Bihor Fonduri Europene Turism Ultimele stiri

Oradea, staţiune turistică de nivel naţional

Cetatea Oradea
FOTO: OVI D. POP

O parte din Oradea, care include Centrul Istoric şi Coridorul Crişul Repede, este pe cale să fie atestată ca staţiune turistică de interes naţional.

Propunerea s-a aflat, timp de zece zile, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Turismului. Atestarea trebuie făcută de către Guvernul României prin hotărâre.

În Nota de fundamentare, Municipiul Oradea este prezentat ca un oraș cosmopolit, multiconfesional și multicultural, care dispune de o concentrare foarte mare de resurse naturale și antropice. Potențialul antropic este reprezentat de cca. 400 de clădiri monument dintre care 77 sunt categoria A sau B. Cetatea Oradea (secolul al XI-lea), dar și edificiile istorice din Ansamblul Urban I – Centrul Istoric Oradea și II, de pe Calea Republicii, Piața Unirii și Piața Ferdinand, precum: Teatrul de Stat Regina Maria, Palatul Vulturul Negru, Palatul și Turnul Primăriei, Casa Darvas – La Roche, care prin stilurile arhitecturale pe care le îmbină, baroc și seccesion, sunt adevărate surse de atracție pentru turiști.

La acestea se adaugă și edificiile religioase, dintre care, cele mai importante sunt: Sinagoga Neologă Zion, Basilica Minor – Catedrala romano-catolică Oradea, unică prin dimensiunile sale în România, Mânăstirea Sfintei Cruci, dar și Catedrala Ortodoxă Biserica cu Lună din Oradea, unică prin mecanismul de acționare al orologiului.

Din categoria ariilor naturale protejate – situri Natura 2000, pe teritoriul municipiului se regăsesc: Valea Roșie, la cca 5 km nord de centrul orașului, la sud Lacul Pețea la 3,5 km de centrul orașului, la est Crișul Repede amonte de Oradea, la cca 4 km de centrul orașului, precum și lacurile de acumulare de pe Crișul Repede la cca. 5 km, la vest Lunca inferioară a Crișului Repede, la cca 5 km de centru.

Alte arii naturale de importanță locală sunt: Parcul Dendrologic de la Palatul Baroc – Muzeul Țării Crișurilor, Parcul Dendrologic de la Universitate, Parcul Dendrologic de la SCAZ și arborii mamut, cu vârstă peste 100 de ani. Zonele de protecție și cele de agrement de pe malurile Crișului Repede și ale Peței însumează 45,89 ha., ceea ce reprezintă 11,5% din totalul spațiilor verzi din Oradea.

În municipiul Oradea se pot practica: turismul balnear, turismul cultural și turismul de afaceri, iar accesul în oraş se poate realiza pe cale rutieră, feroviară sau aeriană.

Datorită concentrării foarte mari de resurse naturale și antropice, zona s-a dezvoltat constant în ultimii ani din punct de vedere turistic, în prezent existând peste 2.700 de locuri de cazare în unități clasificate de la 1 la 4 stele (din care cca 60% sunt de 3 și 4 stele), în structurile de primire turistice cu funcțiuni de cazare fiind înregistrați cca 260.000 de turiști”, se precizează în Nota de fundamentare.

Existența resurselor geotermale a creat condiții optime pentru dezvoltarea infrastructurii de agreement, reprezentativ în acest sens fiind complexul termal Nymphaea unul dintre cele mai mari și moderne parcuri acvatice din țară și cel mai mare din Ardeal, cu o capacitate de 1.000 de persoane și o suprafață de 6,7 ha, pe care se afla o zonă interioară cu 13 bazine, o zona exterioară cu şase bazine, şase tobogane și trei zone cu restaurante și baruri, un bazin olimpic de 50 de metri lungime și bazin pentru sărituri.

Aquapark Nymphaea
FOTO: FACEBOOK

Alte puncte tari ale zonei sunt: existența evenimentelor culturale şi de tradiţie: Street Food Festival, Festum Varadinum. European Music Open, Ziua Internațională Art Nouveau Oradea (Oradea, capital Art Nouveau a României, este singurul oraș din țară care face parte din prestigioasa Rețea a Orașelor Art Nouveau din Europa), Zilele Sfântului Ladislau, Festivalul Medieval al Cetății Oradea, Festivalul Internațional de Folclor, Zilele Culturii Maghiare, Anatolian Food Fest Festival Turcesc, Oradea Summer Film, Festivalul Internațional de Film Transilvania, Zilele Culturii Iudaice, Ora Jazz Festival, Toamna Orădeană, Ziua orașului Oradea etc.

Atestarea unei părţi a Oradiei ca staţiune de interes naţional are un impact pozitiv ȋn sensul că Municipalitatea va avea şanse mai mari ȋn atragerea de finanţări nerambursabile, ȋn condiţiile ȋn care unele programe de finanţare impun existenţa atestării ca staţiune turistică.

De asemenea, un impact pozitiv va fi determinat de creşterea circulaţiei turistice şi totodată a cifrei de afaceri a investitorilor din turism.

Sursa: Bihon.ro

Related posts

CTP continuă extinderea la nivel național și internațional, în 2018

Ionut Oprea

Florarii din Cluj se grupează pe internet

Nora Dumitrescu

Ultimul mohican al marii industrii clujene

Stefana Muresan

Gazprom a găsit petrol în Timiș şi va începe producţia experimentală

Stefana Muresan

Bursa de Valori București, ”îngrijorată de schimbările legislative planificate de Guvern”

redactia

MHP Consulting Romania a semnat contractul de închiriere pentru 5.300 mp spații de birouri în Record Park

Ligia Voro

Sibiu – adding flavour to Europe

Stefana Muresan

Cum arată noul sediu al Groupe Renault Romania

Ligia Voro

Continental România și Academia Titi Aur: studiu cu privire la obiceiurile și atitudinea în traficul din România

redactia

Compania Flex se extinde la Timișoara

Stefana Muresan

Cluj-Napoca: Polonezii de la Solaris vor livra 50 de troleibuze noi

Stefana Muresan

Proiect: Firmele vor putea oferi angajaților două noi tipuri de tichete destinate cheltuielilor pentru copii

Papuc Irina

Primăria Oradea, investiție de 7,7 mil. euro într-un pasaj suprateran pe şoseaua de centură

Stefana Muresan

Cluj-Napoca: Maurer Panoramic, un nou concept marca Maurer Imobiliare

redactia

Oradea si Brasov, orasele cu cel mai bun acces la zonele de recreere

Stefana Muresan

Hidroelectrica a semnat primul contract de parteneriat pentru formarea profesională a elevilor prin învățământ dual

Ligia Voro

Coca-Cola HBC România și Mobexpert sunt noii chiriași ai P3 Bucharest A1

Ligia Voro

Monica Bârlădeanu vine la The Woman After 5pm! Oradea

Stefana Muresan

Vodafone România va oferi iPhone 11, iPhone 11 Pro și iPhone 11 Pro Max

Ligia Voro

Afacerile Dorna Medical, activă în Bistrița-Năsăud și Suceava, au urcat la aproape 4,5 milioane euro

Stefana Muresan

Unicarm Satu Mare și Ardealul Carei ajută sistemul medical cu donații

Traian Dan

Preh, peste 1.000 de angajați la Ghimbav și continuă angajările

Stefana Muresan

Primăria Cluj va avea primul funcţionar public robot din țară

Stefana Muresan

Cei mai importanți jucători din industria agriculturii și-au dat întâlnire la cea de-a VII-a ediție a „Romanian Food & Agribusiness Conference”

Papuc Irina

Leave a Comment