Brașov IT&C Judete Ultimele stiri

STUDIU Brașovul, pe locul 5 în topul investițiilor IT, cu 3% din totalul business-ului din domeniu

Endava.ro

Industria de software se menţine în topul industriilor cheie pentru economia României, cu un volum de afaceri de aproximativ 6,2 miliarde de euro în 2019, potrivit estimărilor KeysFin, care arată că este şi unul din cele mai echilibrate sectoare în ceea ce priveşte balanţa între capitalul străin şi cel românesc.

Deşi a înregistrat o uşoară scădere a cifrei de afaceri a companiilor prezente aici, Bucureştiul rămâne principalul hub pentru industria software din România, cu un rezultat de peste 3,3 miliarde de euro, adică 58% din total în 2018. Pe locul al doilea din punct de vedere al cifrei de afaceri se situează judeţul Cluj (16%), care a înregistrat un avans de 1,5 puncte procentuale faţă de 2017, urmat de Timiş (5%), Iaşi (4.5%) şi Braşov (3%), transmite BizBrasov.

Astfel, investitorii străini controlează 53% din capitalurile proprii pozitive ale companiilor de software din România, în timp ce ponderea investiţiilor locale a cunoscut un avans anual de aproximativ 5 puncte procentuale, ajungând astfel la 47% în 2018.

Investitorii străini de pe piaţa de software locală provin din peste 60 de state, în top fiind Germania (10,7%), Luxemburg (7,3%), Olanda (7,2%), UK (5,5%) şi Cipru (cu 4,8% din total), ţări care controlează două treimi din totalul capitalurilor proprii străine.

În ceea ce îi priveşte pe investitorii locali, aceştia provin atât din marile oraşe ale ţării, precum Bucureşti sau Cluj, cât şi din oraşe medii, precum Târgu-Mureş.

„Creşterea investiţiilor locale cu 5% într-un singur an pe o piaţă atât de competitivă ne face să privim cu entuziasm spre viitorul software-ului românesc: ţara noastră începe să devină un hub regional nu doar pentru outsourcing, ci şi pentru start-up-uri de succes. Software-ul este una din puţinele industrii din România în care există echilibru între investiţiile locale şi cele străine, ceea ce reflectă o dezvoltare sănătoasă şi solidă a acestui domeniu.” a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin.

Cifra de afaceri a dezvoltatorilor de software din România a crescut anul trecut cu 12,6% faţă de 2017 şi cu 51,6% comparativ cu 2014, la 5,7 miliarde de euro .

Mai mult, analizând datele de piaţă şi, totodată, ţinând cont de fluctuaţiile industriei, analiştii KeysFin estimează un avans de 10,4% al cifrei de afaceri a companiilor de software din România pentru 2019, depăşind pragul de 6,2 miliarde de euro.

O parte importantă din piaţa locală de software este reprezentată de jocurile pe calculator, un domeniu care a crescut constant în ultimii ani. Astfel, cifra de afaceri a editorilor de jocuri (CAEN 5821) a crescut anul trecut cu 9% faţă de 2017 şi cu 46% faţă de 2014, iar pentru 2019 KeysFin estimează un avans de peste 13% , la peste 255 milioane de euro.

În 2018, în România existau aproximativ 20.700 de companii de software-ului, cu 18,6% mai multe faţă de 2017 şi cu 30% faţă de 2014.

Topul companiilor, după cifra de afaceri, a fost condus de Oracle România ( 206 mil.euro, 3,6% din total), IBM România (200 mil.euro – 3,5% din total), Ericsson Telecommunication România (170 mil. euro, 3% din total), SAP România (108 mil.euro) şi Endava România (aproximativ 108 mil.euro) .

În ceea ce priveşte topul editorilor de jocuri (CAEN 5821), locul întâi după cifra de afaceri din 2018 este ocupat de Electronic Arts Romania (38 mil.euro–79% din total), urmat de King Games Studio (Bucharest) (2,4 mil.euro – 4,9% din total) şi de Green Horse Games (11 mil.euro – 2,2% din total).

Industria de software din România îşi consolidează poziţia printre cele mai de succes sectoare ale economiei având în vedere că, dintre cele 20.700 companii analizate, 13.200 (64%) au înregistrat profit, 5.600 (27%) au fost in pierdere, iar celelalte au avut un rezultat nul în 2018.

Numărul mediu de angajaţi din industria de software locală a crescut cu 2,9% faţă de 2017 şi cu 40% faţă de 2014, la peste 110,000 de angajaţi în 2018. Totuşi, se pare că instituţiile de învăţământ din România nu pot acoperi nevoia firmelor din acest sector care se ridică la aproximativ 15.500 de specialişti.

Aşadar, pe fondul cererii masive a forţei de muncă din industria software, costul mediu pentru un angajat a crescut cu 54% în perioada 2014-2018, faţă de un avans de doar 8% al productivităţii medii per angajat. În opinia KeysFin, avansul costului mediu per angajat peste cel al productivităţii reprezintă un risc important pe termen mediu, cu impact direct asupra competitivităţii economiei locale.

Pe de altă parte, experţii au remarcat că cea mai mare concentrare a forţei de muncă au avut-o companiile medii, cu 43% din total, urmate de companiile mici cu 21%. Cu toate acestea, peste jumătate din companiile locale de software, respectiv 10.400 de companii, nu au avut niciun angajat în 2018.

Foto: endava.com

Related posts

Acord între UMFST Târgu Mureș și SNU, Coreea de Sud

Ligia Voro

Un segment din Autostrada Vestului, redeschis trafiului. Constructorul UMB, mobilizare foarte bună

redactia

Aproape 3,2 milioane de euro pentru aeroportul din Maramureș

redactia

Antrepriză de construcţii la nivelul CNAIR care va prelua şantierele rezultate în urma unor rezilieri

Stefana Muresan

Trei fraţi din Cluj vând fructe de 2 mil. lei dintr-o livadă de 100 de hectare

Stefana Muresan

Situația de pe cele două loturi ale Autostrăzii Sebeș-Turda: când se vor încheia lucrările

Ion Surdu

Cofinanțare europeană pentru modernizarea tronsonului de cale ferată Brașov-Sighișoara: trenurile vor atinge viteza de 160 km/h

Papuc Irina

CCIA Arad – parteneriate pentru a veni în sprijinul celor care accesează Programul StartUp Nation

Stefana Muresan

Ambasadorul Federaţiei Ruse în România, vizită în Sălaj. Oportunități de afaceri

redactia

Mii de măști și mănuși din Germania pentru spitalele Satu Mare

Traian Dan

Decarbonizarea economiei: provocare pentru România, oportunitate pentru ROMGAZ

Ligia Voro

Producătorul italian de electrocasnice De’Longhi angajează 108 oameni pentru fabrica din Jucu

Stefana Muresan

VCST Automotive Production Alba Iulia, 5 ani de activitate. Investiții de 40 de milioane de lei, estimate în 2018

Stefana Muresan

Brexit: Parlamentul European a ratificat acordul de retragere a Regatului Unit din UE

Papuc Irina

Liviu Nistoran, Romgaz: În 2018, vom realiza pentru prima dată export de gaze

Stefana Muresan

Dacia a demarat la uzina de la Mioveni cea mai mare extindere din ultimii 15 ani. Capacitatea anuală va depăși 400.000 de mașini

redactia

Sectorul energetic și cel bancar, cele mai atractive pe bursă anul viitor

Stefana Muresan

Dezbatere despre digitalizarea industriei din regiune, organizată la Brașov sub egida CE

Ligia Voro

Farmec: “Ministerul Sănătății să ne dea aviz să producem cinci dezinfectanți”

Nora Dumitrescu

CBRE: Dezvoltarea accelerată a Clujului atrage interes și pentru zonele învecinate

Ligia Voro

Începe reconfigurarea și lărgirea uneia dintre cele mai importante artere a Sibiului

Ion Surdu

Sălajul și Maramureșul vor noi parcuri industriale. Consulul onorific al Spaniei: ”Avem posibilitatea de a aduce, din Spania, firme cu experiență în domeniu”

redactia

Carmen Neagu, director general EnergoBit: Centrala de la Luduş, un proiect în care putem arde gazul cu o eficienţă dublă

Stefana Muresan

CNAIR va concesiona spațiile de servicii de pe A1 Sibiu-Deva. Stații de încărcare pentru vehicule electrice și alte facilități

Papuc Irina

Leave a Comment