Brașov Cluj IT&C Mureș Timiș Ultimele stiri

Două companii IT clujene, în top 10 România

Endava (108 milioane de euro) și NTT Data (64 de milioane) sunt cele două companii de software din Cluj care și-au făcut loc între primele 10 din țară.

Cea mai mare companie de software din țară a rămas Oracle România, cu afaceri de 206 milioane de euro în 2018, conform agenției de consultanță financiară KeysFin. Topul este completat de IBM România (200 milioane), Ericsson România (170 milioane), SAP România (108 milioane). SAP a avut cea mai mare creștere procentuală de la an la an, de 63%.

În ceea ce privește topul editorilor de jocuri (CAEN 5821), locul întâi ca afaceri este ocupat de Electronic Arts, care a înregistrat mai multe recorduri: cel mai mare angajator și cel mai profitabil jucător în 2018 (38 milioane de euro cifră de afaceri), urmat de King Games Studio (12,4 milioane) și de Green Horse Games (11 milioane).

Industria de software se menține în topul industriilor cheie pentru economia țării, cu un volum de 6,2 miliarde de euro în 2019, fiind una din cele mai echilibrate industrii în ceea ce privește balanța între capitalul străin și cel românesc.

Investitorii străini controlează 53% din capitalurile proprii pozitive ale companiilor de software din România, în timp ce ponderea investițiilor locale a cunoscut un avans anual de 5%, ajungând la 47% în 2018, potrivit studiului  „Industria de software în România“.

Investitorii străini de pe piața locală provin din 60 de state. În top se află Germania (10,7%), Luxemburg (7,3%), Olanda (7,2%), Marea Britanie (5,5%) și Cipru (4,8%), acești lideri controlând două treimi din totalul capitalurilor proprii străine.

Investitorii locali provin atât din marile orașe ale țării, precum București sau Cluj-Napoca, dar și din orașe medii, care încep însă să devină nume cu rezonanță pentru industria locală de start-up-uri în software, așa cum este Târgu-Mureș.

În topul celor mai profitabili jucători din domeniu rămâne SAP România care a reușit să își dubleze profitul net la 40 de milioane de euro. Profitul IBM România, al doilea jucător profitabil, a crescut cu 31%. Cele mai profitabile cinci companii au avut un profit net cumulat de 86 de milioane de euro, aproape 14% din total.

Deși a înregistrat o ușoară scădere a cifrei de afaceri a companiilor prezente aici, Bucureștiul rămâne principalul hub pentru industria software din România, cu 3,3 miliarde de euro, adică 58% din total în 2018. Pe locul al doilea ca afaceri se situează județul Cluj (16%), care a înregistrat un avans de 1,5% față de 2017, urmat de Timiș (5%), Iași (4,5%) și Brașov (3%).

Analiza KeysFin are la bază datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finanțelor Publice. KeysFin este unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România.

Related posts

Mediul de afaceri chinez, studiat la Sibiu

Papuc Irina

Mii de elevi bihoreni, ajutați să-și aleagă cariera printr-un proiect european

Traian Dan

CA Technologies – lider pe piața soluțiilor de autentificare avansată

Stefana Muresan

După preluarea Bancpost, Banca Transilvania, la un pas de prima poziție

Stefana Muresan

Universitatea Tehnică va produce roboți sociali

Nora Dumitrescu

Credit de 4 milioane de euro de la BRD pentru fabrica Aramis

Nora Dumitrescu

CBRE: 80% din spațiile de retail livrate în prima jumătate din 2018, se află în orașe secundare și terțiare

redactia

Șeful aeroporturilor din România: “În 15 ani traficul se va dubla”

Nora Dumitrescu

O companie clujeană a lansat primul magazin online din România cu documente de HR profesioniste

redactia

CJ Arad, asociere cu instituţii din subordine pentru a cumpăra curent mai ieftin

Stefana Muresan

UVT, din nou în top. Universitatea timișoreană ocupă locul 72 într-o clasificare internațională

redactia

JTRE has selected contractors for the Eurovea extension, including the first Slovak skyscraper

Papuc Irina

Transportatorii vor reducerea TVA la 5% la transporturi și creșterea diurnei

Traian Dan

Timișoara Fashion Week

Ligia Voro

26 iunie 2020 – Ce vinuri bem în acest weekend, 3 vinuri pentru 3 seri. Recomandările lui Cătălin Păduraru, Preşedintele VINARIUM International Wine Contest

redactia

Camera D-Link HD Omna™ 180, disponibilă la vânzare

Stefana Muresan

Noi autobuze electrice pe străzile Clujului

Stefana Muresan

Peste 25.000 de firme s-au înscris în Start-Up Nation 2018

redactia

Fabrica Aramis Baia Mare va fi creditată cu 11 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Top 10 cele mai eficiente orașe din România. Pe primele poziții: Oradea, Alba Iulia și Iași

Stefana Muresan

Omul de afaceri Ovidiu Buluc a vândut Farmexim și HelpNet către gigantul german Phoenix

Stefana Muresan

Este gata metodologia ce permite colectarea de plasmă de la donatorii vindecați de COVID-19 și utilizarea acesteia pentru pacienții critici din secțiile ATI

Papuc Irina

Clujul ia 420 de milioane de euro, fonduri europene

Stefana Muresan

Zalăul va avea primul cinema drive-in

Nora Dumitrescu

Leave a Comment