Analize Ultimele stiri

Fitch a confirmat ratingul României la BBB minus, cu perspectivă stabilă

bucurestifm.ro

Fitch Ratings a confirmat vineri ratingurile pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală ale României la „BBB minus”, perspectiva asociată pentru ambele calificative fiind stabilă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Plafonul de ţară al României a fost confirmat la BBB plus, iar calificativul pe termen scurt în valută şi monedă locală a fost confirmat la F3, transmite Agerpres.

Ratingurile de tip investment grade atribuite României sunt sprijinite de nivelul moderat al datoriei publice, şi indicatorii privind PIB-ul per capita şi dezvoltare umană, care sunt mai ridicate decât ale altor state din categoria “BBB”. Acestea sunt în pofida deficitului bugetar şi al deficitului de cont curent, care prezintă riscuri la adresa stabilităţii macroeconomice, şi gradul de îndatorare externă, care este mai ridicat decât ale altor state din categoria „BBB”, apreciază Fitch.

„În actualul context politic, scenariul de bază al Fitch indică o slăbiciune graduală suplimentară a finanţelor publice pe termen scurt şi mediu. Deficitul bugetar general a ajuns la 2,6% din PIB în perioada ianuarie-septembrie 2019 (comparativ cu 1,8%, 0,8% şi 0,5% din PIB în aceeaşi perioadă din 2018, 2017 şi, respectiv 2016), iar cheltuielile au crescut în ritm anual cu 15,3% în primele nouă luni din acest an, în urma cheltuielilor de personal mai ridicate, a transferurilor şi a cheltuielilor de capital. Mai mult, structura deficitului este din ce în ce mai rigidă (aproape două treimi din cheltuieli reprezintă salarii şi transferuri sociale) în timp ce eforturile de a spori eficienţa colectării taxelor nu au înregistrat succes”, se arată în se arată comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

Fitch susţine că încă există posibilitatea ca deficitul să fie uşor peste 3% din PIB până la finalul lui 2019 (şi prin urmare să se evite procedura de deficit excesiv), dar asta ar necesita ajustări ad-hoc, care nu ar reprezenta o îmbunătăţire structurală a conturilor financiare.

Perspectiva fiscală va deveni semnificativ mai dificilă în perioada 2020-2021, ţinând cont de fundalul macroeconomic şi de majorarea pensiilor, cuprinsă deja în legislaţie (care va duce la o creştere anuală medie a pensiilor de 24% în 2020 şi de 26% în 2021). Fitch se aşteaptă ca deficitul să se adâncească la 4% din PIB până în 2021, estimând că sunt găsite măsuri care să compenseze majorarea pensiilor.

Aceasta ar duce nivelul datoriei publice la 38% din PIB în 2021 (de la 35% din PIB în 2018), încă sub nivelul mediu, de 40% din PIB, al statelor din categoria “BBB”.

Eşecul adoptării unor măsuri fiscale de corecţie va reprezenta un risc pentru ratingul României, avertizează Fitch.

Conform FMI, majorarea pensiilor va adăuga 3,2% din PIB la cheltuieli până în 2022 şi ar putea duce la majorarea datoriei publice cu 20 puncte procentuale până în 2024.

Deficitul de cont curent rămâne sub presiune din cauza cererii externe slabe şi a creşterii solide a importurilor, în urma politicilor fiscale expansioniste. Fitch se aşteaptă ca deficitul să rămână la aproximativ 5% din PIB în perioada 2020-2021, dacă nu se va înregistra o deteriorare fiscală suplimentară şi dacă cererea externă se va redresa gradual până în 2021.

Fitch continuă să previzioneze o încetinire graduală a activităţii economice în următorii doi ani, deşi performanţa mai solidă privind investiţiile în primul semestru din 2019 au determinat agenţia să revizuiască prognoza de creştere pentru perioada 2019-2021 la 3,5% (de la 3,1% anterior şi peste nivelul mediu de 3% al statelor din categoria “BBB”).

Consumul privat va rămâne probabil motorul de creştere al economiei, deşi într-un ritm uşor mai redus, deoarece ritmul de creştere al salariilor se moderează faţă de nivelul ridicat înregistrat recent. Deşi volatile, investiţiile vor fi sprijinite prin creşterea absorbţiei fondurilor europene, previzionează agenţia.

Foto: bucurestifm.ro

Related posts

Laurențiu Mihai (OSMR): ”Medicamentele vor putea fi puse în circulație pe teritoriul UE numai dacă respectă noile reguli de securitate”

Stefana Muresan

„Telemea de Sibiu” devine produs protejat în UE. Comisia Europeană a informat când se va întâmpla

Papuc Irina

Familiile bogate din Germania cumpără terenuri în România. Descendenţii producătorului de avioane Claude Dornier, printre investitori

Stefana Muresan

Liberty a finalizat achiziția activelor europene de la ArcelorMittal  

Ligia Voro

USA to connect the Amazon network in Poland to the port of Constanta?

Ionut Oprea

Ramina SRL, comerț de calitate pentru toată gama de clienți  

Ligia Voro

41 Top Speakers at 2-day CEE Businesss Services Summit & Awards, 30-31 January, Warsaw

redactia

USAMV Cluj va școli mecanici agricoli și tehnicieni fără bacalaureat

Nora Dumitrescu

Dumitru Budrala, directorul ASTRA Film Festival, decorat de președintele Iohannis

Ligia Voro

Oradea alocă o sumă record pentru investiții în anul 2021, un miliard de lei

Traian Dan

Codrin Scutaru, numit Deputy Managing Director al McGuireWoods România

Stefana Muresan

Mapping World Urbanity -The Central Theme of MIPIM 2018

Ionut Oprea

Cu o tradiţie de 50 de ani în industria textilelor, Secuiana trimite 57% din producţie la export

redactia

Peste 55 de milioane de lei pentru reabilitarea termoficării din Oradea

Traian Dan

Firmele maramureșene, conectate la noua legislație a muncii

Nora Dumitrescu

Imoteca lansează, la Imobiliarium, 5 proiecte noi, în valoare de 39 milioane de euro

Stefana Muresan

Măsura privind sprijinul de instalare a tinerilor fermieri, lansată pe 15 iulie: 20 de milioane de euro sunt dedicate românilor care vor să se întoarcă acasă

redactia

Investiție de 15 milioane de euro în infrastructura verde din Craiova, finanțată de BERD

redactia

Tânărul absolvent de Harvard care s-a întors în România și îi pregătește pe elevi pentru universitățile de top din străinătate

redactia

Clujenii de la Electroglobal, afaceri de 10 milioane euro în S1

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] 10 reasons to visit Maramureș

Transilvania Business

Gratuitățile pentru turiștii care vizitează Oradea continuă până la finalul anului

Traian Dan

Continental Sibiu, cea mai importantă investiție străină în Transilvania: Bilanțul anului și proiectele de viitor

Ion Surdu

Who will represent Romania at Expo Real 2017?

Ionut Oprea

Leave a Comment