Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Comisia Europeană: se așteaptă o încetinire a economiei românești pentru anii 2020 și 2021

Ritmul de creştere al economiei româneşti va accelera uşor anul acesta, până la 4,1%, de la un avans de 4% în 2018, pentru a încetini ulterior la 3,6% în 2020 şi 3,3% în 2021, se arată în previziunile economice de toamnă, publicate joi de Comisia Europeană (CE), analizate de Agerpres.

“Produsul Intern Brut este estimat să înregistreze o creştere reală de 4,1% în 2019 şi un avans de 3,6% în 2020 şi unul de 3,3% în 2021. Consumul privat este aşteptat să se reducă dar va rămâne principalul motor de creştere de-a lungul intervalului de prognoză, pe măsură ce veniturile disponibile vor continua să fie susţinute de o politică fiscală expansionistă şi o creştere solidă a salariilor”, susţine Executivul comunitar.

De asemenea, Comisia Europeană se aşteaptă ca presiunile inflaţioniste în România să se reducă. „De la un vârf anual de 4,1% în 2018, indicele preţurilor de consum a coborât la 3,5% în luna septembrie 2019, ca urmare a scăderii preţurilor la energie şi alimente. Este de aşteptat să rămână în jurul valorii de 3,9% în 2019 şi să revină în intervalul vizat de BNR (2,5% plus/minus un punct procentual) în 2020”, subliniază Comisia Europeană.

În ceea ce priveşte riscurile la adresa acestor estimări, Comisia Europeană susţine că acestea provin atât din mediul extern, cât şi din condiţiile interne. „Extern, o posibilă încetinire în rândul principalilor parteneri comerciali ai României ar putea afecta în mod negativ exporturile. Intern, un calendar electoral încărcat până la finele lui 2020 şi recentele incertitudini politice ar putea amâna debutul reformelor structurale şi ar putea afecta eforturile vizând reducerea dezechilibrelor macroeconomice”, susţine CE.

Previziunile de toamnă ale Comisiei Europene arată că deficitul bugetar al României va ajunge la 3,6% din PIB în 2019 şi la 4,4% în anul 2020 din cauza cheltuielilor cu pensiile şi cu salariile din sectorul public.

“Deficitul bugetar al României va atinge 4,4% din PIB în 2020 şi 6,1% în 2021, determinat de măririle semnificative ale pensiilor  adoptate în vara anului 2019 şi de creşterile mari ale salariilor din sectorul public. Pensiile au fost mărite cu 15% în septembrie 2019 şi vor fi mărite cu încă 40% în septembrie 2020. Deficitul structural va creşte treptat peste orizontul de prognoză ca urmare a politicii fiscale expansive a guvernului”, arată documentul lansat astăzi de Comisia Europeană.

Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, a afirmat că România va fi printre puţinele state membre ale Uniunii Europene care vor avea un deficit bugetar mai mare de 3% din PIB în 2019. Dintre ţările cu un deficit ridicat, se estimează că poziţia fiscală se va înrăutăţi semnificativ în continuare în România, unde se estimează că deficitul va creşte până la 4,4% din PIB, de la 3,6% în 2019, arată prognoza de toamnă a Comisiei Europene, scrie și Ziarul Financiar.

Foto: economica.net

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

350 directori și actori în educație participă la Conferința Internațională Arhitecții Educației

Articolul următor

Noul ministru al agriculturii vrea să desființeze Casa de Comerț Unirea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share