Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ministrul Oprea la Bruxelles: “România continuă să rămână un susținător ferm al multilateralismului și comerțului bazat pe reguli”

Dejunul informal al Consiliului Afaceri Externe – Comerț, organizat de către Președinția finlandeză a Consiliului UE, a avut loc astăzi, 1 octombrie 2019, la Bruxelles. La reuniune au participat responsabilii pentru comerț din statele membre ale UE și comisarul pentru comerț al UE, Cecilia Malmström, România fiind reprezentată de către ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea.

 

Agenda discuțiilor a vizat evoluțiile globale în domeniul politicii comerciale, cu accent pe prezervarea sistemului multilateral de comerț organizat sub egida Organizației Mondiale a Comerțului și dialogul purtat cu parteneri strategici precum Statele Unite ale Americii. Pregătirea de către Comisia Europeană a celui de al treilea raport anual privind implementarea acordurilor de comerț liber încheiate de UE cu parteneri terți, pașii următori în cadrul procesului de semnare și adoptare a acordului de comerț liber încheiat de UE cu MERCOSUR și componența privind comunicarea/sensibilizarea opiniei publice din statele membre UE asupra beneficiilor oferite de acest acord au figurat de asemenea, pe agenda de discuții a dejunului de lucru.

Responsabilii pentru comerț din statele membre ale UE au dezbătut modalitățile de continuare a eforturilor colective privind avansarea procesului de reformă și modernizare a Organizației Mondiale a Comerțului, în contextul adâncirii crizei cu care se confruntă Organul de Apel din cadrul organizației și necesității pregătirii unui pachet realist de negocieri pentru următoarea Conferință Ministerială a OMC de la Nur-Sultan, Kazahstan. Discuțiile au vizat și o serie de aspecte recente în sfera relațiilor comerciale UE-SUA în contextul OMC, în special în ceea ce privește evoluțiile din cadrul diferendelor comerciale privind aeronavele civile mari. Pașii următori vizați în cadrul procesului de semnare și adoptare a acordului de comerț liber dintre UE și MERCOSUR, ca urmare a ajungerii la un acord politic la finalul Președinției române la Consiliul UE, precum și continuarea/intensificarea componentei de comunicare cu societatea civilă și toate părțile interesate au fost, de asemenea, dezbătute în cadrul acestei discuții informale.

Ministrul Oprea a subliniat necesitatea intensificării eforturilor colective de la Geneva cu scopul ajungerii la o soluție privind funcționarea Organului de Apel sau a agreării unor aranjamente interimare privind soluționarea diferendelor în context multilateral sau plurilateral. De asemenea, a evidențiat progresul în cadrul negocierilor plurilaterale privind comerțul electronic, facilitarea investițiilor și reglementările interne privind comerțul cu servicii, fiind necesară o abordare strategică în pregătirea Conferinței Ministeriale OMC din 2020 de la Nur-Sultan, Kazahstan, pentru a obține un rezultat pozitiv anul viitor.

În contextul diferendului comercial Airbus/Boeing din cadrul OMC, ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat a pledat pentru negocierea unei soluții cu partenerii americani pentru a evita impunerea unor sancțiuni reciproce care ar fi în detrimentul celor două economii.

Erodarea continuă a sistemului multilateral de comerț și situația critică cu care se confruntă OMC reprezintă preocupări majore la nivelul UE. România continuă să rămână un susținător ferm al multilateralismului și comerțului bazat pe reguli, obiectiv pe care l-am promovat în mod prioritar pe agenda discuțiilor din sfera politicii comerciale, pe perioada Președinției române la Consiliul UE”, a subliniat ministrul Oprea.

De asemenea, în contextul relațiilor UE – MERCOSUR, ministrul Oprea a menționat evenimentul organizat la București în 17 septembrie a.c., cu participarea DG TRADE, referitor la beneficiile ultimelor acorduri comerciale negociate de către UE pentru mediul de afaceri românesc, eveniment care a fost receptat cu interes de către reprezentanții mediului de afaceri.

Uniunea Europeană a încheiat, în ultima perioadă, importante acorduri comerciale, care privesc și comerțul românesc în mod direct. Avem acum ferestre de oportunitate deschise de aceste noi acorduri semnate de UE cu Japonia, Canada, Singapore, Vietnam, de care este foarte important ca mediul de business să profite, cu susținerea ministerului, pentru ca să putem culege, și noi, roadele acestei munci comune îndelungate.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Brandul românesc de haine pentru copii iELM înregistrează vânzări de peste 1 milion de euro lunar în Europa, SUA și Canada

Articolul următor

Peste 500.000 mp se adaugă stocului de birouri din București în 2019 și în 2020

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
În februarie 2024, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (SPT) au însumat 41.450, potrivit Direcției Județene de Statistică.
Citeste mai mult

Turismul face pași înapoi la Cluj

Sosirile turiștilor în județ, în luna februarie, s-au diminuat față de aceeași perioadă a anului trecut. În februarie…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share