Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Chirurgie robotică la Spitalul Pelican din Oradea

Cel mai performant aparat pentru operație din lume, robotul da Vinci, produs în Statele Unite ale Americii, a intrat în dotarea Spitalului Pelican din Oradea.

 

Medicii specialiști ai Spitalului Pelican au prezentat miercuri, 13 noiembrie, cea mai nouă și mai revoluționară achiziție în domeniul intervențional.

„Robotul da Vinci este destinat în general afecțiunilor oncologice, indicațiile sunt pentru eventrațiile mari, dar acest aparat poate fi indicat și în alte afecțiuni, cum ar fi hernia hiatală sau patologia pe coledoc. Prin intervenția cu robotul da Vinci, inciziile sunt foarte mici și prin urmare intensitatea, durata durerilor, dar și riscul de complicații scad. În funcție de gravitatea afecțiunii, bolnavul poate fi lăsat să plece din spital acasă mai repede decât în cazul celorlalte tipuri de operații, după trei zile, dar, repet, în funcție de afecțiune, poate chiar și a doua zi”, a declarat Prof. dr. Adrian Maghiar, șeful secției de Chirurgie de la Spitalul Pelican.

Robotul da Vinci

Chirurgia robotică, sau chirurgia asistată de robot, permite medicilor să efectueze multe tipuri de proceduri complexe cu mai multă precizie, flexibilitate și control decât este posibil prin tehnicile convenționale. Chirurgia robotică este o intervenție chirurgicală minim invazivă – procedură efectuată prin incizii minuscule.

Chirurgia robotică cu sistemul chirurgical da Vinci este folosită încă din anul 2000.

Robotul da Vinci
FOTO: SPITALUL PELICAN

Tehnica a fost rapid adoptată de spitale din Statele Unite ale Americii și Europa pentru a fi utilizată în tratamentul unei game largi de afecțiuni. Cel mai utilizat sistem chirurgical robotic include un braț folosit pentru camera video și trei brațe mecanice cu instrumente chirurgicale atașate de ele. Chirurgul controlează toate brațele în timp ce este așezat la o consolă de computer, lângă masa de operație. Consola oferă chirurgului o vedere în 3-D, de înaltă definiție, mărită, a câmpului operator. Chirurgii care folosesc sistemul robotic constată că, pentru multe proceduri, îmbunătățește precizia, flexibilitatea și controlul în timpul operației și le permite să vadă mai bine câmpul operator, în comparație cu tehnicile tradiționale.

Folosind chirurgia robotică, chirurgii pot efectua proceduri delicate și complexe care ar putea fi dificile sau imposibile cu alte metode.

Beneficii

Adesea, chirurgia robotică face posibilă o intervenție chirurgicală minim invazivă.

Beneficiile chirurgiei minim invazive includ: mai puține complicații, cum ar fi infecția la locul chirurgical; mai puțină durere; pierderi de sânge minime; recuperare mai rapidă; cicatrici mai mici, mai puțin vizibile.

În comparație cu chirurgia tradițională, chirurgia robotică oferă chirurgului dvs. o gamă mai mare de mișcare și precizie, ceea ce poate duce la sângerare redusă, durere postoperatorie redusă și posibilitatea efectuării unor intervenții mai complexe prin abord minim invaziv.

Chirurgia robotică implică și riscuri, unele dintre ele putând fi similare cu cele ale intervențiilor chirurgicale minim invazive, dar reducând riscurile asociate intervențiilor clasice (deschise).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Societatea de termoficare a Timişoarei primeşte de la primărie 39 de milioane de lei, cu care va garanta un credit bancar

Articolul următor

Baia Mare, zi decisivă: își prezintă la Bruxelles proiectul pentru Capitala Tineretului

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share