Industrie Sălaj Ultimele stiri

Dumitru Blaga: “Din mobilă putem câștiga 6.000 euro/mc”

Un metru cub de lemn care se exportă cu 100 de euro se poate valorifica prin producția de mobilă cu până la 6.000 de euro, arată directorul grupului Simex, Dumitru Blaga, vicepreşedinte al Asociației Producătorilor de Mobilă din România (APMR). Acesta a adresat un apel guvernanților să susțină a doua industrie a țării.

“Încă din primăvară cunoșteam cu toții deciziile administrației Donald Trump de a taxa suplimentar importurile din China, desigur, un război comercial în care noi nu putem interveni. Dacă o firmă din Europa sau de pe un alt continent își îndreaptă atenția către industria de mobilă romanească nu mă surprinde deloc.

Nu este prima și vor mai veni și alții; avem lemn de calitate, oameni pricepuți. România are experiență și tradiție de invidiat la nivel mondial, însă autoritățile noastre nu prea remarcă acest lucru. În trecut, industria mobilei din România era apreciată la adevărata valoare, astăzi clasa politică ne-a uitat.

Am rămas buni la taxe și impozite generate de valoarea adăugată mare, suntem a doua industrie, după IT, dar nu am primit facilități de dezvoltare din partea guvernelor postdecembriste, chiar dacă toți observă că avem o contribuție majoră la echilibrarea pozitivă a balanței de import – export a României.

Un metru cub de material lemnos se poate exporta la 100-150 euro brut sau îl poți transforma prin producție în mobilă între 4.000 și 6.000 de euro, unde manopera poate depăși chiar peste jumătate din valoare. Am un exemplu, ca țară.

Polonia a acordat sprijin producătorilor de mobilă în accesarea fondurilor europene pentru realizarea de investiții, rezultându-le creșterea volumului de mobilă exportat și prezența în piețele de mobilă, inclusiv America”, susține managerul șimleuan.

“În calitate de vicepreședinte APMR, una din cele mai puternice asociații profesionale la nivel național, aș dori să transmit că avem datoria să ducem greul de azi, cu gândul la un viitor mai bun și să ne cerem drepturile aferente din partea guvernanților, prin a reduce taxarea excesivă a forței de muncă, reducerea prețului și punerea cu prioritate la dispoziția producătorilor în cantitățile necesare a lemnului de lucru, sprijinirea antreprenorilor autohtoni în consultanță pentru accesarea de finanțări din fonduri europene sau naționale, reintroducerea școlilor de meserii, alocarea de fonduri pentru cercetare și dezvoltare în industria mobilei, participarea în continuare prin brandul de țara la târgurile internaționale de profil.

Toate aceste măsuri vor duce la beneficii suplimentare pe termen mediu și lung României, cu exporturi mari în piața mondială, inclusiv în America lui Trump”, afirmă oficialul APMR.

Asociaţia include 400 de societăţi comerciale membre, cu 37.500 de salariaţi, şi realizează 60% din producţia de mobilă din România, din care 65% se exportă. Industria mobilei are un aport net valutar de 1,5 miliarde de euro pe an în balanţa comercială a ţării.

Related posts

Banca Națională a României: acțiunile întreprinse pentru a limita efectele negative ale Covid-19 asupra sistemului bancar

Papuc Irina

PIN Awards & Forum 2018

Ionut Oprea

Topul celor mai vândute medicamente pentru răceală. Brandul unui producător român îşi face loc printre cele mai căutate produse

redactia

Ventilator mecanic de urgență, conceput la Universitatea Tehnică

Nora Dumitrescu

Forță de muncă din Vietnam, Nepal, Filipine și Etiopia pentru companiile românești

Stefana Muresan

E.ON România – Peste 80 de kilometri din reţeaua de distribuţie a gazelor naturale din judeţul Mureş, modernizați în anul 2018

redactia

Implementarea Regio – Programul Operațional Regional 2014 – 2020 în Regiunea Vest la sfârșitul anului 2018

redactia

UNSAR: Companiile de asigurări din România plătesc despăgubiri de 3 milioane de euro pe zi

Papuc Irina

Studiu Instant Factoring: Peste 70% din volumul total de activitate al microîntreprinderilor din România este realizat de firmele cu o cifră de afaceri de până în 250.000 euro

Ligia Voro

Rectorul UVT, apel pentru dezvoltarea durabilă a Timișoarei

Stefana Muresan

Peste un milion de puieți forestieri plantați de Direcția Silvică Bihor

Traian Dan

ACEA: Vânzările de autoturisme Dacia în Europa, avans de 2,4% în februarie

Stefana Muresan

Doi investitori din Emirate și Iordania, 6 mil. euro într-o fermă de berbecuți din Biled

Stefana Muresan

Jobful încheie un parteneriat strategic cu Microsoft România

Ionut Oprea

Sondaj IRES: Românii și banii lor. Precepții, comportamente și proiecții financiare

redactia

Super Farm Land – accesorii pentru toţi fermierii

Stefana Muresan

S IMMO AG planning office development in Budapest

Ionut Oprea

Clujul, principalul oraș magnet al României

Nora Dumitrescu

POZITIV TB: Daniel Metz, CEO NTT DATA Romania – “Orice criză este și o șansă”

Ligia Voro

16 unități de cazare din Bihor au aderat la campania inițiată de Visit Oradea

Traian Dan

Delgaz Grid, cofinanţare din fonduri europene pentru o investiţie de peste 16,3 milioane de lei

Stefana Muresan

Zonă rezidențială şi de servicii în zona fabricii de zahăr din Arad

redactia

Bucharest- skyline transformation 2025: KONE – the market in Romania is interested in innovations

Ionut Oprea

[Enjoy Transylvania!] The Municipality of Blaj – continuity of evolution, from historical importance to economic power

Transilvania Business

Leave a Comment