Cultural Sibiu Ultimele stiri

Cinematograful-dom revine în inima Sibiului, la Astra Film Festival 2019

Astra Film Festival propune și pentru ediția 2019 o selecție vastă și incitantă de filme creative realizate cu cele mai noi tehnologii în format VR (realitate virtuală) și full-dome (proiecție 360 de grade). Producții inovatoare vor oferi publicului o experiență audiovizuală la intensitate maximă, între 14 și 20 octombrie, în Domul amplasat în Piața Mare din Sibiu pentru al patrulea an consecutiv.

 

Spațiul dedicat poveștilor imersive în cadrul Astra Film Festival, reunite în secțiunea specială Viitorul e Azi, prezintă filme care utilizează tehnologiile imersive pentru a-și aprofunda conceptul și a crește gradul de conștientizare asupra subiectului pe care îl abordează, oferindu-le spectatorilor o experiență unică. Spre deosebire de proiecțiile clasice bidimensionale din sălile de cinema, filmele imersive din Domul mare (full-dome) și Domul mic (VR) modifică percepția publicului asupra noțiunilor de spațiu, mișcare și interacțiune pe durata vizionării lor.

Cu ajutorul dispozitivelor și echipamentelor VR dedicate, 6 filme realizate în realitate virtuală sfidează limitele așa cum le cunoaștem în viața cotidiană și transpune spectatorii în mijlocul unor noi realități sau locuri. 5 titluri sunt din colecția Al Jazeera, post de televiziune care a revoluționat mass-media din lumea arabă, și anume: Winter, Leave – explorează motivele pentru care aerul a devenit atât de toxic în timpul iernii la Skopje; From Waste to Taste – prezintă idei inovative împotriva risipei alimentare în Brazilia; The Curse of Palm Oil – surprinde conflictul dintre companiile forestiere și indigenii din Malaezia; Dreaming in Zaatari – prezintă viața tinerei generații din Siria, după războiul civil izbucnit în 2011; Pearls of the Past – ne introduce în trecutul Qatar-ului, înainte ca petrolul să o transforme în cea mai bogată țară din lume. Programul VR din acest an este completat de producția românească Atinge, care are ca obiectiv conștientizarea consecințelor inechității sociale.

Lineup-ul filmelor de non-ficțiune realizate pentru proiecții full-dome include în acest an producții care explorează începutul vieții și al universului (Genesis), spațiul și galaxia noastră (Touch the Stars, Sphere, Galactica, Kyma – Power of Waves), recifele de corali din adâncurile apelor (The Reefs of Belize), misterele unor megastructuri antice (Memory of Light, Luminokaya, Hidden Garden Version Saiho), poveștile din spatele unora dintre cele mai vechi forme de artă din lume (Remote Sense), dar și producții care oferă un spectacol vizual profund și abstract (Sonolumin, Urban Levitation, Uncharted Domain, Desconexion, The Snowflake Adventure).

Alte 9 titluri sunt incluse în selecția Astra Film Junior, primul și cel mai amplu program de educație audiovizuală prin film documentar din România, ajuns anul acesta la ediția cu numărul 11, și promit o experiență cinematografică extrem de captivantă pentru copii și adolescenți. Filmele abordează subiecte diverse, de la cum a devenit pământul o planetă locuibilă (Birth of Planet Earth), misiuni spațiale (The Adventures of Rosetta & Philae, CAPCOM GO! – The Apollo Story, Destination Mars: The New Frontier, Khrumka and the Magic Rocket), fascinația oferită de cerul nopții (American West), fenomenul Aurorei Boreale (Arora), la descoperirea originilor celor cinci elemente esențiale ale lumii materiale (Vis cu balene) și legende despre creație, lună și galaxie (HOW IT WAS TOLD TO ME: Maori Legends from New Zealand).

Tehnologia este doar o latură a filmelor din programul Viitorul e Azi, deoarece storytelling-ul este cel care justifică în primul rând utilizarea tehnologiei. Filmele selecționate în cadrul acestui program special al Astra Film Festival reinventează cinematografia tradițională, propun noi moduri de vizionare și oferă o intensă experiență imersivă, ce nu poate fi reprodusă acasă. Astfel, Domul din Piața Mare, este o ocazie rarisimă pentru spectatori de a se transpune în locuri imposibile, de a le explora și descoperi ca și cum ar fi acolo. Ca în fiecare an, preocuparea noastră a fost să alcătuim un program atractiv atât pentru cei mai mici spectatori, cât și pentru publicul general. Asta înseamnă o foarte mare varietate de experiențe de neratat”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator al Astra Film Festival.

Astra Film Festival Sibiu se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Astra Film Festival 2019 este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu, al Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Centrului Național al Cinematografiei. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.

Related posts

POZITIV TB: Călin Mihoc – „Adevărații antreprenori nu se vor da bătuți, ci vor merge înainte”

Traian Dan

Unul din zece români nu vor respecta limitările impuse de autorități și vor petrece Paștele în deplasare

Traian Dan

Zboruri spre Atena de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj, operate de cea mai mare companie aeriană din Grecia

Stefana Muresan

DPD Romania has launched DPD Collect, a quick and flexible solution to send and collect parcels

redactia

Aeroportul Timişoara, primul din România cu tur virtual în Google Maps

redactia

Școala duală, peste universități, în Timișoara

redactia

Record: Oradea a bătut recordul sumelor colectate în Orașul Faptelor Bune

Traian Dan

Bazin didactic de înot în Ioşia şi bază sportivă pe Calea Clujului din Oradea

Traian Dan

Enjoy Transylvania, a jewel of Romania at the heart of Europe

Ligia Voro

Cum va fi modernizată Piața Izvoare din Baia Mare

Nora Dumitrescu

Prima conferinta a spatiilor de coworking din Moldova

Ionut Oprea

Care sunt cei mai mari proprietari de păduri din România

Stefana Muresan

The Bridge va avea cel mai mare restaurant dintr-o cladire de birouri

Ionut Oprea

Dacia, demonstraţie cu modelul Duster echipat cu şenile, la centrul de cercetare – dezvoltare de la Rânca

redactia

Producție în creștere a Romgaz, prin punerea în exploatare a sondei 77 Rosetti

Ligia Voro

Investiţiile străine directe au scăzut în primele 9 luni ale anului

Papuc Irina

WELLBEING at WORK: o prioritate pentru companiile secolului XXI

Ionel Albu

Investiții în valoare de 32 mil. euro în domeniul apelor, la Ineu

Stefana Muresan

Kaufland România lansează un nou apel de proiecte pentru ONG-uri

Traian Dan

Noul Porsche Cayenne, promovat printr-un film turnat în România

redactia

Transilvania Broker de Asigurare, aproape de listare

Stefana Muresan

Plan de angajare pentru românii întorși în țară din diaspora propus de ARCA

Traian Dan

Cities of Tomorrow #6: reconversie & revitalizare, structura mese rotunde

Ionut Oprea

Bistriţa-Năsăud: Investiţie de 14,5 mil. euro pentru modernizarea a peste 40 km de drumuri judeţene

Stefana Muresan

Leave a Comment