Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Stațiunea Borșa va avea pârtie olimpică și telegondolă de 100 milioane lei

Autoritățile din orașul Borșa au prezentat proiectul primei pârtii olimpice de schi din România, cu telegondolă, în valoare de 104 milioane de lei, dintre care 81 de milioane contribuția Ministerului Turismului.

Primarul Sorin Timiș a precizat că telegondola va avea opt locuri, iar pârtia olimpică, o lungime de 2,6 km. Ea va deține o capacitate de transport de 1.800 de persoane pe oră, fiind dotată cu instalație de zăpadă artificială, nocturnă, atât pentru antrenamente, cât și pentru organizarea de concursuri nocturne.

Pârtia va avea un grad de dificultate dificil, cu o înclinare medie de 30,7%. Întreaga lungime a pârtiei va putea fi înzăpezită artificial, cu o grosime medie a stratului de zăpadă de 40 cm. Lacul de acumulare pentru producerea zăpezii artificiale va avea un volum de 22.100 mc.

Aici vor fi instalate 33 de tunuri de zăpadă și vor fi aduse două mașini de bătut zăpada, de clasă mare, cu troliu. Iluminarea va fi asigurată prin 57 de stâlpi, care vor produce între 30 și 100 de lucși. Parcarea va putea găzdui 80 de autoturisme. Capacitatea maximă a pârtiei este de 1.833 de schiori pe zi, cea optimă fiind calculată la 1.222 de schiori.

Din finanțarea totală, de 104 milioane de lei (inclusiv TVA), Ministerul Turismului vine cu 81,1 milioane, iar unitatea administrativ teritorială, cu 23,4 milioane. Investiția de bază va fi de 90,1 milioane de lei.

Asocierea formată din Yanis Nord Borșa (România) și Technoalpin (Italia) a câștigat, ca unic ofertant, licitația pentru pârtie olimpică, telegondolă și parcare etajată. Contractul are o durată prevăzută de execuție de 20 de luni.

“Proiectul își propune creșterea importanței turistice a stațiunii Borșa prin amenajarea pârtiei olimpice de schi, respectiv prin dotarea ei cu instalație de înzăpezit și de iluminat pentru schiatul în nocturnă, precum și finalizarea lucrărilor de construcție-montaj la instalația de telegondolă și punerea ei în funcțiune.

Amplasamentul ales pentru pârtie este același pe care în urmă cu peste 70 de ani s-a desfășurat prima competiție internațională de schi din Borșa, iar prin realizarea acestei investiții se dorește, pe lângă creșterea atractivității turistice, și introducerea stațiunii pe harta competițiilor internaționale de schi”, se arată în caietul de sarcini.

Orașul maramureșean de 27.000 de locuitori, al treilea centru urban al județului după Baia Mare și Sighetu Marmației, este format din localitățile Băile Borșa și Borșa. Acesta se află în zona Munților Rodnei, Maramureșului și Țibău, distanța față de aeroporturile din Baia Mare, Cluj-Napoca și Suceva fiind de 150-200 km.

În anii ’40, la Borșa se făceau pregătiri pentru organizarea Olimpiadei de Iarnă. Atunci s-a investit echivalentul a 100 de milioane de euro pentru construirea de pârtii de schi, locuri de cazare, restaurante, instalații de transport pe cablu, patinoare. Aici s-a construit cea mai mare trambulină de sărituri cu schiurile numită Tighina, pârtia de schi Olimpia, o centrală electrică, cabane de schi, Hotel Sport Olimpia Stibina.

În acea perioadă s-au organizat mai multe concursuri de schi și sărituri cu schiurile la care au participat sportivi din Germania, Norvegia, Ungaria, România. Deoarece frontul de est din timpul celui de al Doilea Război Mondial s-a mutat în Pasul Prislop, s-au întrerupt lucrările și organizarea de concursuri, ele nemaifiind reluate.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Patronatele din Maramureș au premiat un profesor universitar din Cluj

Articolul următor

Sălajul a învins pesta porcină. Toate focarele din județ, anihilate

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share