Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Oradea, staţiune turistică de nivel naţional

Cetatea Oradea
FOTO: OVI D. POP

O parte din Oradea, care include Centrul Istoric şi Coridorul Crişul Repede, este pe cale să fie atestată ca staţiune turistică de interes naţional.

Propunerea s-a aflat, timp de zece zile, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Turismului. Atestarea trebuie făcută de către Guvernul României prin hotărâre.

În Nota de fundamentare, Municipiul Oradea este prezentat ca un oraș cosmopolit, multiconfesional și multicultural, care dispune de o concentrare foarte mare de resurse naturale și antropice. Potențialul antropic este reprezentat de cca. 400 de clădiri monument dintre care 77 sunt categoria A sau B. Cetatea Oradea (secolul al XI-lea), dar și edificiile istorice din Ansamblul Urban I – Centrul Istoric Oradea și II, de pe Calea Republicii, Piața Unirii și Piața Ferdinand, precum: Teatrul de Stat Regina Maria, Palatul Vulturul Negru, Palatul și Turnul Primăriei, Casa Darvas – La Roche, care prin stilurile arhitecturale pe care le îmbină, baroc și seccesion, sunt adevărate surse de atracție pentru turiști.

La acestea se adaugă și edificiile religioase, dintre care, cele mai importante sunt: Sinagoga Neologă Zion, Basilica Minor – Catedrala romano-catolică Oradea, unică prin dimensiunile sale în România, Mânăstirea Sfintei Cruci, dar și Catedrala Ortodoxă Biserica cu Lună din Oradea, unică prin mecanismul de acționare al orologiului.

Din categoria ariilor naturale protejate – situri Natura 2000, pe teritoriul municipiului se regăsesc: Valea Roșie, la cca 5 km nord de centrul orașului, la sud Lacul Pețea la 3,5 km de centrul orașului, la est Crișul Repede amonte de Oradea, la cca 4 km de centrul orașului, precum și lacurile de acumulare de pe Crișul Repede la cca. 5 km, la vest Lunca inferioară a Crișului Repede, la cca 5 km de centru.

Alte arii naturale de importanță locală sunt: Parcul Dendrologic de la Palatul Baroc – Muzeul Țării Crișurilor, Parcul Dendrologic de la Universitate, Parcul Dendrologic de la SCAZ și arborii mamut, cu vârstă peste 100 de ani. Zonele de protecție și cele de agrement de pe malurile Crișului Repede și ale Peței însumează 45,89 ha., ceea ce reprezintă 11,5% din totalul spațiilor verzi din Oradea.

În municipiul Oradea se pot practica: turismul balnear, turismul cultural și turismul de afaceri, iar accesul în oraş se poate realiza pe cale rutieră, feroviară sau aeriană.

Datorită concentrării foarte mari de resurse naturale și antropice, zona s-a dezvoltat constant în ultimii ani din punct de vedere turistic, în prezent existând peste 2.700 de locuri de cazare în unități clasificate de la 1 la 4 stele (din care cca 60% sunt de 3 și 4 stele), în structurile de primire turistice cu funcțiuni de cazare fiind înregistrați cca 260.000 de turiști”, se precizează în Nota de fundamentare.

Existența resurselor geotermale a creat condiții optime pentru dezvoltarea infrastructurii de agreement, reprezentativ în acest sens fiind complexul termal Nymphaea unul dintre cele mai mari și moderne parcuri acvatice din țară și cel mai mare din Ardeal, cu o capacitate de 1.000 de persoane și o suprafață de 6,7 ha, pe care se afla o zonă interioară cu 13 bazine, o zona exterioară cu şase bazine, şase tobogane și trei zone cu restaurante și baruri, un bazin olimpic de 50 de metri lungime și bazin pentru sărituri.

Aquapark Nymphaea
FOTO: FACEBOOK

Alte puncte tari ale zonei sunt: existența evenimentelor culturale şi de tradiţie: Street Food Festival, Festum Varadinum. European Music Open, Ziua Internațională Art Nouveau Oradea (Oradea, capital Art Nouveau a României, este singurul oraș din țară care face parte din prestigioasa Rețea a Orașelor Art Nouveau din Europa), Zilele Sfântului Ladislau, Festivalul Medieval al Cetății Oradea, Festivalul Internațional de Folclor, Zilele Culturii Maghiare, Anatolian Food Fest Festival Turcesc, Oradea Summer Film, Festivalul Internațional de Film Transilvania, Zilele Culturii Iudaice, Ora Jazz Festival, Toamna Orădeană, Ziua orașului Oradea etc.

Atestarea unei părţi a Oradiei ca staţiune de interes naţional are un impact pozitiv ȋn sensul că Municipalitatea va avea şanse mai mari ȋn atragerea de finanţări nerambursabile, ȋn condiţiile ȋn care unele programe de finanţare impun existenţa atestării ca staţiune turistică.

De asemenea, un impact pozitiv va fi determinat de creşterea circulaţiei turistice şi totodată a cifrei de afaceri a investitorilor din turism.

Sursa: Bihon.ro

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Takko Fashion deschide la Zalău și închide la Cluj

Articolul următor

Defileul Crişului Repede – Valea Iadului, un documentar de excepţie

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share