Agricultura Cluj Ultimele stiri

Noul ministru al agriculturii vrea să desființeze Casa de Comerț Unirea

Clujeanul Adrian Oros, noul ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a dispus corpului său de control efectuarea unei verificări de fond asupra întregii activități a Consiliului de Administrație (CA) al Casei de Comerț pentru Produse Agroalimentare Unirea (CCU).

Membrii CA Sorin Minea, George Sava, Florentin Bercu, Mircea Coșea i-au semnalat “grave probleme privind modul de cheltuire a bugetului alocat”. “Această situație nu va influența sub nicio formă determinarea noii conduceri a ministerului de a face politici publice prin care să consolideze poziția fermierilor pe lanțul de aprovizionare cu produse agroalimentare românești și sănătoase”, potrivit MADR.

Înființată de fostul ministru, Petre Daea, CCU nu este susținută de Oros, conform portalului Agro Info. “Nu am fost de acord nici cât eram în Comisia pentru agricultură, nu mi se pare un lucru serios, care poate rezolva o problemă. Explicaţia a fost că prin aceste magazine se vor promova produsele locale şi tradiţionale. Produsele locale trebuie promovate în locul în care se produc, iar cele tradiţionale, în alt loc. Nu mi se pare că a avut un impact economic şi social”, a menționat Adrian Oros.

“Vremea gostaturilor a trecut. Sigur că pentru producătorii români trebuie să asigurăm condiții egale de acces la piață și asupra acestui lucru noi am fost susținătorii activi ai unui proiect de lege, care sperăm să fie pus în practică, dealtfel este și unul dintre punctele care există în programul de guvernare, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban.

Daea motiva că scopul CCU este de a-i ajuta pe micii fermieri să își valorifice produsele. Președintele CCU, Adrian Izvoranu, a propus înființarea a 60 de magazine cu fructe şi legume româneşti la nivel naţional, produse alimentare proaspete şi procesate. Din lanțul celor 60 de magazine au fost inaugurate două, la Sibiu și la București.

Producătorii agricoli care vând în aceste magazine nu plătesc chirie sau taxe. Pe lângă magazine, CCU plănuia o rețea de centre de colectare și depozite pentru produsele livrate de fermieri. În aprilie, fostul guvern a aprobat majorarea capitalului social al CCU la 93 de milioane de lei.

Related posts

Tren de lux pus în circulație de Astra Vagoane Călători Arad, cu bilet la preț de CFR, pe relația Baia Mare – Timișoara. Valer Blidar investește 20 mil. euro

redactia

Ryanair, angajări la Cluj și Timișoara

Stefana Muresan

FANUC la EMO 2019 – Sisteme automatizate şi integrate în cel mai mare stand expoziţional

Ionel Albu

Leave a Comment