Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Coral BioGreens, jud. Bihor – afacere de milioane de euro din produse de 2-3 lei

Atunci când vine vorba despre sănătate, fiecare dintre noi ar trebui să facă tot posibilul pentru a avea o alimentaţie adecvată. Pentru a veni în întâmpinarea acestei necesităţi, o firmă bihoreană cultivă şi importă plante aromate, salate de tip baby leaf și germeni bio.

 

Contracte cu marile magazine

Înfiinţată în anul 2013, firma Coral BioGreens a ridicat constant ştafeta.

„Alegem cu grijă cele mai frumoase plante, le împachetăm și livrăm în toată România sănătate cu gust bun”, spune mândru managerul companiei, Petrică Mierău, care a reuşit să îşi comercializeze produsele şi în marile lanţuri de magazine şi în supermarketuri.
„Am plecat la drum cu marile reţele de magazine Carrefour şi treptat am intrat în toate celelalte: Selgros, Auchan, Lidl, Metro şi Mega Image. În acest moment lucrăm cu 90% din reţele. Pas cu pas am reuşit să ne dezvoltăm şi să ajungem la o cifră de afaceri de peste patru milioane de euro pe an, cifră de afaceri pe care o realizăm din produse ieftine. Am început prin a comercializa salate de tip baby leaf, rucola, baby spanac, valeriană, gama de salate mixte gata de consum dar şi o gamă de plante aromatice fresh, printre care rozmarin, mentă şi busuioc”, explică Petrică Mierău.

 

Produse proprii

De trei ani, Coral BioGreens a început însă să dezvolte şi produse proprii.

„De afară se pot aduce foarte multe lucruri, dar când ai la tine şi produci la tine, ai un avantaj în piaţă. Cuvântul secret în zilele noastre este producător. Când te duci la un client cu o ofertă şi-i spui că eşti producător de X produse, deja oferta devine mai atractivă”, este de părere managerul companiei Coral BioGreens.

În prezent, în serele care se întind pe un hectar din localitatea Batăr, se cultivă rucola şi baby spanac. De asemenea, în cultura de câmp firma bihoreană cultivă broccoli şi conopidă, dar şi salată iceberg. „Vrem să ne dezvotăm şi mai mult. Dezavantajul este că noi putem produce în România din aprilie până în octombrie sau începem în martie şi terminăm în octombrie, în funcţie de condiţiile meteorologice. Iarna, toată Europa cumpără salate din sudul Italiei şi Spaniei. Şi atunci dacă vara nu ţii flacăra aprinsă către furnizorii tăi, iarna nu îţi mai dau comenzi. Astfel că trebuie făcut un compromis între producţie şi ce aduci de afară”, spune Petrică Mierău.

 

Extindere

Coral BioGreens şi-a început activitatea într-un spaţiu închiriat, dar datorită faptului că afacerea a crescut de la an la an, au construit o hală mai mare. Costul construcţiei a fost suportat din fonduri proprii, astfel că execuţia acesteia a durat aproape trei ani. Fiind la capacitate maximă, se lucrează deja la un nou proiect de extindere a spaţiului de producţie.

Aproximativ 80 de angajaţi muncesc în trei schimburi pentru ca pe mesele românilor să ajungă cele mai proaspete salate.

„Noi asigurăm singuri logistica. Avem maşini proprii, deoarece pentru astfel de produse în timpul tranzitului trebuie controlată în permanenţă temperatura din maşini”, spune investitorul bihorean.

În afară de producţia proprie, Coral BioGreens îşi asigură materia primă din import, din Italia, ţara cu cea mai mare producţie de salată. Plantele aromatice proaspete sunt achiziţionate din Israel şi Italia. Pe lângă importuri, firma achiziţionează plante aromatice şi salate şi de la producători din România certificați GlobalGap.

La noi, în România însă există o problemă cu perioada de producţie, deoarece aceste plante se pot produce doar în perioada aprilie – octombrie. Investiţiile sunt şi ele o piedică, fiind mari şi greu de amortizat.

„Există mereu presiuni, de la presiunea pe cash flow, presiunea pe materia primă, dar şi pe ambalaje. Nu este uşor, dar asta am ales şi sunt foarte mulţumit de ceea ce am realizat. Tendinţa marilor magazine este să lucreze cu furnizori care le livrează tot timpul ce vor, cât vor şi cum vor şi, nu în ultimul rând, să deţină certificări de calitate Haccp, ISO 22000 sau IFS, certificări care reprezintă o garanţie a calităţii”, precizează Petru Mierău.

În prezent, Coral BioGreens comercializează produse marcă proprie pentru câteva reţele de magazine, dar are şi brandul propriu. Pe viitor, firma îşi propune să dezvolte gama de produse snack de legume, salată de fructe, sticks-uri de legume şi salatele mixte gata pentru consum.

de Traian DAN 

Articol publicat în ediția print TB 87, iunie 2019



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

FOTO: Legendele vinului din Transilvania renasc la Mediaș

Articolul următor

REBELS AND RULERS și importanța Culturii de Brand. Unde te înscrii?

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Citeste mai mult

TuȘiTulcea – Festival de savori dobrogene

Tulcea celebrează din nou gustul unic al scrumbiei dunărene și tradițiile pescărești, în cadrul Festivalului „Scrumbii de Rusalii”,…
Citeste mai mult

Aradul mizează pe „Turismul de o zi”

Arădenii sunt invitați să-și descopere județul prin „Turismul de o zi”. Moneasa, Căsoaia, cu tabăra școlară, Ghiorocul, denumit…
Educație
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share