Antreprenori Ultimele stiri

FOREST EU: „Restricționarea pieței legale nu va reduce fumatul”

FOREST EU (Freedom Organisation for the Right to Enjoy Smoking Tobacco) a remis, astăzi, un punct de vedere referitor la noua propunere de restricționare a pieței tutunului (L 443/ 2019).

 

„Nu există dovezi că scoaterea pachetelor de țigări și a țigaretelor electronice din raza vizuală a consumatorilor și din unitățile de comerț cu amănuntul duce la scăderea fumatului. Produsele din tutun au fost retrase de la expunerea în punctele de vânzare din Marea Britanie în aprilie 2015, cu scopul declarat al diminuării numărului de tineri care fumează. Însă după patru ani, nu există nicio dovadă că această interdicție ar fi dus la scăderea ratei fumatului în rândul tinerilor”, se arată într-o scrisoare oficială transmisă de Forest EU către Senatul României, pe marginea celei mai radicale inițiative legislative de restricționare a pieței tutunului. Forest EU (Freedom Organisation for the Right to Enjoy Smoking Tobacco) a fost fondată în 1979, pentru a susține drepturile adulților fumători din Europa.

Conform Eurobarometru, în decizia de a fuma contează în proporție covârșitoare anturajul, în majoritatea statelor europene, inclusiv România (82%). Ambalajul conta într-o pondere de numai 4% în România, iar aceasta înainte ca 65% din fețele pachetului să fie imprimate cu avertismente de sănătate combinate (text și imagini horror).

Forest EU consideră ca inițiativa legislativă în cauză afectează dreptul de alegere și informare a consumatorilor și distorsionează concurența. Consumatorii nu vor avea cum să știe dacă se lansează produse noi, pentru că acestea vor fi ascunse în dulapuri, sertare sau după perdele,  iar produsele deja cunoscute vor fi, teoretic, privilegiate. Se va produce astfel fenomenul de „înghețare a pieței” existente, instituindu-se o barieră comercială la intrarea pe piață. În această situație, singurele produse aflate în avantaj și care vor beneficia de vizibilitate, inclusiv pentru minori, vor fi cele de contrabandă sau contrafăcute, fără avertismente de sănătate sau coduri de trasabilitate și fără garanția calității.

„Există o serie de soluții alternative, inclusiv educația cu privire la riscurile fumatului asupra sănătății, licențierea negativă sau posibilitatea de incriminare a cumpărării (de către minori) prin intermediul terților”, se mai arată în documentul semnat de Forest EU.

Scrisoarea organizației europene se referă și la produsele cu potențial de risc redus, pe care  inițiativa legislativă urmărește să le restricționeze, prin extinderea definiției fumatului la vapat și, pe cale de consecință, la interzicerea vapatului în locurile publice. Se încearcă de fapt o forțare a definiției, în pofida logicii și a Dicționarului: fumatul e inhalarea voluntară a fumului rezultat dintr-un proces de ardere. Vaparea înseamnă inhalarea unor aburi cu sau fără nicotină.

Potrivit documentului, organizația UE „respinge modificarea definiției fumatului, considerând că, prin calificarea ca fum a emisiilor care prin natura lor sunt cu totul altceva, proiectul ar induce confuzie în legislația românească și ar compromite opțiunea fumătorilor pentru produsele alternative, considerate de autoritățile europene ca mai puțin nocive decât țigaretele, ceea ce, de fapt, ar afecta sănătatea publică”. Adică inversul intențiilor declarate de inițiatori.

De precizat că recentele îmbolnăviri și decese din SUA au fost cauzate de utilizarea în țigaretele electronice a unor lichide cumpărate de pe piața neagră, care conțineau o substanță extrasă din marijuana (THC – canabidol și uleiuri cu vitamina E), substanțe interzise în UE. Aceste informații preliminare au fost comunicate consumatorilor de către FDA (Food and Drug Administration). În UE, țigaretele electronice și produsele de tutun care nu arde sunt reglementate riguros, printr-o Directivă europeană transpusă în legislația statelor membre, inclusiv în România (Legea 201/2016), iar substanțele folosite sunt notificate Comisiei Europene cu șase luni înaintea punerii pe piață.

Related posts

Sorin Lazăr, președintele Comisiei de Buget din Camera Deputaților: „Antreprenorii au nevoie să nu fie încurcați de statul român”

Papuc Irina

Bistrițenii de la Monor, investiție de 1 milion de lei în utilaje

Stefana Muresan

Luni, 18 mai, se redeschid bazarurile din piețele municipiului Oradea

Traian Dan

Conferința FinTech și educație și Gala EduFin în cadrul Global Money Week

Traian Dan

Daniel Metz, NTT DATA: “Răspunsul la pandemie: afaceri mai mari cu 20%”

Nora Dumitrescu

Paza automatizată reduce substanțial cheltuielile firmelor. Soluția oferită de Gombos Security

redactia

170.200 de femei din Regiunea Centru beneficiare ale unui proiect privind prevenția cancerului de col uterin

Ligia Voro

RAAL Bistrița prognozează un plus record de 18 mil. euro, mizând și pe industria autovehiculelor electrice

Stefana Muresan

Romsilva a preluat în pază peste 120.000 ha de păduri private

Papuc Irina

12 candidați pentru Consiliul de Administrație a Romgaz

Ligia Voro

Universitatea de Vest din Timișoara, membră în familia Catedrelor Senghor

redactia

Tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova-Pitești a fost trimis la ANAP

Ligia Voro

România vrea să organizeze conferința europeană a clusterelor

Stefana Muresan

SC Alfadin Com, de la exploatare la eficiență, în sectorul prelucrării lemnului

Stefana Muresan

Pe lotul 3 al Autostrăzii Sebeş-Turda s-ar putea circula din martie

Stefana Muresan

ANRE a aprobat planul de dezvoltare a sistemului de transport al gazelor pentru perioada 2016-2025

Stefana Muresan

Specialiștii EY România analizează standardele IFRS 16 și IFRS 9 în cadrul „IFRS Workshop”

Stefana Muresan

CTP – program destinat pieței muncii din vestul Bucureștiului

Ionut Oprea

CNAIR: 13,7 kilometri din Autostrada Transilvania, deschişi traficului rutier

redactia

UBB devine parte a consorțiului universitar european condus de Universitatea din Lille – Franța

Stefana Muresan

Theodora Golf Club, promovat la ITB Berlin, cel mai important târg internațional de turism din lume

Stefana Muresan

P3 SE MUTĂ ÎN CHARLES DE GAULLE PLAZA

Stefana Muresan

Clujul pregătește proiecte de infrastructură de 3 miliarde euro

Nora Dumitrescu

Porsche Engineering își consolidează prezența în România și majorează numărul de angajați

Stefana Muresan

Leave a Comment