Industrie Sălaj Ultimele stiri

Dumitru Blaga: “Din mobilă putem câștiga 6.000 euro/mc”

Un metru cub de lemn care se exportă cu 100 de euro se poate valorifica prin producția de mobilă cu până la 6.000 de euro, arată directorul grupului Simex, Dumitru Blaga, vicepreşedinte al Asociației Producătorilor de Mobilă din România (APMR). Acesta a adresat un apel guvernanților să susțină a doua industrie a țării.

“Încă din primăvară cunoșteam cu toții deciziile administrației Donald Trump de a taxa suplimentar importurile din China, desigur, un război comercial în care noi nu putem interveni. Dacă o firmă din Europa sau de pe un alt continent își îndreaptă atenția către industria de mobilă romanească nu mă surprinde deloc.

Nu este prima și vor mai veni și alții; avem lemn de calitate, oameni pricepuți. România are experiență și tradiție de invidiat la nivel mondial, însă autoritățile noastre nu prea remarcă acest lucru. În trecut, industria mobilei din România era apreciată la adevărata valoare, astăzi clasa politică ne-a uitat.

Am rămas buni la taxe și impozite generate de valoarea adăugată mare, suntem a doua industrie, după IT, dar nu am primit facilități de dezvoltare din partea guvernelor postdecembriste, chiar dacă toți observă că avem o contribuție majoră la echilibrarea pozitivă a balanței de import – export a României.

Un metru cub de material lemnos se poate exporta la 100-150 euro brut sau îl poți transforma prin producție în mobilă între 4.000 și 6.000 de euro, unde manopera poate depăși chiar peste jumătate din valoare. Am un exemplu, ca țară.

Polonia a acordat sprijin producătorilor de mobilă în accesarea fondurilor europene pentru realizarea de investiții, rezultându-le creșterea volumului de mobilă exportat și prezența în piețele de mobilă, inclusiv America”, susține managerul șimleuan.

“În calitate de vicepreședinte APMR, una din cele mai puternice asociații profesionale la nivel național, aș dori să transmit că avem datoria să ducem greul de azi, cu gândul la un viitor mai bun și să ne cerem drepturile aferente din partea guvernanților, prin a reduce taxarea excesivă a forței de muncă, reducerea prețului și punerea cu prioritate la dispoziția producătorilor în cantitățile necesare a lemnului de lucru, sprijinirea antreprenorilor autohtoni în consultanță pentru accesarea de finanțări din fonduri europene sau naționale, reintroducerea școlilor de meserii, alocarea de fonduri pentru cercetare și dezvoltare în industria mobilei, participarea în continuare prin brandul de țara la târgurile internaționale de profil.

Toate aceste măsuri vor duce la beneficii suplimentare pe termen mediu și lung României, cu exporturi mari în piața mondială, inclusiv în America lui Trump”, afirmă oficialul APMR.

Asociaţia include 400 de societăţi comerciale membre, cu 37.500 de salariaţi, şi realizează 60% din producţia de mobilă din România, din care 65% se exportă. Industria mobilei are un aport net valutar de 1,5 miliarde de euro pe an în balanţa comercială a ţării.

Related posts

12 candidați pentru Consiliul de Administrație a Romgaz

Ligia Voro

[Enjoy Transylvania!] The Palace of Culture – A masterpiece of the Transylvanian Secession style. Over 100 years of art and culture

Transilvania Business

Mastercard donează un milion de euro pentru construcția primului spital de oncologie pediatrică din România

Stefana Muresan

Colaborare în trei pentru atragerea turiștilor străini

Ligia Voro

Patronatele din turism cer Guvernului să înființeze Autoritatea Națională pentru Turism, care să fie condusă de un președinte cu rang de secretar de stat

Papuc Irina

Continental – cu șapte unități de producție și patru centre de cercetare și de dezvoltare în România – vrea o parte din serviciul de navigație HERE, fosta divizie Nokia

Stefana Muresan

Nuclearelectrica vrea să cumpere Compania Nationala a Uraniului pentru a salva uzina de procesare a uraniului de la Feldioara

Stefana Muresan

Grupul bihorean Selina îi cheamă acasă pe lucrătorii români din străinătate

Traian Dan

Primăria Oradea vrea o parcare “în trepte”, lângă Spitalul Judeţean

redactia

Fonduri pentru o nouă grădiniță europeană în Târgu Secuiesc

Ligia Voro

Electrogrup se pregătește de listarea la Bursa de Valori Bucureşti

Stefana Muresan

56% dintre români nu pot lucra de acasă, rămânând vulnerabili infecției cu Covid

Traian Dan

„Construirea poveștilor de succes comune": Tren de mare viteză Budapesta – Cluj – București

Stefana Muresan

Lecții gratuite de golf la Transilvania Golf Club în acest week-end

Ligia Voro

Transilvania Motor Ring, în curs de omologare

redactia

ANCPI soluționează cererile notarilor și persoanelor fizice și juridice – online

Ligia Voro

Ministerul Economiei anunță măsuri pentru beneficiarii programelor naționale derulate

Ligia Voro

Trenuri cu 160 de km/h pe ruta Simeria-Braşov-Bucureşti-Constanţa

Stefana Muresan

BERD, interesată de proiecte în infrastructura rutieră şi feroviară din România

redactia

Aplicația Visit Maramureș, lansată la București

Nora Dumitrescu

AROBS Transilvania Software achiziționează UCMS Group România, companie specializată în soluții HR

Stefana Muresan

Propunerea Comisiei Europene pentru redresarea economică: 750 de miliarde de euro pentru „tranziția către o societate digitală și verde”. România va primi 31,2 miliarde

Ion Surdu

''Mihai Viteazul'' şi ''Alexandru Ioan Cuza'', noile aeronave tip Boeing ce vor intra din iunie în flota TAROM

Stefana Muresan

5 oferte depuse pentru metrou și tren metropolitan la Cluj-Napoca

Ligia Voro

Leave a Comment