Bihor Fonduri Europene Turism Ultimele stiri

Oradea, staţiune turistică de nivel naţional

Cetatea Oradea
FOTO: OVI D. POP

O parte din Oradea, care include Centrul Istoric şi Coridorul Crişul Repede, este pe cale să fie atestată ca staţiune turistică de interes naţional.

Propunerea s-a aflat, timp de zece zile, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Turismului. Atestarea trebuie făcută de către Guvernul României prin hotărâre.

În Nota de fundamentare, Municipiul Oradea este prezentat ca un oraș cosmopolit, multiconfesional și multicultural, care dispune de o concentrare foarte mare de resurse naturale și antropice. Potențialul antropic este reprezentat de cca. 400 de clădiri monument dintre care 77 sunt categoria A sau B. Cetatea Oradea (secolul al XI-lea), dar și edificiile istorice din Ansamblul Urban I – Centrul Istoric Oradea și II, de pe Calea Republicii, Piața Unirii și Piața Ferdinand, precum: Teatrul de Stat Regina Maria, Palatul Vulturul Negru, Palatul și Turnul Primăriei, Casa Darvas – La Roche, care prin stilurile arhitecturale pe care le îmbină, baroc și seccesion, sunt adevărate surse de atracție pentru turiști.

La acestea se adaugă și edificiile religioase, dintre care, cele mai importante sunt: Sinagoga Neologă Zion, Basilica Minor – Catedrala romano-catolică Oradea, unică prin dimensiunile sale în România, Mânăstirea Sfintei Cruci, dar și Catedrala Ortodoxă Biserica cu Lună din Oradea, unică prin mecanismul de acționare al orologiului.

Din categoria ariilor naturale protejate – situri Natura 2000, pe teritoriul municipiului se regăsesc: Valea Roșie, la cca 5 km nord de centrul orașului, la sud Lacul Pețea la 3,5 km de centrul orașului, la est Crișul Repede amonte de Oradea, la cca 4 km de centrul orașului, precum și lacurile de acumulare de pe Crișul Repede la cca. 5 km, la vest Lunca inferioară a Crișului Repede, la cca 5 km de centru.

Alte arii naturale de importanță locală sunt: Parcul Dendrologic de la Palatul Baroc – Muzeul Țării Crișurilor, Parcul Dendrologic de la Universitate, Parcul Dendrologic de la SCAZ și arborii mamut, cu vârstă peste 100 de ani. Zonele de protecție și cele de agrement de pe malurile Crișului Repede și ale Peței însumează 45,89 ha., ceea ce reprezintă 11,5% din totalul spațiilor verzi din Oradea.

În municipiul Oradea se pot practica: turismul balnear, turismul cultural și turismul de afaceri, iar accesul în oraş se poate realiza pe cale rutieră, feroviară sau aeriană.

Datorită concentrării foarte mari de resurse naturale și antropice, zona s-a dezvoltat constant în ultimii ani din punct de vedere turistic, în prezent existând peste 2.700 de locuri de cazare în unități clasificate de la 1 la 4 stele (din care cca 60% sunt de 3 și 4 stele), în structurile de primire turistice cu funcțiuni de cazare fiind înregistrați cca 260.000 de turiști”, se precizează în Nota de fundamentare.

Existența resurselor geotermale a creat condiții optime pentru dezvoltarea infrastructurii de agreement, reprezentativ în acest sens fiind complexul termal Nymphaea unul dintre cele mai mari și moderne parcuri acvatice din țară și cel mai mare din Ardeal, cu o capacitate de 1.000 de persoane și o suprafață de 6,7 ha, pe care se afla o zonă interioară cu 13 bazine, o zona exterioară cu şase bazine, şase tobogane și trei zone cu restaurante și baruri, un bazin olimpic de 50 de metri lungime și bazin pentru sărituri.

Aquapark Nymphaea
FOTO: FACEBOOK

Alte puncte tari ale zonei sunt: existența evenimentelor culturale şi de tradiţie: Street Food Festival, Festum Varadinum. European Music Open, Ziua Internațională Art Nouveau Oradea (Oradea, capital Art Nouveau a României, este singurul oraș din țară care face parte din prestigioasa Rețea a Orașelor Art Nouveau din Europa), Zilele Sfântului Ladislau, Festivalul Medieval al Cetății Oradea, Festivalul Internațional de Folclor, Zilele Culturii Maghiare, Anatolian Food Fest Festival Turcesc, Oradea Summer Film, Festivalul Internațional de Film Transilvania, Zilele Culturii Iudaice, Ora Jazz Festival, Toamna Orădeană, Ziua orașului Oradea etc.

Atestarea unei părţi a Oradiei ca staţiune de interes naţional are un impact pozitiv ȋn sensul că Municipalitatea va avea şanse mai mari ȋn atragerea de finanţări nerambursabile, ȋn condiţiile ȋn care unele programe de finanţare impun existenţa atestării ca staţiune turistică.

De asemenea, un impact pozitiv va fi determinat de creşterea circulaţiei turistice şi totodată a cifrei de afaceri a investitorilor din turism.

Sursa: Bihon.ro

Related posts

[Enjoy Transylvania!] Municipiul Reghin, de la istoria bogată la tehnologia digitală

Transilvania Business

Nouă linie de finanţare pentru IMM, în valoare de 450.000 de lei nerambursabili

Stefana Muresan

Cursa dintre Timişoara şi Bucureşti a fost cea mai solicitată anul trecut, în traficul aerian intern

Robert Bloancă

Producția noului Ford Puma, lansată la Craiova

Ligia Voro

Ultimul mohican al marii industrii clujene

Stefana Muresan

Milionarul orădean George Haber investește într-o fabrică de roboți la Oradea

Traian Dan

Gedeon Richter, sărbătoarea generațiilor pentru sănătatea pacienților

Stefana Muresan

Proiecte cu bani europeni pentru Băile Felix şi Băile 1 Mai

Stefana Muresan

Flotă de 16 camioane DAF, trimisă la Tulcea

Nora Dumitrescu

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu are un nou rector: Sorin Radu

Papuc Irina

CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ TB – Klaus Iohannis: „Mâine Europa va fi în România. Mâine Europa se va desena de aici, de la Sibiu”

Stefana Muresan

CJ Brașov va cheltui aproape 250 de milioane de lei în acest an pentru aeroport

Papuc Irina

Mai multe primării din Alba primesc fonduri pentru dezvoltare și infrastructură

redactia

16 speakeri, 100 participanti si 8 ore de dezbateri despre transformarea digitala a industriilor din Transilvania la I4T

Stefana Muresan

O singură companie din Ardeal, între cei mai dezirabili angajatori din România

Nora Dumitrescu

Leader Team Broker – “Asiguratul care are CASCO, bun de plată dacă își retrage plângerea după repararea mașinii ”

Ligia Voro

Ungurii mai fac un pas pentru TGV-ul Budapesta – Cluj-Napoca

Nora Dumitrescu

S-a deschis cel mai modern spital de cardiologie din Ardeal. Spitalul Monza-Ares Cluj Napoca, investiție de 7 mil. euro

Stefana Muresan

CNAIR: Autostrada Unirii are alocate fonduri în proiectul de buget

redactia

SB | Transilvania „Best in travel 2016” pentru piaţa britanică

Transilvania Business

Complexul sportiv de la Pădurea Neagră va fi reabilitat după 20 de ani

Traian Dan

150 de tineri experimentează educație prin aventură în România

Ligia Voro

De vineri, 15 mai, se vor deschide parcurile în municipiul Satu Mare

Traian Dan

CONAF și Federația de Petrol și Gaze aduc conferința Pactul de Muncă la Cluj-Napoca

Ligia Voro

Leave a Comment