Analize Slider Ultimele stiri

Digitalizarea administrației publice un vis. România codașa Europei!

Țările UE au început digitalizarea cu 15 ani în urmă. România ocupă locul 28 în UE și 67 din 193 în lume la digitalizare. Investițiile- cheia succesului garantat.

Deși suntem în era când tehnologiile informatice exced cu mult sfera noastră de a ne imagina universul digital, România se află pe ultima poziție între statele UE și pe locul 67 din 193 de state din lume la capitolul digitalizarea administrației publice, conform unui studiu al Organizației Națiunilor Unite realizat anul trecut. Conform ONU, în clasamentul provocărilor în guvernarea digitală și susținerea eforturilor țărilor de a realiza progres în acest domeniu, primele 15 locuri sunt ocupate de către țările din vestul Uniunii Europene, pe lângă Australia, Coreea și Noua Zeelandă; majoritatea acestor țări au început procesul de digitalizare în urmă cu peste 15 ani, cumulând investițiile treptate în tehnologii cu educarea populației și a instituțiilor pentru a facilita aderarea acestora la un mediu digital . Cheia succesului lor consta în parteneriate între mediul public și privat cu scopul de educare a populației, promovarea interacțiunii on-line a instituțiilor cu cetățenii prin crearea de platforme digitale și oferirea de avantaje utilizatorilor (de ex: returnarea mai rapidă a TVA-ului) cât și  implicarea instituțiilor financiare și a operatorilor telecom în creșterea încrederii populației în mediul online prin semnalizarea beneficiilor noilor tehnologii . În tot acest demers pe care fiecare stat este nevoit să îl întreprindă, investițiile în crearea infrastructurii tehnologice și a site-urilor web publice, care sunt ușor de navigat și conțin informații complete sunt primordiale. Fără investiții nu putem vorbi de digitalizare așa cum nu putem vorbi de infrastructura rutieră.

În România nivelul de educație digitală este scăzut, românii folosind internetul în special pentru accesarea rețelelor sociale și divertisment; în plus, România se confruntă cu un decalaj mare între mediul urban și cel rural, în ceea ce privește infrastructura tehnologică de tip internet cu bandă largă (doar 40% acoperire în zonele rurale).

Dacă dorim însă să pedalăm rapid la capitolul digitalizare în sectorul de stat, trebuie să avem în vedere că decalajul între țara noastră și restul statelor membre UE este imens (28 de poziții și celelalte state nu stau pe loc să ne aștepte din urmă).  Deși România a înregistrat o creștere a numărului de servicii oferite online față de 2017, se clasează pe ultimul loc din cauza cadrului legislativ deficitar în domeniul digitalizării, infrastructura tehnologică neuniformizată în cadrul instituțiilor publice cât și a lipsei unei preocupări în ceea privește dezvoltarea competențelor digitale necesare în aparatul administrativ .

Acum că știm unde ne aflăm, important este să constientizăm fenomenul globalizării și necesitatea digitalizării și să facem pași rapizi în găsirea de soluții și implementarea acestora. M-am întrebat de nenumarate ori de ce este nevoie ca noi, românii, să încercăm de fiecare dată să fim diferiți în abordare încercând mereu să reinventăm roata, atunci când state dezvoltate au experimentat idei care ulterior au fost identificate ca fiind soluții viabile și cu efecte scontate pe termen lung. Printre acestea aș aminti doar câteva soluții care pot fi implementate rapid și în România:  identitate electronică, semnătură digitală, parolă unică de identificare . De asemenea, convenții ce pot fi încheiate pentru optimizarea interacțiunii cu instituțiile guvernamentale (de ex. între instituții bancare și agenții naționale de administrare fiscală) . Să nu uităm de sistemele digitale care facilitează dezvoltarea incluziunii sociale sau aplicațiile consolidate de self –service din aria serviciilor financiare, medicale, sociale, imobiliare, transport (e-tax, e-health, servicii de asigurări și fonduri de pensii, istoric medical, etc). La nivel guvernamental trebuie să se aibă în vedere adaptarea continuă a cadrului instituțional și legislativ pentru susținerea digitalizării cât și centralizarea informațiilor într-o bază de date comună tuturor instituțiilor publice și îmbunătățirea calității datelor prin încorporarea feedback-ului venit de la utilizatori.

Pe termen lung trebuie să ne gândim la o  alocare a resurselor pentru creșterea gradului de educație digitală.

Danemarca -un model de urmat- lider în UE la servicii

Danemarca este liderul țărilor digitale din Europa, reușind să își angajeze cetățenii în utilizarea aplicațiilor digitale printr-o promovare a beneficiilor aduse de aceste soluții. Una dintre primele măsuri ale Guvernului a fost cea de a impune facturarea electronică pentru companii și crearea unui cont bancar atât pentru persoanele juridice cât și fizice, cont în care se transferă toate plățile de la instituțiile publice prin intermediul interfeței ”Easy Account System” (EAS). Ca o soluție pentru lipsa de implicare a instituțiilor publice a fost necesară elaborarea unei legislații, care să impună respectarea inițiativelor în domeniul digitalizării. Atacul cibernetic din 2013, ce a cauzat întreruperea temporară a serviciilor de banking, a crescut nivelul de conștientizare al acestei probleme, făcând din securitatea cibernetică una din prioritățile cheie ale guvernului. A fost lansată platforma ”e-Service” – canal dedicat mediului de business ce permite raportarea obligațiilor financiare către sectorul public, în același timp asigurând transparența informațiilor. Portalul conține mai mult de 200 de formulare online. A fost lansată o platformă destinată căutării de joburi ce conține informații detaliate cu privire la profilul candidaților, respectiv al companiilor. A fost lansat ”Procurement portal” – ce are rolul de a facilita cooperarea între public, companii și serviciile guvernamentale.

Articol semnat de Cristina Chiriac, Președinte CONAF

Related posts

Black Sea Oil & Gas şi Transgaz, contract pe 15 ani pentru transportul gazelor naturale produse în proiectul Midia

redactia

Autostrada Sibiu-Piteşti, anunț mult așteptat de la CNAIR

Stefana Muresan

TBI Bank garantează clienților dobândă de 1% la depozite pentru retragerile înainte de termen

Ligia Voro

Sălajul și-a făcut magazin cu produsele localnicilor

Nora Dumitrescu

CNAIR solicită fonduri europene pentru noul pod peste Dunăre. Investiție de peste 550 mil. euro

redactia

Ramina SRL, comerț de calitate pentru toată gama de clienți  

Ligia Voro

Emanuel Oprea, Oprea Avi-Com: „Fabrica de nutrețuri combinate din Sânpaul va avea multiple avantaje competitive, inclusiv un foarte bun raport calitate-preț”

Stefana Muresan

Austriecii de la Salesianer Miettex cumpără Promar Textil Brașov, tranzacție de peste 5 mil. euro

Stefana Muresan

Sunt încă bani disponibili pentru microîntreprinderile din Regiunea Vest  

Ligia Voro

Firmele cu cercetare în Nord-Vest vor primi până la 10 mil. euro

Nora Dumitrescu

Cooperativa Țara Mea începe livrarea de roșii românești

Stefana Muresan

CORESPONDENȚĂ TB – Discursul emoționant al fostului președinte al PE: ”Este minunat că președintele Klaus Iohannis i-a unit pe liderii UE la Sibiu. Acest lucru nu va fi uitat niciodată”

Stefana Muresan

CEO Erste Group şi proprietarul BCR: Taxa pe active, neplăcută, dar nu un dezastru. BCR ar urma să plătească 170 mil. euro

redactia

Unique Smile, de la zero la o poveste cu multe zâmbete

Nicolae Pop

BNR ia măsuri menite să atenueze impactul epidemiei de coronavirus asupra populației

Traian Dan

BNR a amânat colectarea contribuțiilor anuale la fondul de rezoluție bancară

Traian Dan

Șimleu Silvaniei va avea școală de robotică

Nora Dumitrescu

Investiţia de 5,9 milioane de euro prin care un oraş din Transilvania renaşte

Stefana Muresan

Comunitatea de business germană solicită o lege pentru „Kurzarbeit”

Ligia Voro

Înregistrare prin sistem video în SPV și plata cu cardul pentru 30 de taxe

Traian Dan

Boc, la Bruxelles: “UE dispare dacă nu rezolvăm exodul creierelor”

Nora Dumitrescu

„Înghețarea” listărilor de pachete minoritare pe piața de capital contravine intereselor României

Ligia Voro

Hygia Consult, de 10 ani construim împreună viitorul

Stefana Muresan

Piața imobiliară mondială de clădiri comerciale se menține pe creștere

Traian Dan

Leave a Comment