Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

FOTO: Legendele vinului din Transilvania renasc la Mediaș

Treisprezece ani i-a luat să descopere istoria fascinantă a două familii de sași, care au poziționat orașul Mediaș pe harta celor mai importante metropole ale viticulturii și vinificației din Europa secolelor XIX și XX.

 

Războiul și naționalizarea au îngropat mărturia existenței generațiilor Caspari și Ambrosi, de numele cărora este legală replantarea viței de vie în Europa, după devastatoarea filoxeră care a distrus podgoriile în acea perioadă. El le-a „dezgropat” istoria și le-a transformat numele în mărci și viitoare branduri care să reconfirme că România știe să producă vinuri excepționale. Este povestea omului de afaceri Octavian Isailă, cel care a reușit să reconstituie istoria celor două familii, iar în ultimii doi ani a reușit să pună la dispoziția românilor și europenilor legendarele vinuri Caspari și Ambrosi, cu tot cu etichetele și …secretele adunate de secole.

 

Istoria familiilor Caspari și Ambrosi

 

Cu mai mult de 450 de hectare de viță de vie, butași de vie și peste 1.000 de angajați, Friedrich Caspari a scris istorie în micul burg de pe Târnave. A fost profesor, viticultor, eneolog diplomat, director al pepinierelor de vițe ale principelui Știrbey, membru expert al Comisiunei Viticole săsești și comisar pentru combaterea filoxerei din Transilvania. El a deținut prima scoală de viță de vie altoită din Transilvania.

„Născut în țara plină de aur și must, cum este descrisă în imnul sașilor transilvăneni și într-o localitate care era cunoscută în Transilvania ca Metropola Vinului, a reușit să ridice atât numele Caspari, cât și Mediașul la rangul de simbol al viței de vie și vin de calitate. Numele Caspari este recunoscut pentru replantarea viței de vie sănătoase în Europa după devastarea cauzată de filoxeră la începutul secolului XX. Ca al doilea fiu al negustorului de textile Carl Josef Caspari, Friedrich Caspari s-a născut la Mediaș, pe data de 21 octombrie 1858 și a devenit cel mai mare viticultor din Transilvania”, așa începe istoria lui Friedrich Caspari.

La 33 de ani, Caspari frecventează Colegiul de viticultură din Klosterneuburg, lângă Viena. Reîntoarcerea sa a coincis cu perioada când podgoriile din jurul Mediașului și din întreaga Europă au fost pustiite de filoxeră. Atunci s-a înființat în Transilvania postul de comisar de stat pentru combaterea filoxerei. Friedrich Caspari a candidat pentru acest post și l-a obținut pentru un salariu anual de 2.000 coroane. Astfel, în următorii zece ani s-a ocupat de replantarea podgoriilor și formarea viticultorilor.

„Nu ar fi existat metropola vinului Mediaş fără Friedrich Caspari, pentru că prin el i s-a dăruit regiunii viticole de pe valea Târnavei o personalitate excelentă şi un spirit de pionier care au avut un impact extraordinar asupra refacerii podgoriilor distruse”, este concluzia istoriei reconstituite a afacerii familiei Caspari care, de asemenea, a devenit marcă înregistrată.

„Familia avea peste 70 de tipuri de viță de vie altoită între anii 1907-1908 care includeau vițe din Ungaria, Germania, Austria, Spania, Italia, Grecia, Turcia, toate aduse și multiplicate la Mediaș și apoi exportate cu vagoanele. Avea peste 1.000 de angajați și un stoc permanent de peste 4 milioane de butași de vie altoiți”, spune Octavian Isailă, cel care a adunat documente originale, înscrisuri, cărți tipărite și obiecte ce au aparținut familiei Caspari.

De numele lui Ambrosi, cealaltă mare poveste europeană, se leagă prima școală transilvăneană de viţă de vie. Parte importantă a istoriei vinului în Europa și nu numai, Ambrosi a contribuit, alături de Caspari, la altoirea vițelor de vie folosite pentru replantarea Europei la începutul secolului al XX-lea, când filoxera a pustiit podgoriile și a paralizat producția de vinuri. Istoria familiei Ambrosi începe cu Michael Ambrosi senior (1862-1933), Michael Ambrosi Junior (1880-1940), Alfred Ambrosi (1895-1974), iar ultimul descendent al familiei a fost Hans Ambrosi (1925-2012), ajuns director al podgoriilor de stat din Hessen, Germania.

Istoria reconstituită spune că familia Ambrosi a deținut multe podgorii, inclusiv o parte importantă din actuala Staţiune de Cercetare și Dezvoltare pentru Vinificaţie și Vinicultură Blaj. Ambrosi Michael Junior a crescut cu pasiunea pentru viticultură, datorită tatălui său. Preia în anul 1902 inițiativa de cumpărare a unei proprietăți în Aiud care devine renumita pepinieră „Ambrosi, Fischer & Co”, denumire atribuită în 1905 și pe care începe să o conducă începând cu anul 1912. Începând cu anul 1907 devine asociat și director la pepinierele Principelui Știrbey de la Buftea, face vizite de studiu în Europa (Imperiul Austro-Ungar) și intră în legătură cu vinificatori, extinzând aria de export a pepinierelor transilvănene către Imperiul Austro-Ungar. Ambrosi a deținut și depozitele logistice de vin ale Transilvaniei din Mediaș.

„Dacă Caspari și-a ales la piață de desfacere zona de Vest a Europei (Transilvania, Ungaria, Austria, Germania, Lichtenstein, Rusia) și puțin în Valahia, Ambrosi s-a concentrat pe Transilvania, Valahia, Moldova, Basarabia și Țările Baltice. Ulterior, Ambrosi și-a adus o contribuție importantă în replantare în Africa de Sud. Spre deosebire de Caspari, care și-a concentrat eforturile doar pe altoire și cultură, Ambrosi s-a axat inclusiv pe cultura pe suprafețe întinse, depozitare și vânzare”, explică Octavian Isailă.

 

Reconstituirea istorică. Înregistrarea mărcilor Caspari și Ambrosi

Omul de afaceri Octavian Isailă spune că extrem de puține informații se mai știau despre cele două familii și descendenții acestora. A aflat la început despre Caspari. Era în anul 2005 și intenționa să cumpere o casă despre care a auzit că i se spunea „Casa Caspari”.

„Atunci am luat legătura cu ultimul descendent al familiei din zonă, Maia Caspari, ca să aflu dacă pot cumpăra imobilul. Mi-a spus că a aparținut unchiului ei și tot atunci a început să-mi povestească ce a însemnat Caspari pentru Mediaș, pentru Transilvania, dar și pentru Europa. Am făcut prima achiziție și am început să strâng, în baza documentelor pe care le aveam, tot ce s-a putut găsi despre Caspari, apoi despre Ambrosi, astfel încât să pot să reconstruiesc cele două mărci. În 13 ani am reușit să pun cap la cap ambele povești”, spune Octavian Isailă, al cărui vis era să vândă într-o zi în România vinuri cu etichetele Caspari și Ambrosi.

S-a întâmplat. În anul 2017 a apărut prima ediție limitată de vinuri Caspari, apoi în 2018 – edițiile limitate de vinuri Ambrosi. Pentru sigiliul sticlelor se folosește ceară, iar etichetele au fost reproduse digital, fiind păstrate foarte mult elementele definitorii.

„În anul 2005 aveam un vis, iar acum a devenit realitate. Avem ediții limitate, a câte 1.500 de sticle din patru tipuri de vin, realizate în parteneriat cu vechi parteneri ai familiilor Caspari și Ambrosi”, povestește Octavian Isăilă.

Soiurile de vin sunt aceleași care au făcut legendare cele două familii. Pentru vinurile Caspari se folosesc soiurile Neuburger, care deținea un loc important în istoria Caspari și un cupaj din Neuburger cu Riesling, denumit și Aurul Târnăvii, realizat de partenerii de la Cramele Jidvei. În ceea ce privește marca Ambrosi, poate fi gustat vinul din edițiile limitate de Fetească Regală, datorită ajutorului acordat de actualii deținători ai podgoriei Știrbey – Ileana Kripp, descendenta directă a familiei Știrbey împreună cu soțul acesteia, Baron Jakob von Kripp. Un nou soi, cu o etichetă special reconstruită pentru acesta, urmează să fie lansat pe piață în curând. Antreprenorul preferă să păstreze discreția referitor la soiul folosit și caracteristicile distinctive, dar este convins că va fi un adevărat succes.

 

Secrete. Fetița de împărat și Feteasca regală de astăzi

„Rețeta pentru Aurul Târnăvii n-o să fie niciodată publică”, este convins Octavian Isailă. Dincolo de soiuri și cupaje există secrete păstrate de la sași pe care, probabil, nu le vom cunoaște niciodată. De exemplu, Caspari a editat cartea „Plantarea și îngrijirea viilor”, unde erau trecute o parte din secretele plantării și îngrijirii vițelor de vie, iar Ambrosi a publicat în limba germană, tradusă ulterior în limba română, cartea cu denumirea „Podgoreanul priceput”.

Curios este că denumirea soiului Feteasca Regală, atât de popular în România, si care provine ca soi din zona Daneș, vine de la Ambrosi. Se presupune că această denumire i-a fost dată în jurul anilor 1920. Într-o ediție a „Curierului Agronomic”, apărut în 15 octombrie 1928 la Dej apărea povestea „fetiței de împărat”. Regele Ferdinand ar fi gustat din vinul de Fetească și s-ar fi interesat de nume. Inițial, figura sub numele de „Madchentraube”, ceea ar însemna în traducere din limba germană „strugure fetiță”. Regele ar fi considerat că denumirea trebuie „așa și să rămână”, însă Ambrosi i-a spus „fetiță de împărat”.

 

Licențierea. Planuri viitor

Edițiile de colecție Caspari și Ambrosi se vor regăsi și în viitor în vânzare în număr limitat. Doar 1.500 de sticle per ediție, iar tradiția va fi respectată pentru mulți ani de acum încolo, spune antreprenorul Tavi Isăilă. Însă din acest an orice producător de vinuri își dorește să obțină licența pentru a folosi etichetele celor două branduri, pot face acest lucru, pentru vinuri premiate, medaliate sau verificate corespunzător pentru calitate. Datorită istoriei și a faptului că actualul stadiu de dezvoltare al vinificației în Europa li se datorează și lor, acest lucru este posibil ca și concept. Banii din licențe vor fi reinvestiți în tot ce înseamnă refacerea adevărului istoric al celor două branduri.

„Ne-am propus să licențiem etichetele pentru producătorii din România care își doresc să aibă o poveste în spate. Ne dorim să realizăm un catalog de vinuri românești și să promovăm vinul românesc de calitate în străinătate, având ca suport povestea de replantare a vieți de vie pe teritoriul Europei. Veniturile vor fi investite în reconstrucția mărcilor, reabilitarea Casei Caspari, deschiderea unei crame cu ediții de colecție și posibilitatea de degustare. Avem nevoie de tot ajutorul pe care îl putem primi. Dacă va deveni într-o zi realitate, în crama de Mediaș se vor regăsi vinuri din edițiile limitate din anii 2017, 2018 și 2019 și ulteriori, păstrate ca mărturie a „istoriei Caspari și Ambrosi așa cum o construim astăzi”, spune Octavian Isailă.

Cifre: Edițiile limitate de Caspari și Ambrosi se produc anual în ediții limitate de 1.500 de sticle. Prețul unei sticle: 80 de lei.

 

de Irina PAPUC

Articol publicat în ediția print TB 87, iunie 2019

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

OUG 114 nu a redus factura la gaze, potrivit FPPG

Articolul următor

Coral BioGreens, jud. Bihor - afacere de milioane de euro din produse de 2-3 lei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share