București Finante-banci Ultimele stiri

Cel mai bun moment al BVB. România – promovată la statutul de piață emergentă

România a fost promovată la statutul de Piață Emergentă de la cel de Piață de Frontieră, a anunțat, pe 26 septembrie, furnizorul global de indici FTSE Russell.

„FTSE Russell are deosebita plăcere să anunțe că România va primi statutul de Piață Emergentă Secundară. Ca parte a revizuirii anuale, Comitetul Consultativ FTSE Russell pentru Clasificarea Țărilor a aprobat următoarea modificare a criteriului de rating: „Lichiditate” – Lichiditate de piață suficientă pentru a susține investițiile globale semnificative” – îmbunătățită de la „Restricționat” la „Admis”. Prin urmare, România îndeplinește cele 9 criterii de calitate ale FTSE pentru statutul de Piață Emergenă Secundară potrivit schemei FTSE pentru clasificarea țărilor. FTSE Russell felicită autoritățile pieței de capital din România pentru atingerea acestui statut,” se arată în raport. Mai multe detalii pot fi citite dând click AICI

Este pentru prima dată când un furnizor global de indici upgradează piața de capital românească la Piață Emergentă. Decizia a fost luată după ce România s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare. Reclasificarea statutului va intra în vigoare în septembrie anul viitor.

Este un moment istoric pentru România, a cărei bursă a fost închisă în timpul regimului comunist și redeschisă aproape jumătate de secol mai târziu. Când a început din nou să funcționeze, în noiembrie 1995, pe bursă erau listate 6 companii. Acum, la Bursa de Valori București (BVB) sunt listate 84 de companii doar pe piața principală și, împreună, au o capitalizare de 36 de miliarde de euro.

„Piața de capital locală a avut de trecut peste multe obstacole și a fost nevoie de timp ca să ajungem unde suntem astăzi. Doar gândiți-vă că, în urmă cu șase ani, nu existau raportări simultane în limba engleză din partea companiilor listate, iar investitorilor străini le era foarte dificil să înțeleagă în mod clar ce anume se întâmpla în piață. Astăzi avem mecanisme de piață noi și îmbunătățite, acces facil la piață pentru investitori, mediu fiscal favorabil pentru investitorii instituționali, raportare corporativă transparentă și calitativă a emitenților, disponibilitatea fluxului de informații privind piața de capital și legislația și în limba engleză, un cadru de tranzacționare competitiv, o guvernanță corporativă îmbunătățită pentru companiile listate. Acest mediu nou a atras în ultimii ani noi listări de acțiuni și obligațiuni,” a declarat Lucian Anghel, Președintele Consiliului de Administrație al BVB.
Pentru a putea atinge acest nou statut de piață, o serie de procese au fost accelerate și îmbunătățite în ultimul an și jumătate. „Ne-am concentrat pe ceea ce aveam de făcut, am văzut ce ne lipsea și am țintit să îndeplinim toate criteriile,” a spus Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori București.
„Încă de anul trecut, criterii care figurau ca neîndeplinite acum nu mai au această etichetă. Liberalizarea tranzacțiilor OTC a devenit posibilă anul trecut. Lichiditatea a fost, de asemenea, îmbunătățită: valoarea medie zilnică de tranzacționare pe segmentul de acțiuni este mai mare decât anul trecut. Am făcut tot ce s-a putut face în acest timp extrem de scurt pentru a îndeplini toate criteriile necesare acestui upgrade,” a declarat CEO-ul BVB, adăugând că „noi proiecte de dezvoltare a pieței sunt în pregătire”.

Un moment cu semnificație istorică

Promovarea la statutul de Piață Emergentă va permite pieței de capital și economiei românești să absoarbă noi fonduri și transmite un semnal puternic către companiile private și de stat că pot crește semnificativ prin intermediul bursei.

„Acest nou statut reprezintă o recunoaștere a progreselor pieței de capital locale și reprezintă un moment de importanță fundamentală pentru dezvoltarea viitoare. Ratingul de investment grade la nivel de țară se va reflecta și pe bursă odată cu această reclasificare pentru că bursa nu este altceva decât o oglindire fidelă a economiei. Când bursei îi merge bine și economiei îi merge bine. Îmi doresc ca noul statut să deschidă ochii cât mai multor manageri din companiile private și de stat și să privească bursa ca pe mediu eficient prin care își pot finanța dezvoltarea afacerilor. Suntem martorii unui moment istoric: este recunoașterea internațională că România merită să fie promovată și sunt mândru și fericit să conduc echipa care a făcut acest moment posibil,” a mai spus CEO-ul BVB.
„Promovarea României la statutul de Piață Emergentă poate fi considerată, din punct de vedere economic pentru piața de capital, echivalentul momentului aderării României la Uniunea Europeană. România merita să fie promovată pentru că a demonstrat, în repetate rânduri, că este o piață funcțională și accesibilă. Un nou statut înseamnă noi posibilități de investiții. Fonduri mult mai mari decât cele de până acum și care gestionează sute de miliarde de euro vor putea să investească în România în următorii ani pentru că până acum acești administratori de fonduri erau restricționați, prin prospect, să investească în piețele de frontieră. Tocmai de aceea, investitorii români ar putea să beneficieze pe termen lung de această promovare fructificând randamentele oferite de oportunitățile investiționale pe bursă,” a susținut Președintele BVB. „Am dori să le mulțumim tuturor entităților implicate în piața de capital și autorităților care au fost aproape de bursă în acest proces de reformă a pieței locale care a început acum aproape 7 ani,” a mai spus Lucian Anghel.

Bursa de Valori București are planuri să dezvolte în continuare infrastructura de piață și își va concentra eforturile asupra proiectului CCP, contrapartea centrală locală care va deveni funcțională în următoarele 16 luni și care va contribui decisiv la creșterea lichidității.

„Vom sărbători 25 de ani de bursă modernă în noiembrie anul viitor. Ne dorim să le arătăm partenerilor noștri că facem progrese în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii pieței. În acest sens, proiectul Contrapărții Centrale va crea cadrul care va permite o îmbunătățire semnificativă a lichidității. Proiectul CCP va relansa piața derivatelor în România și, în etapele viitoare, va da posibilitatea investitorilor sofisticați să acceseze noi tipuri de instrumente. Am pornit la drum cu proiectul CCP cu un singur scop în minte: să creștem lichiditatea pe termen mediu și lung și să le oferim investitorilor instrumentele necesare care să facă această piață și mai atractivă,” a declarat Adrian Tănase.

Piața locală de capital a atins în septembrie un nou maxim istoric pentru indicele BET-TR, care include și dividendele. Indicele a trecut de pragul de 15.000 de puncte în septembrie și a ajuns la o creștere de 39% doar în acest an, ceea ce a făcut ca România să fie una dintre cele mai performante piețe de capital din Europa.

„Țelul nostru pentru următorii 10 ani este să dublăm nivelul de reprezentativitate al pieței în economie – nivelul capitalizării companiilor românești listate ca procent din PIB – de la nivelul actual de 10% la 20% din PIB,” a precizat CEO-ul BVB.

Related posts

Au fost delimitate Zonele metropolitane Satu Mare și Carei

Gruita Ienasoiu

Complexul de schi de pe Feleac a fost reamenajat

Nora Dumitrescu

Băile Felix şi 1 Mai, program de investiţii de peste 15 milioane euro

Stefana Muresan

România aşteaptă investiţii străine în valoare de 2,5 mld. euro care vor genera 24.000 de noi locuri de muncă

redactia

Simona Halep își dezvoltă afacerea din Poiana Brașov. Hotelul Drachenhaus a cazat peste 20.000 de turiști

Stefana Muresan

Directoarea Centrului de Îngrijiri Paleative Hospice „Dr. Carl Wolff”, următorul Ambasador al Sibiului

redactia

S-a lansat Digitaliada – soluție interactivă de învățare și testare online

Traian Dan

Peste 100 de startup-uri câștigătoare la Startarium PitchDay 2018. Trofeul competiției pentru startup-uri a fost revendicat de iTux

redactia

Clujul va inaugura patru obiective în ultima zi a stării de urgență

Nora Dumitrescu

Burleanu, numit de UEFA în grupul de lucru dedicat strategiei comerciale

Ligia Voro

Interviu cu Gigi Nacev, manager Tempini România si speaker in cadrul evenimentului CUIB

redactia

Noua capitala a tineretului

Transilvania Business

Mai mulți oameni de afaceri din Sibiu au creat Patronatul Județean al Întreprinderilor Mici și Mijlocii

Papuc Irina

Muncitori indieni, angajați la fabrica de vagoane Astra Rail Industries din Arad

redactia

Real Estate & Management Solutions, the trends for Cluj

redactia

UNTOLD 2018: Ziua a 3-a, alături de The Prodigy, Steve Aoki și 92.000 de participanți

Stefana Muresan

14 septembrie – termenul limită pentru depunerea dosarelor pentru CECCAR

Ligia Voro

Emil Boc vrea 30 autobuze electrice, 50 troleibuze și 24 tramvaie din fonduri europene, investiții de 100 de mil. de euro

Stefana Muresan

Laserul de la Măgurele, cel mai puternic din lume, a fost pus în funcțiune. Investiție de 300 mil. euro

redactia

AFI Europe România închiriază 2.000 mp din AFI Tech Park către GAME WORLD GROUP

Ionut Oprea

CBRE: 80% din spațiile de retail livrate în prima jumătate din 2018, se află în orașe secundare și terțiare

redactia

Romgaz va distribui un dividend suplimentar de 1,30 lei/acţiune

redactia

Continental: Tehnologia AllCharge face mașinile electrice să se potrivească la orice tip de stație de încărcare

Stefana Muresan

B | Ce conteaza in angajarea de juniori – specializarea studiilor sau programele de internship?

Leave a Comment