București Energie Ultimele stiri

RADET este oficial în faliment. Ce urmează

Regia Autonomă de Distribuţie şi Transport al Energiei Termice (RADET) este oficial în faliment de astăzi. O decizie definitivă în acest sens a fost pronunțată de Curtea de Apel București. Judecătorii au respins apelurile făcute în proces, fiind astfel menținută în vigoare hotărârea din aprilie 2019 a Tribunalului Bucureşti, prin care a fost declarat falimentul RADET. Bucureștenii vor avea în continuare apă și căldură, a dat asigurări primarul Capitalei.

Înainte ca această decizie să fie anunțată, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că, indiferent de sentinţa de în procedura de faliment a RADET, bucureştenii vor avea în continuare apă caldă şi căldură.

„Am luat măsuri din timp pentru a putea garanta continuitatea agentului termic în Capitală. (…) O eventuală lichidare a RADET nu înseamnă dispariţia sistemului de termoficare, pentru că activitatea regiei va fi preluată de Compania Municipală Termoenergetica”, a explicat Gabriela Firea, citată de Pro TV. Potrivit edilului, RADET a iniţiat cea mai amplă campanie de reparaţii şi înlocuiri de subansamble tehnice din ultimii ani, fiind înlocuiţi aproximativ 180 kilometri conductă pe circuitele primar şi secundar.

Potrivit RADET, furnizarea agentului termic va fi reluată în 48 de ore.

Pentru realizarea soluţiei tehnice provizorii (prin care se va asigura continuitatea furnizării agentului termic pe toată durata desfăşurării lucrărilor din tronsonul final) este necesară oprirea agentului termic pentru apă caldă şi căldură pentru 48 de ore, începând de lunea aceasta, ora 23,30.

„Nu credem în declararea falimentului, întrucât interpretarea noastră este aceea că nu este permis de legislaţia în vigoare. Astfel, subliniem faptul că regiile autonome se constituie şi funcţionează în baza Legii nr. 15/1990 privind transformarea întreprinderilor socialiste de stat în societăţi comerciale şi regii autonome – prin care anumite activităţi (cum ar fi distribuţia energiei termice, transportul public local) sunt extrase din circuitul comercial obişnuit, pentru a fi încredinţate regiilor autonome aflate sub autoritatea tutelară a primăriilor ori a consiliilor locale sau judeţene”, a afirmat Gheorghe Piperea, administratorul judiciar RADET.

Conform acestuia, prin acte normative succesive, aceste regii autonome au fost transformate în societăţi naţionale sau companii naţionale, divizate în mai multe alte entităţi independente unele de altele. Cu toate că funcţionează pe bază de gestiune economică şi autonomie financiară şi sunt proprietare ale bunurilor din patrimoniul propriu, regiile autonome fac parte din sectorul public, fiind întreprinderi publice, a menţionat Piperea.

„Regiile autonome sunt, indubitabil, comercianţi şi pot fi supuse procedurilor de insolvenţă (art. 3 din Legea insolvenţei nr.85/2014), însă nu pot fi supuse lichidării prin faliment, dat fiind regimul juridic special al acestora, precum şi faptul că exercită activităţi economice strategice la nivel naţional/local. Având în vedere toate acestea, apreciem că insolvenţa regiei autonome nu va putea adopta decât calea reorganizării judiciare sau calea lichidării planificate. Dacă activitatea regiei autonome nu mai poate fi salvată prin reorganizare judiciară, lichidarea planificată este necesară pentru transferul ordonat al afacerii şi al bunurilor din patrimoniului regiei autonome către o altă întreprindere publică”, a adăugat Piperea, citat de Pro TV.

Related posts

Alianța Vestului din fabricile de mobilier: Linii de producție fără oameni, in și cânepă în loc de lemn

Stefana Muresan

Încep lucrările la viitoarele Băi Sărate din Ocna Mureş, investiție de de 5,9 mil. euro

redactia

Piața muncii la Cluj: vor să ajungă IT-iști pornind de la zero

Nora Dumitrescu

Patru oferte pentru linia de sortare a Poștei Române din Cluj

Nora Dumitrescu

Farmec: “Ministerul Sănătății să ne dea aviz să producem cinci dezinfectanți”

Nora Dumitrescu

Romgaz, rezultate istorice în 2017

Stefana Muresan

Bosch Future Mobility Challenge 2020, prima ediție exclusiv online

Transilvania Business

Timișoara: Internet gratuit în centrul orașului oferit de Continental, în parteneriat cu Orange și municipalitate

Stefana Muresan

Orădenii pot închiria trotinete electrice de la Oradea Transport Local (OTL)

Traian Dan

Investiţii de aproape 15 milioane de lei pentru amenajarea infrastructurii din Sânmartin

Stefana Muresan

Premieră națională: Clujul digitalizează integral plata taxelor și impozitelor

Nora Dumitrescu

ABSL Romania announces the 6th edition of the Annual Conference: Romania at the Forefront of Innovation. Entering the Gates of Tomorrow

redactia

Liberalizarea prețului gazelor naturale, pentru consumatorii casnici, intră în vigoare

Stefana Muresan

Încasări record pentru hoteluri și restaurante de 1 Decembrie la Alba Iulia

redactia

Salariul minim brut pe economie va crește cu 3%, până la 2.300 de lei/lună

Traian Dan

Heliport la Spitalul Județean de Urgență Bistrița

Ligia Voro

Ce companii fac angajări în Bihor

Traian Dan

Unul din marii dezvoltatori de parcări din Europa, Interparking, a intrat pe piața timișoreană

Stefana Muresan

Ramona Ungur, noul președinte al CA al Romgaz

Ligia Voro

Conferința anuală DAFCOCHIM Agro: Bayer, ofertă integrată

Ligia Voro

Warsaw first Polish city to join EBRD Green Cities

Ionut Oprea

Târg de Cafea și Ceai în perioada 20 ianuarie – 9 februarie 2021 la Auchan

Traian Dan

Karpaten Meat pregătește un abator și o fabrică în Sibiu

Stefana Muresan

CSALB lansează campania #Conciliatorii

Ligia Voro

Leave a Comment