Bihor Fonduri Europene Turism Ultimele stiri

Oradea, staţiune turistică de nivel naţional

Cetatea Oradea
FOTO: OVI D. POP

O parte din Oradea, care include Centrul Istoric şi Coridorul Crişul Repede, este pe cale să fie atestată ca staţiune turistică de interes naţional.

Propunerea s-a aflat, timp de zece zile, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Turismului. Atestarea trebuie făcută de către Guvernul României prin hotărâre.

În Nota de fundamentare, Municipiul Oradea este prezentat ca un oraș cosmopolit, multiconfesional și multicultural, care dispune de o concentrare foarte mare de resurse naturale și antropice. Potențialul antropic este reprezentat de cca. 400 de clădiri monument dintre care 77 sunt categoria A sau B. Cetatea Oradea (secolul al XI-lea), dar și edificiile istorice din Ansamblul Urban I – Centrul Istoric Oradea și II, de pe Calea Republicii, Piața Unirii și Piața Ferdinand, precum: Teatrul de Stat Regina Maria, Palatul Vulturul Negru, Palatul și Turnul Primăriei, Casa Darvas – La Roche, care prin stilurile arhitecturale pe care le îmbină, baroc și seccesion, sunt adevărate surse de atracție pentru turiști.

La acestea se adaugă și edificiile religioase, dintre care, cele mai importante sunt: Sinagoga Neologă Zion, Basilica Minor – Catedrala romano-catolică Oradea, unică prin dimensiunile sale în România, Mânăstirea Sfintei Cruci, dar și Catedrala Ortodoxă Biserica cu Lună din Oradea, unică prin mecanismul de acționare al orologiului.

Din categoria ariilor naturale protejate – situri Natura 2000, pe teritoriul municipiului se regăsesc: Valea Roșie, la cca 5 km nord de centrul orașului, la sud Lacul Pețea la 3,5 km de centrul orașului, la est Crișul Repede amonte de Oradea, la cca 4 km de centrul orașului, precum și lacurile de acumulare de pe Crișul Repede la cca. 5 km, la vest Lunca inferioară a Crișului Repede, la cca 5 km de centru.

Alte arii naturale de importanță locală sunt: Parcul Dendrologic de la Palatul Baroc – Muzeul Țării Crișurilor, Parcul Dendrologic de la Universitate, Parcul Dendrologic de la SCAZ și arborii mamut, cu vârstă peste 100 de ani. Zonele de protecție și cele de agrement de pe malurile Crișului Repede și ale Peței însumează 45,89 ha., ceea ce reprezintă 11,5% din totalul spațiilor verzi din Oradea.

În municipiul Oradea se pot practica: turismul balnear, turismul cultural și turismul de afaceri, iar accesul în oraş se poate realiza pe cale rutieră, feroviară sau aeriană.

Datorită concentrării foarte mari de resurse naturale și antropice, zona s-a dezvoltat constant în ultimii ani din punct de vedere turistic, în prezent existând peste 2.700 de locuri de cazare în unități clasificate de la 1 la 4 stele (din care cca 60% sunt de 3 și 4 stele), în structurile de primire turistice cu funcțiuni de cazare fiind înregistrați cca 260.000 de turiști”, se precizează în Nota de fundamentare.

Existența resurselor geotermale a creat condiții optime pentru dezvoltarea infrastructurii de agreement, reprezentativ în acest sens fiind complexul termal Nymphaea unul dintre cele mai mari și moderne parcuri acvatice din țară și cel mai mare din Ardeal, cu o capacitate de 1.000 de persoane și o suprafață de 6,7 ha, pe care se afla o zonă interioară cu 13 bazine, o zona exterioară cu şase bazine, şase tobogane și trei zone cu restaurante și baruri, un bazin olimpic de 50 de metri lungime și bazin pentru sărituri.

Aquapark Nymphaea
FOTO: FACEBOOK

Alte puncte tari ale zonei sunt: existența evenimentelor culturale şi de tradiţie: Street Food Festival, Festum Varadinum. European Music Open, Ziua Internațională Art Nouveau Oradea (Oradea, capital Art Nouveau a României, este singurul oraș din țară care face parte din prestigioasa Rețea a Orașelor Art Nouveau din Europa), Zilele Sfântului Ladislau, Festivalul Medieval al Cetății Oradea, Festivalul Internațional de Folclor, Zilele Culturii Maghiare, Anatolian Food Fest Festival Turcesc, Oradea Summer Film, Festivalul Internațional de Film Transilvania, Zilele Culturii Iudaice, Ora Jazz Festival, Toamna Orădeană, Ziua orașului Oradea etc.

Atestarea unei părţi a Oradiei ca staţiune de interes naţional are un impact pozitiv ȋn sensul că Municipalitatea va avea şanse mai mari ȋn atragerea de finanţări nerambursabile, ȋn condiţiile ȋn care unele programe de finanţare impun existenţa atestării ca staţiune turistică.

De asemenea, un impact pozitiv va fi determinat de creşterea circulaţiei turistice şi totodată a cifrei de afaceri a investitorilor din turism.

Sursa: Bihon.ro

Related posts

Producția de țigle va fi modernizată la Câmpia Turzii

Nora Dumitrescu

Karikás Noemi dă viață și culoare mobilierului vechi

Traian Dan

Romcab momește clujenii cu salarii nete de până la 10.000 de lei

Nora Dumitrescu

Măsura privind sprijinul de instalare a tinerilor fermieri, lansată pe 15 iulie: 20 de milioane de euro sunt dedicate românilor care vor să se întoarcă acasă

redactia

Școala „Oltea Doamna” din Oradea, 100 de ani de existență

Traian Dan

NTT DATA, investiții de peste 100.000 de euro în noul sediu din Sibiu

Stefana Muresan

Start-up german, fondat de un sibian, a primit finanțare de 80 milioane de dolari. Printre investitori, frații miliardari de la BioNTech – producătorul vaccinului anti-Covid19

Ion Surdu

Investiţie de peste 1 mil. euro pentru dotarea a două spitale din Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Comisia Europeană majorează sprijinul național acordat fermierilor până la 25.000 de euro. Plăți retroactive

Stefana Muresan

Frații Micula investesc 20 mil. euro într-un proiect rezidențial la Oradea

Stefana Muresan

Electricienii din Maramureș au racordat un parc logistic din București

Nora Dumitrescu

Daniel Metz, CEO NTT DATA Romania: Am atins la sfârșitul acestui an fiscal o cifră de afaceri de 72.17 mil. euro, în creștere cu 25.6%

Stefana Muresan

EAD Group, lider portughez în soluții de digitalizare a arhivelor, intră pe piața din România

Ion Surdu

Sibiu: Se va lansa o monedă locală sibiană pentru plata în restaurante

Stefana Muresan

Principalele companii aeriene care operează de la Timişoara pregătesc reluarea curselor, din luna mai

Robert Bloancă

Continental investește în viitorul microcipurilor pentru vehiculele autonome

Nicolae Pop

Intermodal hub: Zeebrugge – Oradea

Ionut Oprea

Sondaj: 55% dintre români sunt interesați să încheie o asigurare de viață, în contextul generat de pandemie

Papuc Irina

Germanii de la in-tech mai angajează 220 de oameni la Braşov anul viitor

Stefana Muresan

Astra Film Festival 2019 propune o selecție remarcabilă de filme

Ligia Voro

Reabilitarea Parcului Unirii din Alba Iulia intră în licitație; contract de 3 mil. euro

Stefana Muresan

Târgul de Cariere se va desfășura online în perioada 18 martie – 23 aprilie

Traian Dan

Hard data or subjective evaluation? Cities’ investment attractiveness report.

Ionut Oprea

Cursele charter spre destinaţii turistice, de pe Aeroportul Internaţional Timişoara, au fost folosite de 65.000 de clienţi

Robert Bloancă

Leave a Comment