București Real Estate Slider Ultimele stiri

Peste 500.000 mp se adaugă stocului de birouri din București în 2019 și în 2020

Stocul de spații de birouri moderne din Capitală crește în 2019 și în 2020 cu peste 500.000 mp. Conform analizelor companiei de consultanță imobiliară Colliers International Romania, dinamica pieței de birouri poate genera în perioada indicată variații de plus sau minus 5% în valorile de piață ale clădirilor de birouri. Pentru a măsura aceste posibile schimbări, au fost luați în considerare trei indicatori: rata medie de neocupare, complexitatea pachetelor de beneficii pe care proprietarii le oferă chiriașilor și compresia randamentelor.

Prima jumătate a anului 2019 a înregistrat livrări de spații moderne de birouri de 185.000 mp în București, alți 150.000 mp de spații de birouri vor fi inaugurați în al doilea semestru al anului și peste 230.000 mp în 2020. În aceste condiții, rata de neocupare de 10% înregistrată la finalul lunii iunie din 2019 ar putea crește treptat spre 13% la finalul lui 2020. O astfel de evoluție a ratei de neocupare poate influența valoarea de piață a clădirilor de birouri, astfel încât aceasta ar putea scădea cu aproximativ 3-5% în perioada indicată.

În vederea obținerii unei rate de neocupare la un nivel cât mai scăzut pentru propriul proiect, proprietarii clădirilor de birouri recurg la soluții variate, de la renovări sau certificări la pachete de beneficii mai avantajoase (de ex: luni de chirie gratuită, costuri de fit-out). Aceste măsuri pot avea, la rândul lor, un impact major în valoarea proiectului.

„Pentru a ține pasul cu proiectele noi, cu un nivel calitativ mai ridicat, certificate LEED, BREEAM sau chiar WELL, proprietarii clădirilor de birouri construite în perioada 2007-2008 vor depune un efort suplimentar în ceea ce privește renovarea lor. Pe de altă parte, volumul mare de relocări din stoc competitiv (86.000 mp doar în primul semestru din 2019) și intenția de a menține chiria contractuală determină proprietarii de clădiri moderne să păstreze și să atragă chiriași prin oferirea de pachete de beneficii și gratuități. Conform estimărilor noastre, dacă perioada în care chiriașii se bucură de aceste avantaje crește cu 3-6 luni, valoarea de piață a proiectelor de birouri ar putea să scadă cu aproape 1-3% până la finalul lui 2020”, a declarat Anca Bâldea, Associate Director în departamentul de evaluări al Colliers.

La polul opus, cererea din partea investitorilor poate aduce un plus în valoarea de piață a birourilor. Interesul pentru clădirile de birouri din România s-a menținut în primul semestru al acestui an, tranzacțiile cu astfel de proiecte generând aproximativ 62% din investițiile imobiliare. Pentru restul anului, estimăm că această proporție de două treimi a segmentului de birouri se va menține.

„Cererea investitorilor pentru proiecte de birouri din București este puternică, iar condițiile economice sunt încă foarte bune. Dacă acest context favorabil se menține, pentru activele de calitate, randamentele pentru clădiri de birouri ar putea scădea cu 25-50 puncte de bază, iar valoarea de piață ar putea crește cu 2-5%”, a încheiat Anca Bâldea.

Related posts

Grupul CIS. 26 de ani în energie

Ligia Voro

The Open utilizează tehnologia și inteligența artificială a NTT DATA, pentru a crea un campionat virtual cu celebrități ale golfului din ultimele decenii

redactia

Electrogrup, desemnat drept constructorul nr. 1 de instalații electrice din țară

Nora Dumitrescu

Wienerberger va menține activitatea de producție în Ardeal

Nora Dumitrescu

Se lucrează din nou pe lotul 3 din autostrada Lugoj – Deva

redactia

Angajaților le lipsește conexiunea interumană de la birou. Top 5 concluzii ale studiului CEE & SEE Working from home, lansat de CBRE

Papuc Irina

12 constructori, in cursa pentru centura Timisoarei

Stefana Muresan

1000 de participanți și 3000 de ore petrecute în programele educaționale Schaeffler România

Ligia Voro

Noi sectoare de drumuri propuse pentru finantare europeană de CJ Cluj

Stefana Muresan

Campanie pentru ridicarea de locuințe sociale în marile orașe

Nora Dumitrescu

MIPIM 2017: challenging trends. Romania's progress: "secret"

Ionut Oprea

Investiție de peste 3 milioane de euro într-o fabrică de ambalaje de carton, în parcul industrial Bistriţa Sud

Stefana Muresan

Transgaz, nouă licitație pentru rezervarea conductei care va exporta gaze în Ungaria

redactia

UPS, cea mai mare companie de expediții aeriene, cu baze operaționale la Cluj Napoca și Timișoara, creștere cu 35% a serviciilor de export

Stefana Muresan

Gala Anuală a Corpului Diplomatic, ediția 2020

Traian Dan

Fabricile AdePlast funcționează în condiții normale

Ligia Voro

Hunedoara: Proiect finanţat cu fonduri europene de peste 35,74 milioane euro

Stefana Muresan

Impozit zero, în primii cinci ani. Cooperativa agricolă, cea mai avantajoasă formă de fiscalizare

redactia

Magnolia, bilant pozitiv in 2016

Ionut Oprea

În regim de autostradă, de la Sibiu până la Viena, cu o întrerupere de 13 km

Stefana Muresan

Ziua Națională a Contabilului Român, la cea de-a XV-a ediție 

Ligia Voro

Universitatea de Vest din Timișoara, membră în familia Catedrelor Senghor

redactia

Apel de finanțare pentru IMM-uri: ajutor nerambursabil de până la 1.000.000 de euro

Ion Surdu

Undelucram.ro, finanțare de 300.000 de euro pentru a se extinde internațional

Ligia Voro

Leave a Comment