Real Estate Ultimele stiri

CBRE: Bucureștiul domină piața de spații de birouri din ECE, aflată într-o dezvoltare dinamică

CBRE, lider global și național al pieței de consultanță imobiliară, lansează rezultatele unui studiu regional al clădirilor de birouri dintr-o serie de capitale ale Europei Centrale realizat de către departamentele de Research ale CBRE din regiune. Din extinderea cu 995.000 mp a stocului de spații de birouri moderne previzionată pentru 2019 în principalele capitale (București, Budapesta, Bratislava, Praga, Varșovia si Viena), situată peste media ultimilor 5 ani, Bucureștiul este responsabil de o treime dintre dezvoltări, urmat apoi de Varșovia cu aproximativ un sfert.

 

Comparativ cu anul trecut, ritmul anual de finalizare din 2019 a crescut remarcabil în București (+ 130%) și Praga (+ 50%), a rămas la același nivel în Bratislava și Varșovia și a scăzut considerabil în Budapesta (-50%) și Viena (-80%).

Absorbția spațiilor de birouri din regiune, aflată media ultimilor 5 ani și reflectată într-o rată de neocupare scazută, impulsionează la rândul său creșterea puternică a stocului de spații moderne de birouri. În București, rata de neocupare este de 8,8% – cel mai ridicat nivel dintre capitalele analizate, la polul opus față de Praga unde procentul de 4,5% se situează considerabil sub media de 7,3% a capitalelor din regiune.

Livrările prevăzute pentru următoarea perioadă în Europa Centrală sunt extrem de ambițioase, lucru datorat mai ales cererii crescute a pieței, însă provocările din ultimul timp ale constructorilor si pieței de profil generează modificări continue ale estimărilor. Dacă anul acesta previziunile regionale au fost ajustate deja în sens descrescător cu 35% față de acum 12 luni, pentru următorii doi ani așteptările sunt ca estimările să fie ajustate la rândul lor periodic” a declarat Daniela Boca, Head of Research, CBRE Romania.

Sofia și Belgradul înregistrează 20% din stocul aflat în construcție în trimestrul al treilea din 2019, în timp ce Bucureștiul, Budapesta și Varșovia sunt puțin sub 15%. La extrema opusă, Viena și Zagreb înregistrează o creștere limitată, de până în 5%. În acest moment, livrările de spații de birouri planificate pentru 2020 însumează 1,2 milioane mp, în timp ce pentru 2021 acestea ating pragul de 1,5 milioane mp.

Pe piețele de investiții din întreaga regiune, clădirile de birouri reprezintă punctul maxim de interes, aspect susținut de cele 6,58 miliarde de euro investite în 6 dintre țările Europei Centrale analizate: Austria, Cehia, Polonia, România, Slovacia și Ungaria, valoare care reprezinta 38% din investițiile totale cumulate în aceste țări. Sectorul de retail a înregistrat o compresie semnificativa în 2019, în timp ce sectorul spațiilor de birouri a înregistrat doar în primul semestru al anului tranzacții de 3,66 miliarde euro. Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în Polonia care și-a adjudecat aproape jumătate din valoare, respectiv 1,66 miliarde, și Cehia cu 730 de milioane de euro. Tendința de creștere a tranzacțiilor în orașele regionale, care începe să se faca simțită și în România, a fost cel mai bine percepută anul acesta în Polonia, restul țărilor din regiune concentrându-se în special pe capitale.

Cererea puternică pe sectorul de birouri influențează în mod pozitiv și procesele de închiriere, observându-se o rată de absorbție sporită pe toate piețele Europei Centrale. Creșterea economică susținută din ultimii 5 ani se regăsește și în volumul închiriat care în 2018 (1,99 milioane mp) a depășit cel mai bun nivel înregistrat istoric în 2014 (1,39 milioane mp). În acest context, în primul semestru, Bucureștiul s-a clasat pe primul loc în  regiunee cu o creștere de 28% comparativ cu anul precedent, dar și cu cea mai mare rată de pre-inchiriere din Europa Centrală, de aproximativ 55% în momentul de față. Prin comparație, următoarea clasată, Ungaria, are o rată de pre-închiriere de 30% și o rată de închiriere care nu a înregistrat o creștere semnificativă.

Valorile chiriilor sunt pe un trend ascedent în regiune, cele mai mari diferențe pozitive înregistrându-se la chiria prime comparativ cu 2018 în Budapesta (+13%), Praga (+8%) și Sofia (+11%), în timp ce Bucureștiul sau Viena păstrează aceleași valori ca anul trecut. Cele mai scumpe birouri de clasa A se regăsesc în Budapesta și Viena, cu o chirie prime de 25-26 euro per mp, urmate de Praga și Varșovia situate într-un interval de 22-24 euro per mp. Bucureștiul se menține sub pragul de 20 euro per mp pentru chiria prime în spații de birouri de clasa A, în timp ce în Zagreb și Sofia se înregistreaza cele mai scăzute valori, cuprinse între 15 și 16 euro per mp.

Bucureștiul își respectă statutul de capitală tehnologică, fiind alături de Bratislava capitalele din regiune care înregistreaza cel mai mare număr de companii IT&C în profilul chiriașilor-cheie pe sectorul spațiilor de birouri. Companiile axate pe servicii financiar – bancare au o cotă destul de ridicată în profilul similar din Budapesta și Varșovia, în timp ce Bratislava si Praga sunt preferate de companiile din serviciile profesionale. O notă aparte este sesizabilă în Budapesta, unde companiile din sectorul public reprezintă cea mai mare parte dintre chiriașii de birouri.

Detalii suplimentare și tendințe ale întregii piețe imobiliare din Europa vor fi prezentate de către CBRE în cadrul celui mai mare eveniment regional, Expo Real, organizat în perioada 7 – 9 octombrie 2019 la Munchen.

Related posts

Preparatele tradiționale din Maramureș, promovate în Italia

Nora Dumitrescu

Burse școlare pentru elevii orădeni prin programul „Make IT in Oradea”

Traian Dan

Noul sediu EBS – NTT Data

Parc inteligent în loc de poligon în Florești

Nora Dumitrescu

Investițiile în infrastructura agricolă și silvică: Ministerul Agriculturii încă lucrează la Programul național strategic

Ion Surdu

Teraplast a preluat Politub

Stefana Muresan

Lanțul de showroom-uri Divani & Sofa, reactivat în Transilvania

Nora Dumitrescu

Rottaprint a pus deoparte 4 milioane de euro pentru utilaje și software

Nora Dumitrescu

Maramureșul are proiecte de aproape 200 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

Un studio foto din Baia Mare s-a specializat în viziere medicale

Nora Dumitrescu

Oferta restaurantelor și o experiență de cumpărături relaxantă vor modela viitorul industriei outlet

Ionut Oprea

Armata inteligentă de la Poli. Universitatea care cumpără bănci

redactia

Investiţii în amenajări hidrotehnice

Ligia Voro

Grupul Sogefi, unul dintre cei mai importanţi producători de componente auto, investiție de 50 mil. euro în Parcul Industrial Oradea

redactia

Sibiul primeşte oficial titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 12 februarie

redactia

Restricție de viteză pe A1, Sibiu – Sebeș, la Săliște

Ligia Voro

Vânzările Bosch cresc la 750 milioane de euro cu Industria 4.0. Ce soluții a propus compania pentru târgul de la Hanovra

Papuc Irina

Redeschiderea centrelor comerciale de mari dimensiuni: În prima săptămână, orașele regionale câștigă teren în fața Bucureștiului

Papuc Irina

Cofinanțare europeană pentru modernizarea tronsonului de cale ferată Brașov-Sighișoara: trenurile vor atinge viteza de 160 km/h

Papuc Irina

Fabrica de mobilă Simex și-a deschis reprezentanță în Uzbekistan

Nora Dumitrescu

Bune practici în utilizarea sustenabilă a biomasei și a creșterii eficienței energetice

Ligia Voro

eEDPR va contribui cu 750,000 de euro la lupta împotriva Covid-19

Ligia Voro

Trafic restricționat astăzi pe Autostrada A1, până la ora 16.00

Papuc Irina

Producție de cosmetice naturale într-un sat din Sălaj

Nora Dumitrescu

Leave a Comment