Antreprenori București Ultimele stiri

Topul firmelor private din România. Primii antreprenori premiați la gala IMM-urilor private

Consiliul Național al Întreprinderilor private Mici și Mijlocii din România a oferit astăzi premii la cel mai mare eveniment de recunoaștere a meritelor antreprenorilor din țară. La eveniment au fost prezenți șeful statului, Klaus Iohannis, și premierul Ludovic Orban.

Evenimentul premiază anual companiile românești care au înregistrat performanțe economice notabile și au adus valoare comunității și economiei românești. În cadrul evenimentului, pe baza informațiilor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, în funcție de profitul brut, cifra de afaceri, productivitate și performanța globală în afaceri, sunt acordate mai multe categorii de premii: naţionale generale, naţionale, pe domenii de activitate – cod CAEN, regionale generale și județene, precum și premii speciale.

În deschiderea evenimentului președintele și premierul au ținut discursuri în care au pomenit despre schimbarea guvernării și și-au arătat convingerea că lucrurile în economia românească se vor schimba. Aceștia au promis că va consulta reprezentanții mediului de afaceri la elaborarea politicilor publice care vizează activitatea acestora și că vor debirocratiza mai multe proceduri.

„Aseară, la întâlnirea cu colegii dvs. de la Camera de Comerț am constatat că la nivelul întreprinzătorilor revine, treptat, speranța. Oamenii de afaceri încep să devină optimiști față de perspectivele economiei noastre. Am convingerea că antreprenoriatul depinde de o guvernare responsabilă”, a spus Klaus Iohannis.

„Prima acțiune pe care o vom face consultându-ne cu Dvs va fi reducerea birocrației – să încercăm să fluidizăm lucrurile astfel încât relația cu structurile statului să nu fie o frână pentru IMM-uri”, a menționat premierul Ludovic Orban.

Președintele de onoare al Consiliului națioal al IMM-urilor private a transmis felicitări reprezentanților companiilor românești „pentru performanțele obținute, mai ales că acestea au fost realizate într-un context politic și social complex”.

Înainte de acordarea primelor trei premii naționale pentru cei mai buni antreprenori, șeful statului a fost întrebat cum arată, în viziunea lui, România antreprenorială.

„Arată foarte bine și este prosperă. Noi în ultimii 30 de ani am trecut printr-o fază pe care am putea s-o numim de tranziție. Aud foarte des că ne aflăm într-o tranziție dintr-un capitalism clasic într-o societate a cunoașterii, așa cum alții spun că am scăpat demult de comunism și ne îndreptăm spre o societate matură. Vă spun drept că și într-un caz, și în altul suntem departe de obiectiv. Trebuie să eliminăm rădăcina răului. Nu putem să construim o societate democratică matură, folosind metode și tructuri din ’67, cum nu putem să trecem într-o etapă de piață matură, cu firme multe care se bazează pe Inteligența Artificială, până când nu avem o bază serioasă. În România avem mult prea puțini antreprenori, mult prea puține firme și mult prea puțin respect pentru economia reală. Altfel, cu măsuri de tip OUG 114 nu facem un pas înainte și 2 înapoi, ci invers – doi pași înapoi. Repet, răsuflu ușurat că am scăpat de acel guvern toxic. Cu un guvern liberal avem o șansă foarte reală să îndreptăm lucrurile”, a spus Klaus Iohannis.

„Deci, o Românie antreprenoarială se poate construi, construind un cadru redutabil pentru firme și încurajându-i pe cei care fac performanță. Avem întreprinderi la stat care au datorii de ani și ani, nu putem continua așa. Reformele structurale trebuie odată făcute; cu cât tragem mai mult de timp, cu atât vor fi mai dureroase. Trebuie să mai spun că trebuie făcută o educație antreprenorială reală. Nu poți să trimiți la școală să predea oamenii ceva și de fapt nu se pricep să facă. Totodată, nu cred că este bine să lăsăm managerii să învețe singuri la locul de muncă. Dacă v-ați uitat cum funcționează acest sistem în vestul Europei, există școli pentru oamenii de afaceri, care le permit să învețe baza (…)”, a răspuns șeful statului.

Primele premii întitulate „Antreprenor pentru România”, oferite în debutul evenimentului, au fost acordate în felul următor:

Asociația „Dăruiește Viață”, Oana Gheorghiu:

„Este o onoare pentru noi, vă mulțumim că sunteți, că ați luptat și rezistat în aceste condiții ostile. Pentru noi, statul român a fost ca un vânător în ultimii doi ani de zile. Așa l-am simțit noi și, probabil, și Dumneavoastră. Vă rog să rămâneți alături de noi. Am reținut că înregistrați, în total, un profit de 2 miliarde de lei, ceea ce ar însemna că 64 de milioane de lei ar merge în astfel de proiecte (Asociația „Dăruiește Viață” construiește un spital pentru copiii bolnavi de cancer în București – n.n.). Dacă am putut construi un spital într-un stat în care nu se contruiește nimic, e doar pentru faptul că Dumneavoastră ne-ați fost alături”.

Ivan Patzaichin, sportiv, campion mondial, asociația Rowmania:

„Sunt foarte onorat pentru acest premiu. Aș vrea să dăruiesc acest premiu echipei mele mici și frumoase, cu care am promovat în ultimii 10 ani proiecte sociale, proiecte care să arate lumii că se poate trăi și altfel. Am încercat să promovăm frumoasa noastră Românie, să promovăm turismul lent și responsabil. Anul acesta am lansat proiectul AUR – Apele Unite Române și vreau să vă spun că am descoperit că România arată ca un corp uman. Toate răurile României se revarsă în Dunăre, care trece prin Deltă și se revarsă în mare. Cu cât „venele” noastre vor fi mai curate, cu atât „inima” – Delta – va fi mai curată”.

Ștefan Mandachi, antreprenor:

„Dedic acest premiu patronilor anilor 90 care au desfășurat afaceri în România într-o perioadă în care au fost subjugați, după 40 de ani de comunism, într-o perioadă în care au fost traumatizați. Noi, antreprenorii moderni, suntem la fel de suspectați acum. Am întrebat într-o școală, unde erau adunați 300 de învățători, câți dintre ei au îndrumat vreun elev să fie patron. Nici unul din 300. E timpul ca noi, antreprenorii, să mergem în școli și să explicăm elevilor un algoritm foarte simplu: dacă noi avem 10 lei și sunt impozitați cu 16 la sută și cu 5 la sută impozit pe dividende, înseamnă că 2, 65 lei vor ajunge la stat. Dacă noi conducem un Mercedez, în garajul statului intră un WV, dacă noi conducem un BMW, în garajul statului vor ajunge două Dacii Logan. A sosit timpul să ne smulgem din acest context al victimizării. Nu e nevoie de pași de elefant”.

Consiliului Național al IMM-urilor private a acordat și o distincție pentru Klaus Iohannis, numită „Un președinte pentru România 2.0”, pe care șeful statului a spus că îl dedică românilor.

*Vom reveni cu lista completă a premiilor oferite în cadrul Galei.

Related posts

Două societăți din Ardeal avansează în elita bursieră

Nora Dumitrescu

Vizita vicepremierului Ana Birchall la Departamentul Energiei

Stefana Muresan

Un elev român, cel mai bun din lume la Microsoft Word

redactia

Maramureșenii care lucrează în Italia vor să fie protejați de sindicate

Nora Dumitrescu

Peste 300 de echipamente IT pentru copiii de la țară, prin intermediul IT4Kids

Traian Dan

Fermierii bihoreni au primit peste 3,2 milioane de lei pentru motorină

Traian Dan

Singura femeie din Europa de Est care face transplant de ficat este româncă

redactia

CJ Cluj: Lucrări de reabilitare a drumului județean Gilău – Someșul Rece – Marisel

Stefana Muresan

Transgaz începe lucrările la gazoductul Ungheni-Chișinău

redactia

Compania Aromatics din Făgăraş, afaceri de 2 mil. euro din producţia de arome și coloranţi

Stefana Muresan

Scrisoare deschisă adresată Guvernului României de către CBRE și proprietarii de centre comerciale de mari dimensiuni

Papuc Irina

CBRE: E van Wijk reînnoire, 10.400 mp, în P3 Bucharest A1

Papuc Irina

Autostrada spre granița cu Ungaria, validată la achiziția publică

Nora Dumitrescu

Festivalul Național de Folclor „Strugurele de Aur” și-a desemnat concurenții

Ligia Voro

O asociere de firme, interesată de contractul de 9,3 mil. de lei pentru transformarea Lacului lui Binder din Sibiu în zonă de agrement

Stefana Muresan

AgroConcept – New Holland, lider mondial în mașini agricole, centru regional în comuna clujeană Apahida

Stefana Muresan

Italienii de la Tirrena Scavi au câștigat Centura de Sud a Timișoarei

Stefana Muresan

Ștefan Radu Oprea, la Bruxelles, despre rolul sectorului privat în procesul de tranziție

redactia

Fabrica de porţelan Apulum din Alba Iulia trimite peste 90% din producţie la export

redactia

Ardealul, înțesat de mall-uri în 2020. Cum arată harta investițiilor

Nora Dumitrescu

Nouă oferte pentru tronsonul de autostradă Sibiu-Boița; valoarea estimată a proiectului, 765,84 milioane de lei

Stefana Muresan

Lideri pentru excelență în sănătate by FIC & Ministerul Sănătății

Ligia Voro

Investiţie de 31,7 milioane lei într-un centru de transfer tehnologic pentru Universitatea Oradea

Stefana Muresan

Analiză: Sănătatea și bunăstarea ocupanților clădirilor de birouri

Papuc Irina

Leave a Comment