Agricultura Sălaj

Sălajul a învins pesta porcină. Toate focarele din județ, anihilate

Județul Sălaj a eradicat toate focarele de pestă porcină africană (PPA), a informat Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA).

„Începând cu data 1 noiembrie 2019 s-au închis toate focarele de PPA la porc domestic existente la nivel județean, diagnosticate în exploatații din localitățile Ip, Cosniciu de Jos, Zăuan, Giurtelecu Șimleului și Uileacu Șimleului.

Cu aceeași dată își încetează aplicabilitatea planurile de măsuri de combatere a PPA pentru cele cinci focare enumerate. Totodată, se mențin măsurile generale pentru a preveni apariția de focare de PPA pe raza județului Sălaj”, a anunțat instituția.

Un buletin al ANSVA consemnează că, la 20 august, în România existau 950 de focare de PPA, conform platformei Fermier în România (FIR). PPA era prezentă în 231 de localități din 23 de județe. Șase exploatații comerciale erau afectate, dintre care două de tip A. Existau 1.803 cazuri la mistreți.

În decembrie 2016, PPA a fost confirmată în Ucraina, la 10 km de granița cu România. În iulie 2017, PPA este depistată, pentru prima dată, în România, la porcii domestici, în două exploatații comerciale din Satu Mare, în apropierea granițelor cu Ungaria și Ucraina.

La sfârșitul lui 2018, numărul focarelor de PPA era de 1.145. Efectivele de porcine ale României au scăzut la 3,9 milioane, de la 4,4 milioane în decembrie 2017, iar  numărul scroafelor de reproducție, de la 350.000 la 309.000 capete, conform Institutului Național de Statistică.

430.000 de porci au fost sacrificați în programul de eradicare a pestei și 9.214 proprietari au fost despăgubiți pentru pierderile cauzate, până în data de 20 august 2019, cu 54 de milioane de euro.

Related posts

Cinematograf cu proiecţii 3D şi planetariu la Zalău, cu finanțare asigurată de CNI

Stefana Muresan

Gastronomii din Sălaj au făcut show în Slovacia

Nora Dumitrescu

Producătorul de anvelope Michelin, cu fabrică în Zalău, cifră de afaceri de peste 2,5 mld. lei

Stefana Muresan

Leave a Comment