Industrie Ultimele stiri

FANUC la EMO 2019 – Sisteme automatizate şi integrate în cel mai mare stand expoziţional

Participarea FANUC la ediţie 2019 a expoziţiei EMO Hannover- Germania a stat sub semnul exemplificării Smart Factory. Standul FANUC a fost gândit să integreze uşor toate echipamentele de producţie prezentate într-o soluţie inteligentă la cheie care să îi susţină pe clienţi în efortul de a monitoriza unitar activitatea întregii facilităţi de producţie.

Cu această ocazie au fost introduse în scenă produse noi din toate categoriile de echipamente automatizate FANUC şi puse în funcţiune în ariile corespunzătoare din stand.

Debutul european al sistemului FIELD

Atracţia de excepţie a evenimentului a fost debutul în Europa a noii platforme FANUC pentru IIoT (Industrial Internet of Things) denumită FIELD (FANUC Intelligent Edge Link and Drive). Sistemul FIELD conectează o gamă largă de tehnologii FANUC şi ale altor furnizori, atât echipamente noi cât şi echipamente mai vechi, cu scopul de a obţine acces centralizat la datele din producţie.

Spre deosebire de alte soluţii IIoT, sistemul FIELD permite ca informaţiile să fie colectate şi procesate la sursă, în zona de producţie, şi nu în cloud, ceea ce le oferă operatorilor acces mai rapid pentru analizarea datelor.  Sistemul FIELD este complet scalabil şi aplicabil pentru diverse arii dintr-o fabrică, pentru a permite producătorilor să ia decizii informate și inteligente care pot conduce la îmbunătățiri concrete ale productivității.

Sistemul FIELD este compatibil cu un număr mare de aplicaţii, inclusiv cu cele create de dezvoltatori software, integratori de sistem sau clienţi. Sistemul FIELD App Store se lansează în ultimul trimestru al anului 2019 şi două dintre cele mai importante aplicaţii sunt FIELD system PMA şi FIELD system ZDT.

Programul PMA (Production Monitoring and Analytics) este utilizat pentru a monitoriza producţia şi performanţa echipamentelor conectate prin sistemul FIELD, inclusiv semnalizarea atunci când acestea funcţionează sub capacitate sau analizarea erorilor prin fluctuaţii de unde. ZDT (Zero Down Time) monitorizează continuu starea maşinilor şi detectează tendinţele în funcţionare – de exemplu, modificări de cuplu – şi are în vedere informarea operatorilor despre când trebuie efectuată mentenanţa preventivă.

Progres în mentenanţa preventivă cu noua funcţie ‘Edge Analyzing Unit’

Tot la EMO, FANUC  a prezentat o serie de noi instrumente şi funcţii CNC şi de drivere. Vedeta acestor noutăţi este funcţia ‘Edge Analyzing Unit’, care poate fi adăugată oricărei maşini controlate de CNC FANUC pentru a monitoriza starea echipamentului. Acest instrument, sincronizează datele primite atât prin intermediul CNC cât şi prin senzorii montaţi în diverse zone ale maşinilor. Analizând aceste date, utilizatorul maşinii poate lua decizii privind starea echipamentului şi poate implementa planul de mentenanţă preventivă.

O altă inovaţie în materie de software prezentată este funcţia AI Servo Monitor, care analizează datele furnizate de axe şi de arborele principal. Această funcţie este capabilă să calculeze în mod inteligent scorul anomaliilor din totalul de date colectate şi să alerteze operatorul atunci când valoarea pragului limită este depăşită. În acest fel, operatorii pot programa acţiunile de mentenanţă înainte ca orice defecţiune majoră să se întâmple.

Prima ieşire pentru noul ROBONANO α-NTiA

Maşina de înaltă precizie FANUC ROBONANO α-NTiA a fost şi ea o noutate prezentată la EMO. Dezvoltată special pentru a îndeplini cerinţele de înaltă precizie din domeniile de optică medicală, aeronautică şi auto, această maşină este în măsură să realizeze prelucrări la nivel de 0.1nm.

Modelul α-NTiA este echipat cu CNC FANUC de ultimă generaţie, cu unitate de alimentare hidraulică şi amortizor de vibraţii pentru pardoseală. Sistemul de răcire cu apă şi cel de temperatură cu aer comprimat sunt şi ele incluse în echiparea standard.

Integrare uşoară pentru roboţii industriali

Vizitatorii standului FANUC au putut vedea cum funcţionează noul pachet de software destinat integrării roboţilor în liniile de producţie – QSSR (Quick and Simple Start-up of Robotization). Pachetul QSSR simplifică conectarea roboţilor la maşinile unelte, precum şi configurarea şi funcţionarea lor ulterioară.

Noi modele de roboţi FANUC au fost lansate cu această ocazie, inclusiv roboţii M-10iD/12 şi M-20iD/25. Modelul M-10iD a fost utilizat într-o aplicaţie de încărcare-descărcare, iar modelul M-20iD pentru o aplicaţie de debavurare. Ambii roboţi beneficiază de o viteză pe axe ridicată, precizie excelentă şi repetabilitate sporită.

Zona roboţilor colaborativi a inclus şapte aplicaţii diferite şi a fost foarte populară în rândul vizitatorilor la expoziţie. Seria CR a fost reprezentată de toate modelele, de la cel mai mic CR-4iA până la CR-35iA.

Centre de prelucrare verticale

Cele mai cunoscute modele de centre de prelucrare ROBODRILL au fost şi ele prezentate la stand. Cel mai complex ansamblu a fost alcătuit din două maşini ROBODRILL asistate de un robot FANUC dotat cu tehnologie AI pentru colectare de piese de prelucrat în conformitate cu tipul ciclului de producţie.

O altă aplicaţie ROBODRILL cu masă rotativă de înaltă viteză a simulat producerea de componente pentru ceasuri şi a fost asistată de un robot colaborativ montat pe AGV (automated guided vehicle).

Tăiere avansată prin electroeroziune cu fir EDM

Două modele de echipamente de tăiere prin electroeroziune cu fir, FANUC ROBOCUT, ideale pentru tăiere cu mare precizie, au fost puse în funcţiune în standul FANUC de la EMO. Modelul mai mic α-C400iB a fost asistat de un robot colaborativ dotat cu iRVision pentru identificarea pieselor de prelucrat. Modelul mai mare α-C800iB se potriveşte pentru piese mai mari şi a prelucrat piese destinate sectorului aeronautic.

Turnare prin injecţie integrată

Maşina ROBOSHOT α-S130iA pentru tunare prin injecţie complet electrică a completat portofoliul de produse prezentate la expoziţie. Prin utilizarea celei de-a două unităţi de injecţie, FANUC SI-20A, maşina a turnat pe perioada EMO piese din plastic din două materiale diferite. Matriţa utilizată a fost creată cu ROBONANO α-NMiA şi maşina de injecţie a fost asistată de un robot industrial FANUC, ansamblul punând în evidenţă experienţa FANUC de a integra echipamente din diverse grupe ale portofoliului.

Related posts

Romsilva face curierat cu lemn de foc la Cluj

Nora Dumitrescu

Asociaţia Distribuitorilor de Medicamente cere ridicarea de urgenţă a restricţiei privind exportul

Papuc Irina

Așteptările companiilor germane sunt tot mai reduse, conform sondajului AHK

Ligia Voro

BRAT: Directiva privind drepturile de autor în piața unică digitală, aprobată de Consiliul UE

Stefana Muresan

Dacia a reluat activitatea de producție

Nicolae Pop

Profi a ajuns la 200 de Magazine Agent administrate de foști șefi de magazin

Traian Dan

600 milioane de lei, prima emisiune de obligațiuni nepreferențiale a BCR

Ligia Voro

Cele mai căutate job-uri la Cluj: serviciile pentru clienți

Nora Dumitrescu

Finanțare de peste 5 milioane de lei, din fonduri europene, pentru o arie protejată din Bihor

Stefana Muresan

IAR Ghimbav modernizează elicoptere Puma pentru misiuni ONU în Africa

Stefana Muresan

Griffes | Open space – a thing of the past?

Ionut Oprea

Primăria Oradea investeşte 13,6 mil. lei pentru reamenajarea malului stâng al Crişului Repede din zona centrală

Stefana Muresan

Investiţie de peste 7 mil. euro pentru reabilitarea Colegiului Mihai Eminescu din Oradea

Stefana Muresan

Solina Romania anunţă primele măsuri pentru reluarea business-ului de la Alba Iulia

redactia

1,7 milioane de euro pentru iluminat dinamic, în Cetatea Alba Carolina

Stefana Muresan

Aproape 1,7 milioane de salariaţi ar putea avea salarii mai mari cu 100 de lei net pe lună din 2020

Papuc Irina

OUG 114 nu a redus factura la gaze, potrivit FPPG

Ligia Voro

Mergeți la Cluj, recomandă jurnaliștii de la CNN

Ligia Voro

Digitalizare prin Plantare, proiect pentru dotarea cu tablete a copiilor săraci

Traian Dan

Misiune economică internaţională, vizită de lucru în “Oraşul viorilor”. „Romanian Investment Zoom” la Reghin

Stefana Muresan

Facturone, în sprijinul firmelor

Ligia Voro

Cel mai mare legumicultor din Bistrița-Năsăud, fermă de 15.000 de curcani

Stefana Muresan

BT Capital Partners, consultanța exclusivă în tranzacția dintre IT Six Global și gigantul mondial QuEST Global Services

Stefana Muresan

Xylino Showroom, concept store inedit de mobilier și amenajări

Ionut Oprea

Leave a Comment