Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Două aplicații informatice din Cluj, selectate pentru competiția globală NASA

Câte două echipe din Cluj-Napoca, București și Craiova s-au calificat pentru etapa globală a competiției internaționale Space Apps Challenge (SAC), sub egida Agenției Aerospațiale Americane (NASA). Finalistele din România au șansa să viziteze Kennedy Space Center (KSC) în 2020 dacă sunt desemnate printre câștigătorii la nivel global.

La Cluj-Napoca au participat opt echipe. Juriul local a fost format din reprezentanți ai Digital Transformers și IBM, iar echipele au beneficiat de mentorat din partea specialiștilor de la Astronomy Hub Cluj și IBM. Solaris, cu Spot the fire V2.0.

IgnisGlobal este un proiect open-source creat de o echipă de liceeni, care permite populației din zonele cu incendii de anvergură să ajungă în puncte sigure, în afara zonelor periculoase.

Radio Pirates, cu proiectul “Internet on the Ocean” este o soluție care utilizează semnalele radio pentru a trimite mesajele unui utilizator final prin Internet și pentru a primi răspunsuri prin aceeași modalitate. Canalul pe care se transmit datele e creat de radiourile de pe fiecare barcă.

“Hackathon-ul NASA SAC din România crește accelerat. Am simțit energia echipelor care și-au pus în valoare entuziasmul, cunoștințele tehnice și creativitatea pentru a da formă unor proiecte originale plecând de la temele propuse de NASA. Felicit toate echipele și ținem pumnii finaliștilor naționali pentru a reprezenta România cu la fel de mult succes și în etapa globală”, a declarat Cristian Dascălu, organizator local.

Din București s-au calificat o aplicație de localizare a sateliților cu ajutorul realității augmentate și alta cu informații despre calitatea aerului pe care îl respirăm. Premiul de popularitate a fost acordat prototipului unei bărci care folosește apa mării ca alternativă la combustibilul poluant.

Din capitală au participat 100 de persoane între 12 și 40 de ani care au format 16 echipe. Evenimentul, la care au participat 300 de persoane din România, a avut loc în 200 de orașe din lume. Soluțiile echipelor câștigătoare din România vor intra în procesul de evaluare la nivel internațional, coordonat de NASA.

Echipele vor avea la dispoziție  o săptămână să creeze câte un video de 30 de secunde prin care să își prezinte proiectul. Finaliștii globali vor fi anunțați în decembrie, iar NASA va face public câștigătorii în ianuarie 2020, echipele urmând să fie invitate la KSC.

SAC este un program inovator de incubare al NASA, organizat anual începând cu 2012 în hub-uri din întreaga lume. În 2018 au fost înscriși 18.000 de participanți din 75 de țări, iar în România, 300 de participanți. Atunci au fost desemnate opt echipe finaliste din România, iar una dintre cele din Cluj s-a numărat printre finalistele internaționale la categoria impact galactic.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Județul Maramureș va avea strategie energetică pe 10 ani

Articolul următor

Capacitatea de cazare turistică în România: a crescut numărul hotelurilor de 5 stele

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share