Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Comisia Europeană a aprobat recapitalizarea CEC Bank

Comisia Europeană a constatat că planurile României de a injecta capital în valoare de 200 de milioane euro în CEC Bank, care este deţinută integral de stat, nu implică acordarea unui ajutor de stat, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, transmite Newmoney.

„Tratatul UE este neutru în ceea ce priveşte proprietatea publică/privată. Am constatat că , în calitate de unic proprietar al CEC Bank, urma să efectueze o injecţie de capital în bancă în aceleaşi condiţii pe care le-ar accepta un operator privat în economia de piaţă. Prin urmare, am concluzionat că recapitalizarea băncii nu a implicat ajutor de stat în sensul normelor noastre”, a declarat comisarul responsabil cu politica în domeniul concurenţei, Margrethe Vestager.

În luna octombrie 2019, România a notificat Comisiei intenţia sa de a recapitaliza CEC Bank, care este Guvernul romândeţinută de stat. Recapitalizarea are drept obiectiv să consolideze capacitatea de creditare a băncii, ţinând seama, în special, de potenţialul pieţei interne şi să iniţieze o perfecţionare substanţială a sistemelor informatice ale băncii astfel încât aceasta să continue să ofere servicii clienţilor săi, să îşi îmbunătăţească eficienţa şi să reducă riscul operaţional. De asemenea, România a prezentat Comisiei planul de afaceri al acestei bănci pentru perioada 2019­2023.

În conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, dacă un stat membru intervine în aceleaşi condiţii în care ar interveni un investitor privat şi este remunerat pentru riscul asumat într-un mod pe care l-ar accepta un investitor privat, o astfel de intervenţie nu constituie ajutor de stat.

Evaluarea de către Comisie a planului de afaceri prezentat de România a arătat că injecţia de capital în valoare de 200 de milioane euro în CEC Bank ar genera un randament al investiţiei pentru statul român (în calitate de acţionar unic al băncii), în conformitate cu condiţiile pieţei. Planul de afaceri prevede, mai ales, o sporire a activităţilor de creditare şi a cotei pe piaţă a depozitelor, o mai mare eficienţă şi niveluri solide de capital.

Pe această bază, Comisia a putut concluziona că recapitalizarea CEC Bank de către România urma să fie realizată în condiţii pe care le-ar accepta un investitor privat şi că măsura nu a implicat, aşadar, niciun ajutor de stat în favoarea CEC Bank în sensul normelor UE.

Foto: România liberă

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Ofertă de 11,6 milioane de euro: Electroprecizia AG Săcele și Electrogrup au câștigat licitația pentru lucrări la viitorul Aeroport Brașov

Articolul următor

Bancomatul care nu mai "înghite" carduri, instalat de BT

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share