Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Turda atrage proiecte europene de 100 de milioane de euro

Localitatea clujeană Turda s-a clasat pe primul loc la nivel național în atragerea fondurilor europene între municipiile care nu sunt reședințe de județ.

Turda a acumulat 12 contracte mari de finanțare semnate, proiecte deja în implementare, dar și alte patru admise la finanțare și trei în evaluare. Valoarea totală a celor 19 proiecte este de 453 de milioane de lei.

Cele mai importante proiecte europene câștigate sunt cele obținute pe baza Planului de Mobilitate Urbană, ce prevăd asfaltarea și modernizarea străzilor principale pe care circulă mijloacele de transport în comun (cu piste de biciclete, alveole pentru autobuze, construirea de stații moderne, e-ticketing, monitorizare video), achiziția a 20 de autobuze electrice și implementarea sistemului de Bike Sharing.

Deja acest proiect este în implementare, au fost demarate lucrări de modernizare și au fost livrate 18 autobuze electrice din cele 20, urmând ca în decembrie să fie inaugurată noua companie de transport public a municipiului, subordonată Consiliului Local.

Proiectele prin intermediul cărora se vor moderniza două obiective turistice importante ale orașului sunt Castrul Roman și Parcul unde se află mormântul lui Mihai Viteazul. Ambele obiective vor fi complet modernizate cu bani europeni, urmând să devină două branduri importante ale orașului, alături de Salina Turda.

Prin finanțare europeană, centrul istoric al municipiului va fi modernizat, se vor construi o autobază unde va funcționa noua companie de transport public și o parcare de tip Park & Ride la marginea localității.

Municipalitatea a obținut fonduri europene și pentru decontaminarea zonei poluate – depozit deșeuri periculoase UTC, numită Poșta Rât, urmând ca perimetrul de 10 ha să fie transformat într-un parc public de mari dimensiuni. Celelalte proiecte finanțate de Uniunea Europeană prevăd modernizarea infrastructurii, modernizarea Teatrului Aureliu Manea, a unei clădiri vechi din centru, a creșelor și a grădinițelor, proiecte sociale precum și cel de înființare a unei școli mobile.

În contextul finanțărilor obținute, reprezentanții municipiului prevăd o creștere semnificativă a numărului de turiști și o dezvoltare a orașului în perioada următoare. Turda este vizitată anual de 700.000 de turiști, fiind cunoscută la nivel mondial datorită Salinei.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Asigurarea cu medicamente în România: există sau nu motiv de panică și de ce au dispărut 2.000 de preparate ieftine

Articolul următor

LeasingWEB: Avantajele unui serviciu de achiziționare în rate a unui website

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share