Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Județele care susțin agricultura Ardealului

Satu Mare, Brașov și Bihor dețin companiile agricole cu cifrele cele mai mari de afaceri din zona Transilvaniei, iar Timișul domină zona Banatului.   

Pe primul loc în clasamentul național pe 2018 întocmit de compania de consultanță KeysFin figurează municipiul București (3,9 miliarde de lei), urmat de Timiș (3,1 miliarde), Călărași (2,3 miliarde) și Constanța (2,2 miliarde), iar cel mai slab stau județele Gorj și Maramureș.

Din Transilvania mai bine stau Satu Mare (1,9 miliarde), Alba (1,5 miliarde), Brașov și Bihor (câte 1,2 miliarde), în timp ce alte județe din regiune se situează la același nivel (0,4 – 0,6 miliarde).

În 2018, lider în topul județelor cu cea mai mare cifră de afaceri din domeniul agriculturii a fost București (9% din total). Companiile înregistrate în capitală au însumat 3,9 miliarde lei, urmate de Timiș (7,2%), Călărași (5,3%), Constanța (5%) și Satu Mare (4,4%). Cele cinci județe au generat afaceri de 13,3 miliarde lei, 30,9% din cifra de afaceri locală a companiilor din sectorul agricol.

„Chiar dacă nu toate companiile folosesc drone și alte tehnologii moderne pentru a supraveghea și proteja culturile agricole, investițiile și programele derulate în acest sector de autorități și de entități private au vizat schimbări utile, care au contribuit din plin la dezvoltarea agriculturii românești, așa că prevedem o creștere a acestui sector și în 2019, cu 5% față de afacerile din 2018 ale companiilor din domeniu” a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin.

Cifra de afaceri a companiilor locale care activează în domeniu va crește cu o jumătate de miliard de euro în acest an, plasând agricultura printre sectoarele strategice ale economiei românești. Rezultatele erau mai bune în cazul în care condițiile meteo ar fi fost mai prielnice.

Dacă în 2018 producția agricolă a României atingea maxime istorice, înregistrând recorduri la grâu și porumb, anul acesta statisticile arată o scădere, nu numai în cazul agriculturii autohtone, ci și la nivel european, ca urmare a condițiilor climatice extreme.

În 2018, cifra de afaceri a companiilor locale din domeniul agriculturii a atins 43 de miliarde de lei, înregistrând o creștere de 14,7% comparativ cu rezultatele din 2014. În topul celor mai mari companii cu profil agricol s-a situat Romsilva, cu afaceri de 2,3 miliarde lei (5,3% din total), urmată de Smithfield (868 milioane), Promat (715 milioane), Agro-Chirnogi (698 milioane) și Transavia (597 milioane).

Cei mai importanți 10 jucători din agricultură au realizat afaceri de 6,8 miliarde de  lei, concentrând 16% din totalul cifrei de afaceri a acestui sector în 2018. Producția vegetală din România a crescut în ultimii cinci ani cu 26%, ajungând la 13,9 miliarde de euro, pe locul șase în Uniunea Europeană, în 2018, cu 6% din total.

În ciuda provocărilor care țin de condițiile meteorologice impredictibile sau de accesul dificil la finanțare, din cele 23.500 de companii care activează în sectorul agricol, 13.600 (58%) au înregistrat profit, 7.200 (30,5%) au fost în pierdere, restul înregistrând un rezultat nul.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Sibiu: a început prima etapă de vot a proiectelor depuse în programul de bugetare participativă 2019

Articolul următor

Primarul Sibiului, despre cele mai importante investiții în infrastructura orașului în anul 2019

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share