Real Estate Ultimele stiri

CBRE: Bucureștiul domină piața de spații de birouri din ECE, aflată într-o dezvoltare dinamică

CBRE, lider global și național al pieței de consultanță imobiliară, lansează rezultatele unui studiu regional al clădirilor de birouri dintr-o serie de capitale ale Europei Centrale realizat de către departamentele de Research ale CBRE din regiune. Din extinderea cu 995.000 mp a stocului de spații de birouri moderne previzionată pentru 2019 în principalele capitale (București, Budapesta, Bratislava, Praga, Varșovia si Viena), situată peste media ultimilor 5 ani, Bucureștiul este responsabil de o treime dintre dezvoltări, urmat apoi de Varșovia cu aproximativ un sfert.

 

Comparativ cu anul trecut, ritmul anual de finalizare din 2019 a crescut remarcabil în București (+ 130%) și Praga (+ 50%), a rămas la același nivel în Bratislava și Varșovia și a scăzut considerabil în Budapesta (-50%) și Viena (-80%).

Absorbția spațiilor de birouri din regiune, aflată media ultimilor 5 ani și reflectată într-o rată de neocupare scazută, impulsionează la rândul său creșterea puternică a stocului de spații moderne de birouri. În București, rata de neocupare este de 8,8% – cel mai ridicat nivel dintre capitalele analizate, la polul opus față de Praga unde procentul de 4,5% se situează considerabil sub media de 7,3% a capitalelor din regiune.

Livrările prevăzute pentru următoarea perioadă în Europa Centrală sunt extrem de ambițioase, lucru datorat mai ales cererii crescute a pieței, însă provocările din ultimul timp ale constructorilor si pieței de profil generează modificări continue ale estimărilor. Dacă anul acesta previziunile regionale au fost ajustate deja în sens descrescător cu 35% față de acum 12 luni, pentru următorii doi ani așteptările sunt ca estimările să fie ajustate la rândul lor periodic” a declarat Daniela Boca, Head of Research, CBRE Romania.

Sofia și Belgradul înregistrează 20% din stocul aflat în construcție în trimestrul al treilea din 2019, în timp ce Bucureștiul, Budapesta și Varșovia sunt puțin sub 15%. La extrema opusă, Viena și Zagreb înregistrează o creștere limitată, de până în 5%. În acest moment, livrările de spații de birouri planificate pentru 2020 însumează 1,2 milioane mp, în timp ce pentru 2021 acestea ating pragul de 1,5 milioane mp.

Pe piețele de investiții din întreaga regiune, clădirile de birouri reprezintă punctul maxim de interes, aspect susținut de cele 6,58 miliarde de euro investite în 6 dintre țările Europei Centrale analizate: Austria, Cehia, Polonia, România, Slovacia și Ungaria, valoare care reprezinta 38% din investițiile totale cumulate în aceste țări. Sectorul de retail a înregistrat o compresie semnificativa în 2019, în timp ce sectorul spațiilor de birouri a înregistrat doar în primul semestru al anului tranzacții de 3,66 miliarde euro. Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în Polonia care și-a adjudecat aproape jumătate din valoare, respectiv 1,66 miliarde, și Cehia cu 730 de milioane de euro. Tendința de creștere a tranzacțiilor în orașele regionale, care începe să se faca simțită și în România, a fost cel mai bine percepută anul acesta în Polonia, restul țărilor din regiune concentrându-se în special pe capitale.

Cererea puternică pe sectorul de birouri influențează în mod pozitiv și procesele de închiriere, observându-se o rată de absorbție sporită pe toate piețele Europei Centrale. Creșterea economică susținută din ultimii 5 ani se regăsește și în volumul închiriat care în 2018 (1,99 milioane mp) a depășit cel mai bun nivel înregistrat istoric în 2014 (1,39 milioane mp). În acest context, în primul semestru, Bucureștiul s-a clasat pe primul loc în  regiunee cu o creștere de 28% comparativ cu anul precedent, dar și cu cea mai mare rată de pre-inchiriere din Europa Centrală, de aproximativ 55% în momentul de față. Prin comparație, următoarea clasată, Ungaria, are o rată de pre-închiriere de 30% și o rată de închiriere care nu a înregistrat o creștere semnificativă.

Valorile chiriilor sunt pe un trend ascedent în regiune, cele mai mari diferențe pozitive înregistrându-se la chiria prime comparativ cu 2018 în Budapesta (+13%), Praga (+8%) și Sofia (+11%), în timp ce Bucureștiul sau Viena păstrează aceleași valori ca anul trecut. Cele mai scumpe birouri de clasa A se regăsesc în Budapesta și Viena, cu o chirie prime de 25-26 euro per mp, urmate de Praga și Varșovia situate într-un interval de 22-24 euro per mp. Bucureștiul se menține sub pragul de 20 euro per mp pentru chiria prime în spații de birouri de clasa A, în timp ce în Zagreb și Sofia se înregistreaza cele mai scăzute valori, cuprinse între 15 și 16 euro per mp.

Bucureștiul își respectă statutul de capitală tehnologică, fiind alături de Bratislava capitalele din regiune care înregistreaza cel mai mare număr de companii IT&C în profilul chiriașilor-cheie pe sectorul spațiilor de birouri. Companiile axate pe servicii financiar – bancare au o cotă destul de ridicată în profilul similar din Budapesta și Varșovia, în timp ce Bratislava si Praga sunt preferate de companiile din serviciile profesionale. O notă aparte este sesizabilă în Budapesta, unde companiile din sectorul public reprezintă cea mai mare parte dintre chiriașii de birouri.

Detalii suplimentare și tendințe ale întregii piețe imobiliare din Europa vor fi prezentate de către CBRE în cadrul celui mai mare eveniment regional, Expo Real, organizat în perioada 7 – 9 octombrie 2019 la Munchen.

Related posts

Sistem GPS în autobuzele din Alba Iulia. Călătorii pot vedea în timp real traseul și succesiunea stațiilor

redactia

O noua cladire in Coresi Business Park

Transilvania Business

Colliers a consiliat Nepi Rockcastle în vânzarea strategică a portofoliului de birouri pentru peste 300 milioane euro

Papuc Irina

O companie germană vrea să investească 10 milioane de euro într-o fabrică de tehnologii de cântărire și tranșare la Brașov

Papuc Irina

CJ Cluj: A fost semnat contractul pentru lucrarile de stabilizare a Dealului Hoia

Stefana Muresan

Fujikura Automotive Romania, Emerson și Banca Transilvania – cei mai mari angajatori ai Clujului. Top zece

redactia

Mayor of Sibiu, Mrs. Astrid Fodor: “We have proven that we have the courage and resources to open paths, to accomplish projects with a European impact”

Stefana Muresan

Strategia 5G pentru România a fost aprobată în ședință de guvern

Ligia Voro

Constructorii Astaldi și Max Boegl, ritm intens de lucru pe lotul dintre Iernut și Chețani (A3). Când se va putea circula

Stefana Muresan

CJ Cluj: Se extinde reteaua de alimentare cu apa potabila din Chiuiesti

Stefana Muresan

Harghita: Locurile de cazare ocupate pentru vizita Papei Francisc. Sunt așteptate un milion de persoane

redactia

66,5 milioane euro, fonduri europene, pentru modernizarea sistemelor de apă şi canalizare din Arad şi Mehedinţi

Stefana Muresan

Principalele provocări și soluțiile de adaptare la contextul provocat de COVID-19, dezbătute de consultanții fiscali la prima ediție online a „Tax & Finance Forum”

Papuc Irina

Clinica Medicover in Liberty Technology Park

Maramureșenii de la Taparo propun producătorilor de mobilă un material realizat din plante tehnice

Stefana Muresan

Studii masterale pentru specialiștii viitorului

Ionut Oprea

Ministerul Dezvoltării cumpără 13 tramvaie pentru Reșita, investiție de 25 mil. euro

redactia

Elite în business. Județul Mureș. Ranking 83: Bartha Carol, directorul general Lecoimpex: “Dacă cineva vrea stabilitate, parteneri de încredere, să ne caute pe noi”  

Ligia Voro

Campionii business-ului arădean, premiați la cea de-a 25-a ediție a Topului Firmelor

redactia

Ciprian Dan este noul președinte ABSL

Papuc Irina

Conferința Digital Days 2019, Oradea 25 – 26 octombrie

Traian Dan

Povestea se colorează mai departe. DAW Bența, celebrată la majorat printr-o Gala Aniversară

Ligia Voro

Clujul turistic în 2019: mulți îl vizitează, puțini rămân peste noapte

Nora Dumitrescu

Micropigmentarea Scalpului, o soluție nouă la o problemă veche

Transilvania Business

Leave a Comment