Antreprenori Mureș Ultimele stiri

UMFST Târgu Mureș a câștigat trei noi proiecte ROSE

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș a câștigat trei noi proiecte ROSE (Romania Secondary Education Project) care își propun să contribuie la reducerea abandonului școlar și la creșterea ratei de promovare a examenului de bacalaureat. Proiectele sunt finanțate din fonduri externe și se vor implementa pe o perioadă de trei ani la Facultatea de Farmacie, Facultatea de Științe și Litere „Petru Maior” și Facultatea de Economie și Drept.

Proiectul privind Învățământul Secundar ROSE, în valoare totală de 200 de milioane de euro, este finanțat integral de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în baza Legii nr. 234/2015 pentru ratificarea Acordului de Împrumut (Proiectul privind învățământul secundar) între România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, semnat la Washington la 17 aprilie 2015 (Monitorul Oficial, Partea I, nr. 757/12.10.2015), și se va derula pe o perioadă de 7 ani, în intervalul 2015 – 2022. Proiectul este implementat de către Ministerul Educației Naționale, prin Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă.

Obiectivul general al celor trei proiecte se referă la reducerea ratei abandonului școlar pentru primul an de studii prin creşterea gradului de promovabilitate și îmbunătăţirea performanţelor academice ale studenţilor pentru retenția în sistemul de învățământ. Grupul țintă îl reprezintă studenţii admişi în anul I, cu media mai mică sau egală cu 7 la examenul de Bacalaureat, precum şi cei proveniți din grupuri sociale defavorizate.

Primul proiect intitulat Educaţie prin Dezvoltare de Abilităţi şi Studiu Complementar (EDASC), cu o valoare de 256.356 lei/54.893 euro, va fi implementat de Facultatea de Farmacie pe o perioadă de 36 de luni. Directorul de proiect este conf. univ. dr. Aura Rusu. Grup țintă: 120 de studenți.

Obiective specifice: diminuarea ratei de abandon şcolar a studenţilor din primul an de studii din ciclul de licenţă sub nivelul actual, respectiv sub valoarea de 7,3%; optimizarea performanţelor educaţionale şi profesionale ale studenţilor cuprinși în grupul ţintă, astfel încât la finele anului universitar promovabilitatea să fie superioară ratei medii actuale, respectiv peste valoarea de 85,40%; dezvoltarea abilităţilor de învăţare, comunicare interpersonală şi lucru în echipă și a abilităţilor de lider.

Al doilea proiect intitulat Remediere, Integrare, Susținere și Consiliere pentru studenții aflați în situații de risc (RISC), cu o valoare de 350.316 lei/75.012,5 euro, va fi implementat de Facultatea de Științe și Litere „Petru Maior” pe o perioadă de 36 de luni. Director de proiect: conf. univ. dr. Giordano Altarozzi. Grup țintă: 150 de studenți.

Obiective specifice: diminuarea ratei de abandon şcolar a studenţilor din primul an de studii din ciclul de licenţă prin conștientizarea importanței instruirii și educației sub nivelul actual, respectiv sub procentul de 32,25%; deprinderea de tehnici și metode de autocunoaştere şi dezvoltare personale, precum și de gestionare a situațiilor de risc, de către studenții grupului țintă;  formarea şi dezvoltarea de competențe în domeniile de coaching, comunicare, leadership, self-management în rândul studenților din grupul țintă; creșterea promovabilității studenților, ca rezultat al implementării şi derulării unor programe educaţionale, pentru studenţii din primul an de studii din ciclul de licenţă, peste valoare de 67,75%.

Al treilea proiect intitulat EDUCAȚIA pentru VALORI și REUȘITĂ prin INDRUMAREA CARIEREI și ABILITĂȚILOR (EVRICA), cu o valoare de 350.165 lei/74.980 euro, va fi implementat de Facultatea de Economie și Drept pe o perioadă de 36 de luni. Director de proiect: prof. univ. dr. Ana-Maria Georgescu. Grup țintă: 259 de studenți.

Obiective specifice: diminuarea ratei de abandon şcolar a studenţilor din primul an de studii din ciclul de licenţă sub nivelul actual, respectiv sub valoarea de 25,29%; măsurarea nivelului de inteligență emoțională și creșterea nivelului stimei de sine și a gradului de conștientizare a propriilor  limite și resurse  la cei 259 de studenți ai grupului țintă; administrarea a trei chestionare individuale  celor 259 de studenți din grupul țintă în vederea realizării unei diagnoze a stilului personal de învățare, a capacității lor decizionale și a intereselor ocupaționale; optimizarea performanţelor educaţionale şi profesionale ale  studenţilor cuprinși în grupul ţintă, încât la finele anului universitar promovabilitatea să fie superioară ratei medii actuale, respectiv peste valoarea de 71,74%.

Related posts

Front de lucru pentru constructori! Noi exproprieri pentru traseul Secțiunii 2A Ogra – Câmpia Turzii

Stefana Muresan

Schaffer – cele mai performante încărcătoare frontale din România

Stefana Muresan

Aproape 850.000 de fermieri au primit subvenții de la APIA în Campania 2019

Papuc Irina

UMF Tîrgu Mureș, rol important în formarea specialiștilor

Stefana Muresan

Provocare la reciclare

Ionut Oprea

Premii de excelență la UBB

redactia

Cramele Recaș SA a trecut de 38 de milioane de euro cifră de afaceri

Ligia Voro

SIbiu: Inimi salvate din generozitate

Papuc Irina

Secretar de stat: Programul Start-Up Nation va avea un buget de aproape un miliard de lei în 2020

Papuc Irina

Alianţa Vestului – Autostrada Transilvania, Autostrada Timişoara – Belgrad, tren de mare viteză între cele patru oraşe, finalizarea centurilor, dezvoltarea aeroporturilor, atragerea de fonduri europene

redactia

Parteneriat strategic între Federația Națională PRO AGRO și Asociația Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni

Stefana Muresan

Bugetul Primăriei municipiului Satu Mare, lansat în dezbatere publică

Traian Dan

Acţiunile Armătura, cele mai mari creşteri, vineri, pe bursă

Stefana Muresan

Arabesque a inaugurat magazinul de retail MatHaus

Stefana Muresan

Ajutoare de stat de peste 22 de milioane de lei pentru cinci aeroporturi regionale: două sunt din Transilvania

Ion Surdu

Noi investiții în Oradea: Drum colector şi pasaj pentru Centrul Intermodal

redactia

Producătorul berii Albacher şi al apei Borsec ia 29 de milioane de lei de la stat pentru noi investiţii

redactia

Electrogrup se împarte cu șantierele între București și Ardeal

Nora Dumitrescu

Cel mai mare proiect de modernizare a municipiului Câmpia Turzii. 9 milioane de euro, din fonduri europene

redactia

ADR Centru: Contracte de 200% la reabilitarea infrastructurii si 120% la patrimoniu

Stefana Muresan

Ubisoft închiriază 30.000 mp în J8 Office Park al Portland

Ionut Oprea

Turcii de la Durmazlar vor să participe la licitații pentru tramvaie în Arad, Timişoara, Brăila şi Craiova

Stefana Muresan

Centura Oradea – Autostrada A3 are SF finalizat

redactia

Concertele Classic Unlimited încep o nouă călătorie prin țară la sfârșitul lunii octombrie

Ligia Voro

Leave a Comment