Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Maramureșenii care lucrează în Italia vor să fie protejați de sindicate

Confederația Generală Italiană a Muncii (CGIL) va susține drepturile maramureșenilor care activează pe teritoriul acestui stat.

În cabinetul președintelui Consiliului Județean (CJ) Maramures, Gabriel Zetea, a avut loc o întâlnire cu o delegatie sindicală internațională prezentă în județ pentru a participa la seminarul internațional “Rolul sindicatelor în reprezentarea transfrontalieră a membrilor lor”, manifestare organizată la Ocna Șugatag.

Grupul condus de Mircea Ciocan, președinte al CNSLR Frăția Maramureș, si vicepreședinte național al Federației Sanitas, a cuprins o delegație a CGIL, condusă de Michele Carrus, și alta din Republica Moldova, în frunte cu Aurel Popovici.

La întâlnire au mai fost prezenți Leonard Bărăscu – președintele Confederației Naționale CNSLR Frăția, și Cristina Tanco, reprezentantă a CGIL, din cadrul biroului pentru străini din Regiunea Sardinia. Din partea CJ au fost prezenți Somogyi Attila – consilier personal al președintelui, și Dumitru Dumuța – administrator public al județului Maramureș.

În timpul întâlnirii au fost abordate teme privind viața și activitatea românilor din Italia, în special a celor din Regiunea Sardinia, dar și problemele cu care se confruntă aceștia în raport cu angajatorii și cu autoritățile locale.

Cei prezenți au agreat privind nevoia luării de măsuri concrete vizând identificarea și punerea în practică a unor parteneriate între sindicatele din România și CGIL de natură a asigura asistența și reprezentarea intereselor românilor din peninsulă, precum și a cetățenilor italieni care lucrează aici.

O problematică similară a fost identificată în privința nevoii de reprezentare a intereselor moldovenilor care lucrează în Italia, în condițiile în care ei nu au statut de cetățeni comunitari, motiv pentru care s-a avansat ideea unei înțelegeri în acest sens între toate părțile prezente la întâlnire.

Participanții au identificat prioritățile viitoarelor colaborări pe termen scurt și mediu reprezentanții CNSLR Frăția urmând să stabilească o agendă de acțiune pentru perioada 2019-2020.

Michele Carrus a propus o colaborare directă între autoritățile din Sardinia și din Maramureș în domeniile economic, social și cultural, menționând interesul liderilor din provincia Nuoro pentru realizarea unor înfrățiri între comunități locale dintre cele două zone din România și Italia.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Masacrul din pădurile Transilvaniei. Sălajul printre "campioane"

Articolul următor

Salamul de Sibiu, mai scump cu 10%, deși prețul materiei prime de bază a crescut mai mult

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share