Finante-banci Ultimele stiri

ASF a sancționat City Insurance și Euroins România Asigurare-Reasigurare

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a hotărât, în cadrul ședinței din data de 24 septembrie 2019, sancționarea societăților de asigurare City Insurance S.A și Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A. cu amendă în cuantum de 50.000 de lei pentru fiecare companie.

 

Sancționarea s-a realizat în conformitate cu prevederile art. 3 lit. (d) din Ordonanța de Urgență nr. 93/2012 privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările și completările ulterioare, și ale art. 37 alin. (2) lit. a), alin. (11) și alin. (14) din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie.

ASF a emis și a transmis astăzi, 26 septembrie 2019, actele individuale către cele două societăți, care conțin motivarea deciziilor Consiliului ASF.

În cadrul controlului permanent desfășurat de către ASF s-a constatat distinct pentru fiecare societate încălcarea Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, într-un anumit număr de dosare de daună, respectiv a prevederilor:

  • 21 alin. (1) – transmiterea cu întârziere a ofertei de despăgubire sau a notificărilor cu privire la motivele pentru care nu a aprobat, în totalitate sau parțial, pretențiile de despăgubire;
  • 21 alin. (4) – efectuarea plății despăgubirilor cu întârziere;
  • 19 alin. (11) din Norma nr. 20/2017- efectuarea (re)constatării daunelor cu întârziere.

Procesul de supraveghere este un proces continuu, flexibil şi iterativ, în care supravegherea societăților se bazează pe riscuri. În cadrul acțiunilor de monitorizare și control permanent a fost constatată o tendință ascendentă a numărului de petiții înregistrate la ASF și a ratei de soluționare a acestora în favoarea petenților (în peste 50% din cazuri). Societățile sancționate se încadrează la grad de conformare mediu spre redus sau, respectiv redus, cu diferențe semnificative față de media pieței.

Aspectele neconforme cu legislația se analizează atât individual (încălcări ale prevederilor legale expres menționate), cât și în contextul naturii, amplorii şi complexității riscurilor activității desfășurate de societăți, inclusiv a gradului de cooperare cu ASF. Din perspectiva riscului de conduită și a monitorizării produselor, a cotei semnificative pe piața asigurărilor a produsului RCA se impune supravegherea strictă a guvernanței produsului RCA, de către societățile de asigurare și de către ASF, având în vedere că societățile trebuie să acționeze întotdeauna onest și profesionist, astfel încât să corespundă cel mai bine intereselor clienților.

Prin conduita în domeniul asistenței post-vânzare, conform cadrului legal, societățile trebuie să se asigure de faptul că interesele, drepturile și nevoile clienților sunt luate în considerare pe tot parcursul ciclului de viață al produsului, până la finalizarea relațiilor contractuale, inclusiv prin implementarea unui proces eficient și rapid de gestionare a daunelor și implementarea unui sistem eficient de gestionare a reclamațiilor.

Conduita necorespunzătoare a unei societăți de asigurare din perspectiva riscurilor pe care aceasta le poate genera la adresa consumatorilor este un factor agravant al circumstanțierii faptelor de nerespectare a cadrului legal referitoare la produsele de asigurare specific legiferate și supravegheate de către ASF.

Cele două societăți au dreptul de a contesta sancțiunea în termen de 30 de zile de la comunicarea hotărârii Consiliului ASF.

Related posts

Liderul pieței electro-IT&C din România deschide cel mai mare magazin din rețea la Arad

Ligia Voro

Studiourile SRTV din Transilvania, digitalizate cu tehnologie americană

Nora Dumitrescu

Ofertele furnizorilor energie electrică se pot compara pe site-ul Consiliului Concurenței

Traian Dan

Compa Sibiu, afaceri de aproximativ 41 mil. euro, în T 1

Stefana Muresan

Grupul farmaceutic Dona a recrutat un manager cu experienţă în auto

Stefana Muresan

Transylvania Wine Tours ne descoperă comorile ascunse de pe dealurile Transilvaniei

Transilvania Business

Grupul TeraPlast estimează afaceri de 970 milioane de lei în acest an

Stefana Muresan

Mai mult de o treime dintre directorii executivi în cele mai mari companii din România sunt femei

Papuc Irina

”Best Practices Recognition” pentru Schaeffler România din partea PSA Peugeot Citroen

Ligia Voro

Cărnurile alese de la Petry distinse cu Premiul Value&Quality Award de către statul ungar

Ligia Voro

Gala ANIS 2021 – Câștigătorii premiilor industriei IT

Nicolae Pop

S-a lansat licitația pentru proiectarea și execuția Parcului Științific și Tehnologic Bihor

Traian Dan

SHARE Bucharest 2017

Ionut Oprea

Ioan Nani, Director General: Antibiotice își extinde prezența internațională

Papuc Irina

Best Golf Hotel – Theodora Golf Club, recunoaștere la nivel internațional

Stefana Muresan

Topul afacerilor din Zona industrială vest a Sibiului

Stefana Muresan

Zalăul se modernizează cu 238 de milioane de la UE

Nora Dumitrescu

BMW, investiție de peste 1 miliard de euro la noua sa fabrică din Debrecen

Stefana Muresan

Obligațiunile Ready Office Rent listate pe bursă

Ligia Voro

Finanțare de peste 400 mil. lei pentru varianta de ocolire Satu Mare

redactia

Parteneriat pentru centura Marghitei

Traian Dan

Maramureșul își face strategie urbană după modelul Barcelona

Nora Dumitrescu

Cecilia Tudor devine, de la 1 martie 2020, noul director de comunicare și responsabilitate socială aI Groupe Renault România

Nicolae Pop

Fiscalizarea bacșișului – o nouă încercare

Ligia Voro

Leave a Comment