Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

FOREST EU: „Restricționarea pieței legale nu va reduce fumatul”

FOREST EU (Freedom Organisation for the Right to Enjoy Smoking Tobacco) a remis, astăzi, un punct de vedere referitor la noua propunere de restricționare a pieței tutunului (L 443/ 2019).

 

„Nu există dovezi că scoaterea pachetelor de țigări și a țigaretelor electronice din raza vizuală a consumatorilor și din unitățile de comerț cu amănuntul duce la scăderea fumatului. Produsele din tutun au fost retrase de la expunerea în punctele de vânzare din Marea Britanie în aprilie 2015, cu scopul declarat al diminuării numărului de tineri care fumează. Însă după patru ani, nu există nicio dovadă că această interdicție ar fi dus la scăderea ratei fumatului în rândul tinerilor”, se arată într-o scrisoare oficială transmisă de Forest EU către Senatul României, pe marginea celei mai radicale inițiative legislative de restricționare a pieței tutunului. Forest EU (Freedom Organisation for the Right to Enjoy Smoking Tobacco) a fost fondată în 1979, pentru a susține drepturile adulților fumători din Europa.

Conform Eurobarometru, în decizia de a fuma contează în proporție covârșitoare anturajul, în majoritatea statelor europene, inclusiv România (82%). Ambalajul conta într-o pondere de numai 4% în România, iar aceasta înainte ca 65% din fețele pachetului să fie imprimate cu avertismente de sănătate combinate (text și imagini horror).

Forest EU consideră ca inițiativa legislativă în cauză afectează dreptul de alegere și informare a consumatorilor și distorsionează concurența. Consumatorii nu vor avea cum să știe dacă se lansează produse noi, pentru că acestea vor fi ascunse în dulapuri, sertare sau după perdele,  iar produsele deja cunoscute vor fi, teoretic, privilegiate. Se va produce astfel fenomenul de „înghețare a pieței” existente, instituindu-se o barieră comercială la intrarea pe piață. În această situație, singurele produse aflate în avantaj și care vor beneficia de vizibilitate, inclusiv pentru minori, vor fi cele de contrabandă sau contrafăcute, fără avertismente de sănătate sau coduri de trasabilitate și fără garanția calității.

„Există o serie de soluții alternative, inclusiv educația cu privire la riscurile fumatului asupra sănătății, licențierea negativă sau posibilitatea de incriminare a cumpărării (de către minori) prin intermediul terților”, se mai arată în documentul semnat de Forest EU.

Scrisoarea organizației europene se referă și la produsele cu potențial de risc redus, pe care  inițiativa legislativă urmărește să le restricționeze, prin extinderea definiției fumatului la vapat și, pe cale de consecință, la interzicerea vapatului în locurile publice. Se încearcă de fapt o forțare a definiției, în pofida logicii și a Dicționarului: fumatul e inhalarea voluntară a fumului rezultat dintr-un proces de ardere. Vaparea înseamnă inhalarea unor aburi cu sau fără nicotină.

Potrivit documentului, organizația UE „respinge modificarea definiției fumatului, considerând că, prin calificarea ca fum a emisiilor care prin natura lor sunt cu totul altceva, proiectul ar induce confuzie în legislația românească și ar compromite opțiunea fumătorilor pentru produsele alternative, considerate de autoritățile europene ca mai puțin nocive decât țigaretele, ceea ce, de fapt, ar afecta sănătatea publică”. Adică inversul intențiilor declarate de inițiatori.

De precizat că recentele îmbolnăviri și decese din SUA au fost cauzate de utilizarea în țigaretele electronice a unor lichide cumpărate de pe piața neagră, care conțineau o substanță extrasă din marijuana (THC – canabidol și uleiuri cu vitamina E), substanțe interzise în UE. Aceste informații preliminare au fost comunicate consumatorilor de către FDA (Food and Drug Administration). În UE, țigaretele electronice și produsele de tutun care nu arde sunt reglementate riguros, printr-o Directivă europeană transpusă în legislația statelor membre, inclusiv în România (Legea 201/2016), iar substanțele folosite sunt notificate Comisiei Europene cu șase luni înaintea punerii pe piață.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Zitec a preluat agențiile de digital Bright și Symbolic

Articolul următor

Descoperă moda pentru bărbați din noul sezon, pe ANSWEAR.RO

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Startup Europe Week Brașov 2024

Startup Europe Week este o inițiativă a Comisiei Europene de animare a afacerilor prin organizarea simultană a unor…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share