Antreprenori Ultimele stiri

Ministrul Oprea la Bruxelles: “România continuă să rămână un susținător ferm al multilateralismului și comerțului bazat pe reguli”

Dejunul informal al Consiliului Afaceri Externe – Comerț, organizat de către Președinția finlandeză a Consiliului UE, a avut loc astăzi, 1 octombrie 2019, la Bruxelles. La reuniune au participat responsabilii pentru comerț din statele membre ale UE și comisarul pentru comerț al UE, Cecilia Malmström, România fiind reprezentată de către ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea.

 

Agenda discuțiilor a vizat evoluțiile globale în domeniul politicii comerciale, cu accent pe prezervarea sistemului multilateral de comerț organizat sub egida Organizației Mondiale a Comerțului și dialogul purtat cu parteneri strategici precum Statele Unite ale Americii. Pregătirea de către Comisia Europeană a celui de al treilea raport anual privind implementarea acordurilor de comerț liber încheiate de UE cu parteneri terți, pașii următori în cadrul procesului de semnare și adoptare a acordului de comerț liber încheiat de UE cu MERCOSUR și componența privind comunicarea/sensibilizarea opiniei publice din statele membre UE asupra beneficiilor oferite de acest acord au figurat de asemenea, pe agenda de discuții a dejunului de lucru.

Responsabilii pentru comerț din statele membre ale UE au dezbătut modalitățile de continuare a eforturilor colective privind avansarea procesului de reformă și modernizare a Organizației Mondiale a Comerțului, în contextul adâncirii crizei cu care se confruntă Organul de Apel din cadrul organizației și necesității pregătirii unui pachet realist de negocieri pentru următoarea Conferință Ministerială a OMC de la Nur-Sultan, Kazahstan. Discuțiile au vizat și o serie de aspecte recente în sfera relațiilor comerciale UE-SUA în contextul OMC, în special în ceea ce privește evoluțiile din cadrul diferendelor comerciale privind aeronavele civile mari. Pașii următori vizați în cadrul procesului de semnare și adoptare a acordului de comerț liber dintre UE și MERCOSUR, ca urmare a ajungerii la un acord politic la finalul Președinției române la Consiliul UE, precum și continuarea/intensificarea componentei de comunicare cu societatea civilă și toate părțile interesate au fost, de asemenea, dezbătute în cadrul acestei discuții informale.

Ministrul Oprea a subliniat necesitatea intensificării eforturilor colective de la Geneva cu scopul ajungerii la o soluție privind funcționarea Organului de Apel sau a agreării unor aranjamente interimare privind soluționarea diferendelor în context multilateral sau plurilateral. De asemenea, a evidențiat progresul în cadrul negocierilor plurilaterale privind comerțul electronic, facilitarea investițiilor și reglementările interne privind comerțul cu servicii, fiind necesară o abordare strategică în pregătirea Conferinței Ministeriale OMC din 2020 de la Nur-Sultan, Kazahstan, pentru a obține un rezultat pozitiv anul viitor.

În contextul diferendului comercial Airbus/Boeing din cadrul OMC, ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat a pledat pentru negocierea unei soluții cu partenerii americani pentru a evita impunerea unor sancțiuni reciproce care ar fi în detrimentul celor două economii.

Erodarea continuă a sistemului multilateral de comerț și situația critică cu care se confruntă OMC reprezintă preocupări majore la nivelul UE. România continuă să rămână un susținător ferm al multilateralismului și comerțului bazat pe reguli, obiectiv pe care l-am promovat în mod prioritar pe agenda discuțiilor din sfera politicii comerciale, pe perioada Președinției române la Consiliul UE”, a subliniat ministrul Oprea.

De asemenea, în contextul relațiilor UE – MERCOSUR, ministrul Oprea a menționat evenimentul organizat la București în 17 septembrie a.c., cu participarea DG TRADE, referitor la beneficiile ultimelor acorduri comerciale negociate de către UE pentru mediul de afaceri românesc, eveniment care a fost receptat cu interes de către reprezentanții mediului de afaceri.

Uniunea Europeană a încheiat, în ultima perioadă, importante acorduri comerciale, care privesc și comerțul românesc în mod direct. Avem acum ferestre de oportunitate deschise de aceste noi acorduri semnate de UE cu Japonia, Canada, Singapore, Vietnam, de care este foarte important ca mediul de business să profite, cu susținerea ministerului, pentru ca să putem culege, și noi, roadele acestei munci comune îndelungate.

Related posts

Oamenii de afaceri chinezi vor să aducă investitori în Arad și să distribuie produsele arădene în China

Stefana Muresan

Fostul Centru Militar Zonal din Cluj Napoca se transformă în Centrul Cultural Transilvania

redactia

Lucrări de refacere a faţadei Palatului Parlamentului în valoare de 1,72 milioane euro

Papuc Irina

Agronomii clujeni au dotat Spitalul de Recuperare cu 12 aparate performante

Nora Dumitrescu

Aradul investește 35 mil. euro în reabilitarea zonei centrale

Stefana Muresan

Top cei mai buni angajatori în 2018: Vodafone România, OMV Petrom şi Banca Transilvania, pe primele trei poziţii. Ministerul Apărării, în top 10

redactia

Trafic restricționat astăzi pe Autostrada A1, până la ora 16.00

Papuc Irina

Asociaţia Investitorilor Români în Republica Moldova – 24 de companii cu o cifră de afaceri de peste 3 miliarde euro, înființată de un orădean

redactia

Peste 95% din valoarea proiectelor majore de infrastructură (37 miliarde lei), în Transilvania și București

redactia

Germanii de la Eckerle plusează la salarii: 4.000 de lei pentru operatori

Nora Dumitrescu

GLS și-a majorat cifra de afaceri cu peste 50 de milioane de lei pentru al doilea an consecutiv: creștere de 32% în 2019

Ion Surdu

Oamenii de afaceri moldoveni, cu ochii pe Arad, Brașov și Iași

redactia

Draxlmaier suspendă activitatea fabricilor timp de două săptămâni

Traian Dan

Ultimele zile in care studentii si absolventii pot accesa 800 de joburi in cadrul Targului Virtual Hipo.ro pentru Absolventi

Stefana Muresan

Tranşă de 19 milioane de euro pentru IMM-uri

Stefana Muresan

Desant german în Transilvania. “Aici se face adevăratul business”

redactia

Transgaz investește 152 milioane de euro în dezvoltarea rețelei în zona Moldovei

redactia

Premiul Societății Europene de Matematică a fost câștigat în acest an de o româncă: Ana Caraiani, profesor la Imperial College London

Papuc Irina

Harta IT-ului din România

Stefana Muresan

„La Hanul Cald”, tradiționalul îmbinat armonios cu relaxarea și buna dispoziție

redactia

Şomajul tehnic, folosit la maxim în Timiş. 68.000 de persoane au primit de la stat peste o sută de milioane de lei

Robert Bloancă

Lăudată de Donald Tusk, Dacia anunță că face sute de angajări și investește peste 100 de milioane de euro

redactia

Banca Transilvania – profit de 1,2 miliarde de lei, în 2018

Stefana Muresan

Preţul energiei şi al gazelor naturale pentru consumatorii casnici în regim reglementat nu vor creşte până în 2022

redactia

Leave a Comment