Bihor Slider Ultimele stiri

Oradea la ceas aniversar

Ziua orașului Oradea, sărbătorită la final de Centenar. Cu ocazia Zilei orașului Oradea, Primăria Oradea a organizat sâmbătă, 12 octombrie, în Sala Traian Moșoiu, ședința festivă a Consiliului Local Oradea, la care au participat viceprimarul Florin Birta, viceprimarul Mircea Mălan, secretarul municipiului Ionel Vila, consilierii locali, episcopul ortodox Sofronie Drincec, istorici, precum și numeroși invitați.

 

Semnificație dublă

Începând cu 1992, Oradea sărbătoreşte în fiecare an, la 12 octombrie, Ziua Oraşului, dată care marchează două evenimente majore din istoria sa: 12 octombrie 1918 – semnarea Declaraţiei de Independenţă a Românilor din Transilvania, în casa dr. Aurel Lazăr și 12 octombrie 1944 – ziua eliberării Oradiei de către armatele române, cu numai câteva zile înainte de eliberarea ultimului oraş românesc, Carei.

În cadrul ședinței solemne, la propunerea primarului Ilie Bolojan, i s-a acordat profesorului de limba și literatura română Dorel Tifor, titlul de cetățean de onoare al municipiului Oradea.

După ce secretarul municipiului Oradea, Ionel Vila a citit un emoționat laudatio cu privire la îndelungata carieră a profesorului Dorel Tifor, viceprimarul Mircea Mălan a fost cel care, în aplauzele întregii săli, i-a înmânat distinsului profesor, diploma de cetățean de onoare a municipiului Oradea.

De asemenea, acesta a fost felicitat de zeci de foști elevi și colegi, care au ținut să îi fie alături în această zi specială.

La rândul său viceprimarul Florin Birta i-a mulțumit în numele Primăriei Oradea pentru întreaga activitate pe care a desfășurat-o în slujba elevilor și a orădenilor:

 

Îi mulțumim d-lui Dorel Tifor pentru toată activitatea pe care a desfășurat-o ca profesor și pentru toată cinstea pe care a adus-o atât Consiliului Local ca fost coleg al nostru, cât și orașului Oradea prin rezultatele muncii sale”.

Prezent la eveniment, prof.univ. dr. Gabriel Moisa de la Universitatea Oradea a vorbit despre semnificația istorică a zilei de 12 octombrie și despre caracterul excepțional al figurilor istorice care și-au adus aportul la schimbarea României, venind cu mai multe exemple care să întărească dragostea de țară, sacrificiul și generozitatea pe care acești oameni au avut-o față de poporul în care s-au născut.

Viceprimarul Florin Birta a vorbit, de asemenea, despre dubla semnificație a zilei de 12 octombrie, dar și despre datoria pe care cetățenii de azi o au față de înaintași:

Îmi revine azi deosebita plăcere să vă adresez câteva cuvinte, pentru că primarul Ilie Bolojan nu este aici, dânsul acceptând invitația de a participa azi la inaugurarea Casei Memoriale Iuliu Maniu de la Bădăcin, județul Sălaj. Doresc să vă spun că inaugurarea acestei case memoriale s-a făcut inclusiv cu sprijinul d-voastră, cu sprijinul Municipiului Oradea, pentru că anul trecut la propunerea primarului Ilie Bolojan, Consiliul Local Oradea a aprobat suma de 230.000 de  lei pentru reabilitarea ac estui monument foarte important pentru noi ca și nație. La mulți ani, Oradea! La mulți ani, dragi orădeni! Dumnezeu să aibă în pază orașul nostru!”.

Programul a continuat apoi cu un ceremonial oficiat la Statuia Ostașului Român, care a început cu salutarea drapelului și Intonarea Imnului Naţional al României.

A urmat un TEDEUM oficiat de preoții militari ai Garnizoanei Oradea.

Istoricul prof. univ. dr Sorin Șipoș de la Universitatea Oradea a vorbit celor prezenți despre semnificația istorică a zilei de 12 octombrie.

Momentul s-a încheiat cu festivitatea depunerii de coroane, jerbe şi buchete de flori la Statuia Ostașului Român din partea reprezentanților instituțiilor locale, a unităților de învățământ orădene și a partidelor politice.

Cei prezenți au putut apoi asista la defilarea detașamentului de onoare și la prezentarea onorului.

Oficialitățile prezente s-au deplasat apoi la Statuia lui Aurel Lazăr din Calea Republicii. După prezentarea onorului și salutarea drapelului de luptă, s-a intonat Imnul Naţional al României.

Momentul festiv s-a încheiat cu festivitatea depunerii de coroane, jerbe şi buchete de flori la Statuia Aurel Lazăr.

În parteneriat și cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, Visit Oradea și Primăria Municipiului Oradea a marchat importanța datei de 12 Octombrie, în anul centenarului orașului Oradea, printr-un concert excepțional de muzică al fanfarei militare aparținând Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul.

Concertul s-a desfăşurat pe scena amplasată în Piața Unirii, începând cu ora 20:00.

Related posts

Încep lucrările la viitoarele Băi Sărate din Ocna Mureş, investiție de de 5,9 mil. euro

redactia

Creșteri de peste 15% la vânzarea de ceasuri. Care sunt argumentele retailerului Watchshop.ro

Papuc Irina

Apel către bănci, din Maramureș: faceți culoare separate la ghișee!

Nora Dumitrescu

Investiții din fonduri europene în 34 de grădinițe din Regiunea Centru

redactia

Tara Făgărașului vrea să atragă 2,5 miliarde de euro

Stefana Muresan

În următoarele 16 luni, aproape 500.000 mp de birouri moderne în București și orașele regionale

Ionut Oprea

Elevii din mediul privat vor preda educația financiară la stat

Nora Dumitrescu

UBB Cluj, acceptată în reţeaua pentru dezvoltare sustenabilă a ONU

redactia

Investițiile în educație – cheia pentru avansarea egalității de gen în agricultură

Ligia Voro

Cercetare medicală de vârf la Centrul de Medicină Genomică din Timișoara

Transilvania Business

Coresi Avantgarden – proiectul rezidențial al anului

Stefana Muresan

Litens Automotive deschide în Timiș a doua fabrică de producție din Europa

Stefana Muresan

Rombat din Bistriţa, profit triplat anul trecut

Stefana Muresan

Banca Transilvania şi-a majorat capitalul social cu 695 milioane lei

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Covasna. Spend Some Time in Nature

Transilvania Business

Dacia Plant continuă investițiile cu un nou depozit de produse finite de 1.300 mp

Papuc Irina

De ce să ai încredere în soluțiile ERP?

redactia

Producătorii din Cluj au ocupat centrul orașului

Nora Dumitrescu

Oradea si Brasov, orasele cu cel mai bun acces la zonele de recreere

Stefana Muresan

DigiRay va aloca 2 milioane de euro pentru preluări și extindere

Nora Dumitrescu

Real estate – the global stage

Stefana Muresan

Regulament pentru acordarea stimulentelor salariale pe criterii de performanță, la SCJU Târgu Mureș

Stefana Muresan

Companiile germane vor promova învățământul dual în Satu Mare

Nora Dumitrescu

Cele mai avantajoase orașe. Pe primele poziții: Braşov, Cluj-Napoca, Oradea și Sibiu

Stefana Muresan

Leave a Comment