbări, trekking, rafting, plimbări cu balonul cu aer cald, saline. De asemenea, turiștii în tranzit sunt consiliați asupra posibilităților de cazare și de petrecere a timpului liber în localitățile învecinate Topliței, adesea apelăm la profesionalismul colegilor noștri din zonă și din țară. Nu în ultimul rând, oferirea de informații despre traseele turistice din Munții Călimani, îndeosebi pentru turiștii străini, informații de campare, cazare, condiții meteo și avertizare de posibile prezențe ale animalelor sălbatice (adesea călătoresc singuri sau câte doi, pe bicicletă, pe motor sau chiar pe jos). Informațiile sunt verificate în prealabil la Serviciul Salvamont Toplița”, ne-a explicat Hosszu Gabriela, coordonator CNIPT Toplița.

 

Atracții pentru toate anotimpurile

Serviciile turistice de tip recreere și agrement oferite turiștilor care vizitează Toplița sunt variate, aceștia putându-se bucura în funcție de anotimp de două bazine olimpice cu apă mezotermală (26-27 grade Celsius): Ștrandul Banffy, Ștrandul Urmanczy, un  centru wellness (Băile Banffy Toplița – Centru Wellness, care dispune de: 1 bazin exterior cu apă mezotermală, 1 bazin interior, jacuzzi, saună umedă, saună uscată, cameră de sare, sală de fitness, masaj), deschis tot timpul anului, trei  pârtii de schi (una de dificultate medie şi două de dificultate uşoară, a căror lungime totală este de 2.5 km, dotate cu teleschi, instalație nocturnă și tunuri de zăpadă, centru închiriere echipament sportiv), centru de echitație (lecții de călărie, plimbări călare sau iarna cu sania, drumeții călare), terenuri de tenis, trasee turistice amenajate pentru drumeții, ciclo-turism, mountain-bike, escaladă, schi de tură, lacuri amenajate pentru pescuit sportiv sau patinoar pe timp de iarnă – Liberty Fishing & Recreation – Pescuit & Recreere Toplița (la ieșirea din Toplița spre Gheorgheni), terenuri de joacă amenajate pentru copii, tabere de iarnă și de vară: de schi, de orientare turistică, de tras cu arcul, cu biciclete, de echitație, outdoor camp etc., organizate de către P. Banffy, Cabana Farkas-Forcamp, Școala de Iarnă Bulgărașu, Tabara H2M, More Than Explore etc.

 

Obiective turistice

Cascada de apă termală (strada Cascadei, foarte aproape de gara CFR, semnalizată prin indicator). Declarată monument al naturii, cascada de apă termală Topliţa este arie protejată de interes naţional şi rezervaţie naturală de tip geologic şi peisagistic, cu o suprafaţă de 0,05 ha. Cascada este o cădere de apă de aproximativ 10 m înălţime, cu izvoare termale (izvorul Banffy), printre puținele din România şi din lume, deoarece cei doi termeni “cascadă“ şi “apă termală“ nu se potrivesc în mod obişnuit, fenomenul fiind unul destul de rar, întâlnit doar în Saturnia, Italia. Apele cascadei îngheaţă foarte rar, în iernile geroase formează ţurţuri cu aspect de stalactite.

Mănăstirea “Sfântul Prooroc Ilie” (str. Ștefan cel Mare, la aprox. 1,5 km de centrul orașului, pe drumul spre Târgu Mureș). Ctitorită în anul 1928 de către Elie Miron Cristea, primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, fiu al Topliţei, este un important centru ortodox de pe valea Muresului care primeşte numeroşi pelerini în fiecare an în data de 20 iulie, la hramul sfintei mănăstiri. Mănăstirea de călugări adăposteşte un muzeu cu colecții de carte veche bisericească, icoane vechi, veșminte și obiecte de cult; Este monument istoric de cat. A.

Mănăstirea Doamnei (strada Verii, la aprox. 3,5 km de centrul orașului, pe drumul spre Gheorgheni). Biserica de lemn ctitorită în 1658 de către Doamna Safta, soţia Domnului Moldovei Gheorghe Ştefan, ridicată pe ruinele unei vechi construcţii monahale având hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”; Mănăstirea de maici a fost restaurată în 1710 şi 1747 și este monument istoric de cat. A

Schitul Gura Izvor – Secu aparţinător Mănăstirii Sfântul Ilie, situat la cca 9 km de Monumentul Eroilor Secu, pe Pârâul Lomaş, traseu spre Munţii Călimani.

Biserica Ortodoxă “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” – 1867 este un monument istoric de cat. B.

Monumentul – mausoleu de la Gura Secului (str. 1 Decembrie 1918, la cca. 8 km de centrul orașului, situat la ieşirea din localitate spre Borsec, a fost construit din iniţiativa Societății „Cultul Eroilor“ în anul 1925 şi adăpostește rămășițele pământești a 771 ostaşi români căzuţi în timpul Primului Război Mondial.

Muzeul de Etnografie conţine obiecte specifice ocupaţiilor tradiţionale zonale (agricultură, creşterea animalelor, păstorit, pădurit, vânătoare, pescuit, culesul din natură, meşteşuguri), obiecte specifice portului popular, împodobirii locuinţei şi obiecte ale vieţii spirituale.

Rezervația Lacul Iezer din Călimani este o arie protejată de interes național cu o suprafață de 322 ha, aflându-se integral pe teritoriul administrativ al municipiului Toplița. Rezervația se întinde la poalele masivului Rețitiș si este reprezentată de un lac de baraj natural (cu o suprafață de 1.200 mp, o lungime de 45 m și o lățime de 35 m), iar zona limitrofă adăpostește o vegetație diversă de arbuști și o faună variată de mamifere. Parcul Naţional Călimani ocupă o mare parte din Munţii Călimani, pe o suprafaţă de 24.041 ha, cuprinzând fond forestier (păduri şi păşuni alpine), exploatare minieră de sulf (azi închisă), extinzându-se pe raza judeţelor Suceava, Mureş, Bistriţa-Năsăud şi Harghita. Pe teritoriul Parcului Național, pe lânga Rezervația Lacul Iezer mai există încă două rezervații: Rezervaţia ştiinţifică de Jnepeniş “Pinus Cembra” (zâmbrul sau regele pădurii) este o relicvă glaciară în masivul Reţitiş, formând păduri de limită, în amestec cu jnepenişul care urcă până la 1.900 m în zona alpină şi subalpină și Rezervaţia peisagistică “12 Apostoli” care cuprinde un complex de roci eruptive unice și formează o galerie de statui dispuse aproape în cerc, numite după înfăţişarea lor “12 Apostoli” – Moşul, Mareşalul, Godzila etc.

Castelul Urmanczy este singurul castel construit în stil secesionist din Transilvania. A fost construit între 1903-1906 la cererea lui Jeromos Urmanczy, după proiectul arhitectului italian Virgilio Giacomuzzi. Ansamblul rezidențial cuprindea un parc public, herghelie, casa administratorului și casa de pompe. Castelul a fost modificat în 1962 și 1971-1972 când a devenit spital, iar apoi pentru o scurtă perioadă a servit drept sediu pentru Centrul Cultural.

Altar cu belvedere Vf. Tarniţa, situat  în apropierea vârfului Tarniţa (1.047 m) din rezervaţia Defileul Mureşului este un simbol al orașului și reper pentru întreaga zonă. Construcţia (2013) a fost executată din lemn masiv, manual, în tehnica cioplirii lemnului din Transilvania şi se desfăşoară pe o suprafaţă de 50 mp, cu  o înălţime de 22 m. Căile de acces spre acest obiectiv turistic sunt: dinspre drumul european E 576 pe jos, pe traseul marcat, parcurgându-se aproximativ 1 km, sau cu autoturismul, prin strada Călimani.

„Turismul constituie o bază reală și sigură pentru dezvoltarea orașului, facilitat fiind de potențialul turistic: cadrul natural, izvoarele de ape minerale și termominerale, monumentele istorice și culturale care au dăinuit de-a lungul anilor. Fenomenul urbanizării şi creşterea ponderii celor ce caută natura pentru calităţile ei benefice vor conduce la creşterea circulaţiei turistice în zona Topliţei. Astfel, CNIPT Topliţa devine poate cel mai important instrument în promovarea acestei destinaţii turistice. Folosirea corectă a informaţiilor, identificarea unei identităţi locale şi autentice vor spori însemnătatea destinaţiei. Ne dorim ca afluxul de turişti să devină comparabil cu cel al altor zone de notorietate turistică din ţară, iar locurile vizitate, sentimentele trăite şi oamenii întâlniţi aici să clădească treptat-treptat amintiri care vor avea o filă aparte în albumul de familie, fie el şi virtual, al fiecărui turist-prieten”, a subliniat Hosszu Gabriela.

de Ștefan Brumar & Alin ZAHARIE

Articol publicat în ediția print TB 87, iunie 2019

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Rupack, gestionarea eficientă a cartonului la Reghin 

Articolul următor

Seminar în cadrul proiectului european BE-Rural

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share