Antreprenori Ultimele stiri

FOREST EU: „Restricționarea pieței legale nu va reduce fumatul”

FOREST EU (Freedom Organisation for the Right to Enjoy Smoking Tobacco) a remis, astăzi, un punct de vedere referitor la noua propunere de restricționare a pieței tutunului (L 443/ 2019).

 

„Nu există dovezi că scoaterea pachetelor de țigări și a țigaretelor electronice din raza vizuală a consumatorilor și din unitățile de comerț cu amănuntul duce la scăderea fumatului. Produsele din tutun au fost retrase de la expunerea în punctele de vânzare din Marea Britanie în aprilie 2015, cu scopul declarat al diminuării numărului de tineri care fumează. Însă după patru ani, nu există nicio dovadă că această interdicție ar fi dus la scăderea ratei fumatului în rândul tinerilor”, se arată într-o scrisoare oficială transmisă de Forest EU către Senatul României, pe marginea celei mai radicale inițiative legislative de restricționare a pieței tutunului. Forest EU (Freedom Organisation for the Right to Enjoy Smoking Tobacco) a fost fondată în 1979, pentru a susține drepturile adulților fumători din Europa.

Conform Eurobarometru, în decizia de a fuma contează în proporție covârșitoare anturajul, în majoritatea statelor europene, inclusiv România (82%). Ambalajul conta într-o pondere de numai 4% în România, iar aceasta înainte ca 65% din fețele pachetului să fie imprimate cu avertismente de sănătate combinate (text și imagini horror).

Forest EU consideră ca inițiativa legislativă în cauză afectează dreptul de alegere și informare a consumatorilor și distorsionează concurența. Consumatorii nu vor avea cum să știe dacă se lansează produse noi, pentru că acestea vor fi ascunse în dulapuri, sertare sau după perdele,  iar produsele deja cunoscute vor fi, teoretic, privilegiate. Se va produce astfel fenomenul de „înghețare a pieței” existente, instituindu-se o barieră comercială la intrarea pe piață. În această situație, singurele produse aflate în avantaj și care vor beneficia de vizibilitate, inclusiv pentru minori, vor fi cele de contrabandă sau contrafăcute, fără avertismente de sănătate sau coduri de trasabilitate și fără garanția calității.

„Există o serie de soluții alternative, inclusiv educația cu privire la riscurile fumatului asupra sănătății, licențierea negativă sau posibilitatea de incriminare a cumpărării (de către minori) prin intermediul terților”, se mai arată în documentul semnat de Forest EU.

Scrisoarea organizației europene se referă și la produsele cu potențial de risc redus, pe care  inițiativa legislativă urmărește să le restricționeze, prin extinderea definiției fumatului la vapat și, pe cale de consecință, la interzicerea vapatului în locurile publice. Se încearcă de fapt o forțare a definiției, în pofida logicii și a Dicționarului: fumatul e inhalarea voluntară a fumului rezultat dintr-un proces de ardere. Vaparea înseamnă inhalarea unor aburi cu sau fără nicotină.

Potrivit documentului, organizația UE „respinge modificarea definiției fumatului, considerând că, prin calificarea ca fum a emisiilor care prin natura lor sunt cu totul altceva, proiectul ar induce confuzie în legislația românească și ar compromite opțiunea fumătorilor pentru produsele alternative, considerate de autoritățile europene ca mai puțin nocive decât țigaretele, ceea ce, de fapt, ar afecta sănătatea publică”. Adică inversul intențiilor declarate de inițiatori.

De precizat că recentele îmbolnăviri și decese din SUA au fost cauzate de utilizarea în țigaretele electronice a unor lichide cumpărate de pe piața neagră, care conțineau o substanță extrasă din marijuana (THC – canabidol și uleiuri cu vitamina E), substanțe interzise în UE. Aceste informații preliminare au fost comunicate consumatorilor de către FDA (Food and Drug Administration). În UE, țigaretele electronice și produsele de tutun care nu arde sunt reglementate riguros, printr-o Directivă europeană transpusă în legislația statelor membre, inclusiv în România (Legea 201/2016), iar substanțele folosite sunt notificate Comisiei Europene cu șase luni înaintea punerii pe piață.

Related posts

S-a încheiat campania de solicitare a subvențiilor APIA: în 2020 sunt mai puține cereri, dar pentru o suprafață agricolă mai mare

Ion Surdu

Ford România reia programul de conducere preventivă „BeCool – Gândește înainte!”

Ligia Voro

Lâna prelucrată în Bistrița și Sighet, folosită la izolarea termică a locuințelor

redactia

FOTO: Maurer Imobiliare a demarat lucrările pentru ansamblul Maurer Residence Târgu Mureș

redactia

Premieră în România: producție de material filtrant pentru măști

Nora Dumitrescu

DECATHLON a extins magazinul din Cluj-Napoca 

Ligia Voro

Telemeaua de Sibiu a obţinut protecţie naţională, producătorii vor fi certificaţi

Stefana Muresan

Electrogrup Cluj, proiecte de 50 mil. euro în Germania şi Polonia

Stefana Muresan

WATFORD Insurance se lanseaza oficial pe piata asigurarilor din Romania

redactia

Cine reprezintă România la Expo Real Munich 2019

Ligia Voro

Europarlamentarul Mircea Hava: Fondurile europene, prima opțiune pentru economia României

Transilvania Business

Oradea și zona metropolitană Oradea vor fi conectate la autostrada Transilvania

Stefana Muresan

Lucrările de reabilitare a zidurilor Cetății Oradea, realizate în procent de 73%

Traian Dan

Secretar de stat: Programul Start-Up Nation va avea un buget de aproape un miliard de lei în 2020

Papuc Irina

PCF Investment Banking a obținut o finanțare de 7,5 milioane de euro pentru noul proiect Liebrecht & wooD România – al doilea FASHION HOUSE

Papuc Irina

DIGI a răscumpărat peste 8000 de acțiuni într-o săptămână

Ligia Voro

Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență. Sunt eliberate exclusiv ONLINE și GRATUIT  

Ligia Voro

VCST Automotive Production, angajări masive în Alba

Stefana Muresan

Ziua Internațională a Femeii, sărbătorită de Star Assembly. Povestea Ancăi Petra

Stefana Muresan

CNAIR: Documentaţia pentru construcţia secţiunii 4 a autostrăzii Piteşti-Sibiu, trimisă la ANAP

Stefana Muresan

TC Capital închiriază circa 700 mp către Skikun & Binui și Danya Cebus, în proiectul Hyperion Towers

Papuc Irina

Best Golf Hotel – Theodora Golf Club, recunoaștere la nivel internațional

Stefana Muresan

Pepco, retailer cu afaceri de 1 miliard de lei pe piața românească, explică de ce nu lucreză cu niciun producător român

Papuc Irina

Onco Card şi Onco Card Invest au ieşit din insolvenţă

Ligia Voro

Leave a Comment