Agricultura Satu Mare Ultimele stiri

Județele care susțin agricultura Ardealului

Satu Mare, Brașov și Bihor dețin companiile agricole cu cifrele cele mai mari de afaceri din zona Transilvaniei, iar Timișul domină zona Banatului.   

Pe primul loc în clasamentul național pe 2018 întocmit de compania de consultanță KeysFin figurează municipiul București (3,9 miliarde de lei), urmat de Timiș (3,1 miliarde), Călărași (2,3 miliarde) și Constanța (2,2 miliarde), iar cel mai slab stau județele Gorj și Maramureș.

Din Transilvania mai bine stau Satu Mare (1,9 miliarde), Alba (1,5 miliarde), Brașov și Bihor (câte 1,2 miliarde), în timp ce alte județe din regiune se situează la același nivel (0,4 – 0,6 miliarde).

În 2018, lider în topul județelor cu cea mai mare cifră de afaceri din domeniul agriculturii a fost București (9% din total). Companiile înregistrate în capitală au însumat 3,9 miliarde lei, urmate de Timiș (7,2%), Călărași (5,3%), Constanța (5%) și Satu Mare (4,4%). Cele cinci județe au generat afaceri de 13,3 miliarde lei, 30,9% din cifra de afaceri locală a companiilor din sectorul agricol.

„Chiar dacă nu toate companiile folosesc drone și alte tehnologii moderne pentru a supraveghea și proteja culturile agricole, investițiile și programele derulate în acest sector de autorități și de entități private au vizat schimbări utile, care au contribuit din plin la dezvoltarea agriculturii românești, așa că prevedem o creștere a acestui sector și în 2019, cu 5% față de afacerile din 2018 ale companiilor din domeniu” a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin.

Cifra de afaceri a companiilor locale care activează în domeniu va crește cu o jumătate de miliard de euro în acest an, plasând agricultura printre sectoarele strategice ale economiei românești. Rezultatele erau mai bune în cazul în care condițiile meteo ar fi fost mai prielnice.

Dacă în 2018 producția agricolă a României atingea maxime istorice, înregistrând recorduri la grâu și porumb, anul acesta statisticile arată o scădere, nu numai în cazul agriculturii autohtone, ci și la nivel european, ca urmare a condițiilor climatice extreme.

În 2018, cifra de afaceri a companiilor locale din domeniul agriculturii a atins 43 de miliarde de lei, înregistrând o creștere de 14,7% comparativ cu rezultatele din 2014. În topul celor mai mari companii cu profil agricol s-a situat Romsilva, cu afaceri de 2,3 miliarde lei (5,3% din total), urmată de Smithfield (868 milioane), Promat (715 milioane), Agro-Chirnogi (698 milioane) și Transavia (597 milioane).

Cei mai importanți 10 jucători din agricultură au realizat afaceri de 6,8 miliarde de  lei, concentrând 16% din totalul cifrei de afaceri a acestui sector în 2018. Producția vegetală din România a crescut în ultimii cinci ani cu 26%, ajungând la 13,9 miliarde de euro, pe locul șase în Uniunea Europeană, în 2018, cu 6% din total.

În ciuda provocărilor care țin de condițiile meteorologice impredictibile sau de accesul dificil la finanțare, din cele 23.500 de companii care activează în sectorul agricol, 13.600 (58%) au înregistrat profit, 7.200 (30,5%) au fost în pierdere, restul înregistrând un rezultat nul.

Related posts

Autostrada Sibiu – Pitești, investiție de 3,34 miliarde de euro : A fost emis acordul de mediu, documentul care deblochează cel mai important proiect rutier al României

redactia

EuropaProperty announces short-list for the 13th annual SEE Real Estate Awards

Ionut Oprea

A fost lansat un ghid al surselor de finanțare pentru companii în timpul crizei pandemice

Ion Surdu

USAMV Cluj a trecut la producția de crizanteme

Nora Dumitrescu

E.ON își mută activitatea pe internet. Magazinele fizice, închise

Nora Dumitrescu

Ryanair vrea să opereze curse low cost de pe aeroportul din Sibiu

Stefana Muresan

Peste 13 milioane euro pentru extinderea clădirii Spitalului de Urgență Satu Mare

redactia

RIFF editia 2016

Transilvania Business

Peste 5 milioane de euro pentru modernizarea unui spital din Cluj, din fonduri europene

Stefana Muresan

P3 2017 expansion starts with €243 million Spanish portfolio acquisition

Ionut Oprea

Câmpia Turzii se vrea smart city. Proiectul WiFi public, aproape de final

Nora Dumitrescu

Recrutări de necalificați la fabrica de măști din Maramureș

Nora Dumitrescu

Carbochim şi-a majorat profitul de aproape 40 de ori, în primul trimestru

Stefana Muresan

Wine of Moldova. Vinurile din Republica Moldova au crescut valoarea comerțului pe piața din România

Ion Surdu

GTC investește peste 70.000 euro în cele cinci proiecte din București, în contextul COVID-19

Papuc Irina

Iulian Rusu, românul care a creat pâinea viitorului. Alimentul creat de el a luat aurul la un salon de inventică din Italia

redactia

Vizită la nivel înalt cu puternic impact economic

Stefana Muresan

Satu Mare: Polonezii de la Serinus Energy au demarat producţia de gaze în Moftinu

Stefana Muresan

VINVEST 2019 – Prezența unui călugăr de la Muntele Athos, degustări de vinuri vechi de 60 de ani și spumant cu particule de aur

Stefana Muresan

AirportLabs își extinde aplicația în aerogările din Transilvania

Nora Dumitrescu

HARTMANN se alătură proiectului myhive IRIDE | nineteen al IMMOFINANZ

Papuc Irina

Care sunt furnizorii Casei Regale a României. Statutul, o recunoaștere a calității

redactia

Cum au folosit antreprenorii finanțările IMM Invest și ce urmează în 2021

Traian Dan

Fabrica de medicamente Europharm din Braşov a repornit producția și vinde la export

redactia

Leave a Comment