Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Județul Maramureș va avea strategie energetică pe 10 ani

Consiliul Judeţean (CJ) Maramureş a avut o întâlnire cu decidenții locali care a vizat mobilizarea autorităților publice în definirea priorităților pe termen lung ale politicilor energetice.

Dezbaterea a vizat demararea procesului de elaborare a strategiei energetice a județului în perioada 2020-2030, precum și finanțarea planurilor de acțiune privind politica energetică durabilă pentru nouă unități administrativ-teritoriale din Maramureș.

La întâlnire au participat reprezentanți ai Direcției de Dezvoltare și Implementare Proiecte din cadrul CJ, ai unităților administrativ-teritoriale din județ, ai Agenției pentru Energie Alba și ai Agenției de Management Energetic (AME) Maramureș.

Finanțarea elaborării documentelor se va asigura prin proiectul european C-Track 50, „Plasarea regiunilor pe calea atingerii carbon – neutralităţii până în 2050”, finanţat de Uniunea Europeană (UE) prin programul Orizont 2020 pentru Cercetare şi Inovare, coordonator general fiind Universitatea Naţională Tehnică (UNT) din Atena (Grecia), iar la nivel local, AME.

Prin proiect se are în vedere sprijinirea autorităţilor publice locale în promovarea energiei durabile, a mobilităţii transportului şi planificării utilizării terenurilor.

Partenerii proiectului sunt UNT – coordonator; EPTA Consultant Grecia; Agenția de Mediu Auvergne – Rhone – Aples Franța; Secretariatul European ICLEI  Germania; Fundația Asturiană de Energie Spania; Agenția Regională de Energie și Mediu Madeira Portugalia; Agenția Regională de Energie Sjever Croația; Voievodatul Wielkopolskie Polonia; Agenția de Energie, Inginerie și Consultanță Ungaria; Agenția de Planificare Regională Riga, Letonia; AME Maramureș, Agenția de Energie Obersteiermark Austria; Federația Europeană a Agențiilor și Regiunilor pentru Energie și Mediu Belgia.

Beneficiarii acestui proiect transnațional sunt instituții și companii regionale din cele 11 state europene: respectiv agenţiile regionale din domeniul energetic, autorităţile locale care primesc asistenţă tehnică pentru elaborarea planurilor în domeniul energetic, autorităţile naţionale care colaborează cu cele regionale şi locale din domeniu, instituţii financiare şi alte firme care pot finanţa implementarea de proiecte cu privire la energia durabilă.

Principalele rezultate preconizate prevăd facilitarea cooperării pe verticală şi orizontală în 11 state membre ale UE, pentru realizarea planificării energetice, identificarea priorităţilor strategice în domeniul energetic, punerea în aplicare a acţiunilor privind eficienţa energetică şi energiile regenerabile.

Alte priorități sunt consolidarea capacităţilor la nivel local şi regional, elaborarea a 116 planuri de acţiune pentru energie durabilă şi climă în perspectiva anului 2050 la nivel local şi regional, promovarea conceptului de carbon neutralitate (atingerea emisiilor de zero carbon în atmosferă).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Companiile clujene de IT, vânate de o multinațională de marketing

Articolul următor

Două aplicații informatice din Cluj, selectate pentru competiția globală NASA

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share