Agricultura Satu Mare Ultimele stiri

Județele care susțin agricultura Ardealului

Satu Mare, Brașov și Bihor dețin companiile agricole cu cifrele cele mai mari de afaceri din zona Transilvaniei, iar Timișul domină zona Banatului.   

Pe primul loc în clasamentul național pe 2018 întocmit de compania de consultanță KeysFin figurează municipiul București (3,9 miliarde de lei), urmat de Timiș (3,1 miliarde), Călărași (2,3 miliarde) și Constanța (2,2 miliarde), iar cel mai slab stau județele Gorj și Maramureș.

Din Transilvania mai bine stau Satu Mare (1,9 miliarde), Alba (1,5 miliarde), Brașov și Bihor (câte 1,2 miliarde), în timp ce alte județe din regiune se situează la același nivel (0,4 – 0,6 miliarde).

În 2018, lider în topul județelor cu cea mai mare cifră de afaceri din domeniul agriculturii a fost București (9% din total). Companiile înregistrate în capitală au însumat 3,9 miliarde lei, urmate de Timiș (7,2%), Călărași (5,3%), Constanța (5%) și Satu Mare (4,4%). Cele cinci județe au generat afaceri de 13,3 miliarde lei, 30,9% din cifra de afaceri locală a companiilor din sectorul agricol.

„Chiar dacă nu toate companiile folosesc drone și alte tehnologii moderne pentru a supraveghea și proteja culturile agricole, investițiile și programele derulate în acest sector de autorități și de entități private au vizat schimbări utile, care au contribuit din plin la dezvoltarea agriculturii românești, așa că prevedem o creștere a acestui sector și în 2019, cu 5% față de afacerile din 2018 ale companiilor din domeniu” a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin.

Cifra de afaceri a companiilor locale care activează în domeniu va crește cu o jumătate de miliard de euro în acest an, plasând agricultura printre sectoarele strategice ale economiei românești. Rezultatele erau mai bune în cazul în care condițiile meteo ar fi fost mai prielnice.

Dacă în 2018 producția agricolă a României atingea maxime istorice, înregistrând recorduri la grâu și porumb, anul acesta statisticile arată o scădere, nu numai în cazul agriculturii autohtone, ci și la nivel european, ca urmare a condițiilor climatice extreme.

În 2018, cifra de afaceri a companiilor locale din domeniul agriculturii a atins 43 de miliarde de lei, înregistrând o creștere de 14,7% comparativ cu rezultatele din 2014. În topul celor mai mari companii cu profil agricol s-a situat Romsilva, cu afaceri de 2,3 miliarde lei (5,3% din total), urmată de Smithfield (868 milioane), Promat (715 milioane), Agro-Chirnogi (698 milioane) și Transavia (597 milioane).

Cei mai importanți 10 jucători din agricultură au realizat afaceri de 6,8 miliarde de  lei, concentrând 16% din totalul cifrei de afaceri a acestui sector în 2018. Producția vegetală din România a crescut în ultimii cinci ani cu 26%, ajungând la 13,9 miliarde de euro, pe locul șase în Uniunea Europeană, în 2018, cu 6% din total.

În ciuda provocărilor care țin de condițiile meteorologice impredictibile sau de accesul dificil la finanțare, din cele 23.500 de companii care activează în sectorul agricol, 13.600 (58%) au înregistrat profit, 7.200 (30,5%) au fost în pierdere, restul înregistrând un rezultat nul.

Related posts

Brașov: Rom Paper investește un milion de euro în amenajarea viitorului sediu, după procurarea Euro Tricot

Papuc Irina

„Săptămâna Pădurii Transilvania”: Asociația Tășuleasa Social organizează cea mai mare împădurire de până acum. Oricine poate participa

Papuc Irina

Emil Boc: “Clujenii pot să facă 160 operațiuni administrative de la distanță”

Nora Dumitrescu

Crosspoint: The first 15 years. Our lessons & expertise, dedicated to you.

Ionut Oprea

Infrastructura universității sibiene se modernizează: peste 18 milioane lei pentru Ferma didactică Rusciori

Ion Surdu

NTT Data, Fortech, Endava si Softvision duc Clujul pe locul doi in topul judetelor cu cei mai multi angajati in IT

Stefana Muresan

A treia ediție a conferinței “Soluții prefabricate din beton” în toamnă

Ligia Voro

Europa a stabilit 10 ținte de atins în domeniul pădurilor până în 2040

Ligia Voro

Mădălina Hodorog, noul Manager General The Woman

Stefana Muresan

Storia.ro: Brașov, Oradea și Sfântul Gheorghe, considerate cele mai curate orașe din România

Stefana Muresan

Labradors Residence, un proiect de super case la câteva minute de Târgu-Mureș

redactia

ADR Centru: Peste 200 milioane de lei pentru reabilitarea patrimoniului cultural

Stefana Muresan

Rețeaua MBC se extinde la Tîrgu Mureș

Ionut Oprea

BVB lansează cartea cu poveștile de succes ale celor 15 companii finaliste ale celei de-a treia ediții a programului Made in Romania

Ligia Voro

Alergia la polen poate fi tratată natural

Stefana Muresan

Arborele care îi aduce unui bistrițean 30.000 euro la hectar

Stefana Muresan

Studiu de fezabilitate pentru varianta de ocolire Sf. Gheorghe. Valoarea totală a proiectului – 1,5 mil. lei, 75% contributia UE

Stefana Muresan

Program de training în securitate cibernetică, în premieră mondială în Parcul Ştiinţific Tetapolis

Stefana Muresan

Investiții de peste 114 mil. euro în reabilitarea și extinderea sistemelor de apă și apă uzată din Alba

Stefana Muresan

SÂMBĂTĂ, 5 MAI 2018, ORELE 10.30-16.00: ÎMPREUNIȘUL-MĂSURIȘUL OILOR ÎN TRANSILVANIA TRADIȚIONALĂ, RECONSTITUIT ÎN PARCUL ETNOGRAFIC „ROMULUS VUIA”

Stefana Muresan

Un nou Consiliu de Administrație la Romgaz. Surpriză sau nu prea?

Ligia Voro

Povestea unei chimiste din Timișoara și a unui sociolog din Oradea care au livrat cu bicicleta săpun de 20.000 de euro, în 2018

redactia

Curs gratuit pentru startup-urile de criptomonede/blockchain

Papuc Irina

O româncă, în premieră, în echipa de conducere a Asociaţiei Europene de Robotică

Stefana Muresan

Leave a Comment