Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Dumitru Blaga: “Din mobilă putem câștiga 6.000 euro/mc”

Un metru cub de lemn care se exportă cu 100 de euro se poate valorifica prin producția de mobilă cu până la 6.000 de euro, arată directorul grupului Simex, Dumitru Blaga, vicepreşedinte al Asociației Producătorilor de Mobilă din România (APMR). Acesta a adresat un apel guvernanților să susțină a doua industrie a țării.

“Încă din primăvară cunoșteam cu toții deciziile administrației Donald Trump de a taxa suplimentar importurile din China, desigur, un război comercial în care noi nu putem interveni. Dacă o firmă din Europa sau de pe un alt continent își îndreaptă atenția către industria de mobilă romanească nu mă surprinde deloc.

Nu este prima și vor mai veni și alții; avem lemn de calitate, oameni pricepuți. România are experiență și tradiție de invidiat la nivel mondial, însă autoritățile noastre nu prea remarcă acest lucru. În trecut, industria mobilei din România era apreciată la adevărata valoare, astăzi clasa politică ne-a uitat.

Am rămas buni la taxe și impozite generate de valoarea adăugată mare, suntem a doua industrie, după IT, dar nu am primit facilități de dezvoltare din partea guvernelor postdecembriste, chiar dacă toți observă că avem o contribuție majoră la echilibrarea pozitivă a balanței de import – export a României.

Un metru cub de material lemnos se poate exporta la 100-150 euro brut sau îl poți transforma prin producție în mobilă între 4.000 și 6.000 de euro, unde manopera poate depăși chiar peste jumătate din valoare. Am un exemplu, ca țară.

Polonia a acordat sprijin producătorilor de mobilă în accesarea fondurilor europene pentru realizarea de investiții, rezultându-le creșterea volumului de mobilă exportat și prezența în piețele de mobilă, inclusiv America”, susține managerul șimleuan.

“În calitate de vicepreședinte APMR, una din cele mai puternice asociații profesionale la nivel național, aș dori să transmit că avem datoria să ducem greul de azi, cu gândul la un viitor mai bun și să ne cerem drepturile aferente din partea guvernanților, prin a reduce taxarea excesivă a forței de muncă, reducerea prețului și punerea cu prioritate la dispoziția producătorilor în cantitățile necesare a lemnului de lucru, sprijinirea antreprenorilor autohtoni în consultanță pentru accesarea de finanțări din fonduri europene sau naționale, reintroducerea școlilor de meserii, alocarea de fonduri pentru cercetare și dezvoltare în industria mobilei, participarea în continuare prin brandul de țara la târgurile internaționale de profil.

Toate aceste măsuri vor duce la beneficii suplimentare pe termen mediu și lung României, cu exporturi mari în piața mondială, inclusiv în America lui Trump”, afirmă oficialul APMR.

Asociaţia include 400 de societăţi comerciale membre, cu 37.500 de salariaţi, şi realizează 60% din producţia de mobilă din România, din care 65% se exportă. Industria mobilei are un aport net valutar de 1,5 miliarde de euro pe an în balanţa comercială a ţării.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Instalație de lumini "made in Cluj" în centrul financiar al Londrei

Articolul următor

Sibiu Jazz Competition 2019 și-a ales câștigătorii

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share